Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες ορθόδοξου ναού στο Κόσοβο
  • [02] Ξεκινάει η προπώληση για την «Οδύσσεια» στο Εθνικό σε σκηνοθεσία Ρ. Ουίλσον
  • [03] Σε κίνδυνο καρδιοπαθείς λόγω έλλειψης του αντιπηκτικού Sintrom
  • [04] Το ΚΚΕ ζητά «ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ»
  • [05] Νέα αφετηρία η 38η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
  • [06] "Οφείλει ο Α. Σαμαράς να υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής για την Siemens"
  • [07] Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν τα μέτρα, δηλώνει ο Σίμος Κεδίκογλου
  • [08] Ο ΟΛΘ παραχώρησε δύο πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό
  • [09] Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στους δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
  • [10] Στα 6,676 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες
  • [11] Η ΕΚΤ «δεν πρέπει» να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, επιμένει ο Σόιμπλε

  • [01] Αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες ορθόδοξου ναού στο Κόσοβο

    Την πρόθεσή του να συμβάλλει στην αποκατάσταση της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσόβου την εκδήλωσε αμέσως μετά την οργανωμένη επίθεση στις ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων (Μάρτιος 2004).

    Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συμμετείχε ενεργά στον φορέα International Independent Commission for Cultural and Natural Heritage in Kosovo/ Reconstruction Implementation Commission, που δημιούργησε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης.

    Μεταξύ των έργων που υλοποίησε, ήταν και η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου του ναού του Αγίου Γεωργίου του Runovic στο Prizren. Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός (15ος-16ος αι.) είναι κατάγραφος με αξιόλογες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατες φθορές από την πυρπόλησή του το 2004. Εκτός από την αλλοίωση των χρωμάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, η ζωγραφική επιφάνεια υπέστη πλήρη απολέπιση με κίνδυνο να καταπέσει και να χαθεί όλη η ζωγραφική.

    [02] Ξεκινάει η προπώληση για την «Οδύσσεια» στο Εθνικό σε σκηνοθεσία Ρ. Ουίλσον

    Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η προπώληση για την πολυαναμενόμενη παράσταση του χειμώνα, που δεν είναι άλλη από την «Οδύσσεια» που θα ανέβει τον Οκτώβριο στην Κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία Mπομπ Ουίλσον.

    Ο Ουίλσον, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, εμπνέεται από το ομηρικό έπος και δημιουργεί με Έλληνες ηθοποιούς μια πρωτότυπη παράσταση στην ελληνική γλώσσα (συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro του Μιλάνου).

    Η «Οδύσσεια», που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο του 2013, θα μεταφερθεί στη συνέχεια για τρεις εβδομάδες στο Piccolo Teatro του Μιλάνου αλλά και σε άλλους προορισμούς του εξωτερικού.

    Στην παράσταση παίζουν οι : Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Σταύρος Ζαλμάς, Λυδία Κονιόρδου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ζέτα Δούκα, Αποστόλης Τότσικας, Λένα Παπαληγούρα, Μαριάνα ΚαβαλιεράτουΚοσμάς Φοντούκης, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Γιώργης Τσαμπουράκης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Τζαβάρας και Γιωργής Τσαμπουράκης.

    Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου.

    [03] Σε κίνδυνο καρδιοπαθείς λόγω έλλειψης του αντιπηκτικού Sintrom

    Άμεσος κίνδυνος προκύπτει για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη γνωστού αντιπηκτικού φαρμάκου, που χορηγείται από το στόμα. Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg καθώς, όπως εκτιμά, το φάρμακο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος.

    Ο ΙΣΑ έχει, ήδη, αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Novartis, που παράγει και διακινεί στην ελληνική αγορά το Sintrom 4mg και ζητά να ενημερωθεί από τη εταιρεία για την αιτία της έλλειψης, αλλά και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διακίνηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη αυτού του μοναδικού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και, για αυτό, πρέπει να είναι άμεση και η παρέμβαση του ΕΟΦ.

    Από την πλευρά της, η εταιρεία Novartis σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, επισημαίνει ότι η εταιρεία εφοδιάζει επαρκώς την αγορά με το αντιπηκτικό Sintrom 4mg, πάνω από 40 χρόνια και περιορίζεται να παρατηρήσει ότι «υπό την προϋπόθεση ότι δεν πραγματοποιούνται παράλληλες εξαγωγές του σκευάσματος, δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται φαινόμενα ελλείψεων». Πάντως, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, «έτσι ώστε να διευκρινισθεί το ζήτημα περαιτέρω».

    [04] Το ΚΚΕ ζητά «ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ»

    «Το θέμα δεν είναι οι σχέσεις του ΕΟΠΠΥ με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, των οποίων βεβαίως τα αιτήματα είναι δίκαια, αλλά ότι οδεύουμε σε μια περίοδο, όπου ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στην τσέπη του, θα μπορεί να αγοράζει «άλφα», «βήτα» ή και καθόλου υπηρεσίες υγείας, φάρμακα κλπ», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «εκεί είναι το πρόβλημα: αν ο λαός θα έχει ισότιμη, δωρεάν και σύγχρονη περίθαλψη, ανεξάρτητα από το αν δουλεύει ή όχι και ανεξάρτητα από τι εργασιακές σχέσεις έχει».

    «Με αυτή την έννοια εμείς διεκδικούμε ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΠΥ, απόδοση όλων των υπεσχημένων και γενναία αύξηση, καθώς διαφορετικά τα πράγματα θα περιπλακούν τόσο πολύ, ώστε θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εργαζόμενους, μπροστά σε μια γενική καταστροφή των παροχών υγείας, να δεχθούν να πληρώνουν περισσότερα», είπε η κ. Παπαρήγα.

