Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τι πήγε στραβά με τη γενιά του '74 που ξεκίνησε τόσο καλά;»
  • [02] Να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καλεί τους πολίτες ο Φ.Κουβέλης
  • [03] Συνάντηση ΔΝΤ-ΣΕΠΕ για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών
  • [04] Πάσχα στα Ανώγεια της Κρήτης
  • [05] Αίσιο τέλος στην υπόθεση 54χρονης που απειλούσε να αυτοκτονήσει
  • [06] Καταδίκη για δολοφονία νεαρού Έλληνα ομογενή
  • [07] Κορυφαία διάκριση για τον ομογενή ζωγράφο Μιχάλη Ζάβρο

  • [01] «Τι πήγε στραβά με τη γενιά του '74 που ξεκίνησε τόσο καλά;»

    Η γενιά της μεταπολίτευσης, που ξεκίνησε τόσο καλά, οδήγησε τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα δηλώνει στη webtv του Αθηναϊκού ? Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

    Ο μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος ολοκληρώνει την τριλογία του για την κρίση και αποκαλύπτει τον τίτλο του τρίτου βιβλίου, που είναι το σύνθημα της γενιάς του πολυτεχνείου "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".

    «Τι οδήγησε στραβά, αυτό που ξεκίνησε τόσο καλά;» αναρωτιέται ο Πέτρος Μάρκαρης και προσθέτει πως τον ενδιαφέρει να διερευνήσει πώς από το σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» της γενιάς του Πολυτεχνείου, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

    Ο Πέτρος Μάρκαρης αναφέρεται ακόμα στους χαρακτήρες που συναντάμε στα μυθιστορήματά του και στη σχέση του με αυτούς δηλώνοντας « Πάντοτε θέλω έναν πραγματικό χαρακτήρα».

    Δείτε τη συνέντευξη στη web tv, στην ιστοσελίδα του πρακτορείου www.amna.gr

    [02] Να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καλεί τους πολίτες ο Φ.Κουβέλης

    Έκκληση προς τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου, απηύθυνε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ζητώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση της ΔΗΜ.ΑΡ.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάντια στην οποία βρίσκεται. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική που οδήγησε στον τεμαχισμό της κοινωνίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε δρόμους αισιοδοξίας και ανάταξης, σε δρόμους διεξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία, όπως είπε, έχει περιέλθει με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    Είναι ανάγκη, σημείωσε ο κ. Κουβέλης , να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής και η χώρα να μπορέσει να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο και να ακολουθήσει εκείνη την πολιτική που θα οδηγήσει όλο τον τόπο να μείνει ζωντανός, με την κοινωνία όρθια.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή ανάσταση για όλους.

    Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογική τακτική. Οι συνδυασμοί του κόμματος, θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η κεντρική εκλογική επιτροπή.

    [03] Συνάντηση ΔΝΤ-ΣΕΠΕ για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών

    Συνάντηση με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε χθες ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλης Χάλαρης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καθιερώσει νέο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου εισπρακτικού μηχανισμού με τη συνδρομή της εφορίας καθώς και η ενίσχυση και η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αγγίζουν συνολικά τα 11 δις, ενώ η εισφοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 6 δις ετησίως.

    Από την 1η Ιουνίου εξάλλου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθού -ασφαλιστικών εισφορών και φόρου- μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.

    [04] Πάσχα στα Ανώγεια της Κρήτης

    Τριήμερο αγαλλίασης ξεκινάει στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, τόπος όπου o επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εκφράσει σε υψηλούς τόνους τα αισθήματα του πένθους και της λύπης, της χαράς της ευφορίας και της ελπίδας.

    Αυτό επισημαίνει ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος καλεί όλους να βρεθούν στα ηρωικά Ανώγεια, τα Ανώγεια του πολιτισμού και του Περιβάλλοντος, της δύναμης και της ιστορίας, των θρύλων, της μουσικής και της ποίησης. Να επισκεφτούν το ορεινό χωριό του Ψηλορείτη ώστε «να βιώσουν το ξάφνιασμα μιας μυσταγωγίας, με θρησκευτικά και λαϊκά δρώμενα της μεγάλης τοπικής παράδοσης με μοναδικές λυτρωτικές εμπειρίες».

