Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tέλος εποχής για τον Envisat
  • [02] Μανιοκατάθλιψη και εφηβεία
  • [03] Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις παραχωρεί η Αλ. Παπαρήγα
  • [04] Ξυλοκόπησαν άγρια δημοσιογράφο στα Εξάρχεια
  • [05] Ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών ζητά ο Γ. Άσμουσεν
  • [06] ΝΒΑ: Στον επόμενο γύρο των πλέι οφ πέρασε το Μαϊάμι
  • [07] Σε τιμή ρεκόρ δημοπρατήθηκε έργο του Ρόι Λιχνεστάιν
  • [08] Ηχητικά σήματα "σώζουν" τα δελφίνια από τα δίχτυα αλιείας
  • [09] Βλαστοκύτταρα σε ρόλο "ασπίδας" από τη χημειοθεραπεία
  • [10] Χασισόδενδρα βρήκε η αστυνομία στις αποθήκες του δήμου Ναυπλίου
  • [11] Αντίθετη στην ανάπτυξη μέσω πιστώσεων η Α. Μέρκελ
  • [12] Πέθανε ο κομμωτής των σταρ, Βιντάλ Σασούν
  • [13] Κύπρος: Ένταλμα σύλληψης για τον τέως αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

  • [01] Tέλος εποχής για τον Envisat

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κήρυξε και επίσημα «νεκρό» τον μεγαλύτερο επιστημονικό δορυφόρο παρατήρησης της Γης από το διάστημα, τον Envisat, o οποίος από τις 8 Απριλίου είχε σταματήσει ξαφνικά να επικοινωνεί με τους χειριστές του στο έδαφος. Οι προσπάθειες να αποκατασταθεί η επαφή με τον γιγάντιο δορυφόρο απέτυχαν τελικά και έτσι δεν απέμενε παρά η αποδοχή από πλευράς των επιστημόνων ότι το έργο του τερματίσθηκε.

    Ο δορυφόρος, που είχε μέγεθος σχολικού λεωφορείου και, μεταξύ άλλων, τραβούσε θεαματικές και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του πλανήτη μας από ψηλά, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του στο διάστημα και δεν έδειχνε ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Αρχικά, ο κόστους 2,2 δισ. ευρώ δορυφόρος σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει πέντε χρόνια, αλλά η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2001, ξεπέρασε τελικά τη δεκαετία.

    Ο Envisat έχει μήκος περίπου εννέα και πλάτος πέντε μέτρα, ενώ ζυγίζει γύρω στα 8.000 κιλά. Οι ειδικοί φοβούνται ότι για τα επόμενα 150 χρόνια ο εκτός λειτουργίας ογκώδης δορυφόρος θα αποτελεί ένα επικίνδυνο διαστημικό «σκουπίδι» για τη Γη.

    [02] Μανιοκατάθλιψη και εφηβεία

    Ο αριθμός των εφήβων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα μανίας, ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη), είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για πολλούς από τους πάσχοντες η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

    "Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μανία ξεκινά στα 20 η τα 30 χρόνια", εξηγεί η Καθλίν Ράις Μερικάνγκας, επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

    Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους με μανιοκατάθλιψη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

    "Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία βλέπουμε πραγματικά την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής, επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην πρόληψη και την παρέμβαση σε πιο πρώιμο ηλικιακό στάδιο", κατέληξε η ίδια.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [03] Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις παραχωρεί η Αλ. Παπαρήγα

    Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει στις 13:00 η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις.

    Το ΚΚΕ ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και αρακτήρισε "κοροϊδία" τις διερευνητικές εντολές καθώς ο ένας προσπαθεί να ρίξει στον άλλο την ευθύνη για τη μη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

    [04] Ξυλοκόπησαν άγρια δημοσιογράφο στα Εξάρχεια

    Επιθεση από τρεις αγνώστους δέχτηκε στη 1.30 τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ βάδιζε στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Κιάφα, στα Εξάρχεια.

    Οι δράστες ξυλοκόπησαν άγρια τον δημοσιογράφο, του άρπαξαν το κινητό του τηλέφωνο και τράπηκαν σε φυγή.

