Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας
  • [02] Η ΕΕ "ανεβάζει ταχύτητα" για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη
  • [03] Χιλιάδες στους δρόμους κατά της λιτότητας στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την «Αρμάτα» στις Σπέτσες
  • [05] "Επικίνδυνα" τα ποτήρια με καμπύλες
  • [06] Οι Πρέσπες διεκδικούν σημαντικό Περιβαλλοντικό Βραβείο
  • [07] Την ανάγκη αλλαγής φυσιογνωμίας της ΔΕΘ τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [08] Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ - Εικοσιτέσσερις νεκροί - στόχος και γαλλικό προξενείο
  • [09] Διαβάστηκε το DNA σε ένα από τα παράσιτα της ελονοσίας

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς σήμερατοαπόγευμαθα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Ο υπουργός θα παρουσιάσει προς έγκριση το πλάνο περικοπών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση ύψους 11,5 δισ.

    [02] Η ΕΕ "ανεβάζει ταχύτητα" για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν το Σάββατο να επιταχύνουν τις κινήσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν τη μακρά κρίση χρέους της Ένωσης καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε πως η οικονομική δυσπραγία πυροδοτεί το διχαστικό εθνικισμό στην ήπειρο.

    Ο Μόντι είπε πως πρότεινε να γίνει μια σύνοδος κορυφής στη Ρώμη για να συζητήσει την άνοδο του αντι-ευρωπαϊκού λαϊκισμού, τις διαιρέσεις ανάμεσα στο βορρά και στο νότο και τις εθνικιστικές προκαταλήψεις που έχουν καλλιεργηθεί από τη δυσαρέσκεια απέναντι στα μέτρα λιτότητας.

    Οι παρατηρήσεις του Μόντι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

    Ο βαν Ρομπέι είπε πως υποστηρίζει την ιδέα του Μόντι και ευνοεί την επίσπευση μιας συνάντησης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη του 2014.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την χρηματοπιστωτική ρύθμιση, απηύθυνε έκκληση για μια γρήγορη κοινή εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.

    Η τραπεζική επίβλεψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις, είπε.

    Αυτό παρέχει ένα νέο σημείο εστίασης στη μάχη για την καταπολέμηση της κρίσης μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός σχεδίου για την αγορά ομολόγων των αδύναμων κρατών-μελών ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν είπε πως οι όροι που στηρίζουν το σχέδιο της ΕΚΤ θα βασιστούν στις υπάρχουσες συστάσεις για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

    ΟΡεν εμφανίστηκε να υποστηρίζει τις παρατηρήσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερ, που είπε πως οι χώρες οι οποίες αιτούνται για βοήθεια στην αγορά ομολόγων ίσως να μην χρειάζεται να κάνουν επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό.

    Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται να έχει ρόλο στο σχεδιασμό και την εποπτεία του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο προβλέπει την αγορά ομολόγων που θα εκδώσουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

    [03] Χιλιάδες στους δρόμους κατά της λιτότητας στη Θεσσαλονίκη

    Χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χθες, για να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας και των νέων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

    Στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, αντιπροσωπείας των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α. διαδηλωτών. Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε αργότερα, τέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Και η γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ. Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ, που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μέλη οργανώσεων, που αντιτίθενται στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης, Νικολάου Γερμανού.

    Στον ίδιο περίπου χώρο συγκεντρώθηκαν άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, τα οποία πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία.

    Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροένταση, όταν, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, συναντήθηκαν με την πορεία του ΠΑΜΕ, χωρίς να προκληθούν όμως επεισόδια.

    [04] Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την «Αρμάτα» στις Σπέτσες

    Άστραψαν και βρόντηξαν και φέτος τα μπουρλότα στην «Αρμάτα» των Σπετσών, μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών που κατέκλυσαν το νησί της Μπουμπουλίνας για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό ταξίδι από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και το χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη. Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί χοροί και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων με φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου καθώς και συναυλία του Κ. Μακεδόνα και Αναστασίας Μουτσάτσου.

    Η αναβίωση του εθίμου έγινε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεταφέροντάς μας σε εκείνον τον ηρωικό Σεπτέμβρη του 1822 που έμελε να σφραγίσει την ιστορία των Σπετσών. Ξαφνικά, το λιμάνι γέμισε τουρκικά και ελληνικά καράβια που διέσχιζαν γοργά το στενό του νησιού. Η «ναυμαχία» αρχίζει... Ο τουρκικός στόλος, ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, αντιμέτωπος με τον στόλο της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.

