Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: "Το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή"
  • [02] Επενδυτικά σχέδια 18,9 εκ.ευρώ κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Εταιρεία
  • [03] Ιταλία: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ραβέννας
  • [04] Εισβολή οπαδών της ΑΕΚ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σούπερ Λίγκας
  • [05] Καλοκαιρινές συναυλίες του Μ. Φραγκούλη σε όλη την Ελλάδα
  • [06] Δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη
  • [07] Συλλυπητήρια του Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη
  • [08] "Έφυγε" ο Α. Χριστοδουλίδης: "Σ' έναν κόσμο που αλλάζει, δεν μας ταιριάζει η ακινησία"
  • [09] Οδύνη στην Κύπρο για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη
  • [10] Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη
  • [11] Τη μείωση του βασικού επιτοκίου από τον επόμενο μήνα μπορεί να σηματοδοτήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της
  • [12] Αναστέλλεται «μέχρι νεοτέρας» η ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και εισφορών εργαζομένων
  • [13] Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί από την έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ
  • [14] Αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη
  • [15] Στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA η εθνική Ελλάδας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: "Το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή"

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμα του κόμματος, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στους πρεσβευτές των 20 περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών στον πλανήτη (G 20), σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

    Με βάση την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και θέλοντας να διαβεβαιώσει τους ξένους διπλωμάτες για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

    Σχετικά με τη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ΑΟΖ και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου σε αυτήν και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες.

    [02] Επενδυτικά σχέδια 18,9 εκ.ευρώ κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Εταιρεία

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα "εκσυγχρονισμός χερσαίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών" στην Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΛΑΝΕΤ) και όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν από επιχειρήσεις της Αττικής.

    ΑΤΤΙΚΗ:Παραληφθείσες προτάσεις 139. Συνολικός Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός προτάσεων: 15.940.741,70 ευρώ. Αναλογούσα Δημόσια Δαπάνη: 11.120.194,06 ευρώ.

    ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Παραληφθείσες προτάσεις 16. Συνολικός Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός προτάσεων: 1.708.860,52 ευρώ. Αναλογούσα Δημόσια Δαπάνη: 1.180.150,91 ευρώ.

    ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Παραληφθείσες προτάσεις 9. Συνολικός Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός προτάσεων: 1.274.831,00 ευρώ

    [03] Ιταλία: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ραβέννας

    Ένας νέος σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά της Ραβέννας στη βορειοανατολική Ιταλία, σε βάθος 25,6 χλμ. στην Αδριατική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Ρίμινι και το Πέζαρο στις νότιες ακτές της Ραβέννας. Στο ιστορικό κέντρο του Πέζαρο, από ένα παλιό μέγαρο έπεσαν πέτρινα κομμάτια και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο σημείο αυτό για προληπτικούς λόγους.

    Η νέα σεισμική δόνηση προκλήθηκε από διαφορετικό ρήγμα από εκείνο που προκάλεσε τους σεισμούς στις 20 και 29 του περασμένου Μαΐου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [04] Εισβολή οπαδών της ΑΕΚ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σούπερ Λίγκας

    Περίπου εκατό οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σούπερ Λίγκας, όπου επρόκειτο να αρχίσει σε λίγη ώρα η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού. Οι εκπρόσωποι των ομάδων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ενώ ο αντιπρόεδρος του Πανιωνίου, Παντελής Τσιλαλίδης, λιποθύμησε και κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον παραλάβει.

    Έξω από τα γραφεία της διοργανώτριας αρχής υπήρχαν ελάχιστοι αστυνομικοί, που δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν την εισβολή των «κιτρινόμαυρων» οπαδών.

    [05] Καλοκαιρινές συναυλίες του Μ. Φραγκούλη σε όλη την Ελλάδα

    Με άρωμα και χρώμα ελληνικό, ο δημοφιλής ερμηνευτής Μάριος Φραγκούλης, ξεκινά μία σειρά συναυλιών, «ανοίγοντας φτερά» και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης.

    Με αφετηρία τη συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και στη συνέχεια στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 4 Ιουλίου και στο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, στις 11 Ιουλίου, ο καλλιτέχνης τραγουδώντας για πρώτη φορά ένα αποκλειστικά ελληνικό πρόγραμμα, ξεκινά μία περιοδεία σε όλες τις «γωνιές» της Ελλάδας.

    Με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και ποιητών που έχουν σημαδέψει τη νεότερη ελληνική μουσική και έχουν ταυτιστεί με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας καθώς και η έναρξη της προπώλησης στις κατά τόπους περιοχές θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

    [06] Δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη

    Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με δήλωση, στην οποία αναφέρεται στο ήθος και την αξιοπρέπεια του εκλιπόντος προέδρου-γενικού διευθυντή του ΑΜΠΕ, αλλά και στους αγώνες του για τη δημοκρατία.

    Η δήλωση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:

    «Η δημοσιογραφία έχασε έναν πραγματικό λειτουργό της. Η χώρα έχασε έναν ανιδιοτελή πατριώτη. Η προοδευτική παράταξη, στις πιο δύσκολες στιγμές της, έχασε έναν μαχητή των ιδεών της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης έκανε πράξη, με την στάση του, όλες τις αξίες και τις ιδέες, για τις οποίες αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του.

