Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είναι "αυτονόητο" για τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, είπε ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος

  • [01] Είναι "αυτονόητο" για τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, είπε ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος

    Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας. Ανέφερε ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

    Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει.

    Τέλος, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.

    Ολάντ:Δεν καταρτίζονται σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στη Γαλλία

    «Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε εξάλλου κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

    Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

    Σε ό,τι αφορά την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγου, η οποία συζητήθηκε στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης--ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.

    Μπαρόζο-Ρόμπεϊ: Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν για άλλη μια φορά μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής την «επιθυμία της ΕΕ η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

    Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

    «Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπαν Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

    Πάντως ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τόνισε πως «αναμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της».

    Εξάλλου, ο Ρόμπεϊ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επισήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.

    Μέρκελ:"Ισορροπημένος διάλογος"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε απότην πλευρά της ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων --που η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει-- υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες.

    «Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο.

    «Εξήγησα τη θέση μου, [τη θέση] της Γερμανίας», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ.

    «Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

    Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε νωρίτερα ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα [εργαλείο] ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 May 2012 - 2:30:32 UTC