Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση 10% των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [02] 200.000 συντάξεις και παροχές "μαϊμού"
  • [03] Άγρια ζώα σε κλουβιά "θανάτου"
  • [04] Ληστεία σε τράπεζα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης
  • [05] "Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο", λέει ο Σαρκοζί
  • [06] O Ζήσης Βρύζας θα μιλήσει την Παρασκευή για τα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [07] Υπόγειο υδραγωγείο ήρθε στο φως στα Μέγαρα
  • [08] Νέα υπηρεσία αποθήκευσης στο υπολογιστικό νέφος από την Google
  • [09] Τα εκτρεφόμενα πτηνά πεθαίνουν όταν απελευθερώνονται
  • [10] "Εξηγήσεις" ζητούν οι Βρυξέλλες για την απεργία πείνας της Τιμοσένκο
  • [11] Διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας στο Βρετανικό Μουσείο

  • [01] Αύξηση 10% των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Σήμερα ή το αργότερο ως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, νωρίτερα δηλαδή απ' ό,τι αναμενόταν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται αυξημένος κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή ώστε να ενισχύονται τα περιφερειακά ιδρύματα και να μη διογκώνονται τα --ούτως ή άλλως «κορεσμένα»-- ιδρύματα των κεντρικών πόλεων.

    Έτσι, αναμένεται να εισαχθούν περίπου 45.000 στα Πανεπιστήμια και 30.000 στα ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να υπολογίζονται οι εισακτέοι σε στρατιωτικές κ.ά. σχολές.

    [02] 200.000 συντάξεις και παροχές "μαϊμού"

    Περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις παράνομων παροχών έχει εντοπίσει τα τελευταία δυο χρόνια το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ χιλιάδες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας οι παροχές αυτές κόστισαν στο ασφαλιστικό σύστημα 700 έως 750 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λύση είναι η εξυγίανση του συστήματος παροχών και θα επιτευχθεί με την ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα ενιαίο φορέα που θα μπορούσε να προκύψει από τη συγχώνευση των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας.

    Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν επίσης ότι το κλειδί για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο, εφόσον η επιβίωση του συστήματος εξακολουθεί να εξαρτάται από τον δανεισμό.

    Η συνολικές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχονται στα 3 δις ευρώ ανά μήνα από τα οποία 1,5 δις καταβάλλονται για συντάξεις και επιδόματα και τα υπόλοιπα για παροχές υγείας και εξόφληση οφειλών των Ταμείων.

    [03] Άγρια ζώα σε κλουβιά "θανάτου"

    Οι ζωολογικοί κήποι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.

    Όπως προκύπτει από έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP), σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», σε καμία από τις 20 χώρες, όπου διεξήχθη η έρευνα, δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ χιλιάδες ζώα σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες.

    «Βασικός μας στόχος είναι να παύσει η αιχμαλωσία άγριων ζώων από τον άνθρωπο. Τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη Επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Βάσω Πετρίδου και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα τής έρευνας, με τίτλο «The EU Zoo Inquiry», παρουσιάστηκαν απόψε σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

    [04] Ληστεία σε τράπεζα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

    Δύο άγνωστοι λήστεψαν υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δράστες, γύρω στις 8.20 το πρωί, έσπασαν με βαριοπούλα τη τζαμαρία της κεντρικής εισόδου του υποκαταστήματος και στη συνέχεια ένας εξ αυτών εισέβαλε στο εσωτερικό της τράπεζας φωνάζοντας "ληστεία", ενώ κατευθύνθηκε στα ταμεία ζητώντας τα διαθέσιμα χρήματα.

    Αφού άρπαζε περίπου 5.000 ευρώ βγήκε από την τράπεζα και μαζί με το συνεργό του που κρατούσε "τσίλιες" επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν.

    [05] "Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο", λέει ο Σαρκοζί

    Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio France ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο και δεν θα υπάρξουν υπουργοί του Εθικού Μετώπου (FN) στη μελλοντική του κυβέρνηση, εάν εκλεγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Ωστόσο, "αρνείται να δαιμονοποιήσει τους ψηφοφόρους που ψήφισαν για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί προσθέτοντας : "Πρέπει να τους ακούσουμε και να μην θεωρήσουμε ότι πρέπει να κλείσουμε τη μύτη μας".

    "Το 18% που ψήφισε την Μαρίν Λε Πεν δεν της ανήκει, αλλά αποτελεί υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σε αυτούς", πρόσθεσε.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] O Ζήσης Βρύζας θα μιλήσει την Παρασκευή για τα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, ο πρόεδρος Ζήσης Βρύζας θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Τούμπας. Μ΄ αυτή τη λιτή ανακοίνωση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γνωστοποιεί την δρομολογηθείσα συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Ζήσης Βρύζας θα τοποθετηθεί για όλα όσα αφορούν τον ΠΑΟΚ σήμερα. Και τώρα στην λήξη του πρωταθλήματος και λίγες μέρες πριν την έναρξη των πλέϊ-οφ τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης και την διοίκηση του απασχολούν αρκετά και βεβαίως σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του, πάντα σε συνάρτηση με το αγωνιστικό θέμα.