    Με τη δημοσιογραφική του παρουσία, με αποκορύφωμα τη θητεία του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέδειξε ότι η αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας μπορεί να συμβαδίζει με την αγωνιστικότητα για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.

    Η χώρα, η δημοσιογραφία, αλλά και η δημοκρατική παράταξη έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο, τον Ανδρέα, που στάθηκε σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τη ζωή του όρθιος, γεμάτος καρτερικότητα και αξιοπρέπεια.

    Ανδρέα, έφυγες σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα και την δημοκρατική παράταξη, αλλά το ήθος και το παράδειγμα ζωής θα μας συντροφεύει πάντα.

    Στην οικογένειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    [07] Συλλυπητήρια του Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη

    Τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωσή του στην οποία αναφέρεται και στην ευγένεια, στο ήθος καιστην εντιμότητα, αλλά και στην αντιστασιακή και τη γενικότερη πολιτική δράση, του εκλιπόντος, πρώην προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΜΠΕ.

    Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    «Η απώλεια του Ανδρέα Χριστοδουλίδη γέμισε όλους όσοι τον γνωρίζαμε με βαθειά λύπη. Η εντιμότητα, το ήθος και η ευγένειά του, χαρακτήρισαν τη μακρά πορεία του στον δύσκολο χώρο της δημοσιογραφίας, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα. Και πάντα ενεργός πολίτης, με αντιστασιακή δράση κατά της χούντας και με συνεπή πολιτική παρουσία στους δημοκρατικούς αγώνες ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Πιστός στις δημοκρατικές του αρχές, άφησε το βαθύ αποτύπωμά του σε όλες τις δημόσιες θέσεις που τον έταξε η Πολιτεία. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ΕΡΤ, τη Γραμματεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Προεδρίας. Με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη δώσαμε κοινούς αγώνες, για μια καλύτερη Πατρίδα, για να δούμε την Κύπρο ενωμένη. Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    [08] "Έφυγε" ο Α. Χριστοδουλίδης: "Σ' έναν κόσμο που αλλάζει, δεν μας ταιριάζει η ακινησία"

    «Σ' έναν κόσμο που αλλάζει, όπως είναι ο σημερινός, με τόσο δραματικές ταχύτητες, η ακινησία δεν ταιριάζει. Είσαι ετοιμόρροπος όταν όλα αλλάζουν και κινούνται γύρω σου και εσύ προσπαθείς να μείνεις ακίνητος», έλεγε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης σε μια τιμητική, για τον ίδιο, εκδήλωση το 2005.

    Με τη φράση αυτή ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης συμπύκνωσε όλη του τη φιλοσοφία του για τη ζωή, τους ανθρώπους, αλλά και την πολιτική. Ένας ζωντανός οργανισμός είναι ετοιμόρροπος και τελικά καταρρέει όταν δεν αλλάζει, όταν δεν κινείται και όταν δεν προσαρμόζεται, δίχως, φυσικά, να κάνει εκπτώσεις σε ηθικές αξίες και κώδικες στους οποίους πιστεύει.

    Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ενεργός πολίτης από τα παιδικά του χρόνια, τον Αύγουστο του 2011, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπογράμμιζε ότι «η πολιτική ηγεσία έχει παραδώσει τον κόσμο μας στους τραπεζίτες και στους περιβόητους οίκους αξιολόγησης και τα hedge funds», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, με δυσκολίες, με σοβαρά προβλήματα, με μεγάλη προσπάθεια και θυσίες.

    Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και τα hedge funds τόνιζε:

    «Οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίζονται τη διακίνηση του τραπεζικού χρήματος, οι ίδιοι σε αξιολογούν και αυτοί αποφασίζουν αν θα πάρεις δάνειο, με τι τόκο θα το πάρεις και πώς θα αποπληρωθεί. Τελικά τι κάνει μια εθνική κυβέρνηση; Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να την ανεχθεί κανείς».

    Εκτιμούσε ότι η περιβόητη παγκοσμιοποίηση, η οποία εμφανίστηκε σαν να ήταν η μεγάλη σωτηρία, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν η μεγάλη μας καταστροφή: διέλυσε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.

    Ιδιαίτερα για την σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα, ο Α. Χριστοδουλίδης εξέφραζε την άποψη ότι «τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να καθίσουν κάτω και να βρουν μια κοινή γραμμή για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έγιναν προσπάθειες, δυστυχώς δεν καρποφόρησαν».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Α. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι «πρέπει κάποιοι που «φτιάχτηκαν» να πληρώσουν και αυτοί», ενώ τόνισε πως ο κόσμος θέλει διαφορετική πολιτική και διερωτήθηκε για την κρίση στην Ελλάδα:

    «Τι άλλο περιμένουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας;».

    Το Κυπριακό

    Οι μεγάλες αγάπες του Ανδρέα Χριστοδουλίδη ήταν, φυσικά το Κυπριακό -ένα θέμα όπου κατά καιρούς διατύπωνε, με δημόσιες παρεμβάσεις του, θέσεις ρεαλιστικές- και η δημοσιογραφία και η σχέση της με τις νέες τεχνολογίες.

