Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Διαμαντοπούλου - ναυτεργατών
  • [02] Αυστηρούς όρους στο Ιράν για τα πυρηνικά θέτουν οι ΗΠΑ
  • [03] Γαλαξίας με σχήμα διαμαντιού
  • [04] Στις 6 Ιουλίου σταματάει το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από τον Υμηττό
  • [05] Θρίαμβος του Κέμπριτζ επί της Οξφόρδης
  • [06] Ευ. Βενιζέλος: Η παραμονή στο ευρώ συνδέεται άμεσα με τη νέα συμφωνία
  • [07] Βολές κατά Goldman Sachs και ευρώ από τη Μαρίν Λεπέν
  • [08] Σε νέο κύκλο χημειοθεραπείας θα υποβληθεί ο Ούγκο Τσάβες
  • [09] Μεταλλαγμένο γονίδιο προκαλεί ανεξέλεγκτη λαιμαργία
  • [10] Φ. Σαχινίδης: Πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών η 6η Μαΐου
  • [11] Βίοι αντίθετοι για Λέικερς και Κλίπερς στο ΝΒΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Διαμαντοπούλου - ναυτεργατών

    Ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίαςτη Μεγάλη Τρίτη και τηΜεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθεί στην απογευματινή συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΠΝΟ.

    Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια του διαλόγου, ενώ παράλληλα έχει διαμηνύσει προς τους ναυτεργάτες ότι η Πολιτεία θα προστατεύσει με κάθε μέσο το κοινωνικό σύνολο.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις, αλλά και οι εκκλήσεις του τουριστικού, επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου, προς τους ναυτεργάτες να μην πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους.

    Οι επιβάτες βρίσκονται σε αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουν αν θα ταξιδέψουν, καθώς για Τρίτη και Τετάρτη υπάρχουν χιλιάδες ακυρώσεις εισιτηρίων, ενώ για τις άλλες μέρες δεν υπάρχουν εισιτήρια.

    Οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί καθημερινώς ακυρώνονται κρατήσεις, ενώ οι παραγωγοί της Κρήτης και των άλλων νησιών έχουν σοβαρό πρόβλημα προώθησης των προϊόντων τους στην Πασχαλινή αγορά.

    [02] Αυστηρούς όρους στο Ιράν για τα πυρηνικά θέτουν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις σκοπεύουν να ζητήσουν από το Ιράν να κλείσει αμέσως και τελικά να διαλύσει την πυρηνική του εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε μυστική ορεινή περιοχή, ως προϋπόθεση για το νέο κύκλο συνομιλιών με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γράφουν οι New York Times.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα ζητήσουν επίσης να σταματήσει η παραγωγή καυσίμων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου και η αποστολή των ήδη υπαρχόντων καυσίμων εκτός Ιράν, τονίζει η εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες.

    Οι διπλωμάτες αυτοί επισήμαναν πως δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να διατηρεί τα αποθέματα καυσίμων, εμπλουτισμένα κατά 20%, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν, με την κατάλληλη επεξεργασία, στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

    "Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πως θα αντιδράσουν οι Ιρανοί", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

    "Πιθανώς θα το μάθουμε στην πρώτη συνάντηση", πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν την Παρασκευή.

    [03] Γαλαξίας με σχήμα διαμαντιού

    Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν πολύ ασυνήθιστο και λαμπερό γαλαξία, το σπάνιο σχήμα ορθογωνίου του οποίου μοιάζει εντυπωσιακά με διαμάντι.

    Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία, που θα δημοσιεύσουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal" και έκαναν ήδη τη σχετική προδημοσίευση στο arxiv.org, ανακάλυψαν τον ορθογώνιο γαλαξία ανάμεσα σε άλλους 250 γαλαξίες, σε απόσταση περίπου 70 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

    Στο σύμπαν οι περισσότεροι γαλαξίες, τουλάχιστον από τις μέχρι σήμερα αστρονομικές παρατηρήσεις, έχουν τρία σχήματα: κυκλικού δίσκου με σπειροειδείς βραχίονες (όπως ο δικός μας), ελλειπτικό ή είναι άμορφοι και ακανόνιστου σχήματος. Όμως ένας ορθογώνιος γαλαξίας, που μοιάζει με κομμένο διαμάντι, είναι ένα σπάνιο θέαμα. «Είναι από αυτά τα πράγματα που είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφούν τους νόμους της φύσης», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν Άλιστερ Γκράχαμ.