    Η αναπαράσταση της Ταφής του Θεανθρώπου, τα μοιρολόγια, το προσκύνημα των επιταφίων και η κατανυκτική ατμόσφαιρα των θρήνων σε κάθε ενορία του χωριού προσδίδουν μία ξεχωριστεί διάσταση στις Άγιες Μέρες που έχουν τη δύναμη να προσδώσουν στην καταλαγή και την προσευχή.

    «Πάρτε μέρος στην περιφορά των επιταφίων στα σοκάκια του χωριού και γίνεται μάρτυρες ενός μοναδικού εθίμου, της εισόδου του Σταυρού μέσα στα Σπίτια? Γίνετε μέλος της πάνδημης χορωδίας για την «ζωή εν τάφω» μέσα στην ατμόσφαιρα της ανοιξιάτικης νύκτας? Περάστε γονυπετείς κάτω από τον επιτάφιο?» τονίζει στην πρόσκληση του ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα τα Ανώγεια προσφέρουν την ευκαιρία για μικρές εκδρομές και περιπάτους στην πανέμορφη φύση του Ψηλορείτη πλούσιες από ανοιξιάτικες εικόνες.

    Οι προετοιμασίες στα Ανώγεια για το Μεγάλο Σάββατο έχουν ξεκινήσει και όλο το χωριό βρίσκεται σε εγρήγορση για την υποδοχή της μεγάλης νύχτας της Ανάστασης.

    Από σήμερα το πρωί σε ειδικά επιλεγμένα σημεία κάθε ενορίας, στο Περαχώρι, στον Αϊ Γιάννη, στον Αϊ Γιώργη στον Λαγγό, στο Μετόχι και στα Σείσαρχα, νέοι και παιδιά σε ένα ευγενή ανταγωνισμό ποιος θα «χτίσει» το πιο ψηλό κυλινδρικό οικοδόμημα με θάμνους που μαζεύουν από το βουνό. Το εύφλεκτο αυτό οικοδόμημα, είναι ο «Ορφανός» ή «Αρφανός», και συμβολίζει τον Ιούδα, τον περιφρονημένο και αποδιοπομπαίο προδότη του Χριστού.

    Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου σε κάθε γειτονιά θα στηθούν οι στερμενιές για τα οφτά. Ένας σωρός ξύλα και ολόγυρα σούβλες με γουλίδια κρέας, γαρδούμια, σπληνογάρδουμα και μενούζες. Η διάθεση σε συνάρτηση με την αναμονή της Ανάστασης του χαρμόσυνου μηνύματος της ελπίδας και της σωτηρίας θα ανταμώσει τη φωνή των ιερέων του χωριού καθώς θα ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Θα είναι η στιγμή όπου οι νέοι βάζουν φωτιά στους «ορφανούς». Είναι η στιγμή στα Ανώγεια όπου οι ουρανομήκεις φλόγες των ορφανών δηλώνουν διαχρονικά την ελευθερία πνεύματος της κοινωνίας.

    Αμέσως μετά την Ανάσταση, γύρω από τις «στερμενιές» στήνεται ένα εύθυμο φαγοπότι, όπου όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες καλοδεχούμενοι από τις παρέες κάθε γειτονιάς του μυλοποταμίτικου χωριού, για το γλέντι που κρατάει όπως συνηθίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες της Λαμπρής, της Κυριακής του Πάσχα.

    «Τα Ανώγεια, και το τριήμερο που μπορεί να βιώσει ο κάθε ένας ξεχωριστά βοηθούν ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν αναβαπτισμένοι μέσα στις εναλλαγές έντονων συναισθημάτων, λυτρωμένοι? κι έτσι, με ανανεωμένο το κουράγιο και την αισιοδοξία, με νέες δυνάμεις μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι για τις μικρές καθημερινές μάχες της ζωής», επισημαίνει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ένας νέος άνθρωπος που άφησε την Αθήνα και επέστρεψε στον τόπο του για να προσφέρει στη μικρή τοπική κοινωνία η οποία πάλλεται έντονα στην προσπάθεια της να διατηρήσει ήθη και έθιμα, παράδοση και πολιτισμό ανάμεσα σε κακοτράχαλες πλαγιές, κορφές και αέρηδες. Με μοναδικό στόχο, οι νέοι να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους? Και μέχρι σήμερα το έχουν -όπως όλα δείχνουν- καταφέρει.

