Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας
  • [02] Η ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ στο επίκεντρο της G20
  • [03] Τσουνάμι... έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες
  • [04] Οι Έλληνες στους μακροβιότερους άνδρες της ΕΕ
  • [05] Τις επιθέσεις στη Νορβηγία θα "ζωντανέψει" ξανά ο Μπράιβικ
  • [06] Τυφλά ποντίκια ξαναβρήκαν το φως τους
  • [07] Τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων
  • [08] Βουλή δέκα κομμάτων δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις
  • [09] Δε θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές ο Γιώργος Συμπιλίδης
  • [10] Εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [11] Συνετρίβη ελικόπτερο της Isaf στο Αφγανιστάν-νεκροί πιστεύεται ότι είναι οι 4 επιβάτες
  • [12] Φως στην εξελικτική καταγωγή των πολικών αρκούδων
  • [13] Δήλωση του Αντ. Σαμαρά για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γ. Συμπιλίδη

  • [01] Α. Σαμαράς: Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας

    Τις δυνατότητες των social media αξιοποιεί στον δρόμο προς τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει μία νέα κατηγορία ψηφοφόρων που είναι εξοικειωμένοι μα το διαδίκτυο.

    "Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας", είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος σε προσωπικό ύφος στους χρήστες και πρόσθεσε ότι "οι χώροι όπου συγκεντρώνονται είναι κέντρα παράνομων δραστηριοτήτων, παραεμπορίου, διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι παράνομοι δεν συλλαμβάνονται, όταν αυτό γίνεται αφήνονται ελεύθεροι γιατί οι φυλακές έχουν γεμίσει ενώ εκείνες που είναι έτοιμες δεν λειτουργούν".

    Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ" και ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει επαφές με τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαικού Νότου, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου, για κοινή αντιμετώπιση στο ευρωπαικό πλαίσιο.

    [02] Η ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ στο επίκεντρο της G20

    Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας στην Ουάσιγκτον, όπου θα διεξαχθεί επίσης η εξαμηνιαία συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει θέσει ως στόχο το "ποσό των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσως και παραπάνω", ποσό αρκετά μικρότερο από αυτό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αναφέρει τον Ιανουάριο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. "Σήμερα ο κίνδυνος είναι μικρότερος" τόνισε παρότι η Ευρώπη "δεν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας έκρινε σήμερα "πολύ πιθανό" το ΔΝΤ να συγκεντρώσει σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Τσουνάμι... έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες

    Η Ποτίδαια, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σώθηκε από τους Πέρσες εισβολείς το χειμώνα του 479 π.Χ. χάρη σε ένα... τσουνάμι, υποστηρίζεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στις ΗΠΑ και η οποία προειδοποιεί για το σεισμικό κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή αυτή και για την πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο.

    Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του ¶αχεν, ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης. Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε το παράξενο φαινόμενο, την "απόσυρση" της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.

    Η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δέκα περιοχές της Ελλάδας όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι. Ο Ράιχερτερ και η ομάδα του πιστεύουν όμως ότι οι ανακαλύψεις τους δείχνουν πως ο Θερμαϊκός Κόλπος θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών αυτών, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη ζώνη, με πολλές μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια.

    [04] Οι Έλληνες στους μακροβιότερους άνδρες της ΕΕ

    Από τους μακροβιότερους άνδρες της ΕΕ είναι οι Έλληνες, μετά τους Γάλλους και τους Ισπανούς, ενώ οι Ελληνίδες ζουν λιγότερο από τον μέσο όρο των γυναικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, το προσδόκιμο ζωής των εξηνταπεντάρηδων ανδρών στην Ελλάδα είναι 18,5 χρόνια, έναντι 17,4 χρόνια που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στους άνδρες 65 ετών καταγράφεται στη Γαλλία (18,9 χρόνια), στην Ισπανία (18,6 χρόνια) και στην Ελλάδα (18,5 χρόνια). Λιγότερα χρόνια ζουν οι εξηνταπεντάρηδες άνδρες στη Λετονία (13,3), στη Λιθουανία (13,5) και στη Βουλγαρία (13,6).

    Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες 65 ετών, το προσδόκιμο ζωής τους είναι 20,4 χρόνια, έναντι 21 χρόνια στην ΕΕ.

    [05] Τις επιθέσεις στη Νορβηγία θα "ζωντανέψει" ξανά ο Μπράιβικ

    Ο ¶ντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και φόνο εκ προμελέτης, πρόκειται σήμερα να καταθέσει εκ νέου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκότωσε 69 ανθρώπους σε νησί κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας τον περασμένο χρόνο.

    Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Μπράιβικ έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάθεσή του μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τους επιζήσαντες της επίθεσης και τους συγγενείς των θυμάτων.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο, σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

    "Ο στόχος δεν ήταν να σκοτώσω 69 ανθρώπους. Ο στόχος ήταν τους σκοτώσω όλους", είπε χθες ο Μπράιβικ στο δικαστήριο.

    [06] Τυφλά ποντίκια ξαναβρήκαν το φως τους

    Βρετανοί επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αποκαταστήσουν τη νυχτερινή όραση σχεδόν τυφλών πειραματόζωων (ποντικιών) μεταμοσχεύοντας στα μάτια τους κύτταρα- υποδοχείς του φωτός.

    Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από οφθαλμολογικές εκφυλιστικές παθήσεις, που προκαλούν μερική ή ολική απώλεια της όρασης.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν ¶λι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, πήραν περίπου 26.000 κύτταρα φωτο-υποδοχείς (ραβδία) από νεαρά υγιή ποντίκια και τα τοποθέτησαν απευθείας στον αμφιβληστροειδή φακό κάθε ματιού των ενηλίκων ποντικιών που έπασχαν από νυκταλωπία και δεν μπορούσαν να δουν στο σκοτάδι και στο ημίφως (κάθε μάτι ποντικιού περιέχει περίπου 6 εκατ. τέτοια κύτταρα-ραβδία).

    [07] Τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων

    Τη λίστα με τους κοινόχρηστους χώρους που θα διατεθούν στα κόμματα για την τοποθέτηση των εκλογικών τους περιπτέρων, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Αθηναίων.

    Τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων θα βρίσκονται:

    -ΠΑΣΟΚ Πλ. Κλαυθμώνος

    -ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πλ. Συντάγματος και αρχή Ερμού

    -ΚΚΕ Πλ. Ομονοίας

    -ΛΑΟΣ Πεζόδρομος Βουκουρεστίου και Σταδίου

    -ΣΥΡΙΖΑ Πεζόδρομος Πατρ. Γρηγορίου Ε'.

    -ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ Κοραή

    -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Πεζόδρομος Κοραή

    -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου

    -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Πανεπιστημίου και Πλ.Δικαιοσύνης

    -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Β.Σοφίας (Μετρό Ευαγγελισμός)

    -ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πανεπιστημίου Βιβλιοθήκη

    -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Αιόλου και Σταδίου

    -ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΒΕΡΓΗΣ Πλ. Κολωνακίου

    -ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ Πανεπιστημίου και Ρ.Φεραίου

    -ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ Πλ. Ομονοίας και Κοτοπούλη

    -ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Λ. Κανελλοπούλου και Μεσογείων

    [08] Βουλή δέκα κομμάτων δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research για τα "ΝΕΑ", στην πρόθεση ψήφου, με κατανομή της απροσδιόριστης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑΟΣ 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δράση 1,7%.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Ευ. Βενιζέλος με 26,7% αποκτά προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά που συγκεντρώνει το 25,8%.

    Την τάση εισόδου στη νέα Βουλή 10 κομμάτων και το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο επιβεβαιώνει και η έρευνα της MARC για το "ΕΘΝΟΣ". Η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 4,1%, ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 39,7%.

    Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑΟΣ 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3% και η Δράση 1,1%.

    Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας RASS για τον "Ελεύθερο Τύπο" στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 17,1%, ΣΥΡΙΖΑ με 10,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9,4%, ΚΚΕ με 8,7%, Δημοκρατική Αριστερά με 8,4%, η Χρυσή Αυγή με 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,8%, ο ΛΑΟΣ με 3,4% η Δημοκρατική Συμμαχία με 3,2% και η Δράση με 2,2%.