    Ο γαλαξίας ανιχνεύτηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Σουμπαρού και το τηλεσκόπιο Κεκ, στη Χαβάη. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι ο γαλαξίας είναι απίθανο να έχει όντως σχήμα κύβου και πιστεύουν ότι από άλλη οπτική γωνία μπορεί να έχει σχήμα δίσκου. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα εξωτερικά όρια του γαλαξία περιστρέφονται με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα που παραπέμπει σε δίσκο.

    [04] Στις 6 Ιουλίου σταματάει το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από τον Υμηττό

    Στη φάση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μπαίνει σταδιακά η χώρα, καθώς στις 3 τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου θα σταματήσει η εκπομπή του αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ορόσημο προκειμένου η χώρα μας να προχωρήσει στην ψηφιακή εποχή και να εναρμονιστεί στην πορεία της αυτή με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Όπως έγινε γνωστό, θα διατηρηθεί το αναλογικό το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας που θα καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των όσων εξακολουθούν να έχουν αναλογικούς δέκτες αν και σταδιακά θα πρέπει να γίνει στροφή στους ψηφιακούς δέκτες.

    Σχεδόν όλες οι νέες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4, ενώ όσοι έχουν δέκτες παλαιάς τεχνολογίας θα πρέπει να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή προκειμένου να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα.

    Με τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα μπορέσει να γίνει καλύτερη διαχείριση του ψηφιακού μερίσματος και να διαμορφωθεί ο οριστικός χάρτης συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Δ. Καμπάσης

    [05] Θρίαμβος του Κέμπριτζ επί της Οξφόρδης

    Με πέντε νίκες προηγείται πλέον το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επί αυτού της Οξφόρδης, μετά την 81η νίκη του, για τον 158ο αγώνα των δύο οκτακώπων, στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου.

    Η εκκίνηση χρειάστηκε να δοθεί και δεύτερη φορά λόγω «εισβολέα», δηλαδή λόγω της παρουσίας ενός 35χρονου άνδρα μέσα στο νερό, στα μισά της διαδρομής και ανάμεσα στις δύο βάρκες, τον οποίο λίγο έλλειψε να χτυπήσουν τα κουπιά των οκτακώπων.

    Μόλις 111 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ερωτήματα γεννήθηκαν για το φλέγον θέμα των μέτρων ασφαλείας.

    Ο Τρέντον Όλντφιλντ, όπως ονομάζεται ο κολυμβητής, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε σε τμήμα του δυτικού Λονδίνου με την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας τάξης.

    Ο ιστορικός αγώνας των δύο οκτακώπων ξανάρχισε τελικά με καθυστέρηση μισής ώρας, αλλά μόλις ένα λεπτό αργότερα παρουσιάστηκε πρόβλημα στη βάρκα της Οξφόρδης.

    Το κουπί ενός κωπηλάτη έσπασε με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγκρουση ανάμεσα στα κουπιά. Αυτό το απρόοπτο έβαλε τέλος στα όνειρα της Οξφόρδης για νίκη και το Κέμπριτζ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ξέφυγε αρκετά μέτρα μπροστά.

    Το σπασμένο κουπί δεν ήταν πάντως το μοναδικό αρνητικό γεγονός για το πλήρωμα της οκτακώπου της Οξφόρδης.

    Ο κωπηλάτης, Αλεξ Γουντς, έχασε τις αισθήσεις του λόγω εξάντλησης και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου αναρρώνει.

