Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με την ομιλία Τσίπρα ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών
  • [02] "Επείγει η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης"
  • [03] Βραδιά αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου, αύριο στο Ηρώδειο
  • [04] Η Λιβύη ψηφίζει στην μετά Καντάφι εποχή
  • [05] "Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης"
  • [06] Ο δυτικός τρόπος ζωής επηρέασε τα κινεζάκια
  • [07] "Σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ" το Αφγανιστάν, δήλωσε η Κλίντον
  • [08] Ο Άντι Μάρεϊ αντίπαλος του Φέντερερ στον τελικό του Γουίμπλεντον
  • [09] "On the road" σε όλη την Ελλάδα, παρέα με τον Γιάννη Κότσιρα

  • [01] Με την ομιλία Τσίπρα ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών

    Με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται το απόγευμα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε οι ομιλητές που θα υποδειχθούν από τα κόμματα θα προηγηθούν των βουλευτών που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να μιλήσουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση της αποδόμησης και του «σφυροκοπήματος» των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο εκ μέρους του σχήματος, κατά τη διάρκεια των εργασιών στη Βουλή.

    [02] "Επείγει η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης"

    Η δημιουργία ενός μοναδικού μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης, την οποία αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεών της, "επείγει", καθώς "αποτελεί μια απάντηση στην (σημερινή) κρίση", δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    "Αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό (...) θα ήταν επιθυμητό να μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία πριν από το τέλος του 2012", σημείωσε ο ίδιος.

    "Πιστεύω ότι αυτό επείγει, επειδή ένας από τους μηχανισμούς που βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής κρίσης είναι η σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στις πιστώσεις των τραπεζών και στις πιστώσεις των κρατών", εξήγησε ο Κερέ. "Αυτή είναι μια απάντηση στην κρίση", επέμεινε.

    [03] Βραδιά αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου, αύριο στο Ηρώδειο

    «Δεν είμαι τραγουδίστρια με την επαγγελματική σημασία της λέξης, δεν τραγουδάω σε δημοτικά κέντρα ή σε πανηγύρια για τη διασκέδαση μιας ορισμένης πελατείας. Τραγουδώ μόνο όπου πιστεύω πως εξυπηρετώ τη διατήρηση και τη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού, έτσι ατόφιο όπως έφτασε σε εμάς από την παράδοση», έλεγε μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και ερευνήτριες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η αξέχαστη Δόμνα Σαμίου.

    Στις 8 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, οι φίλοι της μουσικής, θα τιμήσουν τη Δόμνα Σαμίου, σε μία συναυλία- αφιέρωμα- υπό τον τίτλο «Έχε γεια, πάντα γεια»- στη γυναίκα που άοκνη ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας, καταγράφοντας και τραγουδώντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας.

    Πολλοί από τους μόνιμους μουσικούς συνεργάτες της αλλά και τραγουδιστές που συνεργάστηκαν μαζί της όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Διονύσης Σαββόπουλος θα είναι εκεί.

    Τραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτη, Βαγγέλης Δημούδης, Καρούνης Ζαχαρίας, Αντώνης Κυρίτσης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Ηλίας Υφαντίδης και η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

    [04] Η Λιβύη ψηφίζει στην μετά Καντάφι εποχή

    Ένοπλες ομάδες στην ανατολική Λιβύη διέκοψαν τουλάχιστον τις μισές πετρελαϊκές εξαγωγές της βορειοαφρικανικής χώρας για να πιέσουν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να εκχωρηθεί στις περιοχές τους μεγαλύτερη αυτονομία, ενόψει των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στη χώρα.

    Ένα ελικόπτερο το οποίο μετέφερε προεκλογικό υλικό αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση κοντά στην Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, αφού επλήγη από τα πυρά ενός αντιαεροπορικού όπλου κι ένας άνθρωπος που επέβαινε σε αυτό σκοτώθηκε, είπε αξιωματούχος.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη μιας μεταβατικής βουλής είναι η πρώτη χαρακτηριζόμενη ως ελεύθερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Λιβύη εδώ και πάνω από μισόν αιώνα και σημειώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από μια εξέγερση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη, με τους αντάρτες να υποστηρίζονται από το NATO.

    Όμως μια σειρά επιθέσεων σε εκλογικά κέντρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας και οι εκκλήσεις για να υπάρξει αποχή στην περιοχή δείχνουν το πώς οι περιφερειακές διενέξεις που καταστέλλονταν υπό τον Καντάφι έχουν έλθει στο προσκήνιο σε μια χώρα όπου οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να είναι ισχυρότερες από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του νέου καθεστώτος.

    [05] "Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης"

    Στην απροθυμία ολοένα και περισσότερων νεαρών ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της De Tijd υπό τον τίτλο «Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης».