    [09] Δε θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές ο Γιώργος Συμπιλίδης

    Την παραίτησή του από την υποψηφιότητά του για τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Γιώργος Συμπιλίδης.

    Η δήλωση του κ. Συμπιλίδη έχει ως εξής:

    "Μπροστά στη δύσκολη μάχη της 6ης Μαΐου, όλα ταπροσωπικά παραμερίζονται. Σημασία έχει μόνον η νίκη της Παράταξης. Που μας χρειάζεται όλους. Πολύ περισσότερο που δίνουμε τη μάχη για το μέλλον.

    Το παρελθόν δεν μπορεί πια να μας χωρίζει?Πρόθεσή μου είναι να προσθέσω, όχι να αφαιρέσω. ¶λλωστε και στο παρελθόν, προσπάθειες σπίλωσής μου έπεσαν στο κενό και με δικαστικές αποφάσεις.

    Όμως, για να μπει ένα οριστικό τέλος σε όσα κακόβουλα λέγονται και γράφονται, παραιτούμαι από την υποψηφιότητά μου στο Κιλκίς, παραμένοντας στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά".

    [10] Εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής τους.

    Συγκεκριμένα το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι εναντίον της απόφασης της διοίκησης για εκ περιτροπής εργασία μία φορά την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 18 Απριλίου. Με την προσφυγή τους οι εργαζόμενοι ζητούσαν την προσωρινή αναστολή της απόφασης εν αναμονή της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης (που έχει προσδιοριστεί για τις 29 Μαΐου), ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους.

    [11] Συνετρίβη ελικόπτερο της Isaf στο Αφγανιστάν-νεκροί πιστεύεται ότι είναι οι 4 επιβάτες

    Ελικόπτερο της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ (Isaf) συνετρίβη χθες στο νότιο Αφγανιστάν και οι τέσσερις επιβάτες του πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού.

    Το ελικόπτερο Black Ηawk συνετρίβη εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, ενώ επιχειρούσε να παραλάβει ομάδα στρατιωτών.

    Τέσσερις Aμερικανοί, μέλη του πληρώματος, πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να κατερρίφθη το ελικόπτερο από εχθρικά πυρά.

    [12] Φως στην εξελικτική καταγωγή των πολικών αρκούδων

    Οι πολικές αρκούδες ως ξεχωριστό είδος είναι πολύ παλαιότερες και δεν κατάγονται από τις συγγενικές καφέ αρκούδες, αντίθετα απ΄ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά φωτίζει γενετικά την εξελικτική προέλευση αυτών των εμβληματικών ζώων του Αρκτικού Βορρά.

    Γερμανοί, Αμερικανοί, Σουηδοί και Ισπανοί ερευνητές έκαναν εξονυχιστικές γενετικές αναλύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολικές αρκούδες διαχωρίστηκαν από τις καφέ αρκούδες στο μακρινό παρελθόν, πριν από περίπου 600.000 χρόνια.

    Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν ότι η πολική αρκούδα -που πλέον ανήκει στα επαπειλούμενα είδη εξαιτίας της τήξης των αρκτικών πάγων, του κυνηγιού και της περιβαλλοντικής μόλυνσης- δεν είχε εξελικτική ηλικία μεγαλύτερη των 150.000 ετών και ότι προερχόταν από την καφέ αρκούδα. Οι επιστήμονες τώρα όμως συνειδητοποιούν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν μία πολύ μακρύτερη εξελικτική ιστορία και κατανοούν ότι το ζώο αυτό πρέπει να έχει και στο παρελθόν φθάσει κοντά στον κίνδυνο εξαφάνισης, όταν το κλίμα θα ήταν ξανά πιο ζεστό πριν από χιλιάδες χρόνια.

    [13] Δήλωση του Αντ. Σαμαρά για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γ. Συμπιλίδη

    «Τιμώ την κίνηση του Γιώργου Συμπιλίδη, που δείχνει πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά την ανακοίνωση από τον Γ.Συμπιλίδη ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στο Κιλκίς.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 April 2012 - 8:30:32 UTC