    [06] Ευ. Βενιζέλος: Η παραμονή στο ευρώ συνδέεται άμεσα με τη νέα συμφωνία

    Για κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Μιλώνταςστην "Καθημερινή της Κυριακής", καλεί τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η παραμονή στο ευρώ συνδέεται άμεσα με τη νέα συμφωνία και προσθέτει ότι οι εκλογές δεν είναι μια καθολική δημοσκόπηση, είναι η ώρα της απόφασης.

    [07] Βολές κατά Goldman Sachs και ευρώ από τη Μαρίν Λεπέν

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs "ανατρέπει κυβερνήσεις παντού" και το ευρώ είναι "καταστρεπτικό" για τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα η υποψήφια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

    Η Λεπέν έπεσε στις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν το μήνα, με μία δημοσκόπηση να την φέρνει στην τέταρτη θέση πίσω από τον συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

    Σε ομιλία της στην οποία ασχολήθηκε με θέματα όπως η μετανάστευση, η ανεργία και η δύναμη των χρηματαγορών, η Λεπέν σκιαγράφησε την Goldman Sachs ως ένα πανίσχυρο θεσμό που ελέγχει ολόκληρα έθνη όπως και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    "Η Goldman Sachs ανατρέπει κυβερνήσεις παντού", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

    "Η Goldman Sachs τοποθετεί τους ανθρώπους της στην κορυφή των χωρών της ευρωζώνης. Η Goldman Sachs τοποθετεί τον άνθρωπό της στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", συνέχισε. "Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την ΕΚΤ, ολιγάρχες έχουν πάρει την εξουσία".

    Η 43χρονη πρώην δικηγόρος επιτέθηκε επίσης στο ευρώ, το οποίο προτείνει να θαφτεί, χαρακτηρίζοντάς το μια "καταστρεπτική ιδεολογία" που αποσκοπεί να οδηγήσει σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

    Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να προσελκύσει τη μερίδα του εκλογικού σώματος που υποστηρίζει τη Λεπέν, δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στους δεξιούς υποστηρικτές του ότι το να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο θα ωφελήσει μόνον τους Σοσιαλιστές καθώς θα οδηγήσει σε διάσπαση της δεξιάς.

    [08] Σε νέο κύκλο χημειοθεραπείας θα υποβληθεί ο Ούγκο Τσάβες

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ αναχώρησε το Σάββατο για την Κούβα, όπου θα υποβληθεί σε τρίτο κύκλο χημειοθεραπείας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Ο 57χρονος Τσάβες είχε επιστρέψει την Τετάρτη από την Αβάνα και όπως έγραψε στον λογαρισμό του στο Twitter, "θα μεταβώ ξανά στην Κούβα για να συνεχίσω τη μάχη για την υγεία και τη ζωή μου". Ο Τσάβες διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Ιούνιο και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επέμβάσεις στην Αβάνα.

    [09] Μεταλλαγμένο γονίδιο προκαλεί ανεξέλεγκτη λαιμαργία

    Μία και μόνη μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλεί λαιμαργία, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη όρεξη και, κατά συνέπεια, σε παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα που βασίστηκε σε πειράματα με ποντίκια.

    Οι ερευνητές του τμήματος φαρμακολογίας και φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαόκι Σου, πιστεύουν ότι το γονίδιο Bdnf είναι υπεύθυνο για αρκετές περιπτώσεις παχυσαρκίας, στις οποίες το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την όρεξή του.

    Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα, που είχαν μεταλλαχθεί για να έχουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, έδειξαν ότι το εν λόγω γονίδιο, στη συγκεκριμένη μετάλλαξή του, εμποδίζει πλέον τους νευρώνες (κύτταρα) του εγκεφάλου να στείλουν το μήνυμα στο σώμα ότι έχει φάει αρκετά. Έχοντας χάσει το ''φρένο'' του κορεσμού, ο οργανισμός τρώει ανεξέλεγκτα και παχαίνει. Τα ποντίκια κατανάλωναν κατά μέσο όρο 80% περισσότερο φαγητό από το φυσιολογικό.

