Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει σήμερα η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου
  • [02] Σε ξεχωριστό λογαρασμό της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων
  • [03] Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του καύσωνα
  • [04] Από τη Βέροια στο Γκέτεμποργκ και κατόπιν στην Αθήνα
  • [05] Yγιέστερα τα μωρά που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο
  • [06] Εξετάζεται επιδότηση νοικοκυριών για πετρέλαιο θέρμανσης μέσω ΔΕΗ
  • [07] Επικυρώθηκε η αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας Μπασέσκου
  • [08] Κρίσιμες συναντήσεις για την Παιδεία

  • [01] Ανοίγει σήμερα η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία του κοινωνικού διαλόγου, καθώς ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των βιομηχάνων, ενώ αύριο θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

    Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στις 2 με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενώ στις 4 το απόγευμα με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Την ίδια ώρα στα γραφεία της ΓΣΕΕ θα συνεδριάζει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στον κοινωνικό διάλογο

    Με επιστολή που απέστειλε χθες προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ ζητά την επικαιροποίηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία του Φεβρουαρίου, προέβλεπε τη λήψη μέτρων μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και απέρριπτε τις μειώσεις στο βασικό μισθό την κατάργηση της ισχύος της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

    Στην επιστολή της, η Συνομοσπονδία ζητά, επίσης, σε περίπτωση συμφωνίας η νέα σύμβαση «να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων».

    Στο μεταξύ χθες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες και εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοσθεί στη μείωση του κόστους εργασίας. Οι συναντήσεις του τεχνικού κλιμακίου θα επαναληφθούν και σήμερα με αντικείμενο θέματα των ασφαλιστικών φορέων και των επιδομάτων.

    [02] Σε ξεχωριστό λογαρασμό της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων

    Στην αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Στα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο, σχετικά με την πληρωμή του τέλους ακινήτων για το 2012, είναι αυτό να αποσταλεί μεν από τη ΔΕΗ αλλά σε ξεχωριστό λογαριασμό, από αυτόν του ρεύματος. Παράλληλα, θα προβλέπεται η καταβολή του σε 5 δόσεις και δεν υπάρχει η δυνατότητα να κόβεται το ρεύμα σε περίπτωση μη καταβολής του φόρου.

    [03] Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του καύσωνα

    Εγκύκλιο απέστειλε το υπουργείο Υγείας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, με την οποία δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, που σύμφωνα με την ΕΜΥ ενδέχεται να ξεπεράσουν σε κάποιες περιοχές ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα συνεχιστούν για τις επόμενες 6 με 7 ημέρες με μικρές αυξομειώσεις, δημιουργούν το φαινόμενο του καύσωνα, που όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, γίνεται πιο έντονο στις πόλεις λόγω της ρύπανσης και της άπνοιας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε πολίτες που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας καλεί τα νοσοκομεία και τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και την πάροδο του φαινομένου του καύσωνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

    1.Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

    2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

    3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

    4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

    5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

    6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

    7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

    [04] Από τη Βέροια στο Γκέτεμποργκ και κατόπιν στην Αθήνα

    Ο Γιάννης Τροχόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Κρατώντας το τιμόνι του οργανισμού για δώδεκα χρόνια (1990-2012), κατάφερε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης, να αυξήσει την επισκεψιμότητά της σε 400 άτομα την ημέρα προσελκύοντας ένα ετερόκλητο αναγνωστικό κοινό, να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τελικά να βραβευτεί από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» το 2010.

    Εδώ και ένα μήνα ο χαρισματικός Βεροιώτης άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του αναλαμβάνοντας τη θέση του πρώτου γενικού διευθυντή και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

    «Όλη μου η πορεία συνοψίζεται στη διαδρομή Βέροια- Γκέτεμποργκ- Αθήνα, διαδρομή που αποδεικνύει ότι το μικρό παράδειγμα μπορεί να γίνει μεγάλο», λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

    Τις σημαντικότερες στιγμές της διαδρομής αυτής, από τη Βέροια στη Σουηδία και στη συνέχεια στην ελληνική πρωτεύουσα, ακολουθεί το ΑΜΠΕ μέσα από την απολαυστική αφήγηση του ίδιου του Γιάννη Τροχόπουλου. Και όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη διαδρομή υπήρχαν και δυσκολίες. Αλλά δεν ήταν ανυπέρβλητες, τις ξεπεράσαμε. Οπότε δεν γίνεται, θα τα καταφέρουμε»!

