Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τέλος» οι σκαλωσιές από τη Μητρόπολη Αθηνών
  • [02] Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] «Πράσινο φως» για τη συντήρηση της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης
  • [04] Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Συρία
  • [05] Διαγραφή του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου από την ΚΟ της ΝΔ

  • [01] «Τέλος» οι σκαλωσιές από τη Μητρόπολη Αθηνών

    Ο μεγάλος σεισμός του 1999 στην Αθήνα «πλήγωσε» τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, που έκτοτε ασφυκτιά μέσα σε σκαλωσιές. Η ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του και η εκτέλεση του έργου βάζει τέλος στις σκαλωσιές, ανοίγοντας και πάλι το ναό στο κοινό. Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου στη Μητρόπολη που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την έγκριση της μελέτης από το ΚΣΝΜ, θα είναι κρίσιμο για την επαναλειτουργία του ναού. Με την ολοκλήρωση της συντήρησης, αλλά και των τελευταίων στατικών εργασιών που γίνονται στον τρούλο (οι τελευταίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2013), η Μητρόπολη αναμένεται να δοθεί και πάλι στο κοινό ως το τέλος του 2013. Η συντήρηση και αποκατάσταση του διακόσμου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

    [02] Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

    Αυξημένη είναι σήμερα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και αρχίζει το μεγαλύτερο κύμα φυγής των αδειούχων.

    Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

    Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 30 δρομολόγια για σήμερα Παρασκευή, 26 το Σάββατο και 24 την Κυριακή. Από το λιμάνι της Ραφήνας θα γίνουν 17 δρομολόγια σήμερα, 12 αύριο και 18 την Κυριακή, ενώ από το Λαύριο έχουν οριστεί για σήμερα 8 δρομολόγια και από 7 αύριο και την Κυριακή.

    Από το λιμάνι του Πειραιά τις δύο πρώτες ημέρες του Αυγούστου αναχώρησαν 51.861 επιβάτες για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και 9.564 για τον Αργοσαρωνικό, από τη Ραφήνα 10.543 και από το Λαύριο 3.052 επιβάτες.

    Μειωμένη ήταν η επιβατική κίνηση και στα τρία λιμάνια της Αττικής τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011.

    [03] «Πράσινο φως» για τη συντήρηση της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης

    Τη μελέτη συντήρησης του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού διακόσμου της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου, ενέκρινε χτες ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται επί των οδών Κολοκοτρώνη και Άνθιμου Γαζή, στο κέντρο της Αθήνας και ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Το κεντρικό κτίριο και το δεύτερο κτίριο με το βιβλιοστάσιο χτίστηκαν το 1911-1912, ενώ το κτίριο όπου στεγαζόταν η βιβλιοθήκη του Γιάννη Ψυχάρη ανεγέρθηκε το 1925-1926, με δαπάνη της οικογένειας Μπενάκη.

    Η συνολική εξωτερική μορφολογία παραπέμπει άμεσα στη νεοκλασική αρχιτεκτονική της Αθήνας των αρχών του 20ου αιώνα και φέρει επιχρίσματα στις κατακόρυφες επιφάνειες, προεξέχοντα διακοσμητικά στοιχεία, καλότεχνα μεταλλικά στέγαστρα και κιγκλιδώματα, μαρμάρινες κλίμακες στις εισόδους και μοναδικής τεχνικής τετράρριχτη κεραμοσκεπή. Εσωτερικά το κτίριο φέρει ζωγραφικό διάκοσμο σε οροφές και τοίχους, ξύλινα δάπεδα, δάπεδα με τσιμεντοπλακίδια και μωσαϊκό, ξύλινες και μεταλλικές κλίμακες, ξύλινα κουφώματα και θύρες.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, Ευρυδίκη Αμπατζή, η ανακαίνιση αφορά στην αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και στην αναδιάρθρωση των χώρων του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ευρύτερα.

    [04] Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Συρία

    "Δεκάδες" άμαχοι και σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε μια συνοικία της πόλης Χάμα, στην κεντρική Συρία, την οποία πολιορκούν δυνάμεις του τακτικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές που κάνουν λόγο για πιθανή "σφαγή".

    Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που διευθύνουν τις κινητοποιήσεις επί του πεδίου, έκαναν λόγο για "σφαγή" αναφέροντας το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά.Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HCR) εξέφρασε λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να εισέλθει χθες στο Χαλέπι για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης.

    Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις και συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.

    Σύμφωνα με την Αρμοστεία, 7.200 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε 45 σχολεία και έξι κοιτώνες.

    Οι δυνάμεις του προέδρου 'Ασαντ συνέχισαν σήμερα τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν στο Γιαρμούκ, στην περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

    Η κατάσταση των προσφύγων στη Συρία ανησυχεί την HCR. Μέσα σε μια μόνο ημέρα 700 πρόσφυγες επισκέφθηκαν το γραφείο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ κατά την ενημέρωση του Τύπου.

    Eπιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] Διαγραφή του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου από την ΚΟ της ΝΔ

    Διαγράφεται ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά.

    Ο κ. Νικολόπουλος παραπέμπεται επίσης στο Πειθαρχικό της ΝΔ με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής του από το κόμμα.

    Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ο κ. Νικολόπουλος από την ημέρα της παραίτησής του, επιδιώκει με συστηματικό και προκλητικό τρόπο τη διαγραφή του, για άγνωστους λόγους, γνωστούς όμως σε αυτόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 August 2012 - 12:30:43 UTC