Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο Αλ. Τσίπρας κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση
  • [02] Σε ισχύ το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο
  • [04] "Βουτιά" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο Αλ. Τσίπρας κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση

    Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους, καλώντας τον να συνέλθει και κατηγορώντας τον ουσιαστικά πως επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

    Για τον κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας «θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο» και τον προειδοποίησε πως απέναντί του θα βρει το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο.

    Επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος σέβεται τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού και πως δεν θέλει η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε νέες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως με τις σημερινές δηλώσεις του κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση.

    «Όσοι επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών για να διαλύσουν τη χώρα, να ξέρουν ότι ο λαός σε κανένα δεν έδωσε τέτοια εντολή. Δεν μου ζητάει ο κ. Τσίπρας να πάρω πίσω την υπογραφή μου στην επιστολή που έστειλα στην Ευρώπη, με την οποία ευθέως ζητούσα τροποποιήσεις στην Πολιτική του Μνημονίου. Μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση της Ελλάδας. Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    [02] Σε ισχύ το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

    Τέθηκε σε ισχύ, μετά και τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους και παραλλήλως αλλάζει τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, με τη συμμετοχή ανώτερων δικαστικών λειτουργών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Οι κυριότερεςκαινοτομίες που εισάγονται είναι:

    - Προσδιορίζονται σαφώς τα πειθαρχικά παραπτώματα, προκειμένου ο δημόσιος υπάλληλος να γνωρίζει εκ των προτέρων το νομικό πλαίσιο και να αποφεύγει πράξεις ή παραλείψεις πειθαρχικά αποδοκιμαστέες, ενώ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα τα παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο.

    - Θεσπίζεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής, ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μη πειθαρχικής δίωξης λόγω της παρόδου του σύντομου μέχρι σήμερα προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής.

    - Αναμορφώνονται οι πειθαρχικές ποινές με τη θέσπιση αυστηρότερων, την εισαγωγή νέων, καθώς και την κλιμάκωση των προβλεπόμενων, ενώ για τα βαρύτερα πειθαρχικά παραπτώματα προβλέπεται κατώτατη επιβαλλόμενη ποινή.

    - Αναμορφώνονται τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία είναι πλέον όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Προκειμένου δε να διασφαλίζονται οι αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας συμμετέχουν σε αυτά, κατά κύριο λόγο, δικαστικοί λειτουργοί.

    [03] Το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο

    Ξεπερνά το 50% η ανανέωση της κοινοβουλευτικής σύνθεσης που προέκυψε από τις κάλπες της Κυριακής και οι οποίοι οδηγούν στη Βουλή 146 πρόσωπα που θα ορκιστούν βουλευτές για πρώτη φορά, ενώ άλλοι 23 επιστρέφουν στα έδρανα μετά από μικρή ή μεγαλύτερη "ανάπαυλα". Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανανέωση του Κοινοβουλίου από την εκλιογική αναμέτρηση του 1974, οπότε εισήλθαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο 190 νέοι βουλευτές, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 1989, οι νέοι βουλευτές ήταν 139.

    Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται από τα, ανεπίσημα μέχρι στιγμής, αποτελέσματα για τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Βουλή, οι επανεκλεγέντες από την τελευταία κοινοβουλευτική σύνθεση αποτελούν μειοψηφία, καθώς μόνον 130 από τα μέλη της τελευταίας Βουλής υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τις έδρες τους, ενώ στους 132 φθάνουν οι αποτυχόντες να επανεκλεγούν, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 35 που δεν έθεσαν υποψηφιότητα.

    Ειδικότερα, από τους 108 βουλευτές που εκλέγει η ΝΔ, προηγούμενη θητεία στα βουλευτικά έδρανα έχουν οι 70, ενώ 38 βουλευτές είναι οι νεοεκλεγέντες. Τη μεγαλύτερη ανανέωση παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζεται από 52 βουλευτές, εκ των οποίων 39 είναι νέα πρόσωπα.

    Μεγάλο ποσοστό επανεκλεγέντων βουλευτών βρίσκεται στη συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς από τους 41 βουλευτές που εκλέγει το πρώην κυβερνητικό κόμμα οι 34 επανεκλέγονται και μόνον 7 είναι όσοι θα καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα για πρώτη φορά. Από τους 33 βουλευτές που εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι 12 -στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη ΝΔ- επανεκλέγονται και οι 21 είναι νέοι.

    [04] "Βουτιά" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο, ενώ αυξάνονται και οι ανησυχίες για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και οι πιθανότητες για νέες εκλογές. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους, στις 620,54 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,62%.

    Tη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-14,29%), της Κύπρου (-11,67%), της Eurobank (-10,16%), της Πειραιώς (-9,17%) και της Εθνικής (-8,39%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 May 2012 - 16:30:40 UTC