Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέτει σήμερα η Λ. Κατσέλη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη
  • [02] Μία τηλεόραση που ελέγχεται μόνο με τα μάτια
  • [03] "Ολυμπιακό" βραβείο για το περιβάλλον διεκδικούν οι Πρέσπες
  • [04] Eκδήλωση για την 38η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Θανάσιμος τραυματισμός 59χρονου από έκρηξη, στην Κρήτη
  • [06] Πέθανε στα 92 του ο ιδρυτής της Ενωτικής Εκκλησίας, Σουν Μιουνγκ Μουν
  • [07] Έχασε το χρυσό από τον Ολιβέιρα ο "θρύλος" Πιστόριους
  • [08] Tο ζην επικινδύνως και η "Φυγή του κυρίου Μοντ"
  • [09] Το λάδι της καρύδας προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια
  • [10] Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στo Πακιστάν
  • [11] Συγκρούσεις με 30 νεκρούς στη νοτιοανατολική Τουρκία

  • [01] Καταθέτει σήμερα η Λ. Κατσέλη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη

    Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέληανοίγεισήμερα τον κύκλο των καταθέσεωνστους οικονομικούςεισαγγελείςΓρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας δεν θα έβγαινε.

    Εκτός από την κ. Κατσέλη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ως μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν ακόμα οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,Πέτρος Χριστοδούλου.

    Nα σημειωθεί ότι από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους θα εξαρτηθεί η πορεία της συγκεκριμένης δικογραφίας, καθώς αμέσως μετά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αν δεν κρίνουν αναγκαία την εξέταση άλλων μαρτύρων, θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ή όχι τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

    [02] Μία τηλεόραση που ελέγχεται μόνο με τα μάτια

    Μία φουτουριστική τηλεόραση, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Gaze TV», η οποία ελέγχεται μόνο με τα μάτια τού θεατή και όχι με το τηλεκοντρόλ, παρουσίασε η κινεζική πολυεθνική εταιρία Haier στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2012 του Βερολίνου.

    Η συσκευή χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το BBC, μία καινοτομική τεχνολογία της σουηδικής εταιρίας Tobii που έχει ήδη αξιοποιηθεί για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα μάτια. Οι χρήστες ελέγχουν την τηλεόραση κοιτάζοντας στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία διεπαφή (interface) μέσω της οποίας, πάλι με το βλέμμα, μπορούν να αλλάξουν την ένταση του ήχου, τα κανάλια και να δώσουν άλλες εντολές στη συσκευή, ανάλογα με το εικονίδιο στο οποίο κάθε φορά διαλέγουν να εστιάσουν την ματιά τους.

    Προς το παρόν, η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν αποφεύγει τις δυσλειτουργίες, όμως έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό τηλεχειριστήριο μελλοντικά. Οι υπάρχουσες «έξυπνες» τηλεοράσεις προσφέρουν στον χρήστη- τηλεθεατή έλεγχο μέσω φωνής και χειρονομιών, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποφεύγονται πάντα τα λάθη και οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως.

    [03] "Ολυμπιακό" βραβείο για το περιβάλλον διεκδικούν οι Πρέσπες

    Μία θέση στην τετράδα των φιναλίστ για το διεθνές βραβείο "Thiess International Riverprize", που θεωρείται το αντίστοιχο των Ολυμπιακών για το περιβάλλον, κατέκτησαν οι Πρέσπες, χάρη στο έργο «Αποκατάσταση Υγρών Λιβαδιών και Διαχείριση της Μικρής Πρέσπας» της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

    Οι Πρέσπες, μαζί με τον ποταμό Willamette των ΗΠΑ, το διασυνοριακό ποταμό Okavango (Ανγκόλα, Ναμίμπια και Μποτσουάνα) και τον ποταμό Nushagak, επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικούν το διεθνές αυτό βραβείο, που απονέμεται από το International River Foundation της Αυστραλίας σε φορείς ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο νικητής του βραβείου, που θεσμοθετήθηκε το 1999, θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου "Riversymposium", που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του International River Foundation Μάθιου Ρέντι, οι τέσσερις φιναλίστ εκπροσωπούν τους υποψηφίους των μεταλλίων «στην Ολυμπιάδα του περιβάλλοντος».

