Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Απαιτούνται τουλάχιστον 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία
  • [02] Μισό εκατομμύριο για ένα γεύμα με τον Γουόρεν Μπάφετ
  • [03] Moody's: Απειλή για την ύπαρξη του ευρώ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

  • [01] ΔΝΤ: Απαιτούνται τουλάχιστον 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε αργά χθες ότι η έρευνά του σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας καταδεικνύει πως οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της χώρας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους για να αντέξουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πλέον.

    Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των 'σοκ' που ίσως υποστεί.

    Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του για το ζήτημα που δημοσιοποίησε χθες.

    Γενικότερα, η αποκατάσταση της 'υγείας' του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πασχίζει να ξανασταθεί στα πόδια της, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας της που επρόκειτο να εκφωνήσει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά πως επείγει οι ευρωπαίοι ηγέτες να υποστηρίξουν άμεσα τις τράπεζες και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν, πέραν της νομισματικής ένωσης, και μια χρηματοοικονομική ένωση. Η ενοποιημένη εποπτεία των τραπεζών, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής με αρμοδιότητες επιδιαιτησίας, επίλυσης διαφορών και παρέμβασης και η δημιουργία ενός ταμείου διασφάλισης των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι βήματα κρίσιμης σημασίας τα οποία επείγει να γίνουν, υπογραμμίζει.

    [02] Μισό εκατομμύριο για ένα γεύμα με τον Γουόρεν Μπάφετ

    Πόσο θα μπορούσε να κοστίσει ένα γεύμα με τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου, τον 81χρονο Γουόρεν Μπάφετ;

    Σε μια δημοπρασία που διεξήχθη για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, το ποσό που προσέφερε ο πλειοδότης έφτασε τα 510.000 δολάρια.

    Το συγκεκριμένο ποσό είναι σαφώς πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό που είχε κοστίσει τότε το διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα 510.000 δολάρια αναφέρθηκαν και ενώ απέμεναν ακόμη έξι ώρες στη σχετική δημοπρασία.

    Το γεύμα του νικητή με τον Γουόρεν Μπάφετ θα γίνει στη Νέα Υόρκη και ο πλειοδότης έχει το δικαίωμα να καλέσει στο τραπέζι επτά φίλους του. Θεωρείται για τον νικητή ένα καλό διαβατήριο για τον κόσμο των μεγαλοεπενδυτών.

    Η δημοπρασία διεξάγεται για 13η κατά σειρά χρονιά και γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Glide" του Σαν Φρανσίσκο η οποία ασχολείται επιτυχημένα με την αρωγή σε υποσιτισμένους ανθρώπους, μάχεται υπέρ της προστασίας των γυναικών και κατά της οικογενειακής βίας.

    [03] Moody's: Απειλή για την ύπαρξη του ευρώ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε χθες ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα τον οδηγήσουν να επανεξετάσει--και πιθανότατα να μειώσει--το αξιόχρεο πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών αποτελούν κυρίως εσωτερικό πρόβλημα, που θα έχουν μικρές συνέπειες σε άλλες χώρες με την εξαίρεση της Ιταλίας. Αλλά εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη αυτό θα «δημιουργούσε μια απειλή για την ύπαρξη του ευρώ».

    Η ανακοίνωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διαπίστωσε πως οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.

    Σήμερα το πρωί συναντώνται εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με την Ισπανία να αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση από ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Το Eurogroup θα συνεδριάσει κατόπιν για να το εάν θα εγκρίνει το αίτημα, σύμφωνα με διάφορες πηγές. «Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

    Οι εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB, την Πέμπτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 June 2012 - 6:30:30 UTC