Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Στουρνάρας: Το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Καιροσκοπική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Π. Καμμένος: Στημένες οι αποκρατικοποιήσεις
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Με ομόλογα του Δημοσίου η προσέλκυση επενδύσεων στις αποκρατικοποιήσεις
  • [05] Δ. Αβραμόπουλος: Ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής
  • [06] Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Λέον Σλουμφ

  • [01] Γ. Στουρνάρας: Το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πρώτη αρχή την αλήθεια, 'Ακουσα να υποστηρίζεται ότι το μνημόνιο φταίει για τη κρίση. Είναι λάθος αυτό και δεν εξυπηρετούμε την αλήθεια. Το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης στην Ελλάδα».

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάνας μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

    Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Καιροσκοπική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

    Σφοδρή κριτική στην στάση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έκανε στην ομιλία του επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε τους λόγους συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα και αφού έθεσε το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες, να επιδιώκουμε την αναπαραγωγή των προεκλογικών απλουστεύσεων γιατί η χώρα δεν αντέχει και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα επισήμανε ότι την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις μόνον όταν θέλεις κι όποτε θέλεις για κομματικούς λόγους,αλλά «σε κυνηγάει από μόνη της». «Δεν μπορεί να διαλέγει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης που όχι απλώς ασκεί κριτική αλλά καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης. Ακόμη δε χειρότερα να λέει ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και θα αμφισβητήσει τη συνέχεια της χώρας. Αυτό είναι υπονόμευση κοινωνική και εθνική και είναι ανεπίτρεπτη στάση κατώτερη των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

    "Στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσαμε στόχους τετραετίας. Κάποιοι θα προωθηθούν άμεσα σε διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση", δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας.

    Όπως είπε η Δημοκρατική Αριστερά αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από την στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και επισήμανε ότι η απόφαση της συμμετοχής της σε κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο δεν αποτελεί αβασάνιστη επιλογή. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του ζήτησε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την ΕΕ, να απαγκιστρωθεί από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

    [03] Π. Καμμένος: Στημένες οι αποκρατικοποιήσεις

    Η σημερινή είναι η τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη ουσιαστικά, σχολίασε μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Σχολίασε το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως αποδεικνύει το στημένο παιχνίδι της τρικομματικής κυβέρνησης. Κατήγγειλε επίσης σχέδιο κατάργησης της εθνικής κυραρχίας.

    Χαρακτήρισε στημένες τις αποκρατικοποιήσεις για να σταματήσει να υπάρχει βιομηχανία και να ευνοηθούν οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό. Αναρωτήθηκε επίσης σε ποιον θα δοθεί ο ΟΠΑΠ και υποστήριξε ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όσα υπαγορεύει το χρηματιστηριακό κεφάλαιο.

    «Επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα προς άπαντες εκτός και εντός αιθούσης. Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ επειδή αυτό εθέλησε ο ελληνικός λαός, 426.000 έλληνες και ελληνίδες μας ψήφισαν. Μας προκαλεί έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη θέληση του λαού κάποιες παρατάξεις». Με τις φράσεις αυτές άνοιξε την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με αφορμή την απουσία απο την αίθουσα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη γραμμή μας για τη Βόρεια Ήπειρο, την ύπουλη ανθελληνική πρακτική του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, τους λαθρομετανάστες, το Μνημόνιο την εγκληματικότητα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και υπογράμμισε ότι πρέπει να καταγγελθεί το Μνημόνιο διότι αποτελεί καταστροφή του Έθνους.

    Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ενώ προεκλογικά μιλούσε για καταγγελία του Μνημονίου σήμερα ουσιαστικά μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλά λιγούρια της εξουσίας που θέλουν και αυτοί να βρεθούν στα κυβερνητικά έδρανα».

    [04] Γ. Στουρνάρας: Με ομόλογα του Δημοσίου η προσέλκυση επενδύσεων στις αποκρατικοποιήσεις

    Με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να αποδέχεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απόψε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένες ενέργειες για την προσέλκυση επενδυτών είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».

    Όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς η αγορά ακινήτων του δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος.

    Με την θέση ότι «δεν μπορείς να επαναδιαπραγματευτείς αν προηγουμένως δεν θέσεις σε ισχύ μέτρα για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε απόψε στη Βουλή ότι «η προσαρμογή είναι επίπονη αναμφίβολα αλλά είναι ταυτόχρονα και αναγκαία».

    Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που συνίστανται στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην αναπτυξιακή ώθηση και την εγκαθίδρυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

    Ειδικά για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η πιθανότατη απόκλιση του προγράμματος από τους αρχικούς στόχους, λόγω της ύφεσης, «δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης». Για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη Συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 11,5 δις, πετυχαίνοντας έτσι μείωση συνολική των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά 30 δις περίπου από το 2009, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας χωρίς όμως να κάνει χρήση του όρου «παράταση». Σε κάθε περίπτωση όπως εκτίμησε «τη χρονιά που θα πετύχει την παραπάνω μείωση των πρωτογενών δαπανών θα βρίσκεται σε δημοσιονομικούς όρους στο 2009».

    Για τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με την άρση των πολυποίκιλων εμποδίων εισόδου σε αυτές αλλά και των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    [05] Δ. Αβραμόπουλος: Ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής

    Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει ιστορική αποστολή και είναι η πρώτη μετά τη μεταπολίτευση που έχει σκοπό να υπερβεί διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, παλεύοντας για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ανέφερε στη ομιλία του στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο επαίτης χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά πρέπει να συνδιαμορφώσει εξελίξεις αξιοποιώντας στα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.

    «Η ζημιά που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στην εθνική μας υπερηφάνια, μας προσβάλλει, μας αδικεί και πρέπει να τελειώσει εδώ. Διότι υποσκάπτει τις προσπάθειες της πατρίδας μας για αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, αφαιρεί ισχύ από την εξωτερική πολιτική. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση το υπουργείο εξωτερικών δεσμεύεται ότι θα παλέψει και θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του για την παγκόσμια ανάδειξη της αληθινής Ελλάδας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [06] Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Λέον Σλουμφ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Λέον Σλουμφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 χρόνων, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση).

    Ο Σλουμφ, πατέρας της σημερινής προέδρου Έβελιν Βίντμερ Σλουμφ (φωτογραφία)πέθανε στο νοσοκομείο de Coire στο καντόνι του Graubunden στην ανατολική Ελβετία.

    Ο Λεον Σλουμφ εξελέγη στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 1979 ως μέλος της Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου (UDC).

    Επιμέλεια: Χ. Κωνσταντόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 July 2012 - 20:30:34 UTC