    [05] Νέα αφετηρία η 38η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου

    «Η 38η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για πανηγυρικούς εορτασμούς», αλλά «αντιθέτως, αποτελεί μια νέα αφετηρία που μπορεί να επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή μας στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, την προσήλωσή μας, την πίστη μας, στις δυνάμεις του ελληνισμού και τις δυνατότητες της χώρας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για την επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος, στο περιοδικό BHMAGAZINO.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ο αγώνας που δίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει κοινούς στόχους με αυτούς που οδήγησαν στην ίδρυσή του, το 1974.

    Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της χώρας, σημειώνει, τότε ήταν από γεωπολιτικές δυνάμεις που επέβαλαν διαχρονικά τη θέλησή τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, ενώ «σήμερα, είναι αγώνας για την απεξάρτηση της χώρας από τις αδυναμίες και τις παθογένειες ενός άδικου πελατειακού συστήματος και από τις συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και οδήγησαν στη δημιουργία ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους».

    [06] "Οφείλει ο Α. Σαμαράς να υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής για την Siemens"

    «Λίγο πριν την επιβολή και ανακοίνωση των επώδυνων για τους πολίτες και αδιέξοδων για την οικονομία μέτρων, με τα οποία μπαίνει ταφόπλακα στις ψεύτικες ελπίδες που καλλιέργησαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και η μετεκλογική προγραμματική συμφωνία των τριών προθύμων εταίρων, ο κ. Σαμαράς έχει την ελάχιστη υποχρέωση για λόγους δικαιοσύνης, να υπερψηφίσει την πρόταση των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" για εξεταστική επιτροπή, να ακυρώσει τον επαχθή συμβιβασμό με τη Siemens και να απαιτήσει από την κ. Μέρκελ να του παραδώσει τη λίστα Χριστοφοράκου, με τους διεφθαρμένους πολιτικούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

    «Κύριε Σαμαρά, κατά το "ανήρ κομπαστής" του Αισώπου, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα"» καταλήγει η δήλωση του κ. Ζώη.

    [07] Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν τα μέτρα, δηλώνει ο Σίμος Κεδίκογλου

    To αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν τα μέτρα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑLPHA 989" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τη δικαιότερη δυνατή λύση σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για αποφάσεις που δεν θα ήθελε να πάρει κανένας, αλλά είναι αναγκαίες και θα είναι οι τελευταίες.

    Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι τα μέτρα θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάπτυξης και σημείωσε ότι «αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το ποσόν που πρέπει να εξοικονομηθεί για να αρχίσουμε να ανακτούμε την οικονομική ανεξαρτησία μας. Είναι αυτό που λείπει για να έρθουμε "ίσα βάρκα- ίσα νερά" σε έσοδα και δαπάνες. Διότι δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει η χώρα μας, κάθε ώρα που περνά, κάθε μέρα που περνά, να δημιουργεί νέο χρέος. Θέλουμε την ανεξαρτησία μας, θέλουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια».

    Υπογράμμισε, δε, πως εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη δόση των 31,5 δισ. «ένα μεγάλο μέρος θα πάει στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου».

    [08] Ο ΟΛΘ παραχώρησε δύο πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό

    Στη διάθεση δύο πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό, έναντι συμβολικού αντιτίμου, προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με στόχο την ενίσχυσή του με πλοιάρια βοηθητικού ρόλου. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας -όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- τη σημαντική συνεισφορά του Πολεμικού Ναυτικού τόσο στην ασφάλεια της χώρας, όσο και στην κοινωνία γενικότερα, ο ΟΛΘ παραχώρησε στις υπηρεσίες του το ρυμουλκό «Πίνδος» και το πυροσβεστικό «Βότσης». Η παράδοση-παραλαβή έγινε στα γραφεία της ΟΛΘ Α.Ε. μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, Στέλιου Αγγελούδη και του διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, πλοίαρχου Χ. Παυλούδη

    [09] Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στους δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

    Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, το παραπάνω ποσό κατανέμεται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

    [10] Στα 6,676 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

    Στα 6,676 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο εφέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και βαίνουν αυξανόμενες από μήνα σε μήνα (ήταν 6,619 δισ. ευρώ τον Ιούνιο εφέτος και 5,734 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2011).

    Σχεδόν το μισό από το συνολικό ποσό είναι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, που έφτασαν σε 3,019 δισ. ευρώ (από 2,982 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 2,736 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2011). Ακολουθούν τα νοσοκομεία με «φέσια» στους προμηθευτές ύψους 1,636 δισ. ευρώ (από 1,630 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1,281 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2011). Ενώ, οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι 814 εκατ. ευρώ, από 771 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

    Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι οφειλές τόσο των υπουργείων (στα 884 εκατ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, με τα περισσότερα, ύψους 340 εκατ. ευρώ να τα οφείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας), όσο και των λοιπών νομικών προσώπων (σε 323 εκατ. ευρώ από 329 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο).

    [11] Η ΕΚΤ «δεν πρέπει» να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, επιμένει ο Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «λαθεμένες προσδοκίες» σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της πολυαναμενόμενης συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού αυτού.

    Επανέλαβε εξάλλου την γερμανική θέση σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk: «τα χρέη των κρατών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ».

    Οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι τεράστιες, καθώς ο πρόεδρός της Μάρτιο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου της τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά ?κάτι για το οποίο διατυπώνονται ενστάσεις στη Γερμανία? για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 September 2012 - 12:30:41 UTC