Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο - Συναντήθηκε με Δ. Αβραμόπουλο
  • [02] Με αυξημένο κόστος δανείστηκαν σήμερα Ιταλία και Ισπανία
  • [03] Ο Πούτιν στη Βηθλεέμ για συνομιλίες με τον Αμπάς
  • [04] Ιστοσελίδα προωθεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [05] «Η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, ανήκει στην πρωθυπουργό», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [06] Την έδρα της Β' Αθηνών επέλεξε ο Πάνος Καμμένος
  • [07] Σε επικίνδυνους ατραπούς η Ευρώπη, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης
  • [08] Με συγκατάθεση του πρωθυπουργού οι μετακινήσεις μελών της κυβέρνησης
  • [09] "Ζοφερή" η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμά ο Ι. Βρούτσης
  • [10] Για αύριο αναβάλεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [11] Παρέμβαση Ντελόρ - Σμιτ για την έκδοση ευρωομολόγων
  • [12] Μπερλιγκουέρ: «Eπείγει η αναθεώρηση των όρων εφαρμογής των μνημονίων»
  • [13] Υπέρ αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών ο Βαν Ρόμπαϊ
  • [14] "Εχθρική" η κατάρριψη του τουρκικού F-4, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός

  • [01] Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο - Συναντήθηκε με Δ. Αβραμόπουλο

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

    Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί επισήμως ο κ. Νταβούτογλου την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προετοιμαστεί η διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει αργότερα στην Άγκυρα.

    Μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια μιας ώρας, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «φιλική και εγκάρδια συνομιλία».

    [02] Με αυξημένο κόστος δανείστηκαν σήμερα Ιταλία και Ισπανία

    Με αυξημένο κόστος δανείστηκαν σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία. Συγκεκριμένα,η Ιταλία δημοπράτησε αξιόγραφα μηδενικού κουπονιού και άλλα με ρήτρα πληθωρισμού, εξασφαλίζοντας συνολικό ποσό ύψους 3,9 δισ.ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 2,9 δισ.ευρώ αφορούσε ομόλογα μηδενικού κουπονιού λήξης Μαΐου 2014 με απόδοση 4,712% έναντι 4,037% προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

    Επίσης αντλήθηκε ποσό 916 εκατ.ευρώ μέσω ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού, λήξης Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2026, με επιτόκιο 5,20% για εκείνα που ωριμάζουν το 2016 (4,39%) και μεσοσταθμικά 5,29% για εκείνα που λήγουν το 2026. Από την πλευρά της, η Ισπανία άντλησε τοποσό των 3,077 δισ.ευρώ, μέσω της δημοπράτησης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο για την τρίμηνη έκδοση διαμορφώθηκε σε 2,363% έναντι 0,846% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης στις 22 Μαΐου και για την εξάμηνη έκδοση περίπου διπλασιάστηκε, στο επίπεδο του 3,237% από 1,737% στις 22 Μαΐου, αντιστοίχως.

    [03] Ο Πούτιν στη Βηθλεέμ για συνομιλίες με τον Αμπάς

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στη Βηθλεέμ για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    Πριν από τις συνομιλίες τους, ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε τον Ναό της Γεννήσεως, ο οποίος σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, έχει χτιστεί εκεί όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

    Προτού αναχωρήσει για την Ιορδανία, ο Πούτιν αναμένεται να εγκαινιάσει ρωσικό πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο στην πόλη.

    Τη Δευτέρα ο Πούτιν είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς ηγέτες περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [04] Ιστοσελίδα προωθεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

    «Είναι το απόλυτο μνημείο, που συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η επιστήμη, η τέχνη και η φιλοσοφία μαζί. Η UNESCO την αποκαλεί σύμβολο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο κόσμος τη γνωρίζει ως Ακρόπολη των Αθηνών».

    Έτσι περιγράφει τον Ιερό Βράχο η ιστοσελίδα www.acropolisofathens.gr, που απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου,γι' αυτό και είναι γραμμένη στα αγγλικά. Στόχος της, η προώθηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης.

