Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντηση με εργαζομένους
  • [02] Ευρωκοινοβούλιο: Νομική προστασία για κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας
  • [03] Ραγδαία αύξηση εγκεφαλικών και εμφραγμάτων στην Ελλάδα λόγω κρίσης
  • [04] Με τα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και την ηγεσία Λιμενικού συναντήθηκε ο Π. Καμμένος
  • [05] Ολοκληρώνονται οδικοί άξονες στην Πελοπόννησο με κονδύλια της ΕΕ
  • [06] "Αμετανόητο" χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Α. Σαμαρά, γιατί "επαναλαμβάνει τους εκβιασμούς των δανειστών"
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα
  • [08] Παρατείνεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
  • [09] Α. Μαυρογιάννης: 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών
  • [10] Στα 10 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τον Μάιο

  • [01] Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντηση με εργαζομένους

    Τη ριζική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τα προεδρεία των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι απαράδεκτο πολιτικά μέσα σε προεκλογική περίοδο και ενώ έχει υπάρξει συμφωνία των κομμάτων και της υπηρεσιακής κυβέρνησης να παγώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Κ. Μητρόπουλος ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε εκκαθάριση, κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, μέσω του επικαιροποιημένου προγράμματός του, προτείνει την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και θα στηρίξει την ανάπτυξη της επιχείρησης που την θεωρεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.

    [02] Ευρωκοινοβούλιο: Νομική προστασία για κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας

    Η υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας είναι μία από τις βασικές αλλαγές που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μία άλλη βασική αλλαγή που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια της διαμόρφωσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, είναι η προσθήκη μίας νέας ενότητας στη κοινοτική νομοθεσία για το συντονισμό της έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους, περιλαμβανομένης και της μερικής συγκέντρωσης χρέους.

    Σ' ό,τι αφορά την νομική προστασία των χωρών που κινδυνεύουν από χρεοκοπία, στο Ψήφισμα διευκρινίζεται ότι, θα πρέπει να θεσπισθεί ένας νέος κανόνας, με βάση τον οποίο θα εξουσιοδοτείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ένα κράτος-μέλος που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας σε καθεστώς νομικής προστασίας.

    Στόχος είναι, να μπορέσει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να σταθεροποιήσει την οικονομική του κατάσταση και να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος του.

    Μόλις το κράτος τεθεί υπό τέτοιου είδους προστασία, δεν θα εφαρμόζονται διατάξεις περί "συμψηφισμού" ή "πιστωτικού γεγονότος", οι πιστωτές θα αναγγέλλονται στην Επιτροπή εντός δύο μηνών και τα επιτόκια δανείων θα παγώνουν.

    [03] Ραγδαία αύξηση εγκεφαλικών και εμφραγμάτων στην Ελλάδα λόγω κρίσης

    Η ανεργία, η απόγνωση και η απογοήτευση συνέβαλαν σημαντικά στην αλματώδη αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι επιπλέον επισημαίνουν ότι αρκετοί καρδιοπαθείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, ή καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος φαρμάκων και επισκέψεων.

    Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα «θερίζουν», ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς και «χαράτσια», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γεώργιος Θεοδωράκης, και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιωάννης Λεκάκης.

    Οι επιστήμονες με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας εξήγησαν ότι και η κατάθλιψη, η οποία τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζεται πλέον σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.

    Τόνισαν, εξάλλου, ότι το σημαντικό πρόβλημα, που έχει καταγραφθεί εσχάτως, είναι η αδυναμία πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

    [04] Με τα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και την ηγεσία Λιμενικού συναντήθηκε ο Π. Καμμένος

    Με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται «μια επίθεση από τη νέα τάξη πραγμάτων» και έχουν στοχοποιηθεί από τους δανειστές της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, στα όρια της αντοχής για το μίνιμουμ της δυνατότητας επιβίωσης μέσα στην οικογένεια τους και έχουν πληρώσει ουσιαστικά το σύνολο των μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα.

    «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μείωση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων να έχει οδηγήσει σε πλήρη ύφεση την ελληνική οικονομία. Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή διάλογο προκειμένου από κοινού, συνδικάτα και κόμματα, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική λύση» είπε ο κ. Καμμένος.

    Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά και συναντήθηκε με την ηγεσία του Λιμενικού καθώς επίσης με την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

    [05] Ολοκληρώνονται οδικοί άξονες στην Πελοπόννησο με κονδύλια της ΕΕ

    Τη διάθεση 252 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Κορίνθου -Τρίπολης - Καλαμάτας (159 χλμ.) και Λεύκτρου-Σπάρτης (46 χλμ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, τα δύο έργα αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας και εντάσσονται στο κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας που παρουσίασε το Νοέμβριο του 2011 η Επιτροπή σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την Ελλάδα για επιστροφή στην ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, τα δύο έργα εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η κατασκευαστική Μορέας Α.Ε. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται η κατασκευή 7 σηράγγων και αναμένεται πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2013 ενώ σημεία των αυτοκινητοδρόμων θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί φέτος.

    Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου -Τρίπολης - Καλαμάτας αναμένεται πως ο χρόνος μετακίνησης θα μειωθεί από 2 ώρες και 30 λεπτά σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

    [06] "Αμετανόητο" χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Α. Σαμαρά, γιατί "επαναλαμβάνει τους εκβιασμούς των δανειστών"

    «Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κατανοήσει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά «αμετανόητο», γιατί, όπως αναφέρει, επανέλαβε προς στους πολίτες, μια ακόμη φορά, τους εκβιασμούς των δανειστών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αν κάτι οδηγεί στη δραχμή αυτό είναι το μνημόνιο.

    Έτσι, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ότι το μοναδικό πράγμα που ο κ. Σαμαράς μπορεί να εγγυηθεί είναι η συνέχιση του δεύτερου μνημονίου που ο ίδιος ψήφισε, δεσμεύτηκε προσωπικά προς την τρόικα να εφαρμόσει και αρνήθηκε να άρει τη δέσμευσή του, όπως του ζήτησε να πράξει ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

    [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα

    Διακοπές κυκλοφορίας και άλλες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Ομονοίας.

    Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 15.00 έως την ώρα πέρατος της συγκέντρωσης, στις παρακάτω οδούς, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και σταδιακά:

    - Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και Πλατείας Ομονοίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    - Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ της Πλατείας Ομονοίας και Χαλκοκονδύλη και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    - Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της Κολωνού και της Πλατείας Ομονοίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    - Πανεπιστημίου, στο τμήμα της μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Πλατείας Ομονοίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

    [08] Παρατείνεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

    Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης και Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, οι οποίοι προέβησαν και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

    [09] Α. Μαυρογιάννης: 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών

    Η Κύπρος χρειάζεται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της στις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα μπορούσε να αιτηθεί 4 δισ. ευρώ, αν περιλάβει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση, δήλωσε, από το Δουβλίνο,ο Κύπριος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Α. Μαυρογιάννης.

    Ο κ. Μαυρογιάννης σε δήλωση στο πρακτορείο Reuters, είπε πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για το «πώς θα ξεμπλέξει από το χτύπημα το τραπεζικό σύστημα της χώρας».

    [10] Στα 10 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τον Μάιο

    "Αδειάζουν" μέρα, με την ημέρα οι καταθέσεις. Το κύμα φυγής των καταθέσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον της χώρας είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς πληθαίνουν τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή.

    Τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι συνολικά από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα από τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν αποσυρθεί περί τα 10 δις.ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναμένεται να δώσει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάιο τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το σύνολο των καταθέσεων τον Απρίλιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στα 160 δις.ευρω.

    Μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης τον Μάιο κατά μέσο όρο σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από το σύστημα συνολικά διέρρεαν καταθέσεις περίπου 100 με 400 εκατ.ευρώ ημερησίως. Ωστόσο η κατάσταση η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα οι εκροές να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ.ευρω. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση που έχει διαμορφωθεί αν συνεχιστεί και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα προκαλέσεις ισχυρές πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 72 δις. ευρώ. Το κενό που έχει δημιουργηθεί οι τράπεζες το καλύπτουν με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αγγίζει τας 125 δις.ευρω.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 June 2012 - 16:30:34 UTC