Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι άλλο ανεκτή"
  • [02] Εκτόξευση της ανεργίας στο 22,5%
  • [03] "Σοκ" στη Γαλλία από την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας από την Peugeot
  • [04] Γενετική μετάλλαξη, ασπίδα κατά Αλτσχάιμερ
  • [05] Το ΚΚΕ κατέθεσε σχέδιο νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων
  • [06] Πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων, για τις περικοπές στην Υγεία
  • [07] Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τις καταθέσεις μίας ημέρας στην ΕΚΤ
  • [08] "Η ΑΕΚ είναι ήδη στον τάφο", θεωρεί ο Θωμάς Μαύρος
  • [09] Το "Κουαρτέτο Βόυτσεκ" σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου
  • [10] Γερμανός φυσιολάτρης εξέδωσε φωτογραφικό λεύκωμα για το Δέλτα του Νέστου
  • [11] Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο Ρ. Μλάντιτς, διακόπηκε η δίκη του στη Χάγη

  • [01] "Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι άλλο ανεκτή"

    Βόμβα που διαρκώς επεκτείνεται, χαρακτήρισε την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας. «Δεν μπορώ να κάθομαι και να κοιτάω τα κέντρα των πόλεων να καταλαμβάνονται το ένα μετά το άλλο. Δεν έχει νόημα να μείνω υπουργός Δημόσιας Τάξης και να βλέπω αυτή τη βόμβα διαρκώς να επεκτείνεται.

    Δεν είναι ανεκτή άλλο αυτή η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μόνος του έκανε επισκέψεις σε όλες τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, δηλαδή Ομόνοια, κάτω απο την Ομόνοια, Κυψέλη, Αγ. Παντελεήμονα κλπ.

    Ο υπουργός είπε, ακόμη, ότι με αυτή την κατάσταση -και με τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από την αστυνομία και την πυροσβεστική- δεν μπορούν να γίνουν άλλες περικοπές στα μισθολόγια των αστυνομικών και των πυροσβεστών.

    Τέλος ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Εβρο θα προχωρήσει, όπως επίσης και τα κέντρα κράτησης.

    [02] Εκτόξευση της ανεργίας στο 22,5%

    Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία στη χώρα, που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο εφέτος στο 22,5% ή κατά 6,3 μονάδες υψηλότερα από τον Απρίλιο 2011. Οι άνεργοι ανήλθαν πλέον σε περίπου 1.110.000 άτομα και αυξήθηκαν κατά περίπου 308.000 άτομα σε έναν μόλις χρόνο.

    Η ανεργία «μαστίζει» τους νέους έως 24 ετών (51,5% ή κατά 8 μονάδες υψηλότερα από τον Απρίλιο 2011), ενώ και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών άγγιξε πλέον το 30%. Η βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία (το ΙΟΒΕ την εκτιμά σε 6,9% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 5%) προοιωνίζεται νέα αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες (επίσης το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για ανεργία 23,6% για το σύνολο του έτους).

    [03] "Σοκ" στη Γαλλία από την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας από την Peugeot

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε σήμερα "αληθινό σοκ" την ανακοίνωση για την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας από την PSA Peugeot Citroen, τη μεγαλύτερη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος του εργοστασίου στο Ολνέ-σου-Μπουά (βόρεια του Παρισιού).

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί για μία ώρα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ, "θορυβήθηκε από τη χωρίς προηγούμενη έκταση του σχεδίου που ανακοινώθηκε από την PSA, αληθινό σοκ για όλους τους μισθωτούς του ομίλου, για τις περιοχές που επηρεάζονται από τα σχέδια αυτά και ευρύτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.

    Ο Ερό ζήτησε από τη διεύθυνση της PSA να αρχίσει "χωρίς καθυστέρηση μια υποδειγματική και υπεύθυνη συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν όλες οι πρωτοβουλίες που μπορεί να προτείνουν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και οι ειδικοί τους με πρώτους στόχους τη βιώσιμη προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση μιας βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλα τα γαλλικά εργοστάσια".

    Ο Ερό διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει στις 25 Ιουλίου ένα σχέδιο υποστήριξης του κλάδου του αυτοκινήτου.

    [04] Γενετική μετάλλαξη, ασπίδα κατά Αλτσχάιμερ

    Νέους δρόμους έγκαιρης διάγνωσης και καταπολέμησης της νόσου Αλτσχάιμερ ανοίγουν δύο σημαντικές νέες επιστημονικές έρευνες.

