Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντάξεις τέλος για όσους δεν απογραφούν
  • [02] Σίγουρος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε
  • [03] Να περάσει στην αντεπίθεση, κάλεσε τον λαό η Αλ. Παπαρήγα
  • [04] Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η δικογραφία για τον Π. Ρουμελιώτη
  • [05] Έξι θέσεις κάτω η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα
  • [06] Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι εφοριακοί
  • [07] Στο Στρασβούργο προσέφυγαν δικηγόροι και μηχανικοί κατά του Μνημονίου

  • [01] Συντάξεις τέλος για όσους δεν απογραφούν

    Αναστέλλεται από τις 24 Σεπτεμβρίου η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ένστολους) δεν θα απογραφούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναζήτηση όσων συνταξιούχων του Δημοσίου λάμβαναν παράνομα συντάξεις, προκειμένου τα ποσά να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, καθώς και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη εκείνων που με δόλο εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις.

    Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, έως τις 20 Αυγούστου δεν είχαν απογραφεί 6.972 άτομα.

    [02] Σίγουρος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως απέκλεισε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

    Ερωτηθείς από τον τοπικό ραδιοσταθμό Inforadio αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε "ασφαλώς" και καταδίκασε τις "εικασίες" γύρω από ένα αντίθετο σενάριο.

    "Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα "μοναδικό".

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε "δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα".

    Ο Γερμανός υπουργός είπε για μια ακόμη φορά πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), η οποία θα ελέγξει τον Σεπτέμβριο την πρόοδο της Αθήνας, για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας.

    "Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα σταθεροποιηθεί και η νευρικότητα στις χρηματαγορές θα μειωθεί", διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως πως αυτό θα πάρει χρόνο.

    [03] Να περάσει στην αντεπίθεση, κάλεσε τον λαό η Αλ. Παπαρήγα

    Η οικονομική κρίση θα «πιάσει πάτο» και δεν έχει φθάσει ακόμα εκεί, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ευρωζώνη, ενώ ακόμα και αν έλθει κάποια ανάκαμψη, ο λαός θα ζήσει σε συνθήκες της δεκαετίας του '50 και του '60, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας τον λαό να περάσει στην αντεπίθεση, υποδεχόμενος κατ' αρχήν τα νέα μέτρα με γενική απεργία.

    Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα, εφόσον δέχεται την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και την οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, αντικειμενικά θα γίνεται χειρότερη.

    Αναφερόμενη στη ΔΗΜΑΡ είπε, ότι ανεξάρτητα από πρόσωπα, η στάση της σηματοδοτεί τον ξεπεσμό «κάθε κυβερνώσας αριστεράς» και τόνισε ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα είτε «χθεσινό», είτε μελλοντικό, δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή θέσης του ΚΚΕ στο θέμα αυτό.

    Η κ. Παπαρήγα είπε επίσης ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως επιλογή τη δραχμή και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης, αυτό θα είναι αποτέλεσμα εξελίξεων στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

    [04] Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η δικογραφία για τον Π. Ρουμελιώτη

    Η δικογραφία για τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, μεταβιβάστηκε σήμερα από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, προκειμένου να διαβιβασθεί στη Βουλή.

    Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποφανθεί εάν θα αποσταλεί, ή όχι, στη Βουλή.

    Ωστόσο, η μεταβίβαση θεωρείται βέβαιη.

    [05] Έξι θέσεις κάτω η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

    Οικονομίες σαν την Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταγωνισθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στη Γενεύη.

    Η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι θέσεις, στην 96η, στην ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, που περιλαμβάνει 144 χώρες.

    Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος περιλαμβάνεται η Γαλλία, η οποία εγκατέλειψε την ομάδα των 20 ανταγωνιστικότερων χωρών, υποχωρώντας στην 21η θέση από την 18η που κατείχε κατά τον περασμένο χρόνο και την 15η το 2010.

    Άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος είναι το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η. Η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.

    Η κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησε στην αύξηση του χάσματος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που οργανώνει την ετήσια διάσκεψη του Νταβός.

    [06] Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι εφοριακοί

    Σε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 του μηνός, προχωρούν οι εφοριακοί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους. Παράλληλα, ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες τους, κατά τη συνάντηση μαζί του, την προσεχή Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ), οι εφοριακοί συντονίζονται με τους άλλους εργαζόμενους και με όλη την κοινωνία, ενάντια στους άδικους φόρους και τα χαράτσια, τη διάλυση των υπηρεσιών, τις νέες μειώσεις στους μισθούς, τις απολύσεις μέσω εφεδρειών, κ.λπ.

    [07] Στο Στρασβούργο προσέφυγαν δικηγόροι και μηχανικοί κατά του Μνημονίου

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγαν, για κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

    Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προσέφυγαν στο Στρασβούργο μετά την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο, με το οποίο επήλθαν περικοπές αποδοχών, επιδομάτων, συντάξεων στους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει, μεταξύ άλλων, ο ΔΣΑ και το ΤΕΕ κατά των νόμων που επιβλήθηκαν από το πρώτο Μνημόνιο.

    Ουσιαστικά, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των δύο φορέων, στο Στρασβούργο προσέφυγε η Αθηναία δικηγόρος Ιωάννα Κουφάκη, η οποία εργάζεται στο ΤΕΕ, καθώς δεν παρέχεται το δικαίωμα κατάθεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μη φυσικών προσώπων. Δηλαδή, δεν μπορούν να προσφύγουν σε αυτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κ.λπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 September 2012 - 8:30:40 UTC