Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση αξιών"
  • [02] Μαμούθ - νάνος ζούσε στην Κρήτη
  • [03] Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ανοίγει» τη γνώση του στο κοινό
  • [04] Aυξάνεται ο αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών που είναι θετικές στον ιό HIV
  • [05] Έλεγχοι σε φορείς του δημοσίου για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους
  • [06] Οκτώ νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου στη Βραζιλία
  • [07] «Σωσίβιο» της UEFA σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
  • [08] Τρισδιάστατη μοντελοποίηση της αρχαίας ελληνικής κατοικίας από μαθητές
  • [09] "Παράδεισος" για τους αργυροπελεκάνους η Ελλάδα
  • [10] Ένας στους έξι καρκίνους προκαλείται από μόλυνση ιού, βακτηρίου ή παράσιτου
  • [11] «Eξαιρετικά ανησυχητική» η κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζιπέ
  • [12] Η Γιούλια Τιμοσένκο εισήχθη στο νοσοκομείο
  • [13] Φιλιππίνες: 11 νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε πυρκαγιά σε μεγάλο κατάστημα

  • [01] "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση αξιών"

    «Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και μια πολύ πιο σοβαρή κρίση αξιών, και αυτό φαίνεται από την αύξηση του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνει, σε μήνυμα του, για τον σημερινόεορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης", ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Μινιόν.

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τους πολιτικούς και αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι ενώ, την ίδια στιγμή, αδίστακτοι ηγέτες αναζητούν πολιτικό όφελος, απευθύνοντας κηρύγματα μίσους και φυλετικών διακρίσεων», υποστηρίζει ο κ. Μινιόν και καταλήγει:

    «Η αντιμετώπιση της κρίσης αξιών, δεν μπορεί να δοθεί μέσα από τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, αλλά μόνον μέσα από "περισσότερη Ευρώπη"».

    [02] Μαμούθ - νάνος ζούσε στην Κρήτη

    Το μικρότερο μαμούθ που έχει αναγνωρισθεί ποτέ ζούσε στην Κρήτη εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, είχε ύψος 1,13 μ. και ζύγιζε περί τα 310 κιλά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στη Βρετανία.

    "Εάν θέλατε να το αναπαραστήσετε θα σας έλεγα να το κάνετε λίγο σαν μωρό ελεφαντάκι, αλλά πιο κοντόχοντρο, με φαρδύτερα μέλη και μετά την ενηλικίωσή του θα είχε γυριστούς χαυλιόδοντες", εξηγεί η Βικτόρια Χέριτζ, παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και συγγραφέας της μελέτης.

    Ο "νησιωτικός νανισμός" είναι ένα φαινόμενο πολύ γνωστό στους βιολόγους. Αναμφίβολα, για να προσαρμοσθούν στην πίεση του περιορισμένου σε διαστάσεις περιβάλλοντος διαβίωσής τους και στους περιορισμένους πόρους, τα είδη των μεγάλων θηλαστικών που ζουν περιορισμένα σε νησιά έχουν την τάση κατά την εξέλιξή τους να περιορίζουν τις διαστάσεις τους.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [03] Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ανοίγει» τη γνώση του στο κοινό

    Η έρευνα, οι συλλογές, τα αρχεία και τα μουσεία και τα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτά για το κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, τις επόμενες Κυριακές μέχρι και τις 17 Ιουνίου, μετατρέποντας το κάμπους για μία ημέρα της εβδομάδας σε χώρο γνώσης, εκπαίδευσης και ταξιδιού στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του πανεπιστημίου να ανοιχτεί στην κοινωνία, διαθέτοντας το πλούσιο υλικό και τα επιστημονικά δεδομένα που παράγονται στους χώρους του προς κάθε ενδιαφερόμενο.

    Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με συνολικά 60 προγραμματισμένες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί και θα παρουσιάζονται τις Κυριακές που ακολουθούν, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, στους χώρους που υποδεικνύονται.

    [04] Aυξάνεται ο αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών που είναι θετικές στον ιό HIV

    Άλλη μία ιερόδουλος ρουμανικής καταγωγής βρέθηκε θετική στον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο του AIDS, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο συνεχίζει τους ελέγχους στο Κέντρο Αλλοδαπών (Πέτρου Ράλλη) σε άτομα που εκδίδονται σε υπαίθριους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, κατ' εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

    Τις τελευταίες ημέρες οπότε και ξεκίνησαν οι υποχρεωτικοί έλεγχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τουλάχιστον 25 εκδιδόμενες γυναίκες βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV.

    [05] Έλεγχοι σε φορείς του δημοσίου για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους

    Eλέγχους σε 56 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία και ΑΕΙ, προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αντικείμενο τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους προς τρίτους.

    Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στην οποία διευκρινίζεται ακόμη ότι θα ελέγχεται και αν έχουν τοποθετήσει, όπως υποχρεούνται, προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών.

    [06] Οκτώ νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου στη Βραζιλία

    Οι οκτώ επιβαίνοντες σε ελικόπτερο της αστυνομίας της Βραζιλίας, ανάμεσά τους αστυνομικοί και ένας ύποπτος για επτά ανθρωποκτονίες, έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη στη δυτική πολιτεία Γκοϊάς, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογραφικός όμιλος Globo.

    Εκτός από αρκετούς αστυνομικούς, ο βασικός ύποπτος για επτά δολοφονίες που διαπράχθηκαν στις 28 Απριλίου σε ένα μεγάλο αγρόκτημα της πολιτείας Γκοϊάς σκοτώθηκε. Οι επιβάτες μόλις είχαν λάβει μέρος σε μια αναπαράσταση των ανθρωποκτονιών.

    Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που επικαλείται το Globo, το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην τοποθεσία Πιράνχας, σε δασώδη περιοχή και δύσκολα προσβάσιμη, ενώ κατευθυνόταν στη Γκοϊανία, την πρωτεύουσα του κρατιδίου αυτού στο οποίο υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες σόγιας, καλαμποκιού και εκτροφεία βοοειδών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το ελικόπτερο εξερράγη προσκρούοντας στο έδαφος.

    Ο 22χρονος Σούζα Αλβες, που ήταν μεταξύ των επιβατών, εθεωρείτο ύποπτος για το στραγγαλισμό τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών σε μια μεγάλη γεωργική επιχείρηση, 400 χλμ. από την πρωτεύουσα της Γκοϊάς. Το κίνητρο των φόνων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

    Επιμέλεια : Άννα Γωργίου

    [07] «Σωσίβιο» της UEFA σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

    «Σωσίβιο» της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στις ελληνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «Sportday» η UEFA αποφάσισε στο πρόσφατο συνέδριό της στην Κωνσταντινούπολη, την τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα που αφορά σε παραβάσεις του οικονομικού Fair Play.

    Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δεν θα υπάρχει πλέον μόνο μία ποινή για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και η οποία μέχρι τώρα ήταν ο αποκλεισμός του συλλόγου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από εδώ και πέρα η ποινή δεν θα είναι ο αποκλεισμός, αλλά για παράδειγμα η απαγόρευση να πραγματοποιούν διεθνείς μεταγραφές και η παρακράτηση εσόδων από τα μπόνους συμμετοχής σε Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ προκειμένου να δίνονται σε παίκτες στα οποία χρωστάει ο σύλλογος.

    Υπενθυμίζεται ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν τιμωρηθεί από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία πρωτόδικα με επιβολή αποκλεισμού με αναστολή. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αν ο νέος κώδικας της UEFA τεθεί σε εφαρμογή από τη φετινή σεζόν, τότε οι ελληνικές ομάδες δεν θα αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα και θα πάρουν κανονικά μέρος στα ευρωπαϊκά κύπελλα από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

    [08] Τρισδιάστατη μοντελοποίηση της αρχαίας ελληνικής κατοικίας από μαθητές

    Τρισδιάστατο μοντέλο μίας τυπικής αρχαίας ελληνικής κατοικίας δημιούργησαν μαθητές λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναπαριστούν τους χώρους αλλά και τα συνήθη αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ζωντανεύοντας τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, σε μία πολύχρωμη και πολυσύνθετη εικονική περιήγηση.

    Βασικό δομικό τους στοιχείο ήταν το αίθριο, δηλαδή η ανοιχτή εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσεται το σπίτι.

    «Οι μαθητές χρησιμοποίησαν το Google SketchUp, ένα πρόγραμμα δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων. Είναι εύκολο στην εκμάθηση και γι' αυτό κατάλληλο για ανθρώπους με μικρή ή καθόλου εμπειρία στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση» ανέφερε ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου και επιβλέπων της ομάδας εργασίας Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος.

    [09] "Παράδεισος" για τους αργυροπελεκάνους η Ελλάδα

    «Παράδεισο» των αργυροπελεκάνων αποτελεί η Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Μικρή Πρέσπα, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο με 1200 ζευγάρια!

    Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση εργασίας για την έρευνα και προστασία των πελεκάνων στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στον Λαιμό.

    «Αν και στις Πρέσπες, πριν από 20 χρόνια, ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων ήταν χαμηλός, εντούτοις τα τελευταία 6-7 χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση, γεγονός που αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως το αυστηρό καθεστώς διαχείρισης και η ελαχιστοποίηση της όχλησης» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Ειρήνη Κουτσερή από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

    [10] Ένας στους έξι καρκίνους προκαλείται από μόλυνση ιού, βακτηρίου ή παράσιτου

    Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ' ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή γύρω στα δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο (ποσοστό 16% του συνόλου), προκαλούνται από μολύνσεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη δείχνει ότι, αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, πως ο καρκίνος δεν κολλάει από τους άλλους, στην ουσία σε σημαντικό βαθμό είναι κολλητικός. Όπως επισημαίνει, ο καρκίνος θα αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον, αν πάψει να θεωρείται αποκλειστικά ως μη μολυσματική νόσος.

    Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, που εδρεύει στη Γαλλία, με επικεφαλής την Κατρίν ντε Μαρτέλ και τον Μάρτιν Πλάμερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Oncology", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 27 ειδών καρκίνου σε 184 χώρες. Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV), τo ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), καθώς και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

    [11] «Eξαιρετικά ανησυχητική» η κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζιπέ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» μετά τις βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν πολιτικές δυνάμεις από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, που είναι αντίθετες με την πολιτική λιτότητας η οποία έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θέτουν το θέμα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

    «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά τεταμένη. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε μία ισχυρή υποχώρηση των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, την ενίσχυση των άκρων, κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [12] Η Γιούλια Τιμοσένκο εισήχθη στο νοσοκομείο

    Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από ένα ασθενοφόρο και οχήματα της ουκρανικής αστυνομίας εισήλθε σήμερα στο νοσοκομείο του Χαρκίβ, όπου διακομίσθηκε η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, με προβλήματα δισκοπάθειας για να υποβληθεί σε θεραπεία.

    "Για την αποκατάσταση της υγείας θα μεριμνήσει ο γιατρός της γερμανικής κλινικής Charity Λουτς Χαρμς μαζί με ουκρανούς γιατρούς", επισήμαναν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες.

    Είκοσι λεπτά νωρίτερα παρόμοια αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει από τη φυλακή της ίδιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία όπου κρατείται η Τιμοσένκο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian.

    Ένας από τους δικηγόρους της Τιμοσένκο, ο βουλευτής Σεργκούι Βλασένκο, είπε ότι έχει άδεια να δει την πελάτισσά του αύριο Πέμπτη.

    Η κόρη της, η Ευγενία Τιμοσένκο, δήλωσε χθες ότι η μητέρα της δέχτηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό σήμερα υπό τον όρο ότι θα αναλάβει την περίθαλψή της γερμανός γιατρός που εστάλη από νοσοκομείο του Βερολίνου.

    Επιμέλεια: Άννα Γεωργίου

    [13] Φιλιππίνες: 11 νεκροί, 7 αγνοούμενοι σε πυρκαγιά σε μεγάλο κατάστημα

    Ένδεκα εργαζόμενοι που κοιμούνταν μέσα σε ένα μεγάλο κατάστημα της πόλης Μπουτουάν στις νότιες Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο σήμερα, ενώ επτά ακόμη φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Τρεις εργαζόμενοι κατάφεραν να επιζήσουν πηδώντας από ένα παράθυρο του δευτέρου ορόφου του τριώροφου κτιρίου, διευκρίνισε ο Μάριο Παλάρκα, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νησί Μιντανάο.

    "Εικοσιένα άνθρωποι κοιμούνταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ισόγειο. Δεν βρήκαν τις εξόδους κινδύνου λόγω του πυκνού μαύρου καπνού", πρόσθεσε.

    Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο εργαζόμενοι χαμηλών εισοδημάτων να κοιμούνται στον τόπο εργασίας τους στις Φιλιππίνες, μια χώρα 95 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ζει με ένα δολάριο την ημέρα.

    Επιμέλεια: Άννα Γεωργίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 May 2012 - 8:30:41 UTC