Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νοθευμένο ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης
  • [02] Επιστρέφει ανανεωμένο το Athens Fringe
  • [03] Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει Πάσχα
  • [04] Απογειώνεται το αυτοκίνητο... ελικόπτερο!
  • [05] Η Λ' Άκουιλα δεν έχει "αναστηθεί" ακόμα
  • [06] Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος
  • [07] Οριστικό τέλος στη διαδικασία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank
  • [08] Χωρίς ρεύμα η Κύπρος από τις 5 το πρωί
  • [09] Αποσύρθηκαν από τη διαχείριση των μετοχών οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού
  • [10] Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις σε αρχαία Μεσσήνη και Επίδαυρο
  • [11] Επιχειρησιακό πρόγραμμα για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες
  • [12] Απροστάτευτη από τις πλημμύρες παραμένει η Χαλκιδική
  • [13] Νέα ιατρική συσκευή μειώνει τον αριθμό πρόωρων τοκετών
  • [14] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη
  • [15] 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι αρχαιολόγοι
  • [16] Στις 17.500 οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [17] Φ. Σαχινίδης: Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές
  • [18] Νέες συλλήψεις φανατικών ισλαμιστών στη Γαλλία

  • [01] Νοθευμένο ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης

    Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο, ενώ συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας φθάνει στο 17 %.

    Η ανάμιξη ντήζελ κίνησης με θέρμανσης (που είναι φθηνότερο κατά τη χειμερινή περίοδο) είναι η βασική πηγή νοθείας αλλά και λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων. Εκπρόσωποι των δύο ομίλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης, η οποία εκτός από επιβάρυνση των καταναλωτών, πιθανές ζημιές στους κινητήρες και στην υγεία των πολιτών, προκαλεί και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

    Αναλυτικά, οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου το 2010, έγιναν σε 1838 δείγματα καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν- αμόλυβδη, LRP και σούπερ αμόλυβδη) και νοθευμένα βρέθηκαν τα 308 (ποσοστό 16,7 %). Το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας εντοπίζεται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9 %, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960). Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49 % (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46 % στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86 % στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06 % στη σούπερ αμόλυβδη (3,06 %). Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα, 11,76 %).

    Το λαθρεμπόριο και η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης είναι η αιτία για την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, από την επόμενη χειμερινή περίοδο, με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

    [02] Επιστρέφει ανανεωμένο το Athens Fringe

    Με καινούριο όνομα αλλά και νέο προσανατολισμό επιστρέφει ανανεωμένο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Athens Fringe. Το γνωστό από τις προηγούμενες διοργανώσεις φεστιβάλ, συνεχίζει, ως "Live" πλέον, να αποτελεί πεδίο έκφρασης και συνάντησης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ακτιβιστικής δράσης, με το κοινό της πόλης. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, περφόρμερς και εικαστικοί φιλοδοξούν να κάνουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να μοιάζει με τεράστια σκηνή. Επιπλέον, η διοργάνωση δεν θα πραγματοποιείται, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, μόνο το καλοκαίρι, αλλά δύο φορές τον χρόνο.

    Μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του, το Athens Fringe Network επιχειρεί από φέτος, να αποτελέσει μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών (forum, blog, ατζέντα, μικρές αγγελίες, online services), δίνοντάς τους τη δυνατότητα παρουσίασης του καλλιτεχνικού τους προφίλ και έργου, δημιουργίας κοινών δράσεων αλλά και συμμετοχής σε open day εκδηλώσεις-συναντήσεις για την καθοδήγηση των μελών από ειδικούς σε όλα τα θέματα παραγωγής, επικοινωνίας, χρηματοδότησης, προώθησης του έργου τους κλπ.

    Με το μότο "Small is beautiful", το φετινό Fringe εξετάζει το ζήτημα των κοινοτήτων, ως μοντέλου δομής και λειτουργίας κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων, με προσεγγίσεις από καλλιτέχνες, ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς ερευνητές και καθηγητές.

    Το τελικό πρόγραμμα του Fringe Live θα ανακοινωθεί τέλη Μαΐου.

    [03] Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει Πάσχα

    Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα σε μικρούς και μεγάλους, τηρουμένων των παραδόσεων, ενόψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς, όπως επισημαίνουν, τις ημέρες των εορτών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθούν, σε αρκετές περιπτώσεις, φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

    Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι οι ελεγκτές του έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους- ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση.

