Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή ισπανικού αιτήματος για βοήθεια των τραπεζών
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Άμεσος κίνδυνος αν δεν υπάρξει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα
  • [03] Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ σε βάρος του 24χρονου
  • [04] Στο 6,5% η ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2012
  • [05] H αντιμετώπιση της διάρροιας και της πνευμονίας θα έσωζε εκατομμύρια παιδιά
  • [06] Α. Σαμαράς: "Ιερό δικαίωμα η ασφάλεια"
  • [07] "Τα 45 δισ. ευρώ το χρόνο φτάνει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα"
  • [08] Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2012
  • [09] Πακιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

  • [01] Εν αναμονή ισπανικού αιτήματος για βοήθεια των τραπεζών

    Η Ισπανία αναμένεται να καταθέσει αίτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να λάβει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο πληροφορίες των ευρωπαίων αξιωματούχων και μίας γερμανικής πηγής.

    Το αίτημα θα κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης το Σάββατο, δήλωσαν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    "Η ανακοίνωση αναμένεται για το απόγευμα του Σαββάτου", δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Ρόιτερς, το οποίο αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τον σχολιασμό της πληροφορίας.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι δεν είναι εις γνώσιν επικείμενης ανακοίνωσης σχετικά με την διάσωση των ισπανικών τραπεζών και επανέλαβε την δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Άμεσος κίνδυνος αν δεν υπάρξει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα

    Την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κρούοντας σε αντίθετη περίπτωση τον "κώδωνα" του κινδύνου ακόμα και για έναν εθνικό διχασμό.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ θα δώσει λύσεις στα προβλήματα κάνοντας λόγο για εθνική μάχη. «Είναι ώρα για να ενώσουμε και να συνθέσουμε, ώστε να θέσουμε το εθνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δημιουργηθούν συνθήκες ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης», τονίζει, επισημαίνοντας πως «αν δεν επιλέξουμε το δρόμο της εθνικής ενότητας, θα κριθούμε αυστηρά από τις επόμενες γενιές».

    [03] Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ σε βάρος του 24χρονου

    Ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής» άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 24χρονου φοιτητή που πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα αλλοδαπό διαρρήκτη, τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Παιανία.

    Ο νεαρός, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, καταδίωξε διαρρήκτες που είχαν εισβάλει στο σπίτι του και είχαν απειλήσει τη μητέρα του για να κλείσει τον συναγερμό και τράπηκαν σε φυγή όταν επενέβη ο ίδιος και ο αδελφός του, αλλά στη συνέχεια αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κοντινό σπίτι.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά από σχεδόν 3 ώρες μελέτης της δικογραφίας από τον εισαγγελέα, καθώς έπρεπε να σταθμιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες οδήγησαν στην αφαίρεση της ζωής του 43χρονου διαρρήκτη και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες διάπραξης του εγκλήματος. Η αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες ο νεαρός σκότωσε τον διαρρήκτη, όπως διατυπώθηκε στην απαγγελία κατηγορίας, σημαίνει ότι σε περίπτωση καταδίκης η προβλεπόμενη ποινή φθάνει έως τα 20 χρόνια.

    [04] Στο 6,5% η ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2012

    Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της και να εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% έναντι των αρχικών προβλέψεων για πτώση της ανάπτυξης κατά 6,2%, καθώς επιδεινώθηκαν τα μεγέθη που αφορούν στον τζίρο στις υπηρεσίες.

    Η νέα μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (μετά την πτώση κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 6,95% στο σύνολο του 2011), προβληματίζει έντονα τους παράγοντες της οικονομίας, που πλέον εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση εφέτος θα προσεγγίσει το 5%, αντί της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 4,7%. Στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα επιβαρυνθεί πρόσθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα και είναι πιθανόν να ζητηθούν νέα μέτρα από την τρόικα.

    [05] H αντιμετώπιση της διάρροιας και της πνευμονίας θα έσωζε εκατομμύρια παιδιά

    Οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών, θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές μέχρι και δύο εκατομμυρίων από τα φτωχότεραπαιδιά του κόσμου κάθε χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γνωστό ως UNICEF.

    Οι περισσότερες ζωές θα σώζονταν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης.

