Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μπέζος: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο αντίπαλο, τον κακό της εαυτό»
  • [02] Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Chateau Montrose, απόλυτος σεβασμός στο terroir
  • [04] Μακελειό στη Βραζιλία με επτά νεκρούς φιλάθλους της Παλμέιρας
  • [05] Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα προεδρεύσει ο Αλ. Τσίπρας
  • [06] Θερινές υποτροφίες ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • [01] Γ. Μπέζος: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο αντίπαλο, τον κακό της εαυτό»

    Εξακολουθούμε να ζούμε άραγε στη νεφελώδη κατάσταση των αριστοφανικών «Νεφελών»; Αυτό υποστηρίζει η μία από τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, που κάνει πρεμιέρα αύριο στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Σάτιρα των «προοδευτικών» ιδεών και εκπαιδευτικών συστημάτων που εισήγαγαν ο Σωκράτης και οι σοφιστές, χαρακτηρίζεται η αριστοφανική κωμωδία «Νεφέλες», που κατεβαίνει στο αργολικό θέατρο με τον σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη να ηγείται ενός λαμπερού θιάσου ( Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Νίκος Ψαρράς, Γιάννης Νταλιάνης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος κ.α).

    Το ΑΜΠΕ συνάντησε τον ηθοποιό Γιάννη Μπέζο στις τελικές πρόβες της παράστασης στη Ριζάρειο Σχολή στο Χαλάνδρι, λίγο πριν κατέβει ο θίασος στην Επίδαυρο, και μας μίλησε για την επικαιρότητα του έργου αλλά και για την Ελλάδα σήμερα.

    «Προσπαθούμε να βγάλουμε αυτό που κρύβει το έργο και αυτό που σημαίνει και που αποκαλύπτει στον σημερινό θεατή. 'Εχουν περάσει 2.500 χρόνια. Βέβαια υπάρχει ένας καρπός, δηλαδή η καρδιά του έργου είναι τόσο ισχυρή που είναι σαν μια νοητή γραμμή που μας ακολουθεί ακόμα. Αν πάρει κανείς τον μύθο θα καταλάβει. Ο Στρεψιάδης είναι ένας τύπος πλήρως αμοραλιστής, που χρωστάει από δω και απο κει, δεν θέλει να πληρώσει με τίποτα, δεν πάει προς τα δύσκολα, αντιθέτως κοιτάει πώς «να τη βολέψει» και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, ακόμη και αθέμιτα ώστε να μπορέσει να γλιτώσει από τα χρέη του».

    [02] Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

    Οι συνθέσεις της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιπποκράτους και σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, με αποφάσεις του οποίου συγκροτήθηκαν τα δύο όργανα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα στελέχη στρατεύονται εξίσου στην προσπάθειά μας. Για όλα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά και οργανωτικά αντικείμενα. Όλοι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Τους θέλω ενεργούς δίπλα μου στον αγώνα που δίνουμε για την πατρίδα και την παράταξη».

    Ειδικότερα, στην Πολιτική Γραμματεία μετέχουν (αλφαβητικά) οι:Νάσος Αλευράς,Νίκος Ανδρουλάκης,Μίμης Ανδρουλάκης,Βαγγέλης Αργύρης,Φώφη Γεννηματά,Νάντια Γιαννακοπούλου,Πέτρος Ευθυμίου,Γιάννης Κουράκης, Πάνος Μπεγλίτης,Γιώργος Παναγιωτακόπουλος,Κώστας Πανταζής,Συλβάνα Ράπτη,Κώστας Σκανδαλίδης,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Μετέχουν, επίσης, ο Συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας, Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης.

    Τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε, θα οριστούν οι υπεύθυνοι της προσπάθειας ανασύστασης στις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα συγκροτηθούν η Γραμματεία Επικοινωνίας, η Γραμματεία Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου, οι Τομείς του Κινήματος και οι Ομάδες Πολιτικού Συντονισμού ανά υπουργείο, που θα συνεργάζονται με τους αρμόδιους εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    [03] Chateau Montrose, απόλυτος σεβασμός στο terroir

    Το Chateau Montrose εμφανίζει τη δύναμη και τη συγκέντρωση που θα περίμενε κάποιος, από ένα κλασσικό κρασί, το οποίο προέρχεται από την περιοχή του Saint-Estephe. Ο Martin Bouygues, αγόρασε το οινοποιείο το 2006 και μέχρι σήμερα επέκτεινε τα κελάρια και τα βοηθητικά κτήρια. Οι ανακαινισμένοι χώροι του αποτελούν ένα θετικό στοιχείο, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση των κρασιών του κτήματος.