    Στις 20.3.1995, σε ομιλία του, στα Χανιά, σε στελέχη της 5ης Μεραρχίας Πεζικού, επεσήμαινε πως «η τουρκική πολιτική για διχοτόμηση ή ολοκληρωτική κατοχή της Κύπρου είναι φανερή, παρά τη διεθνή κατακραυγή, η δε διεθνής κοινότητα δεν προχώρησε στα μέτρα που θα υποχρέωναν την Τουρκία να αποχωρήσει από την κατεχομένη Κύπρο».

    Υπογράμμιζε δε προφητικά ότι «θετικότερη ακόμα - ιδιαίτερα για το Κυπριακό - είναι η απόφαση για το ενιαίο αμυντικό δόγμα (Αθηνών - Λευκωσίας) και ο συντονισμός των ενεργειών για κοινή άμυνα», ενώ «ενδιαφέρουσα είναι επίσης, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις σχέσεις της και στο στρατιωτικό επίπεδο με την Αίγυπτο και κυρίως το Ισραήλ. Οι δύο αυτές χώρες αποτελούν δύο σημαντικούς άξονες στην περιφερειακή ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Κύπρος».

    Το Φεβρουάριο του 2000 σε συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη για το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία και στην αναπαραγωγή στερεοτύπων που οδηγούν συχνά σε υποδαύλιση της έντασης και των εθνικιστικών παθών, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η άσκηση, από την πλευρά των δημοσιογράφων, του λειτουργήματός τους, με βάση συγκεκριμένους κανόνες θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη βελτίωση της εικόνας της μιας και της άλλης χώρας που αντανακλάται στα μέσα ενημέρωσης.

    Υπάρχουν κανόνες στο δημοσιογραφικό επάγγελμα που εάν εφαρμοστούν από τους Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους θα οδηγήσουν στη βελτίωση της δημοσιογραφικής λειτουργίας στις δύο χώρες, πρόσθεσε.

    Και το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο, υπογράμμιζε ότι «αν ο δημοσιογράφος εξυπηρετεί πρωταρχικά το δημόσιο συμφέρον, είναι φανερό ότι το συμφέρον και των δύο λαών, Ελλάδας και Τουρκίας, εξυπηρετείται από τη σωστή απεικόνιση των σημερινών προσπαθειών (προσέγγισης) που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές».

    Ο Α. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η πραγματική εικόνα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο οι διαφορές, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένα σοβαρά θέματα, προσθέτοντας πως η πραγματική εικόνα είναι εκείνη που μπορεί να βγει μέσα από ένα άριστο προληπτικό ή μελλοντολογικό ρεπορτάζ, που θα δείξει και τις θετικές επιπτώσεις και προοπτικές από την επίλυση των διαφορών.

    Η ατζέντα της ημέρας, έλεγε, δεν μπορεί να είναι οι «φωνές» και οι «αλαλαγμοί», ευτυχώς λίγων και από τις δύο πλευρές, ούτε τα στερεότυπα που κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά και οι συνετές φωνές και τα επιχειρήματα ορισμένων άλλων, που πιθανόν να μην προσφέρονται για μια «δραματοποιημένη» απεικόνιση, αλλά αποτελούν μέρος της αλήθειας που σήμερα δημιουργείται στις σχέσεις των δύο λαών.

    Αναφερόμενος δε στις προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδος και Τουρκίας, τόνιζε ότι στόχος «δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ελίτ ψεύτικων προσδοκιών, αλλά μια μεγάλη ομάδα που πιστεύει και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

    Για δε το Κυπριακό, επεσήμαινε ότι μπορούν οι δημοσιογράφοι και από τις δύο πλευρές να υπηρετήσουν, με τα δικά τους κείμενα, αρκεί να αποδεχθούν ότι σκοπός τους είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι της πολιτικής των εκάστοτε εξουσιών.

    Στις 14.6.2001, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κύπριου δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη «Εξ Ανατολών», ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης επεσήμαινε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε κάποιες συνεννοήσεις με τους γείτονές μας, καθώς δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο τον ειρηνικό δρόμο. Η προσέγγιση είναι εφικτή, μόνο όταν βασίζεται στη γνώση και από την άλλη πλευρά. Υπάρχει μία «λαθολαγνεία», γι? αυτό και πρέπει να απομυθοποιήσουμε την μυθοποιημένη μορφή του Κυπριακού από τους Τούρκους».

    Για τη δημοσιογραφία

    Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης εγκαίρως είχε διαγνώσει τους νέους ορίζοντες που ανοίγει στα ΜΜΕ η τεχνολογική ανάπτυξη, τα οποία δεν θα περιορίζονται πλέον στη συνήθη πληροφόρηση, αλλά θα πρέπει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών.