    [05] Αίσιο τέλος στην υπόθεση 54χρονης που απειλούσε να αυτοκτονήσει

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με την 54χρονη, η οποία είχε κλειστεί στο σπίτι της, με τον μικρό γιο της, στο Ωραιόκαστρο και απειλούσε να θέσει τέρμα στη ζωή της.

    Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η γυναίκα, η οποία πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, πείστηκε από άνδρες της Αστυνομίας να βγει από το σπίτι για να μεταφερθεί στη συνέχεια σε νοσοκομείο της πόλης.

    [06] Καταδίκη για δολοφονία νεαρού Έλληνα ομογενή

    Η οικογένεια ενός νεαρού ομογενή o οποίος δολοφονήθηκε με αγριότητα στην πίστα κέντρου διασκέδασης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον κατηγορούμενο για τον φόνο.

    Δράστης είναι ο 21χρονος Callum Joseph Keys που δολοφόνησε τον 20χρονο ομογενή, Φίλιππα Χαλιπίλη, μαχαιρώνοντάς τον, στην πίστα του κλαμπ Alexandra Hills του Μπρίσμπαν, στις 2 Μαΐου του 2009.

    Ο Callum Joseph Keys υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν ένοχος για ανθρωποκτονία και όχι για δολοφονία.

    Ο δράστης κατέθεσε στο δικαστήριο, οτι σε διαπληκτισμό που είχε πάνω στην πίστα με το θύμα, πρόθεσή του ήταν να τραυματίσει τον 20χρονο και όχι να τον σκοτώσει. Είπε ακόμη ότι το θύμα έκανε κάποια απότομη κίνηση και στην ουσία καρφώθηκε μόνο του στο μαχαίρι που κρατούσε απειλητικά ο κατηγορούμενος.

    [07] Κορυφαία διάκριση για τον ομογενή ζωγράφο Μιχάλη Ζάβρο

    'Αλλη μια σημαντικότατη διάκριση για τον πολυβραβευμένο ομογενή ζωγράφο Μιχάλη Ζάβρο.

    Αυτή την φορά ο Μιχάλης Ζάβρος κέρδισε το πρώτο βραβείο Bulgari Art Award που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 80.000 δολαρίων. Τα χρήματα θα διατεθούν για να αγοράσει έργα του η Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας αλλά και για να μεταβεί ο ίδιος στην Ιταλία και να δημιουργήσει νέα έργα.

    Πατέρας τριών παιδιών ο Μιχάλης Ζάβρος έχει δει έργα του να κοσμούν την εθνική πινακοθήκη της Αυστραλίας αλλά και τις κορυφαίες γκαλερί της χώρας.

    To 2010 ο ελληνικής καταγωγής ζωγράφος, είχε λάβει το πρώτο βραβείο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πορτρέτων "Doug Moran National Portrait Prize", στην Αυστραλία.

    Το έργο του Μιχάλη Ζαβρού, με τίτλο, «Η Φοίβη είναι νεκρή / Mc Queen», αναπαριστά με ρεαλιστικό τρόπο την πεντάχρονη κόρη του ζωγράφου, η οποία παριστάνει τη νεκρή, τυλιγμένη μ' ένα μαύρο μαντήλι, με νεκροκεφαλές του Αμερικανού σχεδιαστή Alexander McQueen.

    Σύμφωνα με τον ίδιο το ζωγράφο, το έργο εκφράζει το φόβο του για τα παιδιά του και ιδίως για το ενδεχόμενο να τους συμβεί κάτι κακό. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε μεταξύ 35 πορτρέτων, που συμμετείχαν στην τελική επιλογή και το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 150.000 δολαρίων.

    Ο Μιχάλης Ζαβρός είναι από τους πλέον γνωστούς νέους ζωγράφους της Αυστραλίας και το έργο του εμπνέεται συχνά από την ελληνική μυθολογία και το σύγχρονο κόσμο της μόδας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 April 2012 - 10:30:38 UTC