    Ωστόσο, όπως τονίζει, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να απευθυνθούν τόσο στον ίδιο το φορέα όσο και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

    Γενικές οδηγίες

    Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους αγορές, εστιάζοντας σε ορισμένα σημαντικά σημεία, παρέχει, από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ:

    "Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

    Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

    Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

    Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

    [04] Απογειώνεται το αυτοκίνητο... ελικόπτερο!

    Εκεί που δεν υπήρχε ούτε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, ξαφνικά προέκυψαν δύο! Λίγο μετά την πρώτη πετυχημένη δοκιμή οδήγησης - πτήσης του αυτοκινήτου - αεροπλάνου "Transition" της αμερικανικής εταιρίας Terrafugia, η ολλανδική εταιρεία PAL-V ανακοίνωσε ότι έκανε και εκείνη την πρώτη πετυχημένη δοκιμή του δικού της ομώνυμου αυτοκινήτου - ελικοπτέρου σε μία βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας.

    Το διθέσιο ιπτάμενο όχημα PAL-V (Personal Air and Land Vehicle), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», μπορεί να κινηθεί στο δρόμο και να πετάξει στον αέρα με ταχύτητα έως 180 χιλιομέτρων την ώρα και στις δύο περιπτώσεις. Το PAL-V έχει ακτίνα δράσης στον αέρα έως 500 χιλιόμετρα, πετώντας σε υψόμετρο μέχρι 1.200 μέτρα. Χρειάζεται ένα αεροδιάδρομο 165 μέτρων για να απογειωθεί και 30 μέτρων για να προσγειωθεί, ενώ τόσο η απογείωση, όσο και η προσγείωση, μπορούν να γίνουν μόνο από αεροδρόμια, κάτι που καθιστά το όχημα-ελικόπτερο νόμιμο.

    Το ιπτάμενο όχημα αναπτύσσεται από το 2008 και τα πρώτα εμπορικά μοντέλα του αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2014 σε τιμή γύρω στα 250.000 έως 300.000 ευρώ.

    [05] Η Λ' Άκουιλα δεν έχει "αναστηθεί" ακόμα

    Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι της Λ' Άκουιλα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού τα συντρίμμια δεν έχουν απομακρυνθεί αλλά και οι εργασίες για την ενίσχυση της αντισεισμικής ασφάλειας των κτιρίων συνεχίζονται, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της μεσαιωνικής αυτής πόλης.

    Για τον Μάρκο Μοράντε, μέλος της ομάδας νέων μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Λ' Άκουιλα με το όνομα "Collettivo 99", αυτά τα τρία χρόνια πήγαν χαμένα και πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν. "Θα μπορούσαν να έχουν κάνει τεράστια οικονομία: όλα τα συστήματα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων θα αναβαθμιστούν μια μέρα και κοστίζουν ένα με δύο εκατομμύρια ευρώ", αναφέρει ο Μοράντε, ο οποίος πιστεύει πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού, όπως για παράδειγμα για ηλιακούς συλλέκτες.

    Ωστόσο, ο Αλφρέντο Μορόνο, αντιδήμαρχος της Λ' Άκουιλα αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό το μέλλον: "Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 308 ανθρώπων, σε μια ευκαιρία ανοικοδόμησης με "έξυπνο" τρόπο της πόλης, διατηρώντας την πολιτιστική της κληρονομιά", υπογραμμίζει.

    [06] Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος

    Σάστισαν όσοι βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, λίγο πριν τις 9 το πρωί, όταν ένας άντρας μεγάλης ηλικίας, άγνωστης προς το παρόν ταυτότητας, στάθηκε στα σκαλιά στης πλατείας και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στο κεφάλι.

    Αστυνομικοί και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας είχε υποκύψει. Στη συνέχεια η σορός του ηλικιωμένου μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

    Σοκαρισμένοι ήταν όσοι έγιναν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες αυτού του τραγικού περιστατικού, ενώ από τη μεριά της η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν τον αυτόχειρα στην πράξη του.

