Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητείται κυβέρνηση
  • [02] Άλμα στο κενό στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [03] "Η Ευρώπη αλλάζει"
  • [04] "Made in Greece"
  • [05] Στροφή σε "πράσινες" συσκευές
  • [06] Οι εκλογές σε Ελλάδα - Γαλλία ρίχνουν ευρώ και διεθνή χρηματιστήρια
  • [07] Οι νέες τεχνολογίες στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
  • [08] Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν είναι και τόσο...απειλητική
  • [09] Η επιβίωση εγκεφαλικών κυττάρων δίνει ελπίδες θεραπείας Αλτσχάιμερ

  • [01] Αναζητείται κυβέρνηση

    Αρχίζει το μεσημέρι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί, στις 13:00, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

    Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας πρόκειται να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διευρευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης

    [02] Άλμα στο κενό στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Άλμα στο κενό χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει κάθετη πτώση 7,60% και διαμορφώνεται στις 638,31 μονάδες, στον απόηχο των χθεσινών εκλογών και της αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει περιθώρια για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

    Ακόμη εκτιμούν ότι ηχώρα εισέρχεται σε περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ενώ η Eurroxx εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική, βραχυπρόθεσμα, επίδραση στην αγορά αλλά και στις τράπεζες.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 9,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 6,16% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,14%.

    Όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχωρούν και το επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων καταγράφει μεγάλη πτώση 16,70%.

    [03] "Η Ευρώπη αλλάζει"

    Τον προάγγελο αλλαγών στην Ευρώπη βλέπει ο διεθνής Τύπος στην εκλογή του Φρανσουά Ολάντ.

    "Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει". "Πιθανότατα , πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη" γράφει η ιταλική La Stampa.

    "Η Γαλλία γυρίζει σελίδα", σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica , ενώ στην Ισπανία, η El Pais γράφει ότι "η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία.

    Από την πλευρά του, ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι η νίκη του Ολάντ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    "Πρόκειται για σημείο καμπής, κυρίως για την Αγγελα Μέρκελ: ο Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο η καγκελάριος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, γίνεται πρόεδρος στη θέση του δικού της φαβορί", γράφει η Financial Times Deutschland.

    Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε τον Ολάντ να επισκεφτεί το Βερολίνο όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

    Συγχαρητήρια στον Ολάντ απέστειλαν αρκετοί ηγέτες μεταξύ των οποίων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Αλγερίας, καθώς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για διμερή συνάντηση.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε την επιθυμία "να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου, Μπ. Γεωργίκος, Κ. Λευτάκη, Ε. Κωτσάκη

    [04] "Made in Greece"

    Η Ελλάδα δεν παράγει. Το ακούμε ξανά και ξανά εντός και εκτός των συνόρων, αλλά μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο και ...το αποδεικνύει στην πράξη. Συγκεκριμένα, δίνει στους ξένους αγοραστές, κυρίως χονδρέμπορους, την ευκαιρία να αγοράσουν μέσω Διαδικτύου από ...τυρί Βυτίνας κι ελληνικό τσάι του βουνού μέχρι καλώδια και πρίζες «made in Greece», ηλεκτρονικά, δομικά υλικά και αλουμίνιο, ακόμη και πετρόχτιστα μπάρμπεκιου!

    O λόγος για την ιστοσελίδα «madein-greece.com», μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011.

    Μέσω αυτής προβάλλουν ήδη τα προϊόντα τους 300 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ιστοσελίδα έχει αγκαλιαστεί από τους Έλληνες της διασποράς, που ζητούν να πληροφορηθούν τρόπους για τη στήριξή της.

    «Μέσω του "madein-greece.com" μπορούμε ν' ανταγωνιστούμε στο παγκόσμιο διαδικτυακό μάρκετινγκ», υπογραμμίζει ?μιλώντας στο ΑΜΠΕ- ο 37χρονος μηχανολόγος μηχανικός Γεώργιος Βλάχος, δημιουργός και διαχειριστής της διαδικτυακής πύλης (μαζί με τη δασοπόνο-τεχνολόγο Αθηνά Παπαλέξη). Μάλιστα, το κόστος συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι ?κατά τον ίδιο- πολύ μικρό.

    Ποια απήχηση είχε όμως, η πύλη στους πιθανούς αγοραστές των ελληνικών προϊόντων; «Η επισκεψιμότητα στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας, ανήλθε σε 162.000 επισκέπτες, με το 55% να προέρχεται από το εξωτερικό και το 45% από Ελλάδα. Στο facebook η πύλη έφτασε σε δημοτικότητα τις 51.000 φίλους, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να είναι από το εξωτερικό», σημειώνει.

