Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για την Ελλάδα"
  • [02] Βουτιά στον βυθό της Καλντέρας για αποκρυπτογράφηση "μυστικών" του ηφαιστείου
  • [03] "Στα όρια της κοινωνικής έκρηξης η Ελλάδα"
  • [04] Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, εισηγείται η ΡΑΕ
  • [05] Κλειστά την Πέμπτη, τα καταστήματα oπτικών ειδών

  • [01] "Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για την Ελλάδα"

    Να σταματήσει να κάνει συζήτηση με τους εντεταλμένους υπαλλήλους της Τρόικας και να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί μια άλλη στρατηγική για την Ελλάδα, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του κόμματός του.

    Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του κόμματός του να κινηθεί δυναμικά εντός και εκτός Βουλής στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για το πρώτο θέμα δήλωσε ότι πρόκειται για «προμελετημένο έγκλημα» στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι και για το δεύτερο είπε ότι «η διαπλοκή και οι υπηρέτες της θαμας βρουν μπροστά τους».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» και κάλεσε την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πορεία χρεοκοπίας της χώρας και πρόσθεσε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τότε το φθινόπωρο οδηγούμαστε σε κοινωνικό κραχ.

    [02] Βουτιά στον βυθό της Καλντέρας για αποκρυπτογράφηση "μυστικών" του ηφαιστείου

    Μια σειρά από επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πλέον μία μακρόχρονη μελέτη της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου πέρυσι υπήρξαν σημάδια ενεργοποίησης. Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από «πρώτο χέρι», για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

    Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό. Όσο ανυψώνεται ο βυθός πιεζόμενος από κάτω, τόσο μειώνεται η πίεση στους αισθητήρες, αφού πια υπάρχει μικρότερος όγκος νερού από πάνω τους.

    Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας και ιδιαίτερα στις υδροθερμικές πηγές, εξαιτίας μια πιθανής αφανούς ηφαιστειακής δραστηριότητας.

    [03] "Στα όρια της κοινωνικής έκρηξης η Ελλάδα"

    Ποσοστό 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, 7% εκτιμούν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και 3% θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).

    Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Κατά τις συναντήσεις της η κ. Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε.

    Ζήτησε, επίσης, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.

    Η κ. Μπάροου και κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησαν χθες και σήμερα διαδοχικές με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    Η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή» και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν».

    «Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή» είπε η κ. Μπάροου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, αν κατά τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν κατηγορηματική. «Δεν έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής γιατί το μόνο που έχουν μελετήσει έως τώρα είναι οι αριθμοί» τόνισε.

    [04] Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, εισηγείται η ΡΑΕ

    Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, διαχωρισμό των τελών υπέρ τρίτων (δημοτικοί φόροι, τέλος ακινήτων, ΕΡΤ, κλπ.) από τον λογαριασμό ρεύματος και μείωση των φόρων στην ενέργεια, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε αναλυτικό κείμενο προτάσεων που υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Οι προτάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν ακόμη την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δημοπράτηση λιγνιτικής ή / και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ως μεταβατικό μέτρο, έως ότου πουληθούν μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά αντίστοιχα. Επίσης, επανεξέταση των κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της αγοράς και των καταναλωτών από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς.

    [05] Κλειστά την Πέμπτη, τα καταστήματα oπτικών ειδών

    Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη, 26 Ιουλίου, τα καταστήματα οπτικών ειδών, σε όλη τη χώρα, λόγω της επίσημης αργίας της εορτής της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδος των οφθαλμών και του κλάδου των Ελλήνων Οπτικών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 July 2012 - 14:30:35 UTC