    [07] Οριστικό τέλος στη διαδικασία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank

    Σε αδιέξοδο οδηγείται και επίσημα, μετά τιςχθεσινές εξελίξεις, η τρίτη προσπάθεια, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, της δημιουργίας μιας ισχυρής ελληνικής τράπεζας, που θα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τραπεζικές δυνάμεις της Ευρώπης.

    Για την ιστορία αναφέρεται ότι η προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 25η πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ. Η νέα τράπεζα θα είχε ενεργητικό που θα προσέγγιζε τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνούσε τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

    Την Τρίτηη Alpha Bank ανακοίνωσε την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την παύση των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Στις δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, στο επίκεντρο των εξελίξεων ήταν και πάλι η Alpha Bank, ενώ η άλλη τράπεζα ήταν η Εθνική. Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης Alpha- Εθνικής πραγματοποιήθηκε το 2001 με το «διαζύγιο» να έρχεται λίγο μετά την αναλυτική παρουσίαση όλων των επιμέρους πτυχών της και η δεύτερη προσπάθεια έγινε μια δεκαετία αργότερα το 2011, με τη συμφωνία να διαλύεται επίσης όταν οι διαδικασίες είχαν φθάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

    [08] Χωρίς ρεύμα η Κύπρος από τις 5 το πρωί

    Διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος παρατηρείται από τις 4.45 τα ξημερώματα, σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ΑΗΚ, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τεχνική βλάβη σε μονάδα του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μονάδες, εκτός από μία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ούτε οι κινητές μονάδες στον σταθμό Βασιλικού.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης διαβεβαίωσε ότι τεχνικοί της καταβάλλουν προσπάθειες για επιδιόρθωση της βλάβης και αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία άρχισε σταδιακά πριν από λίγο και γύρω στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση.

    Ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας Χρίστος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι τεχνικοί της ΑΗΚ εργάζονται για επαναφορά του φορτίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναφερθεί όλο το φορτίο. Πρόσθεσε ότι η σύνδεση γίνεται με βάση τεχνικά κριτήρια, εξηγώντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια σύνδεσης και επανασύνδεσης των μονάδων με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα.

    [09] Αποσύρθηκαν από τη διαχείριση των μετοχών οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού

    Δεν βρήκαν "άκρη" οι παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού, στην προσπαθειά τους να βγάλουν το σύλλογο από το αδιέξοδο, σε συνεργασία με τους μετόχους. Η απόφαση να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους έγινε γνωστή χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    [10] Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις σε αρχαία Μεσσήνη και Επίδαυρο

    Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Επιδαύρου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες τους, μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος που δημιούργησε το «Διάζωμα» σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Apt και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χτες ομόφωνα υπέρ της πρότασης του σωματείου, που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στη Μεσσήνη και την Επίδαυρο. Η εφαρμογή σχεδιάζεται να επεκταθεί και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, εκεί όμως η πρόσβαση δεν θα είναι δωρεάν.

    Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ διευκρινίστηκε επίσης ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που για πρώτη φορά δίνει το πράσινο φως σε ψηφιακή ξενάγηση μέσω κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) θα χορηγήσει το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει για την αρχαία Μεσσήνη και Επίδαυρο, ορίστηκε δε η αναγραφή του ονόματος των χορηγών (ΤΑΠ και ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») σε εμφανές σημείο της εφαρμογής. Στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, που θα συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο μνημειακό χώρο εφαρμοστεί το ψηφιακό πρόγραμμα, το ΤΑΠ θα παίρνει το 20% επί των κερδών, όπως έχει οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου 2011.

    [11] Επιχειρησιακό πρόγραμμα για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες

    Την προκήρυξη της δράσης κρατικής ενίσχυσης «ICT4GROWTH», συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013), με την οποία θα ενισχυθούν επενδύσεις στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

    Η δράση αυτή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις κρατικής ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα και, στην ουσία, αποτελεί ένα μίνι-επενδυτικό νόμο που έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

    [12] Απροστάτευτη από τις πλημμύρες παραμένει η Χαλκιδική

    Απροστάτευτη από τις πλημμύρες παραμένει η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η Κασσάνδρα καθώς δεν έχει γίνει καμία εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου ενώ πολλά από τα έργα που εξαγγέλθηκαν, έμειναν ημιτελή.

    Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε ο λέκτορας δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Μυρωνίδης και παρουσίασε στο συνέδριο με θέμα «Μεταπυρική αποκατάσταση καμένων δασών στη Νότια Ευρώπη».

    Όπως τόνισε ο κ.Μυρωνίδης, επιβάλλεται να γίνει αξιολόγηση πλημμυρικού κινδύνου ξεχωριστά, σε όλους τους οικισμούς της Κασσάνδρας που πλήττονται τα τελευταία 30 χρόνια από πλημμύρες, συνεπεία πυρκαγιών αλλά και ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

    «Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 που κάηκαν 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στην Κασσάνδρα και 23 χείμαρροι, ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για κλαδοπλέγματα αλλά τα φράγματα δεν ολοκληρώθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, έναν μόλις χρόνο μετά, το 2007, να έχουμε πολλά πλημμυρικά επεισόδια» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ.Μυρωνίδης.

    [13] Νέα ιατρική συσκευή μειώνει τον αριθμό πρόωρων τοκετών

    Μία φθηνή, ακίνδυνη και εύκολη στη χρήση ιατρική συσκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την μαιευτήρα Μαρία Γκόγια του Νοσοκομείου Vall d'Hebron της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακάλυψαν ότι ένας απλός δακτύλιος σιλικόνης που τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας, μειώνει τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα (πριν την 34η εβδομάδα της κύησης).

    Τα παιδιά αυτά είτε πεθαίνουν πρόωρα, είτε αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, υποθερμία, χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, ευκολότερες μολύνσεις, εντεροκολίτιδα κ.α.

    [14] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη

    Αρκετά ζητήματα που αφορούν την ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, συζήτησε ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις "προοδευτικές απαντήσεις" σε αυτή την κρίση και οι δύο άνδρες έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Επίσης, συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης της δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκαν και στην πρωτοβουλία Κλίντον για την κλιματική αλλαγή.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ιδιαιτέρως για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    [15] 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι αρχαιολόγοι

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, ημέρα που εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος ? κ.ά. διατάξεις», στο οποίο περιέχεται σειρά διατάξεων για τις αρχαιολογικές εργασίες, προκηρύσσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.΄

    Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 12 μμ. στη Βουλή, καθώς και σε εργοτάξια μεγάλων έργων στην υπόλοιπη χώρα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

    «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας να παρουσιάζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, ως ένα από τα "εμπόδια" για την επιχειρηματική δραστηριότητα και να τοποθετείται στον αντίποδα της ανάπτυξης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑ, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις διατάξεις που αφορούν στο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων.

    [16] Στις 17.500 οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Δεκαεπτάμισι χιλιάδες αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει καταθέσει σε τράπεζες η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, το 20% των εμπλεκομένων είναι συνταξιούχοι, περίπου το 35% άνεργοι και ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-55 ετών πράγμα που σημαίνει κατά την ομοσπονδία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα ενταχθούν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

    Επίσης το 30% των εμπλεκομένων είναι μισθωτοί και τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί την τελευταία τριετία από 20% μέχρι 50% και παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανέρχεται στο 40%, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους με καθυστέρηση.

    [17] Φ. Σαχινίδης: Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές

    "Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να πάρει μπροστά η οικονομία" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας το πρωί στο Mega. Εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι "δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη".

    "Αν προχωρήσουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος για νέα μέτρα και νέες περικοπές", είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι "αν όλα πάνε καλά, το 2013 περιμένουμε και προσδοκούμε τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη".

    Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέγεθος των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, ανέφερε πως ξεκινούν οι συνομιλίες με την Ελβετία για το θέμα και σημείωσε ότι μπορεί και πριν τις εκλογές να υπογραφεί η συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

    [18] Νέες συλλήψεις φανατικών ισλαμιστών στη Γαλλία

    Δέκα άτομα συνελήφθησαν σε νέα επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας σε κύκλους φανατικών ισλαμιστών σε αρκετές πόλεις της χώρας, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

    Η επιχείρηση αυτή είχε στόχο άτομα που πιστεύεται ότι είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν ή σκόπευαν να μεταβούν σε αυτές τις χώρες για να συμμετάσχουν στο τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

    Αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στο Ρουμπέ (βόρεια Γαλλία) και σε βόρειες συνοικίες της Μασσαλίας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2012 - 8:30:35 UTC