Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταργούνται οι επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα υπουργεία
  • [02] Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές κυβερνητικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Bοήθεια της Ομάδας Δράσης για αποδέσμευση κονδυλίων ΕΤΕπ ζήτησε o Κ. Χατζηδάκης
  • [04] "Ο τουρισμός μοχλός εξόδου από την κρίση"
  • [05] Η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο κάτω από το 1% πρώτη φορά μετά την ευρωζώνη
  • [06] "Συντριπτικό" το βάρος του χρέους, δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό
  • [07] Χρ. Σταϊκούρας: "Tο κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος είναι πιο ευνοϊκό"
  • [08] Α. Μανιτάκης: Να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

  • [01] Καταργούνται οι επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα υπουργεία

    Να καταργήσουν τις Ειδικές Γραμματείες και τις αμειβόμενες Επιτροπές των υπουργείων, ζητάει από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι η ανασυγκρότηση των Ειδικών Γραμματειών που θα κριθεί απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα γίνει από μηδενική βάση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού δεν αφορά σε Ειδικές Γραμματείες οι οποίες δεν μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

    [02] Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές κυβερνητικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ

    Με αντικείμενο την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατανομή των βουλευτών στις επιτροπές κυβερνητικού ελέγχου, καθώς και τον ορισμό των επικεφαλής τους, συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως υπεύθυνοι των τομέων ελέγχου ορίστηκαν οι εξής:

    Επί των θεμάτων Οικονομίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επί των θεμάτων Εργασίας ο Δημήτρης Στρατούλης, επί των θεμάτων Ανάπτυξης και Υποδομών ο Γιώργος Σταθάκης, επί των θεμάτων Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, επί των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών η Σοφία Σακοράφα, επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής η Ρένα Δούρου, επί των θεμάτων Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Αλέξης Μητρόπουλος, επί των θεμάτων Δικαιοσύνης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επί των θεμάτων Ναυτιλίας ο Θοδωρής Δρίτσας, επί των θεμάτων Παιδείας ο Τάσος Κουράκης και η Θεανώ Φωτίου, για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου, επί των θεμάτων Περιβάλλοντος η Ηρώ Διώτη και για θέματα Ενέργειας ο Θανάσης Πετράκος, επί των θεμάτων Τουρισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, επί των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Δημήτρης Τσουκαλάς και για εκείνα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης η Λίτσα Αμανατίδου- Πασχαλίδου.

    Συγκροτήθηκε, επίσης, επιτροπή παρακολούθησης του Μνημονίου και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αποτελείται από τους: Αλέξη Μητρόπουλο (επικεφαλής), Δημήτρη Στρατούλη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννη Δραγασάκη.

    Επιπλέον, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε να παρακολουθούν συγκεκριμένους τομείς εργασίας, ως εξής: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θέματα Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ο Δημήτηρης Παπαδημούλης θέματα Εμπορίου, Παραγωγής, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θέματα Κοινωνικών Υποθέσεων.

    [03] Bοήθεια της Ομάδας Δράσης για αποδέσμευση κονδυλίων ΕΤΕπ ζήτησε o Κ. Χατζηδάκης

    Τη συνδρομή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ για να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, κατά τη δίωρη συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η ΕΤΕπ εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα και όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη "η χώρα μας πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις".

    Ως πρώτο βήμα, πάντως, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας υπέγραψε και αποδέσμευσε το Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο για τις ΜΜΕ ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ και ασκούνται πιέσεις για να κάνει το ίδιο, το συντομότερο δυνατόν, και η άλλη πλευρά και να αποδεσμευτούν τα 350 εκατ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει ότι θα δώσει.

    [04] "Ο τουρισμός μοχλός εξόδου από την κρίση"

    Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να καταστεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση, επανέλαβε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Αναφερόμενη στις δράσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο μεσοπρόθεσμες, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος εφέτος, όσο και μακροπρόθεσμες για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

    Δίνοντας ένα περίγραμμα των δράσεων που θα αναληφθούν, σημείωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση της επιτροπής κρίσεων, αλλά και θα καταβληθούν προσπάθειες για την ταχύτερη δυνατή λειτουργία της εταιρείας Μάρκετινγκ, προϊόν της συνεργασίας του ΕΟΤ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Παραμένοντας στις μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες του νεοσύστατου υπουργείου, η κ. Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι θα υπάρξουν και επικοινωνιακές πρωτοβουλίες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στις αγορές του εξωτερικού, που ήδη καταγράφεται πρόβλημα με τις κρατήσεις.

    [05] Η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο κάτω από το 1% πρώτη φορά μετά την ευρωζώνη

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη την τρίτη κατά σειρά μείωση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, καθώς η ΕΚΤ εντείνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες από την μακρόχρονη οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

    Η προβλεπόμενη μείωση του κύριου επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% αναμένεται έπειτα από τις κινήσεις που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για να καθησυχαστούν οι χρηματαγορές και να τονωθεί η ανάπτυξη.

    [06] "Συντριπτικό" το βάρος του χρέους, δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να "κινητοποιηθούν" εναντίον της "κρίσης χωρίς προηγούμενο", καθώς το χρέος της χώρας έχει καταστεί "συντριπτικό", διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα είναι "πολύ δύσκολο" η Γαλλία να εξέλθει από την κρίση.

    "Το βάρος του χρέους έχει γίνει συντριπτικό. Το Κράτος δίνει περίπου 50 δισ. ευρώ το χρόνο στους πιστωτές του", είπε ο Ερό σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση παρουσιάζοντας την πολιτική του. Όμως, πρόσθεσε, "δεν είναι πολύ δύσκολο να δράσουμε και να ευημερήσουμε".

    [07] Χρ. Σταϊκούρας: "Tο κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος είναι πιο ευνοϊκό"

    Tο κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος, που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας, αρκεί να εφαρμόσουμε με συνέπεια της υποχρεώσεις μας και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του Εκόνομιστ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις διαμορφούμενες τάσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι με αισιοδοξία και σχέδιο μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη φάση που διανύουμε.

    Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση της οικονομίας σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι αποκλίσεις των βασικών δεικτών είναι πολύ σημαντικές, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής που θα αλλάξει την πορεία της χώρας με ελάχιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και κουλτούρα εθνικής συνεννόησης είναι απαραίτητη.

    [08] Α. Μανιτάκης: Να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

    Μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες, θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως επισήμανε, οι λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι το βασικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.

    «Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα». Το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι 8%, όμως, είναι η χαμηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε. Η ίδια χαμηλή ποιότητα ευθύνεται για την αδυναμία πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες, είπε ο κ. Μανιτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 July 2012 - 14:30:40 UTC