    Η πρώτη, διαπίστωσε ότι τα πρώρα σημάδια της ασθένειας είναι δυνατό να εντοπισθούν 15 έως 25 χρόνια πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ενώ η δεύτερη, ανακάλυψε μία μετάλλαξη γονιδίου που παρέχει προστασία από την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ράνταλ Μπέιτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «χρονολόγιο» της αφανούς προόδου της νόσου πολύ πριν αυτή εκδηλωθεί.

    Στη δεύτερη μελέτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Science, επιστήμονες της ισλανδικής εταιρίας γενετικής deCODE, με επικεφαλής την Κάρι Στέφανσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανακάλυψαν μία σπάνια γενετική μετάλλαξη που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ την μειονότητα των ανθρώπων, που την έχουν στο γονιδίωμά τους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν δεόντως το εύρημα, αναπτύσσοντας φάρμακα που θα μιμούνται την προστατευτική δράση του εν λόγω γονιδίου.

    [05] Το ΚΚΕ κατέθεσε σχέδιο νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων

    Την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, αλλά και των «αντιλαϊκών νόμων, που βασίστηκαν στα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις», ζητεί με πρόταση νόμου, που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το ΚΚΕ καταθέτει την πρόταση νόμου, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση. «Όλα τα μέτρα», που το ΚΚΕ ζητεί να καταργηθούν, όπως σημειώνει «εκπορεύονται από την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα» και ακόμη «είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα».

    Εκτός από την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ προτείνουν μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και να πάψει η Ελλάδα να δεσμεύεται έναντι οιουδήποτε, από το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων. Στην πρόταση περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση της Ελλάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει με κρατική χρηματοδότηση τη ζημιά και τις απώλειες που υπέστησαν τα ΝΠΔΔ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τη συμμετοχή στη διαδικασία ανταλλαγής των τίτλων» (σ.σ. κούρεμα ομολόγων).

    [06] Πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων, για τις περικοπές στην Υγεία

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.

    Οι συνταξιούχοι που συγκεντρώθηκαν, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμάκων και ζήτησαν την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, με δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη για όλους. Επίσης, ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση των ταμείων, ώστε να καλυφθούν τα χρήματα που χάθηκαν από το «κούρεμα» των ομολόγων.

    Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

    Κατά την αναμονή της συνάντησης των εκπροσώπων των συνταξιούχων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς κάποιοι από τους συνταξιούχους δεν αισθάνθηκαν καλά, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στην Αθήνα και κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

    [07] Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τις καταθέσεις μίας ημέρας στην ΕΚΤ

    Οι τράπεζες μείωσαν χθες περισσότερο από 50% τις καταθέσεις τους μίας ημέρας (overnight) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την πρώτη ημέρα που ίσχυσε η απόφαση της για επιβολή μηδενικού επιτοκίου στις συγκεκριμένες καταθέσεις.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, οι τράπεζες «πάρκαραν» 325 δισ. ευρώ από τα ελεύθερα διαθέσιμά τους στην ίδια έναντι 800 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει την Τρίτη.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη μείωση τη μείωση του επιτοκίου για καταθέσεις μίας ημέρας στο μηδέν από το 0,25%, παράλληλα με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,75% από 1%. Η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι με αυτό το πρωτοφανές μέτρο θα τροφοδοτήσει την ενίσχυση του δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, καθώς θα ενθαρρύνει την αναζήτηση από αυτές πιο επικερδών τοποθετήσεων για τα διαθέσιμά τους.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν αναμένει το μηδενικό επιτόκιο να έχει σημαντική επίδραση στο τι θα κάνουν οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές με τα διαθέσιμά τους.

    [08] "Η ΑΕΚ είναι ήδη στον τάφο", θεωρεί ο Θωμάς Μαύρος

    Η ΑΕΚ είναι σε απελπιστική κατάσταση. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα την έχουν αποδεκατίσει και κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Ο Θωμάς Μαύρος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το οικονομικό αδιέξοδο της ιστορικής ομάδας, τονίζοντας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ώρα των ΣΠΟΡ», ότι «η ΑΕΚ είναι ήδη στον τάφο! Ολοι μας κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να την αναστήσουμε».

    Ο παλαίμαχος σταρ της «Ενωσης» προειδοποίησε: «Εάν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, στις 7 Αυγούστου η ΑΕΚ τελειώνει. Ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αποφασίσουμε αν η ΑΕΚ θα μείνει στις ζωές μας. Θέλουμε μία ΑΕΚ ζωντανή ή δεν θέλουμε; Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση.