    [04] Eκδήλωση για την 38η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα μιλήσει στις 19.30, στην εκδήλωση για την 38η Επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, στο αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη.

    [05] Θανάσιμος τραυματισμός 59χρονου από έκρηξη, στην Κρήτη

    Την τελευταία του πνοή, μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στα Χανιά, άφησε χθες το βράδυ ένας 59χρoνος που τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη ενώ έσκαβε τον κήπο του σπιτιού στο οποίο διαμένει η μητέρα του, στο Καστέλι Κισάμου.

    Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή «Μαρεδιανά» κάτω από συνθήκες που έρευνα η αστυνομία.

    Σήμερα το πρωί μάλιστα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυτοψία και εκτεταμένη έρευνα στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να διαπιστώσουν από τι προήλθε η έκρηξη, η οποία δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα.

    Ο άντρας, που από την έκρηξη τραυματίστηκε βαρύτατα, αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κισάμου. Όμως, κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χανίων, κατέληξε.

    [06] Πέθανε στα 92 του ο ιδρυτής της Ενωτικής Εκκλησίας, Σουν Μιουνγκ Μουν

    Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Σουν Μιούνγκ Μουν, ιδρυτής της Ενωτικής Εκκλησίας, γνωστής ως αίρεση Μουν, που έγινε μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία με τρία εκατομμύρια πιστούς σε περίπου 200 χώρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της θρησκευτικής οργάνωσης.

    Ο νοτιοκορεάτης δισεκατομμυριούχος νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες και η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί από τους γιατρούς "μη αναστρέψιμη".

    Ο Μουν ίδρυση της οργάνωσή του το 1954 και θεωρείται ως μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες στον κόσμο. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τους κοινούς γάμους χιλιάδων ζευγαριών.

    Η Ενωτική Εκκλησία έχει εμπλακεί σε διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες από τις κατασκευές ως τα μέσα ενημέρωσης και από των τομέα των τροφίμων σε αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Νότια Κορέα.

    [07] Έχασε το χρυσό από τον Ολιβέιρα ο "θρύλος" Πιστόριους

    Δεν... τρίτωσαν τελικά τα χρυσά μετάλλια στα 200 μέτρα (κατηγορία Τ44) των Παραολυμπιακών Αγώνων για τον Όσκαρ Πιστόριους.

    Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας, στον τελικό του αγωνίσματος που έγινε παρουσία 80.000 θεατών, οι οποίοι βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για να δουν από κοντά τον θρύλο των Αγώνων, περιορίστηκε τελικά στη δεύτερη θέση του αγωνίσματος με επίδοση 21.52.

    Ο Βραζιλιάνος Αλαν Φοντέλες Κάρντος Ολιβέιρα είναι ο αθλητής που «έκλεψε» το μετάλλιο από τον Πιστόριους και, όπως ήταν λογικό, έριξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα αγώνισμα, όπου ο Πιστόριους ήταν ο απόλυτος άρχοντας τόσο στην Αθήνα όσο και στο Πεκίνο. Η επίδοση του Βραζιλιάνου ήταν 21.45, η οποία απέχει 15 εκατοστά (21.30) από την επίδοση που είχε πετύχει το πρωί ο Πιστόριους, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα

    [08] Tο ζην επικινδύνως και η "Φυγή του κυρίου Μοντ"

    Ο Ζορζ Σιμενόν έχει διαπρέψει ως συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου και αγωνίας, ενταγμένος σε μια πολύ ισχυρή παράδοση, που θα γεννηθεί στις ΗΠΑ, στα μέσα του 19ου αιώνα, με τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, για να διαπλεύσει εν συνεχεία τον Ατλαντικό και να εγκατασταθεί προϊόντος του χρόνου στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία με τα έργα των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Άγκαθα Κρίστι, Ντόροθι Σάγιερς, Γκίλμπερτ Τσέστερτον, Έντγκαρ Ουάλας, Π. Ντ. Τζέιμς, Μορίς Λεμπλάν, Λεό Μανέ και Ρόμπερτ βαν Γκούλικ. Όμως, κανένα μυθιστόρημα του Σιμενόν δεν περιορίζεται στην αστυνομική του δράση.