    Αν και τα 70 εκτάρια που αποτελείται ο αμπελώνας του, βρίσκονται σε ένα ενιαίο κομμάτι γης, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα και μοναδικό "terroir". Το έδαφος απαρτίζεται από ένα συνδυασμό από χαλίκια των Πυρηναίων, μαζί με σιδηρούχα, αμμώδη εδάφη, τα οποία "κάθονται" πάνω σε ένα πηλώδες υπέδαφος. Τα χαλίκια αντανακλούν το φως του ήλιου και συντελούν στην ορθή αποστράγγιση του εδάφους ενώ το πηλώδες υπέδαφος, εξασφαλίζει μια αρμονική προμήθεια νερού στα αμπέλια. Τα χαρακτηριστικά αυτά συναντώνται σε όλα τα τμήματα του αμπελώνα και μαζί με την παρουσία ενός ποταμού, δημιουργείται ένα μικρόκλιμα, ήπιο και βροχερό το χειμώνα και ζεστό με μια όμως δροσερή αύρα, το καλοκαίρι. Αυτές είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, οι ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ενός σπουδαίου κρασιού.

    Από το 2006 και μετά, διαχωρίστηκαν τα κελάρια από τα βοηθητικά κτήρια, τα οποία στέγαζαν το γεωργικό και αγροτικό εξοπλισμό. Το μεγαλύτερο από τα κελάρια, το οποίο χρησιμοποιείται για την παλαίωση των κρασιών, έχει επεκταθεί και είναι πλήρως αυτόνομο. Έχει γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ενός γεωθερμικού συστήματος, το οποίο θερμαίνει τα κτήρια το χειμώνα και τα δροσίζει το καλοκαίρι. Εξαιτίας αυτών των οικολογικών εγκαταστάσεων, το Chateau Montrose παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται για τις λειτουργικές ανάγκες του. Επίσης, οι εργαζόμενοι, επωφελούνται από την αίθουσα φαγητού και τις εγκαταστάσεις με τα αποδυτήρια, έτσι ώστε οι συνθήκες εργασίας τους να είναι πιο άνετες.

    Η κυρίαρχη φιλοσοφία που υπάρχει, πάνω στο κομμάτι της αμπελουργίας, είναι απλή: Απόλυτος σεβασμός στο terroir. Αυτό δικαιολογείται συνολικά από το σύστημα έδαφος/φυτό/κλίμα. Στον αμπελώνα, οργώνονται τα τμήματα εδάφους ανάμεσα στις σειρές των πρέμνων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ρίζες εισχωρούν βαθειά μέσα στο έδαφος και σε συνδυασμό με το ελεγχόμενο κλάδεμα των φύλλων, να υπάρχει ένα άριστο, αμπελουργικά, αποτέλεσμα, χωρίς καθόλου σημάδια σήψης των φυτών. Στο οινοποιείο οι διεργασίες και οι τεχνικές είναι "απαλές" και αποφεύγονται περιττές αντλήσεις του κρασιού, οι οποίες το "ταλαιπωρούν".

    Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να δημιουργείται ένα "μεγάλο" κρασί. Πάνω από 600 επαγγελματίες δοκιμάζουν το κρασί κάθε χρόνο, πριν την κυκλοφορία του και κάθε φορά έχουν την τύχη να γευθούν την έκφραση αυτού του ξεχωριστού "terroir".

    Γιώργος Μετζιδάκης, oινολόγος

    Πηγές:

    Bordeaux News www.chateau-montrose.com

    [04] Μακελειό στη Βραζιλία με επτά νεκρούς φιλάθλους της Παλμέιρας

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς χθες το βράδυ στο Σάο Πάουλο, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών από φιλάθλους της Παλμέιρας, για την κατάκτηση του Κυπέλλου Βραζιλίας.

    Η αστυνομία ενημέρωσε ότι ορισμένοι άνδρες με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα άρχισαν να πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας ομάδας φιλάθλων, οι οποίοι γιόρταζαν τη νίκη της ομάδας τους στην περιοχή του Οσάσκο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, όμως η αστυνομία όχι μόνο δεν αποκλείει, αλλά θεωρεί πιθανό οι δράστες να ήταν οπαδοί της Κορίνθιανς.

    [05] Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα προεδρεύσει ο Αλ. Τσίπρας

    Με τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν οι διήμερες εργασίες (14-15 Ιουλίου) της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και το Σχέδιο πολιτικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

    [06] Θερινές υποτροφίες ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος, για εικοστό πέμπτο έτος, το πρόγραμμα των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α)

    Το πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α., όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε το 1988 μετά από πρόταση του τότε πρύτανη, καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μάιος 1987).

    Έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη.

    Απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις Ελληνικές σπουδές.

    Το φετινό πρόγραμμα άρχισε στις 5 Ιουνίου και τελείωσε στις 11 Ιουλίου με την τελετή απονομής, στη Μεγάλη Αίθουσα, των διπλωμάτων από τον πρύτανη καθηγητή Θ. Πελεγρίνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 July 2012 - 16:30:33 UTC