    «Έρχονται αιτήματα προσφορών από Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, επίσης από γειτονικές και μεσογειακές χώρες», επισημαίνει ο κ.Βλάχος, που παρουσίασε το madein-greece.com στο συνέδριο "Export Summit" του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Η πλατφόρμα madein-greece.com -που διαθέτει και ειδική κατηγορία κατοχυρωμένων με πατέντες καινοτόμων ελληνικών προϊόντων- διαφημίζεται σήμερα στο google σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά), μεταξύ άλλων με εικονίδια και μπανεράκια.

    Στόχος των δημιουργών της είναι -πέραν της προβολής καθαυτών των επιχειρήσεων- να προβάλλει και την ελληνική «μπράντα» στο εξωτερικό, με τρόπο που να πείθει ότι τα ελληνικά προϊόντα αξίζουν πράγματι τα χρήματα που καταβάλλει ο αγοραστής, ότι δηλαδή έχουν ιδανικό λόγο απόδοσης προς τιμή και είναι ανταγωνιστικά.

    [05] Στροφή σε "πράσινες" συσκευές

    Στροφή των καταναλωτών προς τις ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές λευκές συσκευές παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, σε μία εποχή όπου η εξοικονόμηση ενέργειας οφείλει να γίνει τρόπος ζωής για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται καθημερινά οι οικολογικά ενεργοί καταναλωτές, οι οποίοι αντικαθιστούν τις συμβατικές συσκευές τους με οικολογικές, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους, αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους.

    Πρόκειται για μία νέα τάση, που αρχίζει να εδραιώνεται και στην Ελλάδα, εκτοπίζοντας σταδιακά τις παραδοσιακές και ενεργοβόρες λύσεις.

    Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, εκτός από τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, οι εν λόγω συσκευές διαφοροποιούνται, χάρη στη δυνατότητα, που προσφέρουν στους καταναλωτές, να εξοικονομήσουν χρήματα, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.

    Πλεονέκτημα, που, όπως αναφέρουν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, μεταξύ άλλων, και από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    [06] Οι εκλογές σε Ελλάδα - Γαλλία ρίχνουν ευρώ και διεθνή χρηματιστήρια

    Η ισοτιμία του ευρώ και τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν σημαντικά μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τα οποία ενίσχυσαν τους φόβους για διάσπαση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη συνοχή της.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, κινούμενη κάτω από το επίπεδο των 1,30 δολαρίων. Το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2955 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια ανατιμήθηκε ελαφρά και έφθασε στα 1,2978 δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 0,8% σε σχέση με την Παρασκευή.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία απειλούν την εύθραυστη πολιτική συναίνεση που διατήρησε τη συνοχή της Ευρωζώνης για περισσότερο από δύο χρόνια που διαρκεί η κρίση και αυξάνει την πίεση στη Γερμανία να υιοθετήσει μία περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προσέγγιση για την κρίση.

    [07] Οι νέες τεχνολογίες στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

    Το 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, με 150 εργασίες από 1.400 μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων από την κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα στο Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» (8-9 Μαϊου).

    Ομάδες μαθητών δημιούργησαν, με την καθοδήγηση καθηγητών πληροφορικής, εργασίες με θέματα της επιλογής τους, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις με λογισμικά, ψηφιακά έντυπα, ιστοσελίδες, γλώσσες προγραμματισμού, κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων, εκπαιδευτική ρομποτική κ.α. με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

    [08] Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν είναι και τόσο...απειλητική

    Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών του πλανήτη μας, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη, όσο προβλέπουν τα χειρότερα επιστημονικά σενάρια, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που διαπίστωσε ότι οι τεράστιοι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και χύνονται στη θάλασσα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

    Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ επισημαίνουν ότι οι πάγοι της Γης συνεχίζουν να λιώνουν με αυξανόμενο ρυθμό και η στάθμη των υδάτων ασφαλώς θα ανέβει (αν και μάλλον όχι στο χειρότερο επίπεδο που είχαν εκτιμήσει πριν οι επιστήμονες), απειλώντας πολλές παράκτιες περιοχές.

    [09] Η επιβίωση εγκεφαλικών κυττάρων δίνει ελπίδες θεραπείας Αλτσχάιμερ

    Μία νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την αντιμετώπιση διαφόρων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον και μάλιστα με το ίδιο φάρμακο, φαίνεται να προκύπτει από μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εμπόδισε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια που έπασχαν από ένα είδος άνοιας, την εγκεφαλική νόσο των «πριονίων» (αντίστοιχη της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ ή των «τρελών αγελάδων»).

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής την Τζιοβάνα Μαλούτσι της μονάδας τοξικολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το "New Scientist", διευκρίνισαν ότι η τεχνική τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μία μεγάλη γκάμα εγκεφαλικών νόσων, που ως κοινό παρονομαστή έχουν την καταστροφή των νευρώνων (των κυττάρων του εγκεφάλου).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 May 2012 - 8:30:33 UTC