    [05] Yγιέστερα τα μωρά που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο

    Τα σκυλιά δεν είναι πλέον μόνο οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων αλλά μπορούν να προστατεύουν τα βρέφη από τα αναπνευστικά προβλήματα και τις λοιμώξεις, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση παρουσιάστηκε στο περιοδικό Pediatrics, διαπίστωσαν ότι τα μωρά στη Φινλανδία που ζούσαν σε σπίτι με σκύλο και σε μικρότερο βαθμό με γάτα, πέρασαν πολύ λιγότερες εβδομάδες με λοιμώξεις στο αυτί, βήχα ή ρινική καταρροή.

    Επίσης τα βρέφη που στο σπίτι κυκλοφορούσε ελεύθερο κάποιο κατοικίδιο ήταν πιθανό να χρειαστούν λιγότερα αντιβιοτικά.

    «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η επαφή με τον σκύλο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής », έγραψε ο επικεφαλής της έρευνας Έιγια Μπέργκροθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κουόπιο της Φινλανδίας.

    «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, οι επαφές με τα ζώα είναι σημαντικές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερη αντίσταση από μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας», συμπλήρωσε.

    [06] Εξετάζεται επιδότηση νοικοκυριών για πετρέλαιο θέρμανσης μέσω ΔΕΗ

    Την επιδότηση των οικογενειών για το πετρέλαιο θέρμανσης μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Η πρόταση έχει γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο από τον σημερινό υφυπουργό Ανάπυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιο Σκορδά και προβλέπει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί μετά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθούν οι τιμές.

    Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη διάκριση της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Ο στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών.

    [07] Επικυρώθηκε η αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας Μπασέσκου

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσετηΔευτέρα τηναποπομπή του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου που είχε ψηφιστεί την Παρασκευή από το κοινοβούλιο της χώρας και όρισε μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού Κριν Αντονέσκου.

    "Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου της Ρουμανίας από τα καθήκοντά του τηρήθηκε (...) και (ορίζει) ότι την προσωρινή προεδρία θα αναλάβει ο Κριν Αντονέσκου", αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

    Επιμέλεια: Φ. Γιαννούλη

    [08] Κρίσιμες συναντήσεις για την Παιδεία

    H προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και υφυπουργού Θ.Παπαθεοδώρου με τους 13 περιφερειάρχες εκπαίδευσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

    Αμέσως μετά, ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί και με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επαφές και με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

    Πάντως, τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια παραμένουν εκρηκτικά, κυρίως αυτά που έχουν σχέση με τα οικονομικά των ιδρυμάτων αλλά και την εφαρμογή του νόμου για τα Πανεπιστήμια. Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είναι συνάρτηση της υλοποίησης του νόμου, που πέρυσι τον Αύγουστο ψηφίστηκε με πλειοψηφία από τη Βουλή, αν και μέχρι σήμερα κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει εκλέξει νέες διοικήσεις, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου.

    Πάντως ο υπουργός έχει ήδη κάνει λόγο για εφαρμογή του νόμου, ωστόσο φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες βελτιώσεις του τουλάχιστον στα σημεία που φαίνεται δύσκολη η εφαρμογή του.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι αν δεν δοθεί παράταση της θητείας των πρυτανικών αρχών είναι πιθανό να βρεθούν «ακέφαλα» τα Πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο, μια και σύμφωνα με το νόμο οι νυν διοικήσεις θα πρέπει να παραμείνουν έως τις 31 Αυγούστου και μέχρι τότε θα έπρεπε να είχαν εκλεγεί τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, κάτι που έγινε μόνο σε ορισμένα ΤΕΙ και κανένα Πανεπιστήμιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 July 2012 - 8:30:35 UTC