Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάσεις: Άνοδος σε στρατιωτικές/αστυνομικές σχολές, πτώση στις παιδαγωγικές
  • [02] Στον εισαγγελέα ο 24χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά στη Χίο
  • [03] Στο Μουσείο της Ακρόπολης το κύπελλο του Σπύρου Λούη
  • [04] "Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει 60 δισ. ευρώ από τη βοήθεια"
  • [05] Με γυναίκα σκηνοθέτρια η έναρξη της 69ης Μόστρας στη Βενετία
  • [06] Η σωματική άσκηση περιορίζει προσωρινά την επιθυμία για τσιγάρο
  • [07] "Ελήφθη το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας"
  • [08] Βρέθηκαν βακτήρια σε παρτίδα εμφιαλωμένου νερού

  • [01] Βάσεις: Άνοδος σε στρατιωτικές/αστυνομικές σχολές, πτώση στις παιδαγωγικές

    Η εντυπωσιακή άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών/αστυνομικών σχολών και η μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

    Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια, ενώ μικτά κινούνται οι πολυτεχνικές σχολές.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος ( η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

    Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

    Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

    Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

    Αυξητικές είναι οι τάσεις τέλος και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).

    Για άλλη μια χρονιά, πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

    Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 116.173 μαθητές. Εισήχθησαν 80.615 (45.559 στα ΑΕΙ και 32.689 στα ΤΕΙ) ενώ οι 15.000 από αυτούς προέρχονται από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

    Το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε στο 69%, από 62% πέρυσι, γεγονός που ο κ.Παπαθεοδώρου απέδωσε στη «συμβατότητα» των θεμάτων με τις γνώσεις των μαθητών. Οι κενές θέσεις φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1150 από 1568 πέρυσι.

    Ο κ.Παπαθεοδώρου έκανε γνωστό, τέλος, ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

    [02] Στον εισαγγελέα ο 24χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά στη Χίο

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου οδηγείται σήμερα ο 24χρονος συλληφθείς για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ράχη Καρδαμύλων Χίου.

    Σημειώνεται ότι κατά την απολογία ομολόγησε ότι έβαλε άλλες 14 πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Ενώ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, αφού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο 61 ετών συλληφθείς για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κοιλιωμένο, στη Ζάκυνθο.

    Στο μεταξύ, σεκατάσταση συναγερμού για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς έχει κηρύξει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την περιφέρεια Ιονίων νήσων και τις περιφερειακές ενότητες: Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Σποράδων, Δ. Αγιάς και Ευβοίας.

    Αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας, η κατάσταση δεν αναμένεται αισθητά καλύτερη.

    [03] Στο Μουσείο της Ακρόπολης το κύπελλο του Σπύρου Λούη

    Τέσσερις μήνες μετά την απόκτηση του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη σε δημοπρασία, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκπληρώνει τη δέσμευσή του να παρουσιάσει το Κύπελλο στο ευρύ κοινό, ανακοινώνοντας την έκθεσή του στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 28 Αυγούστου και για ένα χρόνο.

    Έμπνευση του Γάλλου φιλόλογου και φιλέλληνα Μισέλ Μπρεάλ, το Ασημένιο Κύπελλο που απονεμήθηκε στον Μαραθωνιονίκη Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 της Αθήνας, θα φιλοξενείται για ένα χρόνο στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, και θα πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό, καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

    Αξίζει να αναφερθεί πως το Κύπελλο θα φιλοξενείται σε χώρο του Μουσείου που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Το Ίδρυμα εκπληρώνει κατ' αυτό τον τρόπο τη δέσμευσή του να καταστήσει το Κύπελλο ευρύτατα προσβάσιμο σε όλους.

    [04] "Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει 60 δισ. ευρώ από τη βοήθεια"

    Η Ισπανία προβλέπει ότι θα αξιοποιήσει 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίνtος σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα International Herald Tribune (IHT).

    Οι πρώτοι ανεξάρτητοι έλεγχοι οδήγησαν τον Ιούνιο στην εκτίμηση περί αναγκών ύψους 62 δισ. ευρώ του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, που έχει τρωθεί από την έκθεσή του στην φούσκα στον τομέα των ακινήτων.

    Όμως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένει τα αποτελέσματα άλλων τεσσάρων ελέγχων, που θα της επιτρέψουν να καθορίσει το ακριβές ύψος των αναγκών των τραπεζών.

    «Δεν θεωρώ ότι θα είναι πολύ διαφορετικά» από την εκτίμηση περί 62 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας Ντε Γκίνδος στην εφημερίδα.

