Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεν: Θα κάνουμε τα πάντα για τη διάσωση του ευρώ
  • [02] Στα 6,4 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού
  • [03] Δεν θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση η Β. Σταμάτη
  • [04] Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρέλαβε από τον Ν. Νικολόπουλο
  • [05] ΓΣΕΕ: Γενική απεργία με ανοικτή ημερομηνία και συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • [06] Υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ο Ολάντ
  • [07] Έκτακτη σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στις 11 και 12 Ιουλίου για τα οικονομικά των ιδρυμάτων
  • [08] Tην Τρίτη 17 Ιουλίου, 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ

  • [01] Ρεν: Θα κάνουμε τα πάντα για τη διάσωση του ευρώ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να το καταστήσει βιώσιμο για όλα τα κράτη μέλη, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε άρθροπου δημοσιεύει η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen υπό τον τίτλο «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αλλά οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μια αναγκαιότητα». O ευρωπαίος αξιωματούχος καλεί τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εφαρμόσουν χωρίς χρονοτριβή το αναγκαίο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν, σε βάθος χρόνου, την σταθερότητα της ευρωζώνης.

    "Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους αλλά και αναφορικά με την διασφάλιση της συνέχισης του ευρώ. Η ιστορία του ευρώ και η κρίση χρέους είναι βεβαίως άρρηκτα συνδεδεμένες. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σήμερα έχουν την προέλευσή τους σε δομικά και συστημικά ελλείμματα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι βραχυπρόθεσμα να ελαφρύνουμε τις πιέσεις των αγορών και να δώσουμε ζωτικό χώρο. Από την άλλη μεριά, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου την σταθερότητα της ευρωζώνης" αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου ο Ρεν.

    [02] Στα 6,4 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού

    Στο μισό μειώθηκε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης στο πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία προέρχονται από τη διαχείριση των λογαριασμών του Δημοσίου (ταμειακή βάση) δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο φέτος το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης περιορίστηκε δραστικά στα 6,4 δισ. ευρώ από 13,1 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σημαντική μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 16,3% στα 27,9 δισ. ευρώ από 33,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε η μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,4 δισ. ευρώ από 12,1 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς και της μείωσης κατά 41% της δαπάνης για τόκους στα 6,4 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο στην δαπάνη για τόκους δεν περιλαμβάνοντα τα 4.751 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκαν με τη μορφή βραχυχρόνιων τίτλων του EFSF, για τα ομόλογα που συμμετείχαν στο PSI.

    Αντίθετα οριακή μείωση κατά 0,6% εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα (φορολογικά) του τακτικού προϋπολογισμού στα 21,8 δισ. ευρω από 22 δισ. ευρώ πέρυσι.

    [03] Δεν θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση η Β. Σταμάτη

    Απέρριψε ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων του Άκη Τσοχατζόπουλου την αίτηση που είχε υποβάλει η σύζυγος του πρώην υπουργού για διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης.

    Η Βίκυ Σταμάτη υποστήριζε στην αίτησή της ότι έχει επιβαρυνθεί η ψυχική αλλά και η σωματική της υγεία από τον εγκλεισμό της και μετά, και τόνιζε ότι η απεργία πείνας και κυρίως η έλλειψη του ανήλικου παιδιού της επιδρούν πολύ αρνητικά στην κατάστασή της.

    Ο ανακριτής απέρριψε την αίτηση της κ. Σταμάτη θεωρώντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης στην προσωρινά κρατούμενη.

    [04] Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρέλαβε από τον Ν. Νικολόπουλο

    Κάθε επιτυχία στο έργο του νέου υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του υπουργού Γιάννη Βρούτση, ευχήθηκε ο παραιτηθείς υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος κατά τη διαδικασία παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας το μεσημέρι, σημειώνοντας, ότι θα σταθεί δίπλα τους σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

    «Ήταν μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Αντώνης Σαμαράς να με συμπεριλάβει στην κυβέρνηση, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως πρώτιστο καθήκον μου είναι να κρατώ το λόγο μου προς τους πολίτες που επί 23 χρόνια με στέλνουν ως εντολοδόχο τους στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε πως εύχεται να είναι εκείνος «που έχει κάνει το λάθος».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής του προς τον πρωθυπουργό, είπε πως η επιστολή απαντά σε πολιτικά ζητήματα και πως δεν τίθεται θέμα αρμοδιοτήτων αλλά της ακολουθούμενης πολιτικής.

    [05] ΓΣΕΕ: Γενική απεργία με ανοικτή ημερομηνία και συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

    Να προχωρήσει σε Γενική Απεργία με ανοικτή ημερομηνία, ανάλογα με τις εξελίξεις, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, που ολοκλήρωσε αργά το μεσημέρι, τη συνεδρίαση της.

    Η Διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε επίσης, να οργανώσει στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο και συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης εντός των ημερών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, για να εξετάσει μορφές κινητοποιήσεων κατά των "σχεδιαζόμενων μαζικών ιδιωτικοποιήσεων".

    [06] Υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ο Ολάντ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε σήμερα πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα στο Λονδίνο.

    «Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ», δήλωσε ο Ολάντ στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.

    «Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις αντίστοιχες θέσεις μας, η Βρετανία δεν προτίθεται να φρενάρει" την ευρωζώνη, και "εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στη ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που μας διαφοροποιεί περισσότερο» (τη Γαλλία και τη Βρετανία), σημείωσε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα είναι 41% στη Γαλλία. «Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία», δήλωσε αστειευόμενος.

    Επιμέλεια: Χ. Κωνσταντόπουλος

    [07] Έκτακτη σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στις 11 και 12 Ιουλίου για τα οικονομικά των ιδρυμάτων

    Συγκαλείται εκτάκτως η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στις 11 και 12 Ιουλίου προκειμένου να συζητηθούν επείγοντα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων.

    Όπως και τα πανεπιστήμια, έτσι και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ οι περικοπές στα ήδη πενιχρά κονδύλια -όπως λένε πολλοί από τους προέδρους- επιδεινώνουν την κατάσταση. Στη σύνοδο έχει προσκληθεί να παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι πρόεδροι να εκθέσουν λεπτομερώς τα προβλήματα των ιδρυμάτων.

    [08] Tην Τρίτη 17 Ιουλίου, 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ

    Τη μετάθεση της 4ωρης στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την προσεχή Πέμπτη, 12 του μηνός, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Παναγιώτη Τουφεξή.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ταμείο τους από τη στιγμή που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη στάση εργασίας την προσεχή Τρίτη, 17 του μηνός, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 July 2012 - 16:30:34 UTC