Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Χρειαζόμαστε μία δημοκρατία της συναίνεσης"
  • [02] Α. Σαμαράς: "Ο πρωθυπουργός από το πρώτο κόμμα"
  • [03] Αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από σπίτια στην Αθήνα
  • [04] Ένοπλη ληστεία στα Μέγαρα, με έναν τραυματία
  • [05] Σε ύφεση η βρετανική οικονομία για δεύτερη φορά την τελευταία 4ετία
  • [06] Σε βάρος του τουριστικού προϊόντος οι μεγάλες μειώσεις ξενοδοχειακών τιμών
  • [07] Ντ. Μπακογιάννη: "Ναι στη συνεργασία, αλλά υπό όρους"
  • [08] "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ευθύνονται για το σάπιο πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά"
  • [09] "Αντί να πατάξουν τη διαφθορά κόβουν από τις συντάξεις"
  • [10] Νέα μεγάλη μείωση σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου
  • [11] Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Χρειαζόμαστε μία δημοκρατία της συναίνεσης"

    Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

    «Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία για μια "Νέα Πολιτεία". Χρειαζόμαστε μια δημοκρατία της συναίνεσης, γιατί με οριακές πλειοψηφίες δεν πετυχαίνουμε τίποτα», τόνισε.

    Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλεγεί με τα 3/5 της Βουλής, να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα.

    Αλλαγές πρότεινε και για την κυβέρνηση, το κλειστό αρχηγικό μοντέλο της οποίας, τόνισε, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση που βιώνουμε. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων και περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών, που δεν θα ξεπερνούν τους δέκα.

    Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

    [02] Α. Σαμαράς: "Ο πρωθυπουργός από το πρώτο κόμμα"

    Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προκύψει από το πρώτο κόμμα, ενώ τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης που θα δυσχεράνει, όπως είπε, τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Για την πορεία του κόμματός του σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι «έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι έχουμε ένα ρεύμα νίκης, ένα ρεύμα δυναμικής κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο ελληνικός λαός και κυρίως οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκροτημένο σχέδιο, που είναι για ανάπτυξη, που είναι για το αύριο, που είναι για τα παιδιά τους».

    Επανέφερε στην ρητορική του την έννοια «επαναδιαπραγμάτευση» εξηγώντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχομαι την ανάγκη για μείωση του χρέους και του ελλείμματος αλλά ότι χρειάζεται τροποποίηση του Μνημονίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Ανάπτυξης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να γίνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που θα προκύψει από τις εκλογές: «Σε διαφορετική περίπτωση γιατί κάνουμε εκλογές; ας μας πει τότε η διαπλοκή ποιον θέλει για Πρωθυπουργό, να μην κάνουμε καθόλου εκλογές».

    Στο μεταξύ, τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σημείωσε πως «για να κυβερνηθεί ο τόπος πρέπει το βράδυ των εκλογών να υπάρξει νικητής. Δίνουμε τον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή, με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά».

    [03] Αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από σπίτια στην Αθήνα

    Αρχίζει απο σήμερα το πρόγραμμα κοινής δράσης των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας για την απομάκρυνση αλλοδαπών, που στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής και διαβίωσης, αλλά και οι διώξεις ιδιοκτητών τέτοιων σπιτιών από τις αρχες, σύμφωνα με τον νέο αυστηρότερο νόμο.

    Το σχέδιο συναποφασίστηκε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, για την αντιμετώπιση των θεμάτων της δημόσιας υγείας. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις.Απειλείται η κοινωνική ειρήνη, απειλείται η δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση στο κέντρο του «100» και να αναφέρουν περιπτώσεις σπιτιών στην Αθήνα, όπου διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες. Οι πληροφορίες θα αξιολογούνται από ειδική ομάδα και στη συνέχεια θα οργανώνονται κοινές επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την παρουσία εισαγγελέα, για την εκκένωνση των σπιτιών αυτών.

    Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, θα υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και όσοι νοσούν θα παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι παράνομοι, θα οδηγούνται στα κέντρα κράτησης. Σε βάρος των ιδιοκτητών των σπιτιών θα υποβάλλονται μηνύσεις σε βαθμό πλημμελλήματος. Ακολούθως, από συνεργεία του υπουργείου Υγείας θα γίνεται απολύμανση στα σπίτια.

    [04] Ένοπλη ληστεία στα Μέγαρα, με έναν τραυματία

    Αιματηρή ένοπλη ληστεία σημειώθηκε χτες το βράδυ σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στο 43ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου, στα Μέγαρα. Δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο πρατήριο και με την απειλή κυνηγετικού όπλου ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια και τον γιο της και αφαίρεσαν περίπου 1.000 ευρώ.

    Οι δράστες κατά την αποχώρησή τους πυροβόλησαν τη γυναίκα, όταν αυτή αντιδρώντας κάλεσε σε βοήθεια, τραυματίζοντάς την ελαφρά στο αριστερό πόδι. Η παθούσα μεταφέρθηκε για παροχή πρώτων βοηθειών στο Τζάννειο Νοσοκομείο.

    [05] Σε ύφεση η βρετανική οικονομία για δεύτερη φορά την τελευταία 4ετία

    Η βρετανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, για δεύτερη φορά από την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν μία απροσδόκητη μείωση της δραστηριότητάς της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, αυξάνοντας την πίεση στη δοκιμαζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ αναμενόταν αύξησή του κατά 0,1%.

