Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκληση διακομματικής για τα ντιμπέιτ ζητά η ΝΔ
  • [02] "Χιονοστιβάδα" ατομικών συμβάσεων, έως 30% κάτω οι μισθοί
  • [03] Σύγκρουση τρένων στο Μενίδι, με έξι ελαφρά τραυματίες
  • [04] "Καμπανάκι" της Moody's για την Ολλανδία
  • [05] Ελαστικά παντός καιρού
  • [06] Ο Τσάβες διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου του
  • [07] Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ
  • [08] Επιτάχυνση ύφεσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI
  • [09] Δ. Χριστόφιας: "Τυχοδιωκτική ενέργεια" το σχέδιο Β' από την Τουρκία
  • [10] Μία εφαρμογή στο κινητό θα καταγράφει τα όνειρά μας
  • [11] Νεκρές άλλες δύο αρκούδες στους δρόμους της Δυτικής Μακεδονίας
  • [12] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στις γυναίκες
  • [13] Διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση της Σάμου
  • [14] Η οικονομική οδήγηση ως μέθοδος αντι- στρες

  • [01] Σύγκληση διακομματικής για τα ντιμπέιτ ζητά η ΝΔ

    Την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα που πράγματι τους απασχολούν, ζητά η ΝΔ απορρίπτοντας σε πρώτη φάση τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης εξαπολύει επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων ("ντιμπέιτ") του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

    [02] "Χιονοστιβάδα" ατομικών συμβάσεων, έως 30% κάτω οι μισθοί

    Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς από την ημέρα της εφαρμογής του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις αυξάνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και επικρατούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξεως του 22% που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έφθασαν το 28%. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

    Επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.

    Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.

    Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

    [03] Σύγκρουση τρένων στο Μενίδι, με έξι ελαφρά τραυματίες

    Επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα- Αθήνα, συγκρούστηκε με βοηθητική μηχανή συρμού, στις 8.25 το πρωί, μέσα στο σταθμό του ΟΣΕ στο Μενίδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έξι άτομα, και συγκεκριμένα πέντε επιβάτες και ο οδηγός της βοηθητικής μηχανής.

    Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, ο βοηθητικός συρμός ήταν πίσω από την αμαξοστοιχία όταν συγκρούστηκαν και πιθανόν προσέκρουσε στο τρένο όταν σταμάτησε στον σταθμό.

    Οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται.

    [04] "Καμπανάκι" της Moody's για την Ολλανδία

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε την Ολλανδία ότι το αξιόχρεό της μπορεί να υποστεί πίεση για υποβάθμιση, εφόσον διαπιστώσει εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία.

    Η ανακοίνωση του οίκου, με την οποία διατηρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa με σταθερή προοπτική της Ολλανδίας, ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, μετά την άρνηση του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, που τη στήριζε, να συμφωνήσει στα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

    [05] Ελαστικά παντός καιρού

    Γερμανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα «έξυπνο» ελαστικό αυτοκινήτων, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται μόνο του στις εκάστοτε συνθήκες του δρόμου και μάλιστα καθ' οδόν, χωρίς ο οδηγός να πρέπει να σταματήσει ή να επέμβει ο ίδιος με κάποιο τρόπο.

    Έτσι, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να «φοράνε» στο οχήματά τους άλλα ελαστικά το καλοκαίρι και άλλα το χειμώνα, ιδίως στις περιοχές όπου βρέχει ή παγώνουν οι δρόμοι συχνά. Το αυτο-προσαρμοζόμενο ελαστικό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και σε όσους κάνουν πολύ μακρινά ταξίδια, στη διάρκεια των οποίων αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λειψίας, με επικεφαλής τον Ντέτλεφ Ρίμερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παρουσίασαν το αποτέλεσμα των ερευνών τους στη φετινή έκθεση του Ανοβέρου, την μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου.