    Και στις 27.9.95, σε σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη, για δημοσιογράφους της Βαλκανικής και της Κεντροανατολικής Ευρώπης, εξηγούσε ότι τέτοιοι τομείς, πέρα από την καθημερινή ειδησεογραφία, είναι η θεματική ή εξειδικευμένη πληροφόρηση, που παρέχουν οι Τράπεζες Δεδομένων, τις οποίες δημιουργεί ένα πρακτορείο με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει από την καθημερινή ειδησεογραφία και από τη συνεργασία του με άλλους φορείς γνώσεων.

    «Τα ΜΜΕ, στην έντυπη ή στην ηλεκτρονική τους μορφή, δεν είναι πλέον ο μοναδικός πελάτης των Πρακτορείων Ειδήσεων», τόνισε και εξηγούσε ότι έχουν προστεθεί χιλιάδες συνδρομητές, από σχολεία και εταιρίες, έως επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες (όπως οι γιατροί και τα άτομα με κοινά προβλήματα υγείας), αλλά και ιδιώτες που επιθυμούν να ενημερώνονται για συγκεκριμένα θέματα».

    «Η τεχνολογία των «μικροτσίπ», των δορυφορικών επικοινωνιών και των οπτικών ινών, πρόσθεσε, «διευκολύνει την «πώληση» νέων μορφών υπηρεσιών, από τα Πρακτορεία Ειδήσεων, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, γρήγορα και οικονομικά, ενώ αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς».

    Σκοπός των Πρακτορείων Ειδήσεων πρέπει να είναι, κατά τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, «η αξιοποίηση της πληροφορίας με πολλούς τρόπους ώστε να αποφέρει το μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο κόστος. Έτσι η ίδια πληροφορία, με την κατάλληλη διαμόρφωση, χρησιμοποιείται για το service των ειδήσεων, τη ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, αλλά και για τις άλλες υπηρεσίες όπως το audiotext, το teletext και το Internet».

    Εξάλλου, στις 20.10.1995, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, σε συζήτηση στο BBC και την «Ντόιτσε Βέλλε», επεσήμαινε πως «όσοι ελέγχουν τα ΜΜΕ, είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις ειδήσεις που θα δούμε ή θα ακούσουμε. Όσο σημαντικό και αν είναι ένα γεγονός, δεν θα γίνει γνωστό αν δεν το παρουσιάσει η τηλεόραση».

    Και την 1η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς σε φόρουμ δημοσιογράφων από Ομογενειακά ΜΜΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για την τεχνολογική αναβάθμιση του ΑΠΕ, ενώ στις 4.5.1998, σε άλλη εκδήλωση έκανε λόγο για το «διάχυτο φόβο» που δημιουργεί η προοπτική της αλλοίωσης της γλώσσας και των αξιών από την επέλαση του «επικοινωνιακού λόγου» και η δημιουργία ενός «πολιτισμού ηλιθίων», που προωθείται από τη «γαργαλιστική» δημοσιογραφία - την ίδια στιγμή, που η δυνατότητα για μια «ψηφιακή δημοκρατία», παραχωρεί τη θέση της σε εκείνη της χρήσης των οπτικοακουστικών μέσων από μια «αριστοκρατία της γνώσης».

    Τον Ιανουάριο του 1999 σημείωνε τη δημιουργία ολίγων μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, που ως τέταρτη εξουσία ελέγχουν, συναλλάσσονται και ενίοτε συγκρούονται με τις κλασικές εξουσίες, ο δε δημοσιογράφος, από «εκπρόσωπος του κοινωνικού συνόλου γίνεται εκπρόσωπος των συμφερόντων της επιχείρησης». Οι ειδήσεις πλέον δεν κρίνονται για τη σπουδαιότητά τους, αλλά για το κατά πόσο ενδιαφέρουν τους «καταναλωτές» των εταιρειών πληροφόρησης, είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι νέες τεχνολογίες δεν αποκλείουν εκείνα τα μέσα που σέβονται τους αποδέκτες τους, αντιθέτως, διευκολύνουν στην εμβάθυνση των θεμάτων, αρκεί να αυτοδεσμευτούν ότι θα σέβονται την αλήθεια και θα προσεγγίζουν τις ειδήσεις με ισορροπημένο τρόπο, χωρίς αφορισμούς, στερεότυπα και υπερβολές».

    Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς σε συζήτηση με θέμα «Ελευθερία του Τύπου. Πολιτικός πλουραλισμός - προστασία του ατόμου», ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ δεν είναι καθόλου ρόδινη, φαινόμενο που, όπως είπε, δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

    Αναφέρθηκε στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, σύμφωνα με τις οποίες «διαβρώνεται συνεχώς η αυτονομία και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ, καθώς ενισχύεται από τον τρόπο λειτουργίας τους η αδυναμία των δημοσιογράφων να αντιστέκονται».

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, τόνισε ο Α. Χριστοδουλίδης, «η ελευθερία του Τύπου δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά παρέχει άλλοθι για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, της πολιτικής, οικονομικής και εκκλησιαστικής εξουσίας. Κάθε εξουσίας».