    [06] Σε βάρος του τουριστικού προϊόντος οι μεγάλες μειώσεις ξενοδοχειακών τιμών

    Πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελεί η συνεχής πτώση των τιμών των τουριστικών πακέτων που διαθέτει μερίδα του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, προς τους ξένους πελάτες, μέσω των διεθνών τουριστικών πρακτόρων (Tour Operators) υποστηρίζει στο ΑΜΠΕ ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και εντεταλμένος σύμβουλος της Aldemar, υπογραμμίζοντας ότι "ασκείται δυστυχώς πολιτική μειοδοσίας με αποτέλεσμα να μην έχει καμία σημασία αν πουλάμε ξενοδοχείο 5 ή 3 αστέρων".

    Πράγματι, οι πιέσεις που ασκούνται στους ξενοδόχους για όλο και μεγαλύτερη μείωση στις τιμές είναι αφόρητες και αποτελούν μειοψηφία όσοι ανθίστανται σε αυτές. Το δυστυχές σήμερα, σύμφωνα με τον Κ. Αγγελόπουλο, είναι ότι η πολιτική χαμηλών τιμών ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παροχής της υπηρεσίας με αποτέλεσμα να δουλεύουν πολλές επιχειρήσεις κάτω από το κόστος, υπό το βάρος των υποχρεώσεών τους.

    [07] Ντ. Μπακογιάννη: "Ναι στη συνεργασία, αλλά υπό όρους"

    «Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε, αλλά θα συνεργαστούμε υπό συγκεκριμένους όρους τους οποίους, ανοικτά έχουμε πει στον ελληνικό λαό» ανέφερε σήμερα το πρωί φθάνοντας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

    Η κ. Μπακογιάννη έφθασε στο Ηράκλειο και στη συνέχεια αναχώρησε για το Λασίθι όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία, ενώ το βράδυ θα επιστέψει στο Ηράκλειο προκειμένου να μιλήσει στον Θεατρικό Σταθμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διεξαγωγή debate ανέφερε ότι «η άρνηση της ΝΔ, η κωλυσιεργία του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, είναι εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για τις εκλογές αυτές. Ουσιαστικά είπε, οι δύο αδιόρθωτοι θέλουν να κρύψουν ποια είναι η αλήθεια από τον ελληνικό λαό».

    Τέλος, για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα, το οποίο από την αρχή και ευθαρσώς έχει πει ότι θα συνεργαστεί. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το κρύβουν και θα εμφανιστούν την επόμενη των εκλογών με κάποιας μορφής συνεργασία. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους τους οποίους ανοικτά έχουμε πει στον ελληνικό λαό» κατέληξε.

    [08] "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ευθύνονται για το σάπιο πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά"

    Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το «σάπιο πολιτικό σύστημα» και τη διαφθορά επέρριψε, με σημερινή δηλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης είχε συνάντηση με νέους επιστήμονες, στους οποίους ανέπτυξε εκτενώς τις προτάσεις του κόμματός του για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τη διαφάνεια και τη διαφθορά.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα γέννησε το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά. Ευνόησε λίγους και έστειλε- και συνεχίζει να στέλνει- μεγάλα στρώματα της κοινωνίας στη φτώχεια, στο περιθώριο και στην ανεργία». Αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

    [09] "Αντί να πατάξουν τη διαφθορά κόβουν από τις συντάξεις"

    Χαρακτηριστικό της έκτασης της διαφθοράς στην Ελλάδα, αποτελεί για τη Δημοκρατική Συμμαχία ο εντοπισμός περισσότερων από 200.000 παράνομων συντάξεων και επιδομάτων από το υπουργείο Εργασίας.

    «Ταυτόχρονα αποδεικνύει τις πραγματικές προτεραιότητες των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά. Αντί να εξοικονομήσουν 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την πάταξη της διαφθοράς, προτίμησαν να κόψουν 350 εκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις. Είναι αδιόρθωτοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Ζορμπάς.

    [10] Νέα μεγάλη μείωση σημείωσε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

    Νέα μεγάλη μείωση κατά 27,4% σημείωσε τον Φεβρουάριο εφέτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, με αποτέλεσμα στο α΄ δίμηνο να καταγράφεται μείωση κατά 28,6%.

    Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των εισαγωγών, λόγω του δραστικού περιορισμού της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, ενώ παρατηρείται επιβράδυνση ανά μήνα στον ρυθμό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών.

    Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, προκύπτει μεταξύ άλλων πως

    ησυνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 2.321,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2012, έναντι 2.721,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 14,7%.

    [11] Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2012 που ανακοίνωσαν η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και της ικανοποιητικής ζήτησης που σημειώθηκε στις χθεσινές εκδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών FTSEurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,83% και η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3205 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,1%.

    Ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 1,18%, ο δείκτης Cac 40 του χρηματιστηρίου στο Παρίσι ενισχύεται 1,32% και ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει κέρδη 0,51%.

    Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 1,63%. Η Γερμανία πρόκειται να εκδώσει, σε δημοπρασία που θα κάνει σήμερα, ομόλογα ύψους 3 δις. ευρώ που λήγουν το 2044.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 April 2012 - 10:30:33 UTC