    Σημαντικό και κεφαλαιώδες είναι το ζήτημα της εξασφάλισης των χρημάτων που απαιτούνται για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων εν όψει της 30ης Ιουνίου που είναι η μέρα κρίσης της ΠΑΕ λόγω της παρουσίας της στην αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο προκύπτουν και άλλα ζητήματα όπως οι μετοχές του έγκλειστου στον Κορυδαλλό μετόχου Γιώργου Σαχπατζίδη, η αγωνιστική πορεία της ομάδας στα πλέϊ-οφ που ακολουθούν, η αναζήτηση πόρων για την σταθεροποίηση του διοικητικού έργου, τα συμβόλαια που λήγουν σε δυο μήνες και όλα όσα αφορούν τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

    Στο αγωνιστικό μέρος ο ΠΑΟΚ μετά από διήμερο ρεπό, επιστρέφει αύριο το απόγευμα στις προπονήσεις εν όψει των αγώνων πλέϊ-οφ που ακολουθούν.

    [07] Υπόγειο υδραγωγείο ήρθε στο φως στα Μέγαρα

    Ένα υπόγειο υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και φαίνεται ότι αποτελεί πρωτόλειο έργο του περίφημου Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνου, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων.

    Το υδραγωγείο, που εντοπίστηκε στη θέση Ορκός, αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη, με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης.

    Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Παναγιώτα Αυγερινού, σε διάλεξή της χτες το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το υδραγωγείο εμφανίζει ομοιότητες με το περίφημο υδραγωγείο της Σάμου, τόσο ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς τον όλο σχεδιασμό.

    [08] Νέα υπηρεσία αποθήκευσης στο υπολογιστικό νέφος από την Google

    Η αμερικανική εταιρία Google παρουσίασε το Google Drive, μία νέα δωρεάν υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud computing), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να «ανεβάζουν» (upload) και να αποθηκεύουν δεδομένα 5 GΒ, τα οποία μπορούν να τα μοιράζονται, αν θέλουν, με άλλους χρήστες, όπως συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, στέλνοντας σε αυτούς τους σχετικούς συνδέσμους (links).

    Ο αποθηκευτικός χώρος για κάθε χρήστη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με μία κλιμακωτή μηνιαία συνδρομή και να φθάσει έως τα 16ΤΒ (terabytes).

    Η νέα πρωτοβουλία θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την πιθανότητα παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών.Θα περάσουν μερικές εβδομάδες ωσότου το Google Drive καταστεί διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

    [09] Τα εκτρεφόμενα πτηνά πεθαίνουν όταν απελευθερώνονται

    Μπορεί πολλοί να ονειρεύονται να ζήσουν ως «ελεύθερο πουλί», κατά το γνωστό λαϊκό άσμα, όμως ορισμένα πουλιά δεν αντέχουν την ελευθερία και πεθαίνουν.

    Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας, που δείχνει ότι ακόμη και στην πιο επιτυχημένη απελευθέρωση, ένα μικρό μόνο ποσοστό (1-10%) των εκτρεφόμενων περδίκων ή φασιανών μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

    Στην έρευνα των πανεπιστημιακών Χ. Σώκου, Π. Μπίρτσα, K. Παπασπυρόπουλου, Σ. Κελεσίδου και Χ. Μπιλλίνη επισημαίνεται ακόμη ότι έχει αποδειχθεί πως η επιβίωση των τεχνητά εκτρεφόμενων περδίκων και φασιανών στο φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την επιβίωση των άγριων. Τα περισσότερα εκτρεφόμενα πτηνά πεθαίνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση.

    [10] "Εξηγήσεις" ζητούν οι Βρυξέλλες για την απεργία πείνας της Τιμοσένκο

    Οι Βρυξέλλες ζήτησαντην Τρίτη«επειγόντως εξηγήσεις» από τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας με στόχο να καταγγείλει την «πολιτική καταστολή» θύμα της οποίας έχει πέσει πρώτη και καλύτερη εκείνη.

    «Ζητούμε εξηγήσεις επειγόντως από τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση της Τιμοσένκο και επιμένουμε στο γεγονός πως θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν ανεξάρτητα αρμόδια πρόσωπα και οι δικηγόροι της, για μία επαρκή χρονική περίοδο», τόνισε εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Διεύρυνση σε σχετική ανακοίνωση.

    Παράλληλα τη «βαθιά ανησυχία του για την υγεία και για την απεργία πείνας που μόλις ανακοίνωσε» η Τιμοσένκο, εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβέλε.

    «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε η Τιμοσένκο να έχει τις αρμόζουσες ιατρικές φροντίδες», τόνισε ο Βέστερβελε. Το Βερολίνο, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθεί να επιτύχει άδεια προκειμένου να μεταφερθεί σε κλινική του Βερολίνου η Τιμοσένκο, ώστε να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μέση της.

    Ο Σεργκέι Βλασένκο, δικηγόρος της φυλακισμένης για κατάχρηση εξουσίας και υπόδικου για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος Τιμοσένκο, ανακοίνωσε πως η πελάτισσά του από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει «απεργία πείνας επ' αόριστον» κατά της «πολιτικής καταπίεσης στη χώρα της».

    [11] Διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας στο Βρετανικό Μουσείο

    Συμβολική διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

    Μέλη του Συλλόγου μαζί με Έλληνες φοιτητές και με μέλη της κίνησης «Coalition of Resistance» και της καμπάνιας «Greece Solidarity Campaign» ανήρτησαν πανό μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το σύνθημα «Can't pay, won't pay. Solidarity with Greece» («Δεν μπορούν να πληρώσουν, δεν θα πληρώσουν. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα»).

    Όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, «οι επισκέπτες του μουσείου μαζεύτηκαν γύρω μας και χειροκρότησαν στο τέλος της δράσης, με αποτέλεσμα οι φύλακες να αιφνιδιαστούν και να μην μπορέσουν να πλησιάσουν για να μας σταματήσουν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 April 2012 - 8:30:39 UTC