    Σε ό,τι αφορά το εάν η Ισπανία θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας προς την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον όρο που έχει η θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αγορά ισπανικών ομολόγων, σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, «αυτό είναι κάτι που παραμένει εντελώς ανοικτό», είπε ο Ραχόι.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ισπανία θέλει να ενημερωθεί περισσότερο για τους συγκεκριμένους όρους που θέτει η ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για την παρέμβασή της πριν αποφασίσει εάν θα υποβάλλει σχετικό αίτημα.

    Η πίεση προς την Μαδρίτη αυξάνεται, αφού η χώρα χρειάζεται τον Οκτώβριο να αποπληρώσει χρέος μεγάλου ύψους την ώρα που είναι αναγκασμένη να δανείζεται με μεγάλο επιτόκιο για την αναχρηματοδότησή τους από τους δύσπιστους επενδυτές.

    «Η ισπανική κυβέρνηση δέχεται ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση της προσπάθειας μείωσης του δημόσιου ελλείμματος. Πρέπει να παράσχουμε διαβεβαιώσεις στην ΕΚΤ ότι θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος στην συνέντευξή του στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.

    [05] Με γυναίκα σκηνοθέτρια η έναρξη της 69ης Μόστρας στη Βενετία

    Με το πολιτικό θρίλερ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής», σκηνοθετημένο από την Ινδή Μίρα Ναϊρ, βραβευμένη το 2001 με το Χρυσό Λιοντάρι του φεστιβάλ για την ταινία της «Ο γάμος των μουσώνων», κάνει την Τετάρτη το βράδυ, 29 Αυγούστου, επίσημη έναρξη το 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

    Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ, και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Χάντσον, Ριζ Αχμέντ, Κίφερ Σάδερλαντ, Ριβ Σράιμπερ και Μάρτιν Ντόνοβαν, καταπιάνεται με σύγχρονα θέματα, όπως αυτό του φονταμενταλισμού αλλά και του αμερικανικού ονείρου, σε μια μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 κοινωνία.

    Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχει και η ελληνική ταινία μικρού μήκους «Τίτλοι τέλους», του Γιώργου Ζώη, που θα προβληθεί στο τμήμα «Ορίζοντες». Ο Γιώργος Ζώης είχε συμμετάσχει στο φεστιβάλ της Βενετίας και το 2010 με τη μικρού μήκους ταινία του «Casus Belli».

    [06] Η σωματική άσκηση περιορίζει προσωρινά την επιθυμία για τσιγάρο

    Οι καπνιστές που προσπαθούν να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν θα ήταν προτιμότερο να αντικαταστήσουν την επιθυμία τους για τσιγάρο με τη σωματική άσκηση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

    Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Addiction ("Εθισμός") συνδύασαν τα στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες 19 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση σε γενικές γραμμές βοηθάει όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα να αντιμετωπίσουν την επιθυμία τους για νικοτίνη.

    "Ασφαλώς η σωματική άσκηση φαίνεται να έχει προσωρινά οφέλη και υπό αυτή την έννοια προτείνεται ανεπιφύλακτα", δήλωσε ο Έντριαν Τέιλορ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Ψυχολογίας της Υγείας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία και επικεφαλής της μελέτης.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] "Ελήφθη το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας"

    « Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, η διαδρομή είναι μακρά, η προσπάθεια είναι μεγάλη, θεωρούμε ότι το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη. Από εκεί και πέρα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι.

    Ο κ. Κεδίκογλου ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται αντιδράσεις βουλευτών και από τη ΝΔ λόγω των μέτρων ανέφερε: «Δεν μας φοβίζουν γιατί γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να μας τοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης πολύ σύντομα. Αναζητούμε και θα βρούμε τον δικαιότερο δυνατό τρόπο για να περάσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Είναι κοινή απόφαση πιστεύω όλων όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης.»

    Σε άλλη ερώτηση αν θα γίνουν διαγραφές βουλευτών που θα καταψηφίσουν τα μέτρα απάντησε: «Δεν είναι της θέσης μου να πω για διαγραφές, ή για οτιδήποτε άλλο. Το σίγουρο είναι ότι όταν έχουμε όλοι βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό, ή όποιο άλλο συμφέρον, δε νομίζω ότι μπορεί να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές».

    [08] Βρέθηκαν βακτήρια σε παρτίδα εμφιαλωμένου νερού

    Την ανάκληση όλων των παρτίδων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών "Λουτράκι Προβής" που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που τα παράγει και τα διακινεί.

    Από εργαστηριακές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε παρτίδες παραχθέντων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών διαπιστώθηκε σε μία από αυτές η ύπαρξη του παθογόνου βακτηρίου πυοκυανική ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλύσεις και των υπολοίπων δειγματισθέντων παρτίδων. Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

    Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής» σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνία λήξης Λ 17.8.2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 August 2012 - 8:30:38 UTC