    Ο κόσμος της ομάδας μας θα πρέπει να καταλάβει ότι η ΑΕΚ δεν είναι απλά στην εντατική... Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στον τάφο και όλοι μας κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να την αναστήσουμε. Κακά τα ψέμματα, αλλά καλοκαιρινός... Άγιος Βασίλης ακόμα δεν έχει φανεί. Δεν ξέρω αν θα φανεί κιόλας. Και εγώ και η διοίκηση της ομάδας προσπαθούμε να βρούμε ανθρώπους που θέλουν ή φέρονται να βοηθήσουν. Να προσφέρουν μια έξτρα οικονομική βοήθεια, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο.»

    [09] Το "Κουαρτέτο Βόυτσεκ" σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου

    Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας ο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, γίνεται το υλικό της Έλλης Παπακωνσταντίνου για την παράσταση «Κουαρτέτο Βόυτσεκ» που θα παρουσιάσει απόσήμερα μέχρι τις 14 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260 (Ε), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Ο Μπύχνερ ξεκίνησε να γράφει τον Βόυτσεκ το 1836, αλλά πέθανε αφήνοντάς τον ανολοκλήρωτο.

    Παρόλα αυτά, κληροδότησε στο παγκόσμιο θέατρο του 20ου αιώνα ένα έργο που το επηρέασε όσο λίγα και το οποίο περιέχει σε δώδεκα φύλλα χαρτί, όλες σχεδόν τις υφολογικές τάσεις του σύγχρονου θεάτρου (νατουραλισμό, εξπρεσιονισμό, επικό θέατρο, θέατρο του παραλόγου), ενώ θίγει θέματα όπως την ίδια την ανθρώπινη φύση, τη φτώχεια, τις σχέσεις εξουσιαστή - εξουσιαζομένου, τη βία, τη διαφθορά, την αδικία, την έλλειψη προοπτικής αλλά και την ανάγκη για εξέγερση, για ανατροπή.

    Αυτά τα στοιχεία ενδιαφέρουν και την διεθνώς διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου, η οποία στην παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών, χρησιμοποιεί ως όχημά της το θεατρικό έργο και πολιτικά κείμενα του Μπύχνερ, το λιμπρέτο του 'Αλμπαν Μπεργκ αλλά και σύγχρονα κείμενα για να εστιάσει στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα στον Έλληνα του 2012, που έχει καταντήσει το «πειραματόζωο της Ενωμένης Ευρώπης».

    [10] Γερμανός φυσιολάτρης εξέδωσε φωτογραφικό λεύκωμα για το Δέλτα του Νέστου

    Περιηγήθηκε σε μια περιοχή άγνωστη για τους περισσότερους ξένους και μαγεύτηκε τόσο από την ομορφιά της που την «αποτύπωσε» φωτογραφικά και εξέδωσε λεύκωμα, με δικά του έξοδα, παραχωρώντας το για αποκλειστική εκμετάλλευση στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

    Ο Αλεξάντερ Βιρφ (Alexander Wirth), βιοχημικός στο Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας του Ανόβερου Γερμανίας, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χρυσούπολη Καβάλας, το 2006 επισκεπτόμενος κάποιους Ελληνες φίλους του, μαζί με την παρέα του. Κανείς όμως δεν τον ξενάγησε τότε στο Δέλτα του Νέστου αλλά, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, είδε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην γερμανική τηλεόραση όπου ο Hans Jerrentrup αποκάλυπτε την ομορφιά και την οικολογική αξία της περιοχής του Νέστου. Εχοντας ήδη από την εφηβεία του έντονο ενδιαφέρον για την άγρια πανίδα και χλωρίδα, αποφάσισε στην επόμενή του επίσκεψη στην Ελλάδα, να γνωρίσει το Δέλτα του Νέστου.

    «Επέστρεψα το 2008, άρχισα να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους της περιοχής και σιγά-σιγά ανακάλυψα τον τεράστιο πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας της αφού δεν είχα ξαναδεί φοινικόπτερα ή πελεκάνους, ούτε το μοναδικό στα Βαλκάνια παραποτάμιο Δάσος του Νέστου», λέει στο ΑΜΠΕ ο κ.Βιρφ.

    [11] Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο Ρ. Μλάντιτς, διακόπηκε η δίκη του στη Χάγη

    Η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη διακόπηκε νωρίτερα σήμερα καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν νιώθει καλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

    Ο 70χρονος Μλάντιτς είχε ήδη προβλήματα υγείας όταν συνελήφθη στη Σερβία τον περασμένο χρόνο ύστερα από 16 χρόνια που διέφευγε της σύλληψης. Οι εισαγγελείς και οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πεθάνει χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή συνέβη με τον άλλοτε κραταιό άνδρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε προτού καταδικαστεί.

    Ο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 July 2012 - 10:30:44 UTC