Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιούνκερ: "Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα"
  • [02] Αρρωσταίνουν πιο δύσκολα όσοι έχουν παιδιά
  • [03] Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο Σύμης: "Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές"
  • [04] Συνταξιούχος γιατρός βούτηξε στο κενό από το νοσοκομείο Λαμίας
  • [05] Τις πιο σφοδρές συγκρούσεις βιώνει η Δαμασκός
  • [06] Yποβρύχιο ταξίδι με το διήγημα "Ένας χαμένος κόσμος" του Μ. Καραγάτση
  • [07] Το περπάτημα "προδίδει" τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
  • [08] Σ. Κεδίκογλου: Στόχος να μην θιγούν άλλο οι ευπαθείς ομάδες

  • [01] Γιούνκερ: "Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα"

    «Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", το οποίο κυκλοφορεί σήμερακαι παραπέμπει στην έκθεση που θα ετοιμάσει η τρόικα. Υπαινίσσεται δε, όπως εκτιμά το περιοδικό, ότι τον Σεπτέμβριο θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρώπη.

    Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της συνέντευξης, το οποίο προδημοσιεύτηκε την Κυριακήστην ηλεκτρονική έκδοση του "Der Spiegel", ο κ. Γιουνκέρ ζητεί από τους Δικαστές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου να μην καθυστερήσουν την έκδοση απόφασης σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ΕΣΜ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, καθώς «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή» και σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρεις μήνες, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «δεν βοηθάει».

    Εξάλλου, η Καγκελάριος της Γερμανίας,Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε, κατά την διάρκεια της «θερινής συνέντευξης» που παραχώρησε την Κυριακήστο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι τα μελλοντικά βήματα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά στην «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θεωρεί "υψηλό αγαθό" την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Αρρωσταίνουν πιο δύσκολα όσοι έχουν παιδιά

    Οι γονείς μπορεί να κολλάνε συχνά ιούς και άλλα μικρόβια από τα παιδιά τους, παρόλα αυτά τελικά οι ίδιοι αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, σε σχέση με όσους ενήλικους δεν έχουν παιδιά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές των τμημάτων ψυχολογίας και παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την Ροντλέσια Σνιντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής «Psychosomatic Medicine», σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν περίπου 800 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

    [03] Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο Σύμης: "Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές"

    «Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας, που συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας, για να βγει από τα οικονομικά αδιέξοδα», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 14ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιείται στη Σάμο και έχει ως θέμα τις προοδευτικές προτάσεις σε περιόδους κρίσεις, που οδηγούν στην αλλαγή.

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για τη θητεία του, τόνισε ότι όταν ανέλαβε το 2009 την πρωθυπουργία είχε ένα όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα. «Είδαμε», ανέφερε, «την ανάγκη να προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν και μια χώρα όπου επικρατούσε η κακοδιαχείριση. Ήταν ένα κράτος χωρίς διάφανη λειτουργία και με μια πολιτική ελίτ, που συχνά ήταν σε μια σχέση διαπλοκής με το καταστημένο που δεν ήθελε στην Ελλάδα αλλαγές, δικαιοσύνη, ισότητα και να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι πολίτες της».

    [04] Συνταξιούχος γιατρός βούτηξε στο κενό από το νοσοκομείο Λαμίας

    Τραγική κατάληξη είχε το πρωί στη Λαμία η υπόθεση του συνταξιούχου γιατρού ο οποίος έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο του νοσοκομείου της πόλης καί έβαλε τέλος στη ζωή του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας, της κόρης του και δεκάδων ανθρώπων.

    Ο ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας, ο οποίος συνομίλησε μαζί του, δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο γιατρός αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.

    [05] Τις πιο σφοδρές συγκρούσεις βιώνει η Δαμασκός

    Η πόλη της Δαμασκού βιώνει τις χειρότερες μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, από τις αρχές του περασμένου έτους οπότε και ξεκίνησαν οι διαμάχες, ανέφερε μια ομάδα παρακολούθησης.

