Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης η Μέρκελ
  • [02] Τελικά, υπάρχει εξωγήινη ζωή;
  • [03] Νέος κύκλος απολογιών για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
  • [04] Β. Ιρλανδία: 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια
  • [05] Συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της χώρας κατά 50% προβλέπει διάταγμα του υπ. Δικαιοσύνης
  • [06] Δεν χρειάζεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας
  • [07] Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, ΚΚΕ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομείων
  • [08] ΚΚΕ: «Ο δρόμος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν έχει ούτε τέλος, ούτε πάτο»
  • [09] Σε εξέλιξη φωτιά στη Μάνη

  • [01] Υπέρ μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης η Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση, ενώπιον των συμμάχων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού βαυαρικού κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), για μια ισχυρή και αλληλέγγυα Ευρώπη.

    Η Γερμανία θα πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες, «ακόμα κι αν μερικές φορές μπορεί να λεχθεί ότι είμαστε σκληροί», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της με την ευκαιρία μιας λαϊκής γιορτής στο ανατολικό τμήμα της Βαυαρίας.

    «Θέλουμε για την Ευρώπη μια σταθερή ένωση και το τέλος της κρίσης του χρέους», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «ισχυρή» σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το CSU είναι πιο αυστηρό στις θέσεις του έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες?ορισμένα κορυφαία στελέχη του δεν δίστασαν να ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Μέρκελ πάντως διαβεβαίωσε τις χώρες αυτές για την «αλληλεγγύη» της.

    «Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, οι χώρες αυτές έχουν κερδίσει την αλληλεγγύη μας. Τους ευχόμαστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους», τόνισε η καγκελάριος.

    Επιμέλεια: Χ. Κωσταντόπουλος

    [02] Τελικά, υπάρχει εξωγήινη ζωή;

    Υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή γύρω από δυαδικούς αστέρες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.Αστρονόμοι στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια) ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά τουλάχιστον δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από έναν δυαδικό αστέρα --δύο άστρα σε αμοιβαία τροχιά--, μια ανακάλυψη που αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή.

    Οι επιστήμονες δεν ήταν ως τώρα σίγουροι πως σ' αυτή την περίπτωση, όταν δύο αστέρες περιστρέφονται μαζί γύρω από ένα κέντρο βαρύτητας, μπορεί να περιστρέφονται ταυτόχρονα γύρω τους πολλοί πλανήτες.

    Οι διατάξεις, οι αλληλεπιδράσεις τους και οι διαφορές στις τροχιές ανάλογα με τη θέση των πλανητών και των αστέρων τους καθιστούν πράγματι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν πλανήτες σ' αυτό τον τύπο συστήματος.

    Όμως οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο κατάφεραν να παρατηρήσουν πλανήτες --δύο, ίσως μάλιστα και τρεις-- γύρω από το Κέπλερ-47, ένα άστρο με μέγεθος ίσο με αυτό του Ηλίου, το οποίο συνδέεται με ένα άλλο άστρο τρεις φορές μικρότερο. Αυτοί οι δύο νέοι πλανήτες έχουν το μέγεθος του Ποσειδώνα και αποτελούνται από αέρια.

    Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, οι καλιφορνέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο πιο απομακρυσμένος από τους δύο πλανήτες βρίσκεται μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» αυτού του πλανητικού συστήματος: ούτε υπερβολικά κοντά ούτε υπερβολικά μακριά από τους αστέρες, σε μια περιοχή όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [03] Νέος κύκλος απολογιών για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

    Nέο κύκλο συμπληρωματικών απολογιών θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση να περνά σύντομα το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, προκειμένου να δώσει την δική του εκδοχή για την σωρεία στοιχείων που προέκυψαν μετά την προφυλάκιση του.

    Οι ανακριτές της υπόθεσης προετοιμάζονται για τις συμπληρωματικές απολογίες και συντάσσουν τα ερωτηματολόγια, ταξινομώντας τα νέα στοιχεία της υπόθεσης.

