Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. Παπούλιας επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Στη φυλακή οι εννέα καταδικασθέντες για την υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο
  • [03] Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν θα μεταβούν με τον Ευ. Βενιζέλο στη Σύνοδο Κορυφής
  • [04] Β. Φάιμαν: Στην Ελλάδα θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει
  • [05] Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών στην Τουρκία
  • [06] Αύριο βγαίνει από το νοσοκομείο ο Β. Ράπανος
  • [07] ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί σιωπηρά τις εξελίξεις στην ΕΕ
  • [08] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαίναλο
  • [09] Ξυλοδαρμός μετανάστη από αγνώστους στην Πάτρα
  • [10] Οι μισθοί αυξήθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά τους καταβρόχθισε ο πληθωρισμός

  • [01] Ο Κ. Παπούλιας επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πρόκειται να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, 28 και 29 του μηνός.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, όπου σημειώνεται ότι αυτό είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται, ότι η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί είτε από τον Πρόεδρο, είτε από τον αρχηγό του κράτους.

    Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι ο Α. Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του.

    [02] Στη φυλακή οι εννέα καταδικασθέντες για την υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο

    Το δρόμο της φυλακής έδειξε με την καταδικαστική απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και για τους εννέα κατηγορούμενους στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την περίοδο 1992-1998.

    Η υπόθεση αφορά τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς οι κατηγορουμένοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο ίδρυμα ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Μετά από 18 μήνες διαδικασίας το δευτεροβάθμιο Εφετείο καταδίκασε, όπως και το πρωτόδικο, τους εννέα κατηγορούμενους, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, υπαλλήλους του λογιστηρίου και διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, καθώς και δύο ιδιώτες, σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη.

    Για την υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο τα πρώην μέλη του πρυτανικού συμβουλίου Δημήτρης Κώνστας, Παναγιώτης Γετίμης και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, ο διευθυντής του λογιστηρίου του ιδρύματος Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, οι υπάλληλοι του λογιστηρίου Βλάσσης Βεηκόντης και Μιχάλης Παπαδοκωστάκης, ο διοικητικός υπάλληλος Χαράλαμπος Μπούτσικος καθώς και οι ιδιώτες προμηθευτές του ιδρύματος Παναγιώτης Ορφανός και Ιωάννης Γρατσάνης.

    Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο οποίος απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2010.

    [03] Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν θα μεταβούν με τον Ευ. Βενιζέλο στη Σύνοδο Κορυφής

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ανακοίνωσε την απόφασή τους να μην μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, γιατί δεν θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    «Συμφωνήσαμε ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του πρωθυπουργού θα μεταβούμε μαζί στις Βρυξέλλες, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε και προφανώς να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας, της προγραμματικής σύγκλισης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα για τον κ. Ράπανο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αποκατάσταση της υγείας του υπουργού Οικονομικών και του έδωσε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

    [04] Β. Φάιμαν: Στην Ελλάδα θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει

    Την άποψη πως στην Ελλάδα δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά «θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει» εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, την «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

    Πρόσθεσε δε, πως τον Ιούλιο, η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να εξετάσει κατά πόσον πραγματικά η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσον η αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη οδηγεί στην ανάγκη μιας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος.

    Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, αυτοί που θέλουν την ανοικοδόμησή της και όχι οι διεφθαρμένοι ή οι άπληστοι που τη λεηλατούν, υπογραμμίζοντας πως είναι ένας σκληρός δρόμος και όσο μακριά και αν βρίσκεται, ακόμη, ο στόχος, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει φως στον ορίζοντα.

    Χαιρετίζοντας την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η οποία θα συνοδευόταν, για παράδειγμα, από επαναφορά στη δραχμή, κλείσιμο τραπεζών, χάσιμο της αξίας των καταθέσεων, απόγνωση επιχειρηματιών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ.

    [05] Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών στην Τουρκία

    Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών έγινε αισθητός στη Φετιγιέ (Μάκρη) στις 16:05 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σήμερα, ανακοίνωσε το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Καντιλί.

    Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή απώλειες μέχρι στιγμής. Η Φετιγιέ είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στο οποίο βρίσκονται πολλοί παραθεριστές από τη Γερμανία, τη Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες.