    Το νέου τύπου ελαστικό είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που αναγνωρίζουν τις μεταβολές του οδοστρώματος, είτε πρόκειται για άσφαλτο είτε για χωματόδρομο, ανάλογα με το αν έχει ήλιο, βρέχει, χιονίζει κλπ. Αμέσως το προφίλ του ελαστικού αναπροσαρμόζεται αυτομάτως (υψώνεται ή πλαταίνει), ενώ το όχημα κινείται.

    [06] Ο Τσάβες διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου του

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες τηλεφώνησε στην κρατική τηλεόραση από την Κούβα για να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν εξαιτίας της εννεαήμερης σιωπής του, ότι απεβίωσε στην διάρκεια της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τον είχε προσβάλει σε νοσοκομείο στην Αβάνα.

    "Φαίνεται ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτές τις φήμες, διότι είναι ένα μέρος της δουλειάς των εργαστηρίων του ψυχολογικού πολέμου, ή βρώμικου πολέμου", είπε ο 57χρονος σοσιαλιστής πολιτικός.

    Επιμέλεια: Μπάμπης Γεωργίκος

    [07] Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ

    Με ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 4 Μαΐου, και ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσανατολίζεται να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, από το εκλογικό επιτελείο.

    [08] Επιτάχυνση ύφεσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI

    Επιτάχυνση της ύφεσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Markit, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Τα στοιχεία δείχνουν έντονη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά και συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας και επιβράδυνση στα όρια της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας.

    Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, διαμορφούμενος στις 47,4 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Μάρτιο.

    [09] Δ. Χριστόφιας: "Τυχοδιωκτική ενέργεια" το σχέδιο Β' από την Τουρκία

    "Τυχοδιωχτική ενέργεια" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, το ενδεχόμενο εφαρμογής από την Τουρκία του λεγόμενου σχεδίου Β', το οποίο θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, υπό τουρκική διοίκηση.

    Ταυτόχρονα, ο Κύπριος Πρόεδρος παρέπεμψε στο τρίπτυχο των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, το οποίο προνοεί και το άνοιγμα των Βαρωσίων, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η αποδοχή των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεπάγωμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την Αμμόχωστο μπορεί να δημιουργήσει νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το Κυπριακό προς όφελος όλων των πλευρών. Τόνισε, τέλος, πως οποιαδήποτε διευθέτηση για την Αμμόχωστο, πρέπει να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να εξυπηρετεί τις προσπάθειες για λύση.

    [10] Μία εφαρμογή στο κινητό θα καταγράφει τα όνειρά μας

    Ένας Βρετανός ψυχολόγος πραγματοποιεί ένα μαζικής συμμετοχής πείραμα για να διαπιστώσει αν μια εφαρμογή σε κινητό smartphone, γνωστή ως "Ονειρο: ΟΝ" (Dream:ON) μπορεί να επηρεάσει θετικά τα ανθρώπινα όνειρα.

    Η εφαρμογή κατασκευάστηκε από μια ομάδα υπό τον Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσιρ. Θεωρείται ότι παρακολουθεί και καταγράφει τις συνήθειες του ύπνου και παράγει έναν συγκεκριμένο ήχο όταν εκείνος που κοιμάται ονειρεύεται.

    "Ένας καλός βραδινός ύπνος και ευχάριστα όνειρα ενισχύουν την παραγωγικότητα και είναι απαραίτητα για την καλή ψυχολογική και βιολογική κατάσταση. Παρ΄όλα αυτά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πως να επηρεάζουμε τα όνειρα. Αυτό το πείραμα σκοπεύει να το αλλάξει", εξηγεί ο Γουάιζμαν.

    Ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Dream:ON τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι πριν ο χρήστης του πέσει για ύπνο. Καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη και όταν εκείνος περάσει στην φάση του ύπνου REM (στο στάδιο, δηλαδή, όπου λαμβάνουν χώρα τα όνειρα), το κινητό παίζει ένα προεπιλεγμένο μουσικό, χαλαρωτικό κομμάτι. Ο ήχος αυτός θεωρείται ότι ασυνείδητα δημιουργεί την αίσθηση ευχάριστων εμπειριών σε εκείνον που κοιμάται: τον κάνει να αισθάνεται ξαπλωμένος σε μια παραλία, να νιώθει ότι μπορεί να πετάξει ή ότι περπατάει μέσα από ένα δάσος.

