Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και τώρα η ώρα της ΤΣΣΚΑ
  • [02] Ο Νικολά Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής
  • [03] SOS για τον πλανήτη Γη
  • [04] Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ο Τζακ Χίρσμαν
  • [05] Αυξήστε το ψάρι στη διατροφή σας
  • [06] Σαχινίδης:Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το ομόλογο που λήγει
  • [07] Επέστρεψε υγιής ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα
  • [08] "Λογοκριμένος" Ντοστογιέφσκι στο Βρυσάκι
  • [09] Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;
  • [10] Βόμβες μολότοφ προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία της Equitalia

  • [01] Και τώρα η ώρα της ΤΣΣΚΑ

    Αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο των "ερυθρολεύκων" για τον αυριανό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα.

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Ίβκοβιτς δήλωσε ότι κανείς δεν περίμενε η ομάδα να πάει στον τελικό, αλλά "αναλύσαμε καλά τον αντίπαλο και εκεί φάνηκε η διαφορά μας''.

    «Μπορείτε να πείτε πως θα κερδίσουμε και στον επόμενο αγώνα. Η ομάδα αυτή έχει ένα πλεονέκτημα, την ενέργεια. Το «κλειδί» του αγώνα είναι τα ριμπάουντ, έτσι αλλάζουμε τη ροή του αγώνα και ελέγχουμε το ρυθμό. Είχαμε κάποιες αδυναμίες.Σήμερα θα ξεκουραστούμε καιαύριο θεωρώ θα είμαστε έτοιμοι».

    [02] Ο Νικολά Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής

    Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του για τον κινηματογράφο θα παρουσιάσει στην Αθήνα ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός μουσικοσυνθέτης, Νικόλα Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής.

    Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, ο Πιοβάνι θα διευθύνει την 50μελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη του Μεγάρου πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες που έχει "ντύσει" μουσικά.

    Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης παρουσιάζει στην Ελλάδα έργο του με συμφωνική ορχήστρα και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του, όπως αυτές με τον Φεντερίκο Φελίνι και τους αδελφούς Ταβιάνι.

    [03] SOS για τον πλανήτη Γη

    Οι επιστημονικές Ακαδημίες 15 χωρών απηύθυναν κοινό κάλεσμα στους ηγέτες των ισχυρών κρατών να αναλάβουν συντονισμένη δράση για τα σοβαρά προβλήματα του πλανήτη, ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον, προτού είναι πολύ αργά, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών.

    Η πρόσκληση- καμπανάκι έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών (G8) στις ΗΠΑ μέσα στον Μάιο, αλλά και άλλων σημαντικών συνόδων που θα ακολουθήσουν αργότερα, όπως του G20 και του «Ρίο+20».

    Οι κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Ν.Αφρική, το Μαρόκο και τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, ζητούν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις επιταγές και τις προειδοποιήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με δεδομένο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2030 από περίπου 7 δισεκατομμύρια σήμερα, γεγονός που θα αυξήσει κι άλλο τις πιέσεις πάνω στη Γη και στην ανθρωπότητα.

    Οι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αναγκών της ανθρωπότητας για νερό και ενέργεια ως ενιαίο πλέον πρόβλημα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις και στα δύο. Καλούν ακόμα να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των υποδομών στις φυσικές καταστροφές (όπως σεισμοί, τσουνάμι και πυρηνικά ατυχήματα) και να βελτιωθεί η μέτρηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερα ότι οι χώρες τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τη μείωση της ρύπανσης.

    [04] Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ο Τζακ Χίρσμαν

    O διακεκριμένος Αμερικανός ποιητής Τζακ Χίρσμαν έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για να συνομιλήσει με το κοινό και για να απαγγείλει ποιήματά του, τα οποία στη συνέχεια θα διαβαστούν και στα ελληνικά, σε μετάφραση του Γιάννη Λειβαδά.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και ο Κύκλος Ποιητών και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαΐου στις 20:00, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

    Από τους γνωστότερους ποιητές και ακτιβιστές των ΗΠΑ, το έργο του διακρίνεται για την αμεσότητα και τον ριζοσπαστισμό του. Εντυπωσιακή επίσης είναι και η ποιότητα των μεταφράσεών του, ιδιαίτερα των ποιημάτων του Μαγιακόβσκι και του Νερούντα.

    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [05] Αυξήστε το ψάρι στη διατροφή σας

    Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μία νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες έχουν δείξει τα οφέλη των ψαριών για την υγεία.

    Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

    [06] Σαχινίδης:Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το ομόλογο που λήγει

    Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να αποφασίσουν για το εάν θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει περιληφθεί στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, στο πρακτορείο Reuters, έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξόφλησης ή όχι του ομολόγου από το Δημόσιο.

    Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) φέρονται να θεωρούν ότι η πληρωμή του συγκεκριμένου ομολόγου δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση για το τι θα πράξει με τα υπόλοιπα ομόλογα, ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ, τα οποία, επίσης, υπάγονται σε αλλοδαπό δίκαιο και δεν δέχθηκαν να συμπεριληφθούν στο PSI.

    [07] Επέστρεψε υγιής ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επέστρεψε χθες τη νύχτα στο Καράκας όπου ανακοίνωσε "το τέλος και την επιτυχία" της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν στην Κούβα για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει.

    "Πρέπει να σας ενημερώσω ότι τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των ακτινοβολιών", δήλωσε ο Τσάβες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Καράκας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ταρέκ Ελ Αϊσάμι είχε πυροδοτήσει φημολογία την Τρίτη όταν δήλωσε ότι ο Τσάβες επρόκειτο να επιστρέψει εντός ολίγων ωρών στη Βενεζουέλα, κάτι που δεν έγινε.

    Ο 57χρονος Τσάβες υπεβλήθη πέρυσι σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκινικών όγκων και επίσης σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες στο πλαίσιο της θεραπείας του.

    [08] "Λογοκριμένος" Ντοστογιέφσκι στο Βρυσάκι

    Ένα θέαμα που βρίσκεται ανάμεσα στο θέατρο και το εικαστικό δρώμενο παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο ο ηθοποιός Γιάννης Τσορτέκης, με αφορμή το τελευταίο κεφάλαιο των «Δαιμονισμένων» του Ντοστογιέφσκι στον Χώρο Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι» στην Πλάκα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

    Το επιπλέον κεφάλαιο του Ντοστογιέφσκι με τίτλο «Στον Τύχωνα» δεν δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον αρχικό εκδότη του, επειδή θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τα χρηστά ήθη της εποχής.

    «Με εντυπωσίασε το γεγονός της λογοκρισίας. 'Ηταν και το πρώτο στο οποίο στάθηκα διαβάζοντας το κείμενο. Σε δεύτερο επίπεδο ήταν πως διαισθητικά αισθανόμουν ότι σε αυτό το κεφάλαιο συνέβαινε κάτι άλλο από το προφανές που διάβαζα. Πέρα από την ιστορία υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία που δεν μπορούσα να τα αντιληφθώ και να τα προσεγγίσω, σε πρώτη ανάγνωση», εξηγεί ο Γιάννης Τσορτέκης στο ΑΜΠΕ τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μεταφράσει μαζί με τους Νίκο Αδαμίδη και Δαυίδ Μαλτέζε το εν λόγω κεφάλαιο.

    Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00 έως και τις 26 Μαΐου.

    [09] Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;

    Διαστάσεις πανδημίας τείνει να πάρει η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία πλήττει το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών στις αναπτυγμένες χώρες ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο (6%). Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός των πασχόντων από Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια.

    «Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας σε μεγάλο ποσοστό, που ανέρχεται στο 80%, είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, νευρολόγος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη.

    Πώς όμως μπορούμε να προφυλαχθούνε από τη νόσο;

    Με την αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, με τη μεσογειακή διατροφή με την υιοθέτηση χόμπι και δραστηριοτήτων καιμε την εκρίζωση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού το οποίο ευθύνεται για το έλκος του στομάχου, είναι η απάντηση που δίνειστο ερώτημα αυτό η κ Τσολάκη.

    [10] Βόμβες μολότοφ προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία της Equitalia

    Βόμβες μολότοφ έρριξαν σήμερα άγνωστοι στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων και οφειλών προς το δημόσιο Equitalia στο Λιβόρνο.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA οι βόμβες μολότοφ προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.

    Η λαϊκή οργή εντείνεται όλο και περισσότερο κατά της Equitalia στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αύξησε τους φόρους για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Τους τελευταίους μήνες αναρχικοί είχαν θέσει στο στόχαστρό τους την Equitalia με επιστολές-βόμβες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 May 2012 - 8:30:32 UTC