Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [02] Τα τρία "κλειδιά" του εκλογικού νόμου
  • [03] Σήμερα ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων
  • [04] Στην πλατεία Συντάγματος έφθασε η πορεία από τη Νίκαια της Γαλλίας
  • [05] Έφυγε από τη ζωή η Μαρίκα Μητσοτάκη
  • [06] "Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη"
  • [07] Πτυχίο στα 97!
  • [08] A. Σαμαράς: «Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του»

  • [01] Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

    Στις σημερινές κάλπες οι απαρτίζοντες την πολιτική ηγεσία της χώρας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στα εκλογικά τμήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε σε τμήματα των περιφερειών, στις οποίες θέτουν υποψηφιότητα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα ψηφίσει στο 231ο Εκλογικό Τμήμα Ιωαννίνων, στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην Αθήνα, σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Σκεπάρνη, ενώ οπρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην Πύλο. Ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Καλέντζι Αχαΐας, ενώ οπρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 94ο εκλογικό τμήμα, στο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.

    Ηγ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στο 1275ο εκλογικό τμήμα Αθηνών, στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης,ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο σχολικό συγκρότημα Παλαιού Φαλήρου και οεπικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξης Τσίπρας στο 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών.

    O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμαστο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου, οπρόεδρος των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων" Πάνος Καμμένος σε εκλογικό τμήμα του νομού Έβρου, στον οποίο είναι υποψήφιος,η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο Γυμνάσιο του Βενεράτου στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης,η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, στο 1625ο εκλογικό τμήμα, στο 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ζωγράφουενώη πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, στο Λύκειο Αγίων Αναργύρων Αττικής.

    [02] Τα τρία "κλειδιά" του εκλογικού νόμου

    Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά -"κλειδιά"- του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2003 και, με ελάχιστες παραλλαγές, εφαρμόστηκε ήδη στις εκλογές του 2007 και του 2009. Ειδικότερα:

    Πρώτον, βουλευτές εκλέγουν τα κόμματα που ξεπερνούν το 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά.

    Δεύτερον, οι 50 έδρες (από 40 που ήταν ως τις προηγούμενες εκλογές) δίνονται μπόνους στο πρώτο κόμμα, και

    Τρίτον, οι υπόλοιπες 250 έδρες (από 260 που ήταν με την προηγούμενη εκδοχή του εκλογικού συστήματος) μοιράζονται αναλογικά.

    Η κατανομή των εδρών στα κόμματα γίνεται αναλογικά, με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια και χωρίς υπολογισμό λευκών και άκυρων ψήφων. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στις ψήφους που συγκέντρωσε στο σύνολο της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται. Και, υπό αυτή την έννοια, «χαμένη ψήφος», πέραν της λευκής και άκυρης, είναι κι εκείνη που δίνεται σε κόμμα που θα μείνει εκτός Βουλής, επειδή δεν συγκέντρωσε το πανελλαδικό 3%.

    Το κρισιμότερο ζήτημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών από ένα ή περισσότερα κόμματα που μπορούν να συνεργαστούν. Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο:

    1. Η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από:

  • τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή,

  • τη διάφορα του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Το κόμμα που θα αποσπάσει την "πρωτιά", ακόμη και αν έχει μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο κόμμα, λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών και οι υπόλοιπες 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που περνούν το 3%.

    2. Η αυτοδυναμία εξαρτάται από:

  • το ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς και από

  • τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων.

    [03] Σήμερα ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων

    Στις κάλπες προσέρχονται οι Γάλλοι σήμερα για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής έναντι του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ βρίσκεται μπροστά με τη διαφορά να υπολογίζεται από πέντε έως έξι μονάδες.

    Την Παρασκευή, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο. Όπως δήλωσε, ο ίδιος θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Σαρκοζί για να ανανεώσει τη θητεία του, χρειάζεται υποστήριξη από τουλάχιστον το 80% των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και περίπου από τους μισούς ψηφοφόρους του Μπαϊρού.

    [04] Στην πλατεία Συντάγματος έφθασε η πορεία από τη Νίκαια της Γαλλίας

    Η πλατεία Συντάγματος γέμισε για ακόμη μια φοράτο Σάββατομε τραγούδια και χορούς. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η πορεία που ξεκίνησε από τη Νίκαια της Γαλλίας έφτασε με τυμπανοκρουσίες στο Σύνταγμα, όπου θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις της «Αγοράς της Αθήνας».

    Η «Αγορά» είναι μια προσπάθεια δικτύωσης και σύνδεσης συνελεύσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιδέα γεννήθηκε με την «Αγορά των Βρυξελλών», μία βδομάδα εκδηλώσεων στη βελγική πρωτεύουσα που κατέληξε στη μαζική, διεθνή ημέρα διαδήλωσης της 15-ης Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, στις 2 Μαΐου, μια δεύτερη πορεία από Ευρωπαίους ακτιβιστές, ξεκίνησε από την Πάτρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και θα καταλήξει στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.

    Με αφορμή την άφιξη των δύο αυτών πορειών στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η «Αγορά της Αθήνας», από 5 έως 15 Μαΐου.

    [05] Έφυγε από τη ζωή η Μαρίκα Μητσοτάκη

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η Μαρίκα Μητσοτάκη. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε την τελευταία της πνοή, στις 3 τα ξημερώματα, στο Ευγενίδειο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

    Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και κόρη της Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη πληροφορήθηκε το γεγονός στην Κρήτη όπου βρισκόταν και επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα.

    [06] "Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη"

    Η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, ώστε να μην εμποδίσει την ανάπτυξη", δήλωσετο Σάββατοο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

    Η δημοσιονομική ενίσχυση, αν και αναγκαία, πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης", δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας τουτο Σάββατοσε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

    "Αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει μια λογική", επέμεινε ο Ρεν.

    [07] Πτυχίο στα 97!

    Ένας Αυστραλός, ο οποίος έχει δισέγγονα, υποστηρίζει ότι είναι ο γηραιότερος απόφοιτος στον κόσμο αφού πήρε το πτυχία του στις Κλινικές Επιστήμες σε ηλικία 97 ετών.

    Ο Άλαν Στούαρτ, ο οποίος πήρε το πρώτο του πτυχίο το 1936 και το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική, είπε ότι συνέχιζε να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο "για να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα του".

    Ο πρώην οδοντίατρος από το Σίδνεϊ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας AAP ότι η συνταξιοδότηση δεν σημαίνει παύση δραστηριοτήτων.

    "Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν την δικαιολογία 'Είμαι πολύ μεγάλος για να σπουδάσω' ή 'Το αποφάσισα πολύ αργά' ", είπε. "Ποτέ δεν είναι αργά για να διευρύνεις το πνεύμα σου, να κάνεις νέους φίλους και να προκαλείς τον εαυτό σου να για να πετύχει κάτι που αξίζει τον κόπο".

    Ο Στούαρτ είπε ότι αυτό που τον δυσκόλεψε περισσότερο όταν επέστρεψε στις σπουδές ήταν οι υπολογιστές.

    "Σε αυτό το αντικείμενο υπήρξα αυτοδίδακτος" εξηγώντας ότι "όλες οι εργασίες που είχα να κάνω ήταν στον υπολογιστή και μετά να τις στείλω στο πανεπιστήμιο σε ηλεκτρονική μορφή".

    [08] A. Σαμαράς: «Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του»

    «Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του. Ψηφίζει για σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη», δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε εκλογικό τμήμα της Πύλου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 May 2012 - 6:30:32 UTC