    H ιστοσελίδααποτελείμία κιβωτό μνήμης και πληροφοριών για την Ακρόπολη, με πλήθος στοιχεία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις αναστηλώσεις της, χρήσιμες παραπομπές σε σχετικούς συνδέσμους και άρθρα, ειδήσεις, χάρτες, οδηγίες προς επίδοξους επισκέπτες.

    [05] «Η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, ανήκει στην πρωθυπουργό», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

    «Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίον μετέφερε τις θέσεις του και εμπειρίες του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς σχετικά με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό, και πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αποδεχθεί οποιοδήποτε πρόσωπο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις της καταλληλότητας.

    [06] Την έδρα της Β' Αθηνών επέλεξε ο Πάνος Καμμένος

    Την έδρα της Β' Αθηνών επέλεξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξελέγη επίσης και βουλευτής Έβρου. Κατά συνέπεια μένει εκτός Βουλής ο γνωστός συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης, ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών στη Β' Αθηνών, ενώ μπαίνει στη Βουλή ως βουλευτής Έβρου, ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

    Να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου ο κ. Καμμένος είχε επιλέξει την έδρα του Έβρου και είχε δεσμευθεί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα επιλέξει την έδρα της Β' Αθηνών.

    [07] Σε επικίνδυνους ατραπούς η Ευρώπη, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης

    «Η Ευρώπη, νομίζω, έχει μπει πλέον σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, το οποίο σημαίνει ότι η διαδικασία του μνημονίου εντάσσει πλέον κεντρικές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, και με την προοπτική της επιδείνωσης της κρίσης την Ιταλία- νομίζω ότι πλέον η κατάσταση βρίσκεται σε πάρα-πάρα πολύ επικίνδυνο σημείο, αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Γιώργος Σταθάκης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει απροετοίμαστη στην επαναδιαπραγμάτευση, καθώς όπως είπε η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων είναι γενική και ασαφής.

    Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Πάντα θεωρώ ότι οι πολιτικοί είναι καλύτεροι από τους αυστηρά τεχνοκράτες. Ένας πολιτικός με καλή τεχνοκρατική παιδεία νομίζω ότι είναι το ιδανικό, πάντα για έναν καλό υπουργό οικονομικών...».

    [08] Με συγκατάθεση του πρωθυπουργού οι μετακινήσεις μελών της κυβέρνησης

    Η συγκατάθεση του πρωθυπουργού θα απαιτείται για τη μετάβαση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό μέλους της κυβέρνησης, αναφέρεται σε επιστολή προς τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, που έστειλε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παν. Μπαλτάκος.

    Σύμφωνα με την επιστολή η συγκατάθεση προβλέπεται στο άρθρο 44 του Προεδρικού Διατάγματος 63/2005 και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων, σε περίπτωσης πρόθεσης μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού να μεταβεί στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για οποιοδήποτε λόγο, η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

    [09] "Ζοφερή" η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμά ο Ι. Βρούτσης

    Έκκληση, προς εργοδότες και εργαζόμενους, να καταβάλουν τις εισφορές τους προς το κράτος απηύθυνε ο νέος υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL.

    Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την κατάσταση «ζοφερή», ενώ τόνισε ότι «αν δεν έρθουν επενδύσεις και δεν υπάρξει ανάπτυξη, τα πράγματα είναι δύσκολα».

    Σχετικά με το ζήτημα για τα φάρμακα, ο υπουργός Εργασίας- ο οποίος συμμετέχει σε διυπουργική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας για το θέμα- εκτίμησε πως «οι φαρμακευτικές δαπάνες είναι εκτροχιασμένες».

    [10] Για αύριο αναβάλεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στη Βουλή.

