Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ανάγκη να στηριχθούν οι επιλογές της κυβέρνησης
  • [02] «Πράσινος δακτύλιος» στην Αθήνα από 3 Σεπτεμβρίου
  • [03] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την Εμπορική Τράπεζα
  • [04] Εντείνεται η ύφεση στην Ισπανία, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4%
  • [05] Η τροπική καταιγίδα Ισαάκ κατευθύνεται προς τη Λουιζιάνα
  • [06] Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων του Δούναβη
  • [07] Κ. Αρβανιτόπουλος: Ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Ανάγκη να στηριχθούν οι επιλογές της κυβέρνησης

    «Οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε τις θυσίες του λαού και τις δικές μας ιστορικά προσπάθειες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδας του Κινήματος και υπογράμμισε ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προσέρχεται με αυτό το εθνικό πλαίσιο.

    «Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους στοιχεία όπως τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία, αλλά την εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε, αυτό απαιτεί η χώρα και οι περιστάσεις», σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η «η δοκιμασία της παράταξης δεν έχει τελειώσει δυστυχώς, γιατί δεν έχει τελειώσει η δοκιμασία της πατρίδας» και πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για να τοποθετηθεί με βάση τέσσερις αρχές που περιέγραψε. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι «θυσίες» του νέου πακέτου δεν μπορεί να είναι οριζόντιες και πρέπει να έχουν εσωτερικά δίκαιο χαρακτήρα, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης», ότι τα μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα σύλληψης της φοροδιαφυγής («το φαινόμενο της Ύδρας τροφοδότησε όλα τα άδικα και αρνητικά στερεότυπα εναντίον της χώρας», επισήμανε), ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων και, τέλος, ότι αυτά μέτρα πρέπει να οδηγούν στον ορατό τελικό στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, των θετικών ρυθμών και του τελικά βιώσιμου χρέους.

    «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να είναι εμφανής η εσωτερική δικαιοσύνη των μέτρων», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «'Αρα δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις και να παρακολουθούμε παθητικά».

    Επιπλέον, ανέφερε ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Σαμαράς να λειτουργεί ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, που φέρνει τους εταίρους της προ τετελεσμένων γεγονότων.

    Εξηγώντας την αναφορά του, είπε πως αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα κυβερνηθεί όπως θέλησε ο λαός, συλλογικά, με συνδιαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

    [02] «Πράσινος δακτύλιος» στην Αθήνα από 3 Σεπτεμβρίου

    Σε ισχύ τίθεται και πάλι από τις 3 Σεπτεμβρίου το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με ορισμένες διαφοροποιήσεις φέτος, όσον αφορά στα νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «πράσινο δακτύλιο», επιτρέπεται η κυκλοφορία χωρίς περιορισμό των Ι.Χ. αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

    Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά.

    Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του δακτυλίου με το γνωστό εκ περιτροπής σύστημα των «μονών - ζυγών».

    [03] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την Εμπορική Τράπεζα

    Συνεχίζει τις συζητήσεις η Credit Agricole τόσο με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς όσο και με τις τρεις ελληνικές τράπεζες που υπέβαλαν προτάσεις για την θυγατρική της στην Ελλάδα, Εμπορική Τράπεζα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ομίλου δεν κατέληξε σε απόφαση.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου της μητρικής, «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ώστε να προχωρήσουμε σε πιο προχωρημένες συνομιλίες αναφορικά με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που έχουμε λάβει, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συνομιλιών με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες στις οποίες θα υπόκειται η συμφωνία»,

    Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για την Εμπορική Τράπεζα έχουν υποβάλει τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, η Credit Agricole επιδιώκει να διατηρήσει την παρουσία της στην Ελλάδα, συμμετέχοντας ως μέτοχος μειοψηφίας στο νέο ισχυρό τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί, διαδικασία που απαιτεί χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που τίθενται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές.

    [04] Εντείνεται η ύφεση στην Ισπανία, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4%

    Βαθύτερα στην ύφεση κύλησε η Ισπανία στη διάρκεια του Β' τριμήνου του έτους, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του Α' τριμήνου, οπότε είχε καμφθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με οριστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    Mε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής διευκρίνισε ότι η συνολική εθνική ζήτηση (ιδιωτική κατανάλωση και δημόσιες δαπάνες) βαρύνει ολοένα και περισσότερο αρνητικά στο ΑΕΠ της χώρας, υπό το φως του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ήτοι μιας συνολικής οικονομικής επιβράδυνσης, η εξωτερική ζήτηση (εξαγωγές και τουρισμός) που επέτρεπε έως τώρα στη χώρα να παραμένει στην επιφάνεια, εμφανίζεται πλέον να μην αρκεί.

    [05] Η τροπική καταιγίδα Ισαάκ κατευθύνεται προς τη Λουιζιάνα

    Η τροπική καταιγίδα Ισαάκ, με ανέμους που ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, κατευθύνεται σήμερα το πρωί προς τις ακτές στον Κόλπο του Μεξικού και συγκεκριμένα προς την πολιτεία της Λουιζιάνα, την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η καταιγίδα που αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) θα πλήξει την Λουιζιάνα, η οποία έχει ακόμα τα σημάδια του κυκλώνα Κατρίνα που τον Αύγουστο του 2005 προκάλεσε το θάνατο 1.800 ανθρώπων. Ο κυκλώνας αυτός ήταν ο χειρότερος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο από πλευρά θανάτων όσο και ζημιών.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόμπι Τζίνταλ κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

    [06] Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων του Δούναβη

    Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έχει πέσει η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Δούναβη, στο βουλγαρορουμανικό τμήμα του, έχοντας ουσιαστικά «παγώσει» τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία για την εκμετάλλευση και διατήρηση του Δούναβη στη Βουλγαρία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κοντά στην πόλη Μπέλενε, όπου τρία σκάφη έχουν «κολλήσει».

    Οι ειδικοί αναμένουν ένα παλιρροιακό κύμα 30-40 εκατ. από τον άνω Δούναβη, αλλά εκτιμούν πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει σημαντικά.

    Πέρυσι, η στάθμη του Δούναβη είχε κατεβεί τόσο χαμηλά, που προσωρινά είχαν παύσει τα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων.

    [07] Κ. Αρβανιτόπουλος: Ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη

    Για το σχέδιο εξορθολογισμού της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπισθούν τα κενά που ενδέχεται να προκύψουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, στη ΝΕΤ.

    «Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες. Μετά θα καλυφθούν», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «όταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού χωρίς να υπάρξουν κενά».

    Αναφέρθηκε, ακόμη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σε πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό, αλλά και στο θέμα των μουσουλμάνων για τους οποίους, όπως σημείωσε, «προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων και αυτό βοηθά στην ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία».

    Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, επανέλαβε την ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο, ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 August 2012 - 8:30:37 UTC