    "Με την κλιμάκωση απλών παρεμβάσεων μπορούμε να υπερβούμε δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών και να βοηθήσουμε να δοθεί σε κάθε παιδί μια δίκαιη ευκαιρία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει", δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Α. Σαμαράς: "Ιερό δικαίωμα η ασφάλεια"

    Ιερό δικαίωμα χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επισκέφτηκε τον Άγιο Παντελεήμονα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «την Αθήνα που ξέραμε θα την ξαναβρούμε, τις γειτονιές που ξέραμε θα τις ξαναβρούμε» και δεσμεύτηκε πως θα βάλει τέλος στην παράνομη λαθρομετανάστευση.

    Διευκρίνισε όμως πως αυτό θα γίνει «όχι με αυτοδικία αλλά με νόμο και τη στήριξη της Ευρώπης». Ο κ. Σαμαράς τέλος είπε πως «η ασφάλεια είναι ιερό δικαίωμα σε μια σωστή δημοκρατία, για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα τα καταφέρουμε».

    Σήμερα, ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται και την ΓΑΔΑ.

    [07] "Τα 45 δισ. ευρώ το χρόνο φτάνει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα"

    «Συμφωνώ απολύτως με την κ. Λαγκάρντ!», δηλώνει ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", αναφερόμενος στα σχόλια της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

    Στη συνέντευξή του το στέλεχος του ΣΔΟΕ αναφέρεται στην αλλαγή κουλτούρας των φορολογικών ελέγχων, στα αποτελέσματα της υπηρεσίας του, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη συνεργασία με τις τράπεζες, ή όταν οι ελεγχόμενοι είναι πολιτικοί.

    «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12- 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι 40- 45 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Εάν θα μπορούσαμε από αυτά να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί», τονίζει ο κ. Λέκκας.

    Ο κ. Λέκκας πάντως θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι τώρα υπήρξε η διαφθορά των ίδιων των υπαλλήλων των φορολογικών υπηρεσιών και εκτιμά ότι η χρήση του νέου λογισμικού "Elenxis", που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος.

    Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση που οι ελεγχόμενοι είναι αιρετοί, π.χ. βουλευτές. «Έχουν ασυλία. Εάν ανακαλύψουμε κάτι, πρέπει να διαβιβάσουμε την υπόθεση στη Βουλή. Τέλος της ιστορίας», λέει και κάνει λόγο για κάποιον πολιτικό, ο οποίος «εξοργίστηκε για το γεγονός ότι είχαμε δει τους λογαριασμούς του στη Σουηδία».

    [08] Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2012

    Επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάιο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 1,4% από αύξηση 1,9% τον Απρίλιο εφέτος και έναντι αύξησης 3,3% τον Μάιο 2011. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Μαΐου με Απρίλιο), ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3% εφέτος, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση πέρυσι.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι κυριότερες ανατιμήσεις τον Μάιο εφέτος αφορούσαν στα είδη διατροφής, στην ένδυση και υπόδηση, στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο), καθώς και στα τιμολόγια των δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. ΔΕΗ).

    [09] Πακιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στην περιοχή Γκουλμπέλα της Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

    Στην Πεσεβάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ- Παχτούνκουα, έχουν σημειωθεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις από τότε που ο πακιστανικός στρατός κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά των ενόπλων οργανώσεων το 2007.

    "Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 40 ανθρώπους, οι περισσότεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι, όταν σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη", είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μερά Καν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, το λεωφορείο μετέβαινε από την Πεσαβάρ στην γειτονική πόλη Καρσάντα.

    Η Πεσαβάρ συνορεύει με την ημι-αυτόνομη περιοχή του Πακιστάν όπου κατοικεί η εθνική μειονότητα των Παστούν κατά μήκος της αφγανικής μεθορίου και όπου οι ισλαμιστές ένοπλοι έχουν βρει καταφύγιο παρά τις επιθέσεις του στρατού που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια.

    Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, η αλ Κάιντα και άλλες ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτές δρουν στις περιοχές των φυλών και εξαπολύουν επιθέσεις με στόχο τις ΝΑΤΟϊκές και τις αφγανικές δυνάμεις.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 June 2012 - 10:30:28 UTC