    Την 10η Ιουνίου σεισμική δόνηση είχε προκαλέσει 57 τραυματισμούς. Ο σεισμός εκείνος, όπως και ο σημερινός, έγινε αισθητός και στη Ρόδο.

    [06] Αύριο βγαίνει από το νοσοκομείο ο Β. Ράπανος

    Σε γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση, εξετάσεις με απολύτως φυσιολογικά αποτελέσματα, όπως σημείωσαν οι γιατροί, υποβλήθηκε σήμερα ο προορισμένος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Β. Ράπανος.

    Ως εκ τούτου, ο κ. Ράπανος αναμένεται να λάβει αύριο εξιτήριο από το ιδιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο εισήχθη την Παρασκευή με λιποθυμική τάση.

    [07] ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί σιωπηρά τις εξελίξεις στην ΕΕ

    Για "σιωπηρή παρακολούθηση" των εξελίξεων στην ΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινή ανακοίνωσή του.

    Αναφερόμενος στην προσφυγή της Ισπανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή «καταδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης, απόρροια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής» και προσθέτει ότι «όσο οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ επιμένουν στη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, τόσο θα οξύνεται η κρίση, καταδικάζοντας τους ευρωπαϊκούς λαούς στην εξαθλίωση και απειλώντας την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ».

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να ενισχύει, διά της σιωπηρής παρακολούθησης των εξελίξεων και της σημερινής κατάστασης, την αδιέξοδη πολιτική της ΕΕ», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι απαιτείται ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με προσανατολισμό στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέσω της αλλαγής του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και ευρωπαϊκή ρύθμιση των χρεών, που θα βάλει τέλος στην ασυδοσία των αγορών, με ταυτόχρονη αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [08] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαίναλο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε κορυφή του Μαίναλου.

    Η φωτιά, λόγω της έγκαιρης επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, περιορίστηκε σημαντικά κι έχουν καεί λίγα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στην περιοχή παραμένουν χερσαίες δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    [09] Ξυλοδαρμός μετανάστη από αγνώστους στην Πάτρα

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των τριών ατόμων, που χτύπησαν Τυνήσιο μετανάστη αργά το βράδυ της Κυριακής, σε περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής- Πατραϊκής, στις Ιτιές της Πάτρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο 34χρονος μετανάστης βάδιζε κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, τον πλησίασαν τρία άτομα και άρχισαν να τον χτυπούν. Αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της περιοχής, έτρεξαν προς το σημείο του επεισοδίου, αλλά οι άγνωστοι δράστες έσπευσαν να εξαφανιστούν. Ο τραυματίας αλλοδαπός διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι έφερε θλαστικά τραύματα, από την επίθεση που είχε δεχθεί. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, αποχώρησε από το νοσοκομείο.

    [10] Οι μισθοί αυξήθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά τους καταβρόχθισε ο πληθωρισμός

    Ο ακαθάριστος βασικός μισθός αυξήθηκε το 2011 κατά 2,2% στη Γαλλία και κατά 2,1% στη Γερμανία, που αριθμητικά συνιστά μεν μία αύξηση ταχύτερη από αυτή του 2010 (+1,8%), αλλά στην ουσία αποτελεί μείωση και στις δύο χώρες δεδομένου του πληθωρισμού τους, προκύπτει από μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Insee), που δημοσιεύεται σήμερα.

    Δεδομένης της κατακόρυφης ανόδου των τιμών, οι μισθοί κατ' ουσίαν μειώθηκαν 0,1% στην Γαλλία και κατά 0,4% στη Γερμανία, όταν το 2010, η ουσιαστική άνοδος τους ήταν αντίστοιχα +0,1% και +0,6%.

    Στη Γαλλία, η ραγδαία αύξηση των μισθών μεταξύ του 2010 και του 2011 «οφείλεται κυρίως στην άνοδο του πληθωρισμού από το τέταρτο τρίμηνο του 2010, που ώθησε προς τα άνω τους ονομαστικούς μισθούς». Όμως η υψηλή ανεργία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αποτέλεσε τροχοπέδη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 June 2012 - 14:30:30 UTC