    Όπως σημειώνεται, η ανασφάλεια για το μέλλον είναι διάχυτη στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά για τα πλάνα δημιουργίας οικογένειας, με το σκεπτικό αφενός ότι η απόκτηση παιδιών συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο, υπέρογκο, οικονομικό κόστος και αφετέρου ότι οι προοπτικές διαγράφονται τόσο ζοφερές, που τα παιδιά που θα έλθουν στον κόσμο θα δυσκολευτούν αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

    Ο συντάκτης της De Tijd συνομιλεί με αρκετά νέα ζευγάρια, τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα εξηγούν ότι οι δαπάνες για την ανατροφή παιδιών είναι δυσβάσταχτες για πολλούς νέους ανθρώπους, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους μισθούς. Ως εκ τούτου, διαπιστώνει ο συντάκτης, είναι πολλά τα νεαρά ζευγάρια που ανατρέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και παραπέμπουν την απόκτηση παιδιών εν ευθέτω χρόνω.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έζησε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας και ως φυσιολογικό επακόλουθο είδε τα ποσοστά τεκνοποιίας του εγχώριου πληθυσμού να εκτοξεύονται. Ωστόσο, προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η τάση αυτή έχει αναστραφεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσοστά να έχουν υποχωρήσει από 1,522 παιδιά ανά γυναίκα το 2009 στο 1,504 το 2010 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα χαμηλότερα το 2011.

    [06] Ο δυτικός τρόπος ζωής επηρέασε τα κινεζάκια

    Το ποσοστό των νεαρών Κινέζων που πάσχουν από διαβήτη είναι τετραπλάσιο από αυτό των Αμερικανών συνομηλίκων τους, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό για το κινεζικό σύστημα υγείας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity Reviews της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης της Παχυσαρκίας (IASO), 1,7 εκατομμύρια Κινέζοι ηλικίας από 7 έως 18 ετών πάσχουν από διαβήτη. Άλλα 27,7 εκατομμύρια πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

    Το ποσοστό του διαβήτη στους Κινέζους εφήβους ανέρχεται στο 1,9%, δηλαδή είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το ποσοστό των Αμερικάνων (0,5%) διαβητικών και πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των γειτονικών ασιατικών χωρών.

    Υπολογίζεται επίσης ότι οι ενήλικοι διαβητικοί στην Κίνα αγγίζουν τα 82 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

    Το 12% των ανηλίκων είναι υπέρβαροι ενώ το 3% των μικρών παιδιών (7-11%) και το 1% των εφήβων (12-17 ετών) θεωρούνται παχύσαρκοι.

    [07] "Σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ" το Αφγανιστάν, δήλωσε η Κλίντον

    Η Ουάσινγκτον παραχώρησε το καθεστώς του "σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ" στο Αφγανιστάν, γεγονός που παρέχει ειδικά προνόμια στη χώρα αυτή από την οποία το μεγαλύτερο μέρος των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού, θα αναχωρήσουν στα τέλη του 2014, ανακοίνωσε σήμερα στην Καμπούλ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Η παραχώρηση του καθεστώτος αυτού προβλέπεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στις αρχές Μαΐου.

    Το καθεστώς του "σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ", το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, επιτρέπει στις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση σε μια ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την αγορά όπλων.

    [08] Ο Άντι Μάρεϊ αντίπαλος του Φέντερερ στον τελικό του Γουίμπλεντον

    Ο Άντι Μάρεϊ θα είναι τελικά ο αντίπαλος του Ρότζερ Φέντερερ στον κυριακάτικο τελικό του απλού ανδρών στο Γουίμπλεντον.

    Ο Βρετανός νίκησε τον Γάλλο Τζο-Βιλφρίντ Τσονγκά με 3-1 σετ (6-3, 6-4, 3-6, 7-5) σε ένα ημιτελικό που διήρκεσε 2 ώρες και 47 λεπτά.

    Με την παρουσία του αυτή στον τελικό του αγγλικού Όπεν ο Μάρεϊ «σπάει» μια... κατάρα 74 χρόνων, αφού ο τελευταίος Βρετανός που κατάφερε να φτάσει ως εκεί ήταν ο Μπάνι Όστιν το 1938.

    [09] "On the road" σε όλη την Ελλάδα, παρέα με τον Γιάννη Κότσιρα

    Ο Γιάννης Κότσιρας παρέα με μια υπέροχη ομάδα έξι μουσικών, παρουσιάζει μία μοναδική μουσική παράσταση φέτος το καλοκαίρι, ταξιδεύοντας σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μαζί του επίσης η Σαββέρια Μαργιολά μια καινούργια φωνή με γνήσια λαϊκά ηχοχρώματα. Το "On the road" (στο δρόμο) είναι μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με επιλογές από αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας αλλά και δικά του αγαπημένα γνωστά και «άγνωστα». Βεάκειο θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία) Τηλ. 210 4194520. Ώρα: 21:30. Εισιτήριο 15 ευρώ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 July 2012 - 8:30:35 UTC