    Στάθηκε δε σε ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που αναπτύσσεται σ' αυτό το περιβάλλον, τη «δημοσιογραφία της αγοράς», κατά την άσκηση της οποίας, η μετάδοση ειδήσεων «αποσκοπεί όχι στην ενημέρωση του κοινού αλλά στην αύξηση των εσόδων των ΜΜΕ» και υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες «του κομματισμού στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης» και αναφέρθηκε στην «απόλυτη ανάγκη» εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Το Φεβρουάριο του 2002 σε διεθνές συνέδριο (με θέμα «Ναρκωτικά - Μύθοι και Πραγματικότητα») ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης σημείωνε ότι τα ΜΜΕ αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης της κοινωνίας, με τη σωστή λειτουργία τους να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων. Τόνισε ότι με την καθιέρωση της συχνής ροής των «προληπτικών ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τις αποφάσεις του αναγνώστη, τηλεθεατή ή ακροατή και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ειδήσεις που αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες επιδρά - θετικά ή αρνητικά ? στη δημόσια συζήτηση για αυτά, διαδραματίζοντας το δικό τους ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που θα επιλεγούν.

    Τα ΜΜΕ, ανέφερε, "δύσκολα μπορούν να επιβάλουν μιαν άποψη, ευκολότερα όμως ισχυροποιούν ή αλλάζουν γνώμες και απόψεις που ήδη υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο.

    Εξέφρασε και την εκτίμηση ότι τα ΜΜΕ επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις μάζες και αναφερόμενος στη νέα μορφή των ΜΜΕ της συνεχούς ροής και της on-line μετάδοσης, είπε ότι τα μετατρέπει "σε τμήμα της καθημερινής μας ζωής σε όλες της τις εκφάνσεις", δυναμώνοντας έτσι ακόμη πιο πολύ το ρόλο τους. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού με ερευνητικά κέντρα για τη βελτίωση των δημοσιευμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά, είπε.

    Τον Απρίλιο του 2003, απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης τόνιζε ότι «δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τους περιορισμούς, τις πιέσεις, τις απειλές και τα εξαναγκαστικά διλήμματα που εμφανίσθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

    «Το δίλημμα «είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας» δεν αφορά μόνο τις χώρες που δεν δέχονται να ενταχθούν στον κόσμο του «καλού και του κακού», αλλά και τα άτομα, τους δημοσιογράφους που αρνούνται να δεχθούν διαταγές και να περιορίσουν την δραστηριότητα τους, που δεν δέχονται ότι η αλήθεια είναι μονοδιάστατη και ψάχνουν την αλήθεια, έτσι όπως έχουν μάθει να την αναγνωρίζουν μέσα από τους αγώνες και τις προσπάθειες των συναδέλφων μας», υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση για την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    «Θα επιμείνουμε για την ελεύθερη διάδοση των ειδήσεων ανεξάρτητα των κινδύνων που μας απειλούν», τόνισε. «Σε καιρούς σαν τον σημερινό δοκιμαζόμαστε και δεν πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στη μάχη για την αλήθεια», κατέληξε.

    Το Σεπτέμβριο του 2009 σε ημερίδα με θέμα «Δημοσιογραφία: Εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις στην ψηφιακή εποχή», ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης επεσήμαινε πως «η ευθύνη των ΜΜΕ στην εποχή μας είναι τεράστια, ιδιαίτερα με την σημαντική δύναμη που έχουν τα ηλεκτρονικά. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη είναι συνδεδεμένη με την διεύρυνση της ελευθερίας και όχι τον περιορισμό της».

    Παρατήρησε ότι «δυστυχώς οι πολιτικές πιέσεις και η άμεση παρέμβαση στα ΜΜΕ έχει πολλές φορές επιβεβαιωθεί (περιοριστικοί νόμοι, πολεμικές καλύψεις, ντοκιμαντέρ που θίγουν κυβερνήσεις για ωμότητες που διέπραξαν κλπ.), όπως και οι πιέσεις της ιδιοκτησίας και γενικότερα διαφόρων οικονομικών και άλλων συμφερόντων».

    Η κρίση στα ΜΜΕ

    Σύμφωνα με τον Α. Χριστοδουλίδη τα ΜΜΕ βρίσκονται σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια, πριν από τη γενικότερη οικονομική κρίση και ως βασικούς λόγους της κρίσης στα ΜΜΕ απαρίθμησε τους ακόλουθους:

    - Οι ειδήσεις , από τη δεκαετία 1980, γίνονται όλο και πιο εμπορεύσιμο προϊόν.

    - Ο ανταγωνισμός με τη νέα τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση οξύνεται. Οι εκδοτικές εταιρείες αναπτύσσονται κάθετα αλλά και οριζόντια. Η συγκέντρωση ιδιοκτησίας διευρύνεται με τη δημιουργία «μεγιστάνων» στα ΜΜΕ.

    - Το τέλος του διπολισμού οδηγεί σε γενικότερες ανατροπές παραδοσιακών αξιών.

    - Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται κάτω από συνεχείς πιέσεις και πολλοί από αυτούς υποκύπτουν στα εκδοτικά συμφέροντα.