    Στο φως του φεγγαριού, η φωνή του αφηγητή μας μεταφέρει 190 χρόνια πίσω, στο Σεπτέμβρη εκείνο που ο Ανδρέας Μιαούλης έδωσε εντολή στον ελληνικό στόλο να κινηθεί προς τον αργολικό κόλπο για να εγκλωβίσει εκεί τους Τούρκους. Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι, όμως, αγνοούν την εντολή, επειδή δεν θέλουν να αφήσουν ανυπεράσπιστες τις Σπέτσες και επιτίθενται κατά των Τούρκων. Τότε, ο πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, με τον πυρσό στο χέρι, ανατινάζει την τούρκικη ναυαρχίδα, γράφοντας μια από τις ηρωικότερες σελίδες του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας.

    Οι καπνοί και οι εκρήξεις μπερδεύονται με τις χαρμόσυνες σειρήνες των πλοίων που δίνουν το σύνθημα για την κορύφωση της εορτής, ενώ απέναντι στον Φάρο στέκει αγέρωχη η εκκλησιά της Παναγιάς της Αρμάτας. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα ενώ παράλληλα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα γεμίζουν τον ουρανό. Η νύχτα γίνεται μέρα και το φαντασμαγορικό θέαμα αφήνει έκθαμβους όσους το παρακολουθούν.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την «Αρμάτα» των Σπετσών άρχισαν την Δευτέρα με συναυλίες, εκθέσεις, χορούς και τραγούδια και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στον θαλάσσιο χώρο της Ντάπιας, πανηγυρικός, παραδοσιακούς χορούς και μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Ρεμέτζο».

    [05] "Επικίνδυνα" τα ποτήρια με καμπύλες

    Το σχήμα του ποτηριού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αλκοόλ θα πιεί κανείς, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πίνουν αρκετά πιο πολύ από ποτήρια με καμπύλες που έχουν διαφορετική διάμετρο κατά μήκος τους, σε σχέση με τα ίσια ποτήρια που έχουν την ίδια διάμετρο στο πάνω και στο κάτω μέρος τους.

    Επειδή οι πότες μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα πόσο πίνουν από ένα ίσιο ποτήρι, τελικά πίνουν μικρότερες ποσότητες από αυτό, ενώ αντίθετα ένα καμπύλο ποτήρι (π.χ. που είναι πλατύ στο πάνω μέρος, στενεύει στη μέση και ξαναγίνεται πλατύ στο κάτω μέρος) δυσκολεύει τον γρήγορο υπολογισμό της ποσότητας του ποτού που περιέχεται σε αυτό (π.χ. της μπίρας), με συνέπεια η κατανάλωση να αυξάνεται και να γίνεται πιο γρήγορη. Άρα, ένα κατάστημα που σερβίρει ποτά, έχει κίνητρο να διαθέτει καμπύλα ποτήρια, ενώ οι πελάτες αντίθετα θα έπρεπε να προτιμούν τα ίσια για να έχουν καλύτερο έλεγχο της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνουν.

    Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με 159 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους κινηματογράφησαν, καθώς έπιναν διάφορα ποτά (ίδια ποσότητα) από διαφορετικού σχήματος ποτήρια. Αν και κατά μέσον όρο, οι δύο ομάδες εθελοντών -μία που έπινε από ίσια και μία από καμπύλα ποτήρια- χρειάστηκαν τον ίδιο χρόνο (γύρω στα επτά λεπτά) για να πιούν τα αναψυκτικά, στην περίπτωση της μπίρας υπήρξε μεγάλη διαφορά. Όσοι έπιναν από ίσιο ποτήρι τελείωσαν το ποτό τους σε 11 έως 13 λεπτά κατά μέσον όρο, ενώ όσοι έπιναν από καμπύλο σε επτά έως οκτώ λεπτά, καθώς έπιναν αρκετά πιο γρήγορα.

    Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού επιβραδύνεται σημαντικά, σχεδόν κατά 60%, όταν κανείς πίνει από ίσιο ποτήρι αντί για καμπύλο. Οι ερευνητές, στη συνέχεια, έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες μισογεμάτων ποτηριών και τους κάλεσαν να υπολογίσουν αν το ποτήρι ήταν περισσότερο ή λιγότερο από τη μέση γεμάτο. Οι εθελοντές έκαναν