    [11] Παρέμβαση Ντελόρ - Σμιτ για την έκδοση ευρωομολόγων

    Τη δημιουργία ενός Οργανισμού Χρέους που θα εκδίδει κοινά εγγυημένα ομόλογα για την Ευρωζώνη πρόκειται να προτείνει σήμερα μία ομάδα 9 διακεκριμένων Ευρωπαίων οικονομολόγων και πολιτικών, υπό την αιγίδα του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το αντάλλαγμα για την κοινή έκδοση των ομολόγων θα είναι, σύμφωνα με την πρόταση, να εκχωρούν οι χώρες περισσότερο έλεγχο στους κρατικούς προϋπολογισμούς τους. Η πρόταση προβλέπει επίσης την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα προΐσταται του Οργανισμού Χρέους και θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες να απορρίπτει τους κρατικούς προϋπολογισμούς στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

    Στη 49σέλιδη έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι "η βασική αρχή θα έπρεπε να είναι ότι η κυριαρχία τελειώνει, όταν τελειώνει η φερεγγυότητα", ενώ προσθέτουν ότι "η Ευρωζώνη ως σύνολο πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι δυνατή η επαρκώς τιμολογημένη πρόσβαση για την κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και σε καιρούς κρίσης".

    [12] Μπερλιγκουέρ: «Eπείγει η αναθεώρηση των όρων εφαρμογής των μνημονίων»

    «Επείγει η αναθεώρηση των όρων εφαρμογής των μνημονίων. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύεις της αλλά, παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη αποτελεί κύρια προτεραιότητα», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Λουίτζι Μπερλιγκουέρ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης «Να σώσουμε την Ελλάδα, να σώσουμε την Ευρώπη», που οργανώθηκε στην πλατεία του Πάνθεον, στη Ρώμη.

    Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έλαβε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με στόχο την προβολή μανιφέστου, με το οποίο ζητά την επανεξέταση των όρων των μνημονίων που έχουν υπογραφεί από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.

    «Έχουμε, όλοι, επιβιβασθεί στο ίδιο πλοίο. Άλλοι διαθέτουν κουπί και άλλοι ισχυρές μηχανές. Αν όμως μία-μία, αποκολληθούν οι ξύλινες σανίδες, όλο το πλοίο θα αρχίσει να μπάζει νερά», πρόσθεσε ο Λουίτζι Μπερλιγκουέρ.

    Στην εκδήλωση στην Αιώνια Πόλη, διαβάστηκαν ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, έγινε αναφορά στην ανεκτίμητης αξίας καλλιτεχνική κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας, και, ως σταθερή πηγή έμπνευσης, στις αρχές της ευνομίας και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

    [13] Υπέρ αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών ο Βαν Ρόμπαϊ

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ πρότεινε σήμερα να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης μέσω ενός αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες και τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, αλλά ανέβαλε κάθε απόφαση για το τέλος του χρόνου.

    Δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Βαν Ρόμπαϊ παρέδωσε αυτό τον οδικό χάρτη χθες το βράδυ στους ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι θα τον συζητήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Συντάχθηκε σε συνεργασία με τους προέδρους της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Εκτός από την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, που ήδη αναφέρεται ευρέως, το έγγραφο αυτό προτείνει να ενισχυθεί ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στα όργανα της ευρωζώνης. Η ιδέα αυτή αναμένεται ότι θα βρει επικριτές.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [14] "Εχθρική" η κατάρριψη του τουρκικού F-4, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η ορθολογική απάντηση της Άγκυρας στην κατάρριψη από τη Συρία ενός τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία και προειδοποίησε πως η οργή της Τουρκίας είναι τόσο ισχυρή όσο πολύτιμη είναι η φιλία της.

    Η Τουρκία έχει απολύτως δίκιο όσον αφορά "την κατάρριψη (από τη Συρία) ενός άοπλου αναγνωριστικού αεριωθούμενου στο διεθνή εναέριο χώρο" την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο.

    Αναφερόμενος στην κατάρριψη του τουρκικού F-4, ο Ερντογάν κατήγγειλε μια "εχθρική πράξη" εκ μέρους της Συρίας και "μια δειλή επίθεση του καθεστώτος αλ-Άσαντ".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 June 2012 - 10:31:33 UTC