    Μελετώντας πολύ προσεκτικά τους χαρακτήρες του, ο συγγραφέας θα δώσει στην πλοκή και στη θεματογραφία του μιαν έντονα υπαρξιακή διάσταση, που θα γίνει σαφέστερη όταν θα παραμερίσει σε κάποια βιβλία του την αστυνομική ίντριγκα προκειμένου να μιλήσει για τα αιματηρά αγκάθια των καθημερινών (ερωτικών και οικογενειακών) σχέσεων.

    Σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και η «Φυγή του κυρίου Μοντ», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Άγρα» (σελ. 205) σε μετάφραση Αργυρώς Μακάρωφ.Η ιστορία της «Φυγής του κυρίου Μοντ» είναι η ιστορία ενός 48χρονου μεγαλοαστού, που αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αφόρητα τυποποιημένο επιχειρηματικό και προσωπικό του βίο στο Παρίσι, αναζητώντας την ελευθερία του στη Μασσαλία.

    Ένα μυθιστόρημα που θα περιβάλει, χάρη και στο εξαιρετικά κομψό του γράψιμο, το ζην επικινδύνως με μιαν ονειρική, σχεδόν ποιητική αύρα.

    [09] Το λάδι της καρύδας προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια

    Η χρησιμοποίηση λαδιού καρύδας από κοκοφοίνικα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, τα οποία σαπίζουν τα δόντια. Το εν λόγω λάδι αποτελεί αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε εμπορικά προϊόντα οδοντικής προστασίας, σύμφωνα με Ιρλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Athlone, με επικεφαλής τον δρα Ντάμιεν Μπρέιντι, έλεγξαν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του λαδιού καρύδας τόσο στη φυσική ανεπεξέργαστη κατάστασή του, όσο και μετά από την επεξεργασία του με ένζυμα (όπως κατά την πέψη). Το λάδι δοκιμάστηκε εναντίον στελεχών του στρεπτόκοκκου, ενός βακτηρίου πολύ συνηθισμένου μέσα στο στόμα.

    Όπως διαπιστώθηκε, ιδίως η επεξεργασμένη μέσω ενζύμων μορφή του λαδιού της καρύδας εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου, μεταξύ των οποίων ενός (Streptococcus mutans) που παράγει οξύ και συνιστά μείζονα απειλή για φθορά των δοντιών.

    [10] Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στo Πακιστάν

    Κανένας Αμερικανός δεν σκοτώθηκε σήμερα κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί στο κέντρο της Πεσαβάρ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας διαψεύδοντας τον Μιάν Ιφτικάρ Χουσάιν, υπουργό Πληροφοριών της επαρχίας Χαϊμπέρ Παχτούνχουα που είχε ανακοινώσει ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι του προξενείου.

    "Κανένας Αμερικανός δεν σκοτώθηκε", είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

    Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στο κέντρο της Πεσαβάρ κοντά στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε μια συνοικία όπου διαμένουν εργαζόμενοι στο αμερικανικό προξενείο και έχουν την έδρα τους αρκετές ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών, η επίθεση είχε στόχο αυτοκίνητο του αμερικανικού προξενείου και από αυτήν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν τέσσερις.

    [11] Συγκρούσεις με 30 νεκρούς στη νοτιοανατολική Τουρκία

    Εννιά άντρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και περίπου είκοσι κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε επίσημη τοπική πηγή.

    "Εννιά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ Βαχντετίν Εζκάν. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μπεϊτουσεμπάμπ και περίπου είκοσι αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν, ανακοίνωσαν τοπικές πηγές.

    Ομάδα ανταρτών επιτέθηκε με ρουκέτες και πολυβόλα εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Αστυνομικοί και στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις", τόνισε ο Εζκάν.

    ο ΡΚΚ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις του εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 September 2012 - 6:30:39 UTC