    Το γονίδιο ρυθμίζει ένα παράγοντα ανάπτυξης (πρωτεΐνη) που ελέγχει τη νευροχημική επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων. Όταν υπάρχει πρόβλημα με το Bdnf και αυτό δεν είναι πλήρως ενεργό, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να ''μιλήσουν'' κανονικά μεταξύ τους.

    Το αίσθημα του κορεσμού ρυθμίζεται κυρίως από δύο ορμόνες, τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, το επίπεδο των οποίων αυξάνει αφού κάποιος φάει και χορτάσει. Όμως το μεταλλαγμένο γονίδιο μπλοκάρει τα σήματα αυτών των δύο ορμονών και έτσι το μήνυμα του κορεσμού δεν φθάνει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος και, κατά συνέπεια, δεν δίνεται εντολή στο σώμα να πάψει να τρώει.

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους για τον έλεγχο της όρεξης και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σαντάφ Φαρούκι του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία είναι ειδική στη σχέση μεταξύ γονιδίων και παχυσαρκίας, έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα γονίδια στην αύξηση του βάρους. Όπως ανέφερε, περίπου το 40% έως 70% της διαφοράς του βάρους μεταξύ δύο ατόμων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Επεσήμανε όμως πως η νέα μελέτη αφορούσε αποκλειστικά ποντίκια και ότι η μετάλλαξη του γονιδίου Bdnf φαίνεται να είναι πολύ σπάνια στους ανθρώπους.

    [10] Φ. Σαχινίδης: Πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών η 6η Μαΐου

    Η 6η Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην ΝΕΤ.

    Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε πως ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών είναι θέμα του Πρωθυπουργού και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    [11] Βίοι αντίθετοι για Λέικερς και Κλίπερς στο ΝΒΑ

    Σε απόσταση... αναπνοής έφτασαν οι Κλίπερς από τους «άσπονδους συμπολίτες» τους Λέικερς, μετά τη νίκη επί του Σακραμέντο με 109-94.

    Η ομάδα του Λος Άντζελες, που κατέγραψε την όγδοη επιτυχία στις τελευταίες εννέα αναμετρήσεις της, μείωσε πλέον τη διαφορά από τους «Λιμνάνθρωπους» στη μία νίκη και ευελπιστεί να κατακτήσει σύντομα την κορυφή, στην περιφέρεια του Ειρηνικού.

    Ηγέτες των Κλίπερς ήταν οι Γκρίφιν (27 πόντοι, 14 ριμπάουντ), Πολ (19 πόντοι, 15 ασίστ) και Φόι (25 πόντοι, 7/9 τρίποντα).

    Βίοι αντίθετοι για τους Λέικερς, που ηττήθηκαν στην Αριζόνα με διαφορά 20 πόντων (125-105) από το Φοίνιξ.

    Η απουσία του τραυματία Κόμπι Μπράιαντ υπήρξε καταλυτική, ενώ τη ζημιά στους φιλοξενούμενους έκανε ένας πρώην αθλητής τους, ο Σάνον Μπράουν, που σημείωσε 24 πόντους εκ των οποίωνοι 20 στο 3ο δωδεκάλεπτο!.

    Από την άλλη πλευρά, η συγκινητική προσπάθεια του Πάου Γκασόλ (30 πόντοι, 13 ριμπάουντ) αποδείχθηκε άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.

    Τα αποτελέσματα:

    Ιντιάνα-Βοστώνη 72-86

    Σάρλοτ-Ατλάντα 96-116

    Φιλαδέλφεια-Ορλάντο 82-88

    Μέμφις-Ντάλας 94-89

    Νέα Ορλεάνη-Μινεσότα 99-90

    Μιλγουόκι-Πόρτλαντ 116-94

    Φοίνιξ?Λ.Α. Λέικερς 125-105

    Λ.Α. Κλίπερς-Σακραμέντο 109-94

    Γκόλντεν Στέιτ-Ντένβερ 112-97


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 April 2012 - 8:30:33 UTC