    Όταν η εφαρμογή αντιλαμβάνεται ότι εκείνος που κοιμάται εξέρχεται από την φάση REM, παράγει έναν ανεπαίσθητο ήχο σαν ξυπνητήρι ώστε ο χρήστης του κινητού να ξυπνήσει και να περιγράψει το όνειρό του σε μια "βάση δεδομένων-ονειροπαγίδα". Τα όνειρα μπορούν να τα μοιραστούν εκείνοι που θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Μάλιστα θα μπορούν να επισημαίνονται εκεί όσοι εμφανίζονται στα όνειρά τους.

    Ο Γουάιζμαν και η ομάδα του αναμένουν χιλιάδες συμμετοχές. Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή μπορεί να κατέβει για το iPhone και το iPad της Apple. Αργότερα μέσα στο χρόνο θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση για άλλα smartphones.

    [11] Νεκρές άλλες δύο αρκούδες στους δρόμους της Δυτικής Μακεδονίας

    Μια γενιά αρκούδων χάνεται στους δρόμους της δυτικής Μακεδονίας όπου πληθαίνουν τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

    Την Κυριακή το βράδυ, άλλες δύο νεαρές αρκούδες χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα με συνέπεια να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

    Συγκεκριμένα, η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε χθες για 2 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.

    [12] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων στις γυναίκες

    Άλλη μία επιστημονική έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες και να επιβεβαιώσει ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

    Μετά από διάφορες μελέτες που έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου, η νέα ασιατική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα τουλάχιστον μήνα, έχουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, είτε καπνίζουν, είτε όχι.

    Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Γουέι-Γιεν Λιμ μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 1.000 γυναικών (400 με καρκίνο και 814 υγιείς) και διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε ποσοστό 50% ή και παραπάνω.

    [13] Διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση της Σάμου

    Δυναμικό "παρών" στο Σύνταγμα θα δώσουν οι Σαμιώτες στις 19 και 20 Μαΐου, μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να γίνει διαφημιστική καμπάνια του νησιού.

    Με ειδικά φυλλάδια που θα παραπέμπουν στα αξιοθέατα του νησιού αλλά και με την διάθεση τοπικών προϊόντων παραδοσιακών, όπως κρασί και ούζο, από επιχειρηματίες και συλλόγους, οι Σαμιώτες προσπαθούν να προσελκύσουν τουλάχιστον τον εσωτερικό τουρισμό.

    [14] Η οικονομική οδήγηση ως μέθοδος αντι- στρες

    Λίγοι θα μπορούσαν να τη χαρακτηρίσουν ως μέθοδο αντι-στρες, όμως στην πραγματικότητα αποφορτίζει ιδιαίτερα από το οικονομικό άγχος, καθώς εξοικονομεί αρκετά χρήματα σε καύσιμα και απαλλάσσει από την ένταση που δημιουργεί το επιθετικό στυλ οδήγησης.

    Η λεγόμενη οικονομική οδήγηση, ή άλλως το ήπιο στυλ οδήγησης, δεν είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και συνιστάται σήμερα όσο ποτέ, σε μια περίοδο που η τιμή της βενζίνης «σκαρφαλώνει» σε πρωτόγνωρα επίπεδα και τα χρήματα δεν περισσεύουν.

    Οι «ειδικοί» συνιστούν στους οδηγούς να εφαρμόζουν αυτό που κάνουν ενστικτωδώς, όταν ανάβει στο αυτοκίνητο το λαμπάκι για τα καύσιμα. Το πόδι μετά βίας «αγγίζει» το γκάζι, οι ταχύτητες είναι χαμηλές και το όχημα κινείται με την αδράνεια.

    «Η γενικότερη υιοθέτηση αυτού του στυλ οδήγησης συνεπάγεται την κατά 15% εξοικονόμηση καυσίμων» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Σάββας Γκεϊβανίδης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής της Πολυτεχνικής Σχολής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 April 2012 - 8:30:33 UTC