Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οιδίποδας Τύραννος" μόνο με άντρες
  • [02] Επανέρχεται το "Συμπόσιο της Σύμης", με εκδηλώσεις Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [03] Σόιμπλε: "Ανεύθυνη" η πρωτοβουλία 160 οικονομολόγων
  • [04] Σπ. Λυκούδης: Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη
  • [05] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της για την επαναδιαπραγμάτευση
  • [06] Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για γραμματέας της ΝΔ, δήλωσε ο Β. Κικίλιας
  • [07] Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που βρέθηκε μεθυσμένος μέσα σε περιπολικό
  • [08] Πορτογαλία: Αντισυνταγματική η περικοπή 13ου-14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων
  • [09] "Η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο Φρ. Ολάντ
  • [10] Στήριξη Βρυξελλών στην κυπριακή Προεδρία, υποσχέθηκε ο Ρομπάι

  • [01] "Οιδίποδας Τύραννος" μόνο με άντρες

    Με την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος» θα ανοίξει το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου με το δίδυμο Αιμίλιος Χειλάκης-Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επί σκηνής, σε μια παράσταση-έκπληξη που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις (6, 7/7).

    Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της εταιρίας αρτivities και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών

    Ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης, Τσέζαρις Γκραουζίνις καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία, έχοντας σαν όπλα του την μετάφραση Μίνου Βολανάκη, τον ομαδικό τρόπο αφήγησης και ασκημένους στον αρχαίο αττικό λόγο ηθοποιούς.

    Η πρόθεση του Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης αυτής, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του.

    Ειδικά σήμερα, όπως λέει και ο ίδιος τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια. Με άλλα λόγια, να αποδοθεί τιμή σε έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.

    [02] Επανέρχεται το "Συμπόσιο της Σύμης", με εκδηλώσεις Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Ύστερα από έναν χρόνο διακοπής των εργασιών του, το «Συμπόσιο της Σύμης» επανέρχεται. Φέτος θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, τα τελευταία χρόνια, στη Σάμο, στο διάστημα μεταξύ 15 και 18 Ιουλίου.

    Το Συμπόσιο της Σύμης διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά φέτος οι εκδηλώσεις του θα συνδυαστούν με παράλληλες εκδηλώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα οργανωθούν είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σύσκεψη των ηγετών - μελών της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης, στη Σάμο, στις 19 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κρίση και την Οικονομία. Η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την τρέχουσα περίοδο, τα οποία θα αποτελέσουν και προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διεθνείς Οργανισμούς, την ΕΕ, ακόμη και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    [03] Σόιμπλε: "Ανεύθυνη" η πρωτοβουλία 160 οικονομολόγων

    «Ανεύθυνη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την συντονισμένη κριτική που άσκησαν 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον Χανς Βέρνερ Ζιν, στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Χαρακτήρισε δε την παρέμβασή τους «εξοργιστική».

    Μιλώντας σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο "τραπεζικά χρέη" υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη». Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό των οικονομολόγων ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη. «Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για την δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.

    Οι οικονομολόγοι, με δημόσια έκκλησή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία» και καλούν τους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές της περιφέρειάς τους.

    [04] Σπ. Λυκούδης: Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη

    Ανοικτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, στον χώρο του προοδευτικού σοσιαλισμού για ένα νέο πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, πρότεινε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, στον χαιρετισμό του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι απευθύνεται σε όσους ανήκουν «στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού σοσιαλισμού, είτε ανήκουν σε υπαρκτούς πολιτικούς σχηματισμούς, είτε είναι ανένταχτοι και οραματίζονται μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα με όρθια την κοινωνία».

    Ο κ. Λυκούδης τόνισε, επίσης, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δημοκρατική, σοσιαλιστική, που θα απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια του λαϊκισμού.

    Εκτίμησε ακόμη πως υπάρχει πολιτική υστέρηση και αμηχανία στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και επιβάλλεται να ξεπεραστεί ο ανέξοδος συστημισμός, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [05] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της για την επαναδιαπραγμάτευση

    Να απαντήσει, ποια ακριβώς είναι η στάση και οι προθέσεις της στο θέμα της «επαναδιαπραγμάτευσης», εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων, κάλεσε την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα».

    «Σε λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή γεννιόνται εύλογα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει πρώτα και κύρια ο ίδιος», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης. Παράλληλα, ερωτά αν ο κ. Σαμαράς «συμμερίζεται και υιοθετεί τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις χθεσινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα Financial Times ότι η Ελλάδα παραιτείται από το αίτημά της για επαναδιαπραγμάτευση».

    [06] Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για γραμματέας της ΝΔ, δήλωσε ο Β. Κικίλιας

    Tην πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας, τον οποίο δημοσιεύματα έφεραν να επιθυμεί να διεκδικήσει τη θέση, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Όχι, δεν θα θέσω υποψηφιότητα για γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας».

    Εμμέσως πλην σαφώς, με δημόσιες δηλώσεις του, ενδιαφέρον για τη θέση εκδήλωσε προ ημερών ο Νικήτας Κακλαμάνης.

    [07] Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που βρέθηκε μεθυσμένος μέσα σε περιπολικό

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος συνελήφθη, διότι βρέθηκε σε κατάσταση μέθης, μαζί με τρεις ιδιώτες φίλους του, μέσα σε περιπολικό. Σε βάρος του διατάχθηκε, επιπλέον, η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Έρευνας.

    Όπως έγινε γνωστό, ο 35χρονος βρισκόταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας. Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι είχε μεταβεί με περιπολικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετεί, στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, πιθανότατα για να διασκεδάσει με φίλους του.

    Περί τις 5.30, χθες τα ξημερώματα, εντοπίστηκε το περιπολικό σταθμευμένο στο λιμάνι της Νέας Καλλικράτειας. Αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν και μετέβησαν στο σημείο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο συνάδελφός τους κατανάλωνε εντός του περιπολικού αλκοολούχα ποτά, μαζί με τους τρεις ιδιώτες, ενώ μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

    [08] Πορτογαλία: Αντισυνταγματική η περικοπή 13ου-14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

    Αντισυνταγματική κρίθηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που υιοθέτησε μετά το δάνειο που δόθηκε στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Οι περικοπές αυτές αποτελούν "παραβίαση της αρχής της ισότητας" που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους "επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών", αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα το βράδυ.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [09] "Η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο Φρ. Ολάντ

    "Η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης.

    Η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί "σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος "σε εκείνους που δεν είναι εδώ", δηλαδή την παραδοσιακή σύμμαχο της Δαμασκού , τη Ρωσία, η οποία μποϊκοτάρει, μαζί με την Κίνα, τη διεθνή διάσκεψη στο όνομα "της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας".

    [10] Στήριξη Βρυξελλών στην κυπριακή Προεδρία, υποσχέθηκε ο Ρομπάι

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι καλωσόρισε τη δέσμευση της Κύπρου να εμπλακεί αποφασιστικά με πολιτικές δράσεις, που θα διασφαλίζουν την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στη σταθερότητα.

    Μετά από πρόγευμα εργασίας με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ο κ. Ρομπάι διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυπριακή Προεδρία, η οποία όπως ανέφερε, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών και τόνισε ότι αναμένει από όλες τις χώρες της περιοχής να συνεισφέρουν, ώστε να υπάρξει καλό κλίμα τους επόμενους έξι μήνες.

    Είναι η στιγμή, τόνισε ο κ. Ρομπάι, για αυτοσυγκράτηση και συνεργασία και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία μπορεί να στηρίζεται σε αυτόν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών της για προώθηση των θεμάτων, που αφορούν την ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 July 2012 - 10:30:36 UTC