    Την Κυριακή ακούστηκαν πυροβολισμοί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Συρίας, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιθετική στάση της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών.

    Η ομάδα αναφέρει ότι "είναι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό από τον Μάρτιο του 2011".

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Yποβρύχιο ταξίδι με το διήγημα "Ένας χαμένος κόσμος" του Μ. Καραγάτση

    Ο Μ. Καραγάτσης είναι ένας από τους λίγους συγγραφείς της γενιάς του 1930 που μπορούν να απευθύνονται με κυκλοφοριακές αξιώσεις στο αναγνωστικό κοινό της εποχής μας. Προικισμένος αφηγητής, μυθιστοριογράφος με πλούσια φαντασία και δεινός ζωγράφος χαρακτήρων, ο Καραγάτσης έγραψε πολλά κείμενα και για εφήβους ή παιδιά. Ανάμεσά τους και το διήγημα «Ένας χαμένος κόσμος», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ελληνόπουλο» από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1946 με εικονογράφηση του Θ. Ανδρεόπουλου.

    Γραμμένο αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Ένας χαμένος κόσμος», που κυκλοφορεί τώρα για πρώτη φορά σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Εστία» (εικονογράφηση Νίκος Καμπασελέ, επίμετρο Παναγιώτης Σφαλαγκάκος), είναι η ιστορία ενός ελληνικού υποβρυχίου το οποίο βυθίζεται το 1942, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, από ένα γερμανικό βομβαρδιστικό.

    Το διήγημα έχει ανοιχτό τέλος. Ο συγγραφέας δεν θα μας πει ούτε ποια θα είναι η τελική τύχη του ναύτη που επέστρεψε στην επιφάνεια ούτε τι απέγινε με τους συντρόφους του που παρέμειναν στην Ατλαντίδα. Ο Καραγάτσης βασίζει τη δράση του στο παιχνίδι των πολλαπλών πιθανοτήτων, μαθαίνοντας στα παιδιά να μην επαναπαύονται στην ιδέα της μίας και μοναδικής αλήθειας.

    [07] Το περπάτημα "προδίδει" τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Το αβέβαιο και βραδύτερο βάδισμα είναι πιθανό να αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, μία ελβετική, μία αμερικανική και μία ιαπωνική, που συσχετίζουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να περπατά χωρίς αβεβαιότητα και ανασφάλεια με την υγεία του εγκεφάλου του.

    Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά, δείχνουν ότι η προσεκτική παρατήρηση του βηματισμού μπορεί να προδώσει την προϊούσα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης.

    Το συμπέρασμα είναι ότι το περπάτημα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι ανεξάρτητο από τον εγκέφαλο, αλλά η υγεία του τελευταίου επηρεάζει καθοριστικά το πρώτο. Τα ευρήματα των τριών μελετών θεωρούνται πάντως προκαταρκτικά, επειδή δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

    [08] Σ. Κεδίκογλου: Στόχος να μην θιγούν άλλο οι ευπαθείς ομάδες

    Οι περικοπές πρέπει να γίνουν με τον ορθολογικότερο και δικαιότερο τρόπο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώνστας στη ΝΕΤ.

    Στόχος, όπως είπε, είναι «να μη θιγούν άλλο οι πλέον ευπαθείς ομάδες». Τόνισε ακόμη, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση περικοπών εκεί «που δεν θα υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες».

    Οσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα θα τεθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει». «Δεν έχεις και πολλή αξιοπιστία σε ό,τι φορά την αποφασιστικότητά σου να υλοποιήσεις τις αλλαγές όταν δεν έχει ανοίξει καν το επάγγελμα του κουρέα ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος», σημείωσε.

    Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να τρέξουμε», επανέλαβε ότι δύο από αυτές είναι ήδη ώριμες και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια λίστα από 23 ακόμη προς υλοποίηση.

    Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην επηρεαστούν τα ειδικά μισθολόγια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 July 2012 - 8:30:34 UTC