Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
  • [02] Επικοινωνία Βενιζέλου σε Μπαρόζο για την ανάπτυξη
  • [03] Προεκλογική πρεμιέρα για τη ΝΔ
  • [04] Κλείνει την "ψαλίδα" ο Ρόμνεϊ
  • [05] Αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων
  • [06] Φωτιά σε τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή- δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε χθες από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

    Σε σύμπτωση απέδωσε ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώπιον του ανακριτή, την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

    Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι Εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός 'Αμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό.

    Σήμερα, ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν οιτρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής:

    1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και

    3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.

    Σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως βασικό συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως συνεχίζει να σιωπά. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο πως το το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών και χωρίς , όπως τονίζει, να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.

    «Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της ΝΔ στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ για την υπόθεση του πρώην υπουργού.

    [02] Επικοινωνία Βενιζέλου σε Μπαρόζο για την ανάπτυξη

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την πρώτη από την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος.

    Ο κ. Μπαρόζο συνεγχάρη τον κ. Βενιζέλο για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε μαζί του όσο ο κ. Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

    Κύριο αντικείμενο της τηλεφωνικής συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διεξοδική αναφορά έγινε στα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, καθώς στόχος είναι να επωφεληθεί όσο γίνεται η Ελλάδα, από την επικείμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2011.

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπαρόζοείχε χθες και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σχετικά με τααναπτυξιακά θέματα της Ελλάδας και έγινε ενόψει της σχετικής έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα.

    Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κατηγορεί πως θυμήθηκε αργά την ανάγκη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, άσκησε η ΝΔ με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μ. Μπαρόζο. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο πως όλα αυτά τα θυμήθηκε προεκλογικά και πως πλέον προσχωρεί στις θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

    [03] Προεκλογική πρεμιέρα για τη ΝΔ

    Τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα ανακοινώσει σήμερα η ΝΔ, ξεκινώντας ουσιαστικά και την προεκλογική περίοδο. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού.

    Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες καθώς την Πέμπτη θα παρουσιάσει στο Ζάππειο το σχέδιό του για την ανάκαμψη της Οικονομίας, τις βασικές δηλαδή προτάσεις του για το πώς η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

    Το επόμενο Σαββατοκύριακο μάλιστα, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα από τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μονοεδρικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Στη ΝΔ ήδη προετοιμάζονται και για την παρουσίαση από τον Αντώνη Σαμαρά του προγράμματος του κόμματος για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, θέμα στο οποίο στη ΝΔ δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.

    [04] Κλείνει την "ψαλίδα" ο Ρόμνεϊ

    Το προβάδισμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ μειώθηκε στις 4 εκατοστιαίες μονάδες από τις 11 πριν από ένα μήνα, αφού ο Ρόμνεϊ κατέστη ο πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

    Τον Ομπάμα υποστήριξε το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην έρευνα, που έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την 12η ως την 15η Απριλίου, έναντι ενός 43% που τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την 8η ως την 11η Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

    Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ομπάμα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου είναι ότι το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αξιολόγησε ως το πιο σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία αυτό των θέσεων εργασίας και της οικονομίας, με το 45% να αξιολογεί ως καλύτερες τις ικανότητες του Ρόμνεϊ στον τομέα αυτό, έναντι ενός 43% που αξιολογεί τον Ομπάμα ως ικανότερο στα θέματα αυτά.

    [05] Αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων

    Οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξήθηκαν το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώθηκε στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα Ηνωμένα Έθνη.

    Στην ετήσια έκθεσή της, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος επισημαίνει πως οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2010 σε σχέση με το 2009, μετά δύο χρόνια συνεχούς μείωσης.

    Η αύξηση αυτή "οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία ενίσχυσε την κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς", υπογραμμίζει η υπηρεσία.

    Εργοστάσια και διυλιστήρια ευθύνονται για το 40% των εκπομπών αερίων στις ΗΠΑ.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όμως οι προσπάθειες της αντιμετωπίζουν την αντίδραση του τομέα της ενέργειας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ορισμένα μέλη του οποίου αμφισβητούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.

    [06] Φωτιά σε τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά

    Στόχος εμπρηστών έγιναν τα ξημερώματα τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ της πύλης Ε2 και της πύλης Ε3.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, άγνωστοι, έριξαν εύφλεκτο υγρό στα αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής με 7 άνδρες.

    Απο τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα.

    [07] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή- δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

    Ισχυρός σεισμός έγινε σήμερα αισθητός στην πρωτεύουσα τη Χιλής Σαντιάγο, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Η δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών και το επίκεντρό της εντοπίσθηκε 48 χιλιόμετρα βορειο-βορειοανατολικά του Βαλπαραΐσο και 116 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαντιάγο, σε βάθος 25,9 χιλιομέτρων.

    Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 April 2012 - 6:30:31 UTC