Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Aθήνα Ξανά»
  • [02] Στο "φως" τμήμα αρχαίου δικαστηρίου της Αθήνας
  • [03] Φυτό από την Κίνα "ταξιδεύει" στη Μακεδονία
  • [04] Το ΚΚΕ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές
  • [05] Ψηφίζονται αύριο οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ
  • [06] «Συγκυβέρνηση συν μνημόνιο ίσον χάος», υποστήριξε η Λ. Κατσέλη
  • [07] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Π. Καμμένος
  • [08] Την πρόκληση της κυβερνώσας αριστεράς αποδέχεται η ΔΗΜΑΡ υπό όρους δήλωσε ο Φ. Κουβέλης

  • [01] «Aθήνα Ξανά»

    «Aθήνα Ξανά» τιτλοφορείται η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, επιχειρείται να δοθεί νέα ζωή -σε όλα τα επίπεδα- στον μητροπολιτικό δήμο της χώρας, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και με κονδύλια από το ΕΣΠΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

    Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, δράσεων, σε ένα πλέγμα πέντε αξόνων που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6- 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια.

    Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», όπως ανέφερε η υπουργός, έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί από την Ομάδα Δράσης, λαμβάνει υπόψη του τις μελέτες και την προεργασία της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων.

    [02] Στο "φως" τμήμα αρχαίου δικαστηρίου της Αθήνας

    Τμήμα του αρχαίου Δικαστηρίου επί Παλλαδίω, που λειτούργησε από την κλασική και μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή για να δικάσει υποθέσεις ακούσιων φόνων, αλλά και κινητά ευρήματα που μας δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του, ήρθαν πρόσφατα στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Μακρυγιάννη.

    Ο πρώτος εντοπισμός του συγκεκριμένου δικαστηρίου, που έχει βρεθεί αποσπασματικά στις οδούς Μακρή και Αθανασίου Διάκου, έγινε κατά τη δεκαετία του '60 από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Τραυλό, ο οποίος είχε εντοπίσει την είσοδο του δικαστηρίου και έκανε την ταύτιση του κτιρίου με το «Δικαστήριο επί Παλλαδίω».

    Πρόσφατα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το νότιο τμήμα του δικαστηρίου.

    Οι πρόσφατες ανασκαφές (από τους αρχαιολόγους Χρήστο Κοντοχρήστο και Αντωνία Κοκκολιού) δίνουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του κτιρίου, το οποίο φαίνεται πως ήταν πιόσχημο και είχε τη μορφή στοάς, στο εσωτερικό της οποίας γίνονταν οι δίκες. Ανάλογες κατόψεις έχουν βρεθεί στην αρχαία Αγορά, όπως η εμπορική Στοά του Αττάλου ή η Ποικίλη Στοά που χρησίμευε ως δικαστήριο.

    Το Δικαστήριο επί Παλλαδίω λειτούργησε από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Πρωτύτερα, κατά τη γεωμετρική εποχή, ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφείο παιδικών ταφών.

    [03] Φυτό από την Κίνα "ταξιδεύει" στη Μακεδονία

    Ένα φυτό με έδρα την Κίνα ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες.

    Το «Γκότζι Μπέρι» άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι στιγμήςδεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.

    Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα.

    Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα ημερίδα για το εν λόγω δέντρο. «Οι νέοι αγρότες ψάχνουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών καλλιεργειών. Η περιοχή της Μακεδονίας έχει τα ροδάκινα, τα μήλα και τα σταφύλια.

    [04] Το ΚΚΕ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές

    Κατηγορηματικά αρνητική είναι η απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες, απάντηση, όπως τη διατύπωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ το 1981 και «είχε απορριφθεί και τότε», ενώ χαρακτήρισε ως «αλλαγή βιτρίνας» τη σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε δε ότι αμφισβητεί και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, στις περιφερειακές εκλογές, όλα τα κόμματα συνασπίστηκαν για να μην εκλεγεί ο υποψήφιος που στηρίζονταν από το ΚΚΕ.

    Για μιά ακόμη φορά, η γραμματέας του ΚΚΕ απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι μόνο μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει τη λαϊκή εξουσία -και λαϊκή εξουσία σημαίνει να έχεις τον πλούτο στα χέρια σου και όχι άλλος να αποφασίζει κι άλλος να διευθύνει και ν' αποφασίζει τι και πώς θα παραχθεί - μπορεί να ανταποκριθεί και στον βαθμό που στηρίζεται στη λαϊκή οργάνωση από τα κάτω, στον τόπο δουλειάς και στη γειτονιά και στο χωράφι.

    [05] Ψηφίζονται αύριο οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

    Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται αύριο, θα μπορούν οι οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να κάνουν αίτηση για την υπαγωγή τους στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλες.

    Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 75% σε περίπτωση εξόφλησης από επτά έως δέκα δόσεις, ενώ για αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις η έκπτωση είναι 40% επί των πρόσθετων τελών.

    Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ανά μήνα λιγότερα χρήματα ενώ η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.

    [06] «Συγκυβέρνηση συν μνημόνιο ίσον χάος», υποστήριξε η Λ. Κατσέλη

    «Η συνέχιση της συγκυβέρνησης Βενιζέλου-Σαμαρά, με αυτόματο πιλότο το μνημόνιο, οδηγεί σε βαθιά ύφεση, παύση πληρωμών, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και χρέους παρά το PSI, οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση και μεγάλες δικαστικές περιπέτειες για να αποφευχθεί η κατάσχεση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση πρότασης νόμου για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Πανεπιστημίου.

    «Συγκυβέρνηση συν μνημόνιο ίσον χάος», υποστήριξε η κ. Κατσέλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [07] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Π. Καμμένος

    Τις θέσεις των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι.

    Όπως είπε ο κ. Καμμένος μετά την συνάντηση, έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της νέας δανειακής σύμβασης και "ειδικότερα όσον αφορά στην παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας".

    Ο πρόεδρος των ?Ανεξάρτητων Ελλήνων? αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές ανέφερε ότι "είναι μονόδρομος για εθνική στροφή της χώρας" και σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων που συζητείται στην Βουλή είπε ότι πρόκειται για δυστυχία του λαού, με ευθύνη της συγκυβέρνησης, να μην έχουν καταβληθεί μισθοί και συντάξεις και να επιδιώκεται να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    [08] Την πρόκληση της κυβερνώσας αριστεράς αποδέχεται η ΔΗΜΑΡ υπό όρους δήλωσε ο Φ. Κουβέλης

    Η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται την πρόκληση για μια "κυβερνώσα αριστερά",δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς άξονες του κόμματός του.

    Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναιέτοιμη να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός, για παρέμβαση στις μετεκλογικές διαδικασίες, είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης, είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, σημείωσε δε ότι είναι ανοικτή σε συνεργασίες, με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας, ή τη συνέχιση, με άλλον τρόπο, των ίδιων πολιτικών, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες.

    Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΔΗΜΑΡ για συνεργασία είναι: Σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα, φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 April 2012 - 14:30:31 UTC