    Για την επίδραση της τεχνολογίας στην κρίση των ΜΜΕ ο Α. Χριστοδουλίδης σημείωσε τα εξής:

    -Υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ. Δημιουργούνται νέα Μέσα Επικοινωνίας (Διαδίκτυο, Κινητή τηλεφωνία )

    -Οι επιχειρήσεις monomedia μετατρέπονται σε multimedia επιχειρήσεις και συνακόλουθα, οι εργαζόμενοι σ' αυτές οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.

    -Προσφέρθηκαν σημαντικά εργαλεία για τη δημοσιογραφική κάλυψη (δορυφορικές και ασύρματες συνδέσεις, άμεση μετάδοση βίντεο, κειμένου, φωτογραφιών και ήχου)

    - Πολλαπλασιάστηκαν οι πηγές . Οι πολίτες δεν είναι πια απλοί δέκτες αλλά και συμμέτοχοι, τα Blogs και το Twitter παίζουν σημαντικό ρόλο .

    -Δόθηκαν δυνατότητες άμεσης αξιοποίησης αρχειακού υλικού και πολλαπλών πηγών.

    «Η τεχνολογία προσέφερε τεράστιες δυνατότητες για την αναβάθμιση της δημοσιογραφίας, έγινε απειλή μόνον όταν οι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τις αρχές του επαγγέλματος τους, ενώ άλλοι αρνήθηκαν την προσαρμογή στις αλλαγές που αναφέραμε», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός και κυρίως η ταχύτητα μετάδοσης μιας είδησης (on-line μεταδόσεις) επέβαλαν άλλο ρυθμό εργασίας στους δημοσιογράφους. Όλο και πιο γρήγορα! Αποτέλεσμα : το στοιχείο της ταχύτητας επικάλυψε το στοιχείο της εγκυρότητας.

    Ο δημοσιογράφος, υπέδειξε ο Α. Χριστοδουλίδης, οφείλει να αντιδράσει με :

    - Καλύτερη επιμόρφωση -μεγαλύτερη εγκυκλοπαιδική γνώση (ιστορία, θρησκεία, οικολογία, οικονομία, κοινωνικά προβλήματα κλπ)

    - Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Συνεχής προσαρμογή στις εξελίξεις.

    - Καλύτερη προετοιμασία των μεγάλων αλλαγών που επιβάλλει η τεχνολογία στα ΜΜΕ (πολυμεσική λειτουργία, επιπτώσεις στο ρυθμό εργασίας , στην γραφή των ειδήσεων, στους χαρακτηρισμούς των μεταδεδομένων κλπ ).

    - Πιθανές γενικότερες επιπτώσεις στον τρόπο εργασίας (Ο διαχωρισμός σε ρεπόρτερ και εσωτερικούς συντάκτες αρκεί και αν ναι ποιο το αντικείμενο τους;)

    - Επαναδιατύπωση δεοντολογικών κανόνων. Η σημασία των παραδοσιακών δημοσιογραφικών αξιών στη σημερινή εποχή όπου αυτό επιβάλλεται (π.χ. πιο προσωπική δημοσιογραφία).

    Όλα αυτά μπορεί, κατά τον Α. Χριστοδουλίδη, να αντιμετωπιστούν «μόνο σε κοινωνίες με ενισχυμένους δημοκρατικούς θεσμούς και με πλήρη ελευθερία έκφρασης των πολιτών τους».

    Καταλήγοντας, ο Α. Χριστοδουλίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η υπευθυνότητα εξακολουθούν να είναι «ο θεμέλιος λίθος» της σωστής δημοσιογραφικής δουλειάς και στην ψηφιακή εποχή.

    Διακρίσεις

    Τον Μάιο του 2010 ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», για «την επιτυχημένη ανάδειξη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε σύγχρονο φορέα έγκυρης και ταχείας διακίνησης πληροφοριών από όλο και σε όλο τον κόσμο».

    Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης στις 17.11.2005, τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», βραβείο που είχε θεσμοθετηθεί από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ)

    Για το σκεπτικό της βράβευσης του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Ξένιος Ξενόπουλος, ανέφερε ότι βασικό κριτήριο της ομόφωνης επιλογής του ήταν «η προσφορά και οι αγώνες του για μια δημοσιογραφία ελεύθερη στην Ελλάδα και την Κύπρο και η ιδιαίτερη στενή, φιλική σχέση του με τον Γιάννο Κρανιδιώτη».

    Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του Ομίλου της «Λαϊκής Τράπεζας» Κίκης Λαζαρίδης, τόνισε πως ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης «είναι ένας δρών πνευματικός άνθρωπος, ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος, πρωτοπόρος και δημιουργός, με ουσιαστική προσφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική, αλλά και στην κυπριακή δημοσιογραφία».

    Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η απονομή αυτή τον τιμά ιδιαίτερα, γιατί φέρει το όνομα ενός εκλεκτού πολιτικού, του Γιάννου Κρανιδιώτη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενός πολιτικού, που σφράγισε με την παρουσία του την επιτυχή πορεία της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και ενός αγαπημένου φίλου.

    «Σ' έναν κόσμο που αλλάζει, όπως είναι ο σημερινός, με τόσο δραματικές ταχύτητες, η ακινησία δεν ταιριάζει. Είσαι ετοιμόρροπος όταν όλα αλλάζουν και κινούνται γύρω σου και εσύ προσπαθείς να μείνεις ακίνητος».

