Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [02] Αντ. Σαμαράς: "Ελάτε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει"
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: "Πρωτοφανής η συμπεριφορά της ΝΔ"
  • [04] "Πάνω" η ελαστική εργασία - "κάτω" οι αμοιβές
  • [05] Υποβάθμιση κατά δύο μονάδες για την Ισπανία

  • [01] Στο Υπουργικό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Στις 2 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το υπουργικό Συμβούλιο με κύριο θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

    [02] Αντ. Σαμαράς: "Ελάτε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει"

    Σε ένα ενθουσιώδες κοινό, στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης, μίλησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους νέους να πιστέψουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει θαύματα, ελάτε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει".

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τώρα έρχονται μηνύματα κι από την Ευρώπη ότι χρειάζεται ανάπτυξη κι αναφέρθηκε στα όσα είπε για την Ελλάδα ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ότι δηλαδή πρέπει να ελαφρύνει το φορτίο της Ελλάδας κι επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε, "να το πει άλλη μια φορά ο κ. Ολάντ να το ακούσουν οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα, γιατί όταν εμείς τους τα λέγαμε και μιλούσαμε για ανάπτυξη μας έλεγαν μαθητευόμενους μάγους".

    Ακούμε το συγνώμη, είπε, του πρώην και νυν ηγέτη του ΠΑΣΟΚ κι αναρωτήθηκε ?για ποιό πράγμα ζητούν συγνώμη?, "γιατί μας έσωσαν και μετά μας ξανα-έσωσαν, ή μήπως γιατί θέλουν να μας σώσουν και πάλι ο Θεός να μας φυλάει" και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: "Πρωτοφανής η συμπεριφορά της ΝΔ"

    Πρωτοφανή συμπεριφορά καταλογίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, κατά τον κ. Βενιζέλο, προσπαθεί να αποφύγει την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών σε ντιμπέιτ.

    Χθες, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών κατέληξε σε αδιέξοδο για την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, κ.κ. Γιαννίτση και Καψή. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, ούτε στα στοιχειώδη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για πρώτη φορά υπονομεύεται μια θεμελιώδης δημοκρατική διαδικασία και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι «εμφανίζεται να μη θέλει κανέναν διάλογο».

    Επίσης χαρακτηρίζει φοβική τη στάση του κ. Σαμαρά και τον κατηγορεί ότι με τη στάση του «υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία».

    Αύριο, ο Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στις 12 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Καρατζά Εθνικής Τράπεζας.

    [04] "Πάνω" η ελαστική εργασία - "κάτω" οι αμοιβές

    Με ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται πλέον οι μισές από τις νέες προσλήψεις, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αντιστοιχεί πλέον στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%.

    Εμφανής είναι και η αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις έως και κατά 22%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την κλαδική σύμβαση, καθώς και η σύναψη επιχειρησιακών με ανάλογες μειώσεις.

    [05] Υποβάθμιση κατά δύο μονάδες για την Ισπανία

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's (S&P) ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+, καθώς και την προοπτική της σε "αρνητική", καθώς προέβλεψε συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Το γεγονός ότι ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική της Ισπανίας σε "αρνητική", σημαίνει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας-μέλους της ευρωζώνης το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ η εξέλιξη συνεπάγεται ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να καταβάλλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

    Πέραν αυτού όμως, η εξέλιξη σηματοδοτεί το βάθεμα της κρίσης χρέους, καθώς η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες να στηρίξει το ευρώ με μια σειρά έκτακτων δανειακών συμβάσεων και την επιβολή μέτρων λιτότητας.

    Ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και 0,5% το 2013, αναθεωρώντας δραστικά τις προηγούμενες προβλέψεις του, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1% το 2013. "Αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις μας, θεωρούμε ότι η τροχιά των δημοσιονομικών του Βασιλείου της Ισπανίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί", ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης στη σχετική ανακοίνωσή του.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε εξάλλου τις ισπανικές τράπεζες να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αν και οι μεγαλύτερες εξ αυτών "εμφανίζονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν ισχυρή κερδοφορία ώστε να αντέξουν μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών", ανέφερε το ΔΝΤ σε μια εκτίμησή του για την Ισπανία, "ο τομέας ως σύνολο παραμένει ευάλωτος στην παρατεταμένη αναστάτωση στις χρηματαγορές".

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 April 2012 - 6:30:29 UTC