    Ήδη, έχει ζητήσει να δώσει συμπληρωματική απολογία ο προσωρινά κρατούμενος στην υπόθεση Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της Arcon Constructions, προκειμένου να δώσει την δική του εκδοχή για την κακουργηματική κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αντιμετωπίζει, καθώς τον περασμένο Απρίλιο, μετά την σύλληψη του, είχε επιφυλαχθεί για την απολογία του.

    [04] Β. Ιρλανδία: 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια

    Τουλάχιστον 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν προσπαθώντας να χωρίσουν καθολικούς και προτεστάντες οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια στην διάρκεια μιας πορείας στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να αμυνθεί έναντι των ανθρώπων που της επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες, τούβλα, μπουκάλια κ.ά. στην διάρκεια των επεισοδίων που διήρκεσαν σχεδόν 12 ώρες.

    Τα επεισόδια προκλήθηκαν από προσκείμενες στη Βρετανία ομάδες προτεσταντών που διαδήλωσαν εναντίον μιας παρέλασης Ρεπουμπλικάνων, πρόσθεσε η αστυνομία.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [05] Συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της χώρας κατά 50% προβλέπει διάταγμα του υπ. Δικαιοσύνης

    «Βαθύς» Καλλικράτης επέρχεται στα 301 Ειρηνοδικεία της χώρας, καθώς η συγχώνευσή τους φτάνει το 50%.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».

    Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται.

    Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

    [06] Δεν χρειάζεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας

    «Σήμερα δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας», εκτιμούν ανώτερα στελέχη τού υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, για νέες απαιτήσεις της Τρόικας.

    Τα ίδια στελέχη, αναφερόμενα στο κείμενο εργασίας, που απεστάλη με e-mail από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνουν ότι περιλαμβάνει προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

    Πρόκειται, υποστηρίζουν, κυρίως, για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση εργοδοτικών εισφορών, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους, που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, ενώ περιλαμβάνονται και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

    Τονίζουν, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις «με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση τής υγιούς επιχειρηματικότητας».

    [07] Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, ΚΚΕ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομείων

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του κόμματός της στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομείων.

    Η κ. Παπαρήγα είπε, ότι πέραν των επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης στον ρόλο των ταχυδρομείων, αυτή θα «έχει γενικότερες συνέπειες για όλο τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο όπου τα πάντα αποκρατικοποιούνται για να ανοιχτεί έδαφος στην κερδοφορία των μονοπωλίων, για νέες επενδύσεις με τους εργαζόμενους, όμως, σε συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας και με πάρα πολλές απολύσεις».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομείων, Γιώργος Βασιλόπουλος, είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν και θα αντιστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, τόσο με το «γενικό προσκλητήριο ξεπουλήματος, όσο και με τον κοινωνικό αυτοματισμό, στην ελληνική κοινωνία».

    [08] ΚΚΕ: «Ο δρόμος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν έχει ούτε τέλος, ούτε πάτο»

    «Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά που θέτουν ξανά οι ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ, κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις, κατάργηση του πενθήμερου και του οκτάωρου, γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, με δραστική μείωση των μισθών και άλλα, αποδεικνύει αυτό που εδώ και καιρό αναδεικνύει το ΚΚΕ. Ο δρόμος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν έχει ούτε τέλος, ούτε πάτο», υπογραμμίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει επίσης ότι «τα πρόσθετα αυτά μέτρα προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ και αποτελούν πάγιες αξιώσεις της ελληνικής πλουτοκρατίας».

    [09] Σε εξέλιξη φωτιά στη Μάνη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε ορεινή δύσβατη περιοχή στον Κότρωνα της Ανατολικής Μάνης.

    Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση.

    Στην μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα, ωστόσο η αποστολή τους είναι δύσκολο λόγω του δύσβατου της περιοχής.

    Κατά την διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, που υπηρετεί στην πυροσβεστική υπηρεσία Γυθείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 September 2012 - 14:30:46 UTC