    Αναφερθείς δε στο πως η τεχνολογία επηρέασε τις δημοσιογραφικές αξίες, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, μπορεί να γίνουν απειλή στην αξιοπιστία της δημοσιογραφίας, αν δεν ακολουθούνται οι κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως έδειξαν πολλά πρόσφατα παραδείγματα, που ταλαιπώρησαν γνωστές και αξιόπιστες εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι τεχνολογικές δυνατότητες στη συλλογή, επεξεργασία και διανομή ειδήσεων και πληροφοριών αξιοποιούνται περιορισμένα, όπως και οι δυνατότητες του Ίντερνετ και της ασύρματης επικοινωνίας», για να επισημάνει ότι «κυρίως απουσιάζει η επιμόρφωση και η ενημέρωση για τις μακροχρόνιες συνέπειες μιάς χωρίς αρχές και αξίες δημοσιογραφίας, τόσο για τα ίδια τα ΜΜΕ, όσο και για τους δημοσιογράφους».

    Τέλος, τον Μάιο του 2008 ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης τιμήθηκε (μαζί με άλλους καταξιωμένους δημοσιογράφους κυπριακής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) από το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα.

    [09] Οδύνη στην Κύπρο για τον θάνατο του Α. Χριστοδουλίδη

    Οδύνη έχει προκαλέσει στην Κύπρο η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Η είδηση αναμεταδίδεται από όλα τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ το γραφείο του ΑΜΠΕ στη Λευκωσία, παίρνει συνεχώς τηλεφωνήματα επωνύμων και ανωνύμων, ανθρώπων που έχουν εκτιμήσει το έργο του Ανδρεα Χριστοδουλίδη, οι οποίοι εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια.

    Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Καλό ταξίδι Καπετάνιε», το οποίο υπογράφει ο διευθυντής σύνταξης Ανδρέας Παράσχος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα το 1990 στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, το «Ράδιο ΣΟΥΠΕΡ».

    Ο Χριστοδουλίδης «ήταν ωκεανός αγάπης, υπομονής και σοφίας» τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «η κάθε μέρα δίπλα του ήταν ένα μάθημα. Μάθημα δημοσιογραφίας, συμπεριφοράς και ανθρωπιάς. Όταν έπρεπε να σε διδάξει κάτι, το έλεγε ως φιλική συμβουλή και στις επόμενες στιγμές ή και μέρες έβλεπες εσύ ο ίδιος, «ο μαθητής», ότι ο πρώτος που το εφάρμοζε ήταν ο δάσκαλος».

    Σε κάποια φάση, αναφέρει ο δημοσιογράφος Α. Παράσχος «είδαμε τον Χριστοδουλίδη να μαζεύει τα φλιτζάνια, να τα πηγαίνει στην κουζίνα και να τα πλένει. Μας πήρε δυο- τρεις μέρες μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι γινόταν και μέχρι να αντιληφθούμε ότι μέσα σε μια βδομάδα, δεν έβλεπες λερωμένο φλιτζάνι στα γραφεία».

    Έτσι, συνεχίζει το άρθρο και στη δουλειά παρόλο που ήταν διευθυντής έμπαινε στις βάρδιες των ειδήσεων και εργαζόταν ως απλός συντάκτης κάτω από τον υπεύθυνο της βάρδιας, συμβάλλοντας στην παραγωγή ειδήσεων αλλά και δίνοντας παράδειγμα αλληλεγγύης και σύμπραξης. Κι αν η Κύπρος βίωσε δύο δεκαετίες Ραδιομαραθωνίου, στον Ανδρέα το οφείλει.

    Ξέρω, επισημαίνει στο άρθρο του ο διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, ότι η ζωή δεν ήταν τόσο γλυκιά μαζί του όσο ήταν ο ίδιος με τους ανθρώπους. «Τους ανθρώπους που τον τραυμάτισαν βαριά με τις συμπεριφορές τους και ιδιαίτερα κάποιους πολιτικούς της γενιάς της μεταπολίτευσης που εκμεταλλεύτηκαν την καλοσύνη του Ανδρέα και δεν σεβάστηκαν τον φλογερό δημοκράτη που αγωνίστηκε εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών, χωρίς να επιζητά αξιώματα». Η ζωή τον πλήγωσε ξανά ακόμα πιο βαριά όταν έχασε τον μονάκριβο γιο του, τον Αντώνη, καταλήγει το άρθρο στη μνήμη του Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    [10] Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

    Στη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, τους αγώνες του για αμερόληπτη και ανεξάρτητη ενημέρωση, αλλά και στις προσπάθειές του να οικοδομήσει μια θέση για το ΑΜΠΕ ως ανεξάρτητης πηγής ενημέρωσης, αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον θάνατο του πρώην γενικού διευθυντή του ΑΜΠΕ.

    Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Έρικ Νίλεν, αναφέρονται τα εξής:

    «Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης έφυγε. Είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του, τους φίλους του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου επί δεκαετίες κατείχε διευθυντικές θέσεις, για την Ένωση των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων. Ο Ανδρέας επί 35 χρόνια εκπροσωπούσε το πρακτορείο του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων, ένα φόρουμ συνεργασίας των ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Ευρώπη.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων γνωρίζουμε ότι ο Ανδρέας αποτελούσε έναν μοναδικό συνδυασμό διπλωματικής δεξιοτεχνίας σε περιόδους έντονων αντιπαραθέσεων και πάθους ως προς την προάσπιση της αμερόληπτης, ανεξάρτητης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

    Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του Ανδρέα αφιερώθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επί δεκαετίες εργάστηκε συστηματικά προκειμένου να οικοδομήσει μια θέση για το ΑΠΕ ως ανεξάρτητης πηγής ενημέρωσης για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα νέα μέσα, σε όλους τους συνδρομητές.

    Ο Ανδρέας αποτέλεσε υπόδειγμα που συχνά αναφέρεται στις διεθνείς συζητήσεις για το πώς πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία ενός δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων. Επειτα από πολλά χρόνια δουλειάς, το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απέκτησε καταστατικό βάσει του οποίου η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του διορίζεται από μη κυβερνητικά όργανα. Το μοντέλο αυτό αποτέλεσε ένα παράδειγμα στο οποίο γίνονται συχνά αναφορές, και εκτός Ελλάδος, σε συζητήσεις για την ιδιοκτησιακή δομή και την ανεξαρτησία μιας ειδησεογραφικής εταιρίας.

    Μια από τις τελευταίες συζητήσεις με τον Ανδρέα, πριν αρρωστήσει, ήταν πώς θα διασφαλίζεται η ποιότητα της δημοσιογραφίας σε μια εποχή όπου η έλλειψη οικονομικών πόρων αποτελεί προφανές πρόβλημα.

    Όλοι γνωρίζαμε για το έργο του Ανδρέα κατά τη διάρκεια μίας προηγούμενης κρίσιμης κατάστασης για την Ελλάδα: στα χρόνια της χούντας. Ο ίδιος λόγω της σεμνότητας του χαρακτήρα του δεν μιλούσε γι αυτό. Αλλά εμείς ξέρουμε. Ο Ανδρέας έδωσε τότε μάχες και συνέχισε να μάχεται για τα πιστεύω του: την αμερόληπτη και ανεξάρτητη ενημέρωση ως μια από τις προϋποθέσεις για μια δημοκρατική κοινωνία.

    Θα μας λείψει, αλλά θα τον θυμόμαστε με σεβασμό για τους αγώνες του».

    [11] Τη μείωση του βασικού επιτοκίου από τον επόμενο μήνα μπορεί να σηματοδοτήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα αποφύγει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να λάβει μέτρα, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ευρωζώνης, αλλά μπορεί να δηλώσει την ετοιμότητά της να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη και από τον επόμενο μήνα, με δεδομένη την εξασθένηση της οικονομίας και τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς αναλυτές.

    Η ΕΚΤ θεωρείται ευρύτερα ότι είναι ο μόνος θεσμός σε θέση να αναλάβει δράση αμέσως για λογαριασμό της Ευρωζώνης, γεγονός που έχει αυξήσει την πίεση σε αυτή να ανακοινώσει νέα μέτρα μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

    [12] Αναστέλλεται «μέχρι νεοτέρας» η ταυτόχρονη καταβολή αποδοχών και εισφορών εργαζομένων

    Αναστέλλεται προς το παρόν η εφαρμογή του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών τους στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ.

    Η εφαρμογή του μέτρου επρόκειτο να ξεκινήσει από 1/6/2012, όπως άλλωστε προέβλεπε ο νόμος Ν.4075/ 2012. (Θέματα κανονισμού ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ασφαλιστικών φορέων).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η αναστολή αποφασίστηκε επειδή δεν έχει εκδοθεί έως τώρα, σχετική εφαρμοστική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    [13] Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί από την έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ

    Τουλάχιστον 21 Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και 22 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα κοντά στο αεροδρόμιο της επαρχίας Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    "Η βόμβα εξερράγη κοντά στο αεροδρόμιο σε περιοχή όπου βρισκόταν πολύς κόσμος σκοτώνοντας 20 αμάχους και τραυματίζοντας 22", δήλωσε ο Αχμαντ Φαϊζάλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

    Η υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση δύναμη στο Αφγανιστάν διαθέτει μεγάλη βάση στο αεροδρόμιο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [14] Αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη

    Για τις 21 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού το 2002, από τα ταμεία της ΑΕΚ.

    Στην υπόθεση, πλην του Μάκη Ψωμιάδη, είναι επίσης κατηγορούμενοι δύο συγγενικά του πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται στις πράξεις της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων, από παράνομη δραστηριότητα.

    [15] Στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA η εθνική Ελλάδας

    Μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA «έχασε» τον Ιούνιο η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών και πλέον, βρίσκεται στην 15η με 953 βαθμούς. Στην κορυφή συνεχίζει να βρίσκεται η Ισπανία, με την Ουρουγουάη και την Γερμανία να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Ολλανδία βρίσκεται στην 4η θέση
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 June 2012 - 10:30:31 UTC