    Ο Κ. Μπογδάνος διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ότι, εκτός των άλλων, έχει και κάταγμα στο χέρι. Οι δράστες αναζητούνται.

    [05] Ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών ζητά ο Γ. Άσμουσεν

    Πίεση προς την Ισπανία ώστε να λάβει μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού της συστήματος, εμφανίζεται να ασκεί το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερμανός, Γιόργκ Άσμουσεν, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Handelsblatt.

    "Είναι επείγον, (η Ισπανία) να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα", ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.

    Η Μαδρίτη πρέπει, πρώτα από όλα να "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη" εκπονώντας μια ανεξάρτητη ανάλυση των τραπεζών της, πριν προχωρήσει στη δημιουργία μιας "κακής τράπεζας για τη στάθμευση των επισφαλειών τους", σημείωσε ο κ. Άσμουσεν.

    [06] ΝΒΑ: Στον επόμενο γύρο των πλέι οφ πέρασε το Μαϊάμι

    Το Μαϊάμι επικράτησε των Νικς με 106-94 και με 4-1 συνολικά στο μεταξύ τους σκορ πέρασε στα ημιτελικά της Ανατολής, όπου θα αναμετρηθεί με τους Πέισερς έχοντας πλεονέκτημα έδρας.

    Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με 29 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ είχε την πολύτιμη βοήθεια των Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος που πρόσθεσαν από άλλους 19 πόντους, ενώ από την ομάδα της Νέας Υόρκης ξεχώρισε με 35 πόντους ο Καρμέλο Αντονι.

    Στο μεταξύ, ζωντανοί παραμένουν οι Γκρίζλις, που νίκησαν τους Κλίπερς με 92-80 στο Μέμφις και μείωσαν σε 3-2 το μεταξύ τους σκορ.

    Το έκτο ματς (ξημερώματα Σαββάτου) θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες, ενώ αν χρειαστεί έβδομο παιχνίδι για να αναδειχθεί ο αντίπαλος των Σπερς στα ημιτελικά της Δύσης, θα γίνει δύο μέρες μετά στην έδρα του Μέμφις.

    Ο Μαρκ Γκασόλ και ο Ζακ Ράντολφ με 23 και 19 πόντους αντίστοιχα ήταν οι καλύτεροι των γηπεδούχων.

    [07] Σε τιμή ρεκόρ δημοπρατήθηκε έργο του Ρόι Λιχνεστάιν

    Το έργο ενός εκ των διασημότερων ποπ ζωγράφων, του Ρόι Λιχνεστάιν, το "Sleeping Girl" , σημείωσε ρεκόρ στη δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, καθώς έφτασε τα 267 εκατομμύρια δολλάρια.

    Η συγκεκριμένη δημοπρασία, που ήταν για το έργο που ο Λιχνεστάϊν δημιούργησε το 1964, έγινε αποκλεισιτκά με έργα της ποπ και της σύγχρονης τέχνης.

    Επιμέλεια: Κ. Χατζηζήση

    [08] Ηχητικά σήματα "σώζουν" τα δελφίνια από τα δίχτυα αλιείας

    Πενήντα συσκευές ηχητικής προειδοποίησης δελφινιών θα τοποθετηθούν στα δίχτυα αλιείας που χρησιμοποιούνται στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών και αποτροπής περιπτώσεων παγίδευσής τους.

    Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η ρουμανική οργάνωση «Mare Nostrum Organization», η οποία με διάφορες μεθόδους παρακολουθεί τα δελφίνια και μελετά τη συμπεριφορά τους.

    Μέχρι στιγμής, 50 παρόμοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

    Το 2011 καταγράφηκαν 50 περιστατικά παγίδευσης δελφινιών από αλιευτικά δίχτυα και περισσότερα από 130 άψυχα θηλαστικά εκβράστηκαν στις ακτές.

    Στη Ρουμανία, η αλίευση δελφινιού συνιστά έγκλημα. Το 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όταν δέκα δελφίνια εντοπίστηκαν στα δίχτυα τουρκικού αλιευτικού.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη

    [09] Βλαστοκύτταρα σε ρόλο "ασπίδας" από τη χημειοθεραπεία

    Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σώζει ζωές, όμως έχει και σοβαρές παρενέργειες, καθώς μαζί με τα «ξερά» μπορεί να καούν και τα «χλωρά», όσον αφορά τα κύτταρα του αρρώστου.

    Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα πρωτοποριακό τρόπο να δημιουργούν μία «ασπίδα» στον οργανισμό, εισάγοντας ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στους καρκινοπαθείς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα, τροποποιημένα πλέον, βλαστικά κύτταρα του ασθενούς να αντέχουν τις συνέπειες της χημειοθεραπείας.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» και του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον βιολόγο-ογκολόγο Χανς-Πίτερ Κίεμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το BBC και το "Science", θεωρούν ότι είναι δυνατό στο μέλλον να προστατεύονται τα υγιή κύτταρα του ασθενούς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αν και, όπως είπαν, η έρευνά τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

    [10] Χασισόδενδρα βρήκε η αστυνομία στις αποθήκες του δήμου Ναυπλίου

    Στον προαύλιο χώρο των αποθηκών του δήμου Ναυπλίου, στην θέση Κανελλόπουλου, βρέθηκαν να καλλιεργούνται τέσσερα δενδρύλλια χασίς τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

    Η ασφάλεια κλήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κωστούρο, να πραγματοποιήσει έλεγχο στις αποθήκες του δήμου, ο οποίος κι έγινε παρουσία του, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στον αντιδήμαρχο Ναυπλιέων Παναγιώτη Βαμβακά.

    Η ασφάλεια διενεργεί προανάκριση, ενώ παράλληλα, ο δήμαρχος έδωσε εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

    [11] Αντίθετη στην ανάπτυξη μέσω πιστώσεων η Α. Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι απορρίπτει την ιδέα μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική "θα μάς οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης", κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

    "Μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία...Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μάς έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε", δήλωσε υπό τα χειροκροτήματα των γερμανών βουλευτών.

    Κατά την ομιλία της ενώπιον της κάτω Βουλής των γερμανικού κοινοβουλίου κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος εξέθεσε τις θέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει σημαντική θέση στις συνομιλίες, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα "επόμενα μέτρα" δημοσιονομικής ανάταξης, καθώς και "τα μέτρα ανάπτυξης" που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι οι δύο άξονες της στρατηγικής μας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [12] Πέθανε ο κομμωτής των σταρ, Βιντάλ Σασούν

    Ο κομμωτής των σταρ, Βιντάλ Σασούν, πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών ύστερα από "μακρά και δύσκολη μάχη" κατά της λευχαιμίας, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

    Ο άνθρωπος που καθιέρωσε το μοντέρνο κούρεμα "καρέ" και απάλλαξε τις γυναίκες από τις σκληρές και ντεμοντέ περμανάντ δίνοντας έμφαση στην ελεύθερη κίνηση των μαλλιών, είχε κοντά του συγγενικά πρόσωπα όταν άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Μπελ Ερ της Καλιφρόνιας.

    Η καριέρα του απογειώθηκε στη δεκαετία του 1960 όταν επιμελήθηκε το κούρεμα της Μία Φάροου για την ταινία "Το μωρό της Ρόζμαρι" το 1960 και της Γκλέντα Τζάκσον το 1969 για την ταινία "Ευτυχισμένες γυναίκες".

    Ο χαρισματικός κομμωτής, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1980, λάνσαρε και μια σειρά προϊόντων για τα μαλλιά.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [13] Κύπρος: Ένταλμα σύλληψης για τον τέως αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε χθες ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, μετά την παράλειψή του να παρουσιασθεί σε δικαστήριο.

    Ο κ. Τσαλικίδης, ο οποίος περιλαμβάνεται μεταξύ των κατηγορουμένων για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, φέρεται απρόθυμος να παραστεί στη δίκη, ως κατηγορούμενος για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας.

    Μετά την παράλειψη του κ.Τσαλικίδη να παρουσιασθεί κατά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο είχε αναβάλει την ακροαματική διαδικασία, εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του και διέταξε τους οκτώ συνολικά κατηγορουμένους να παρουσιασθούν σε νέα δικάσιμη στις 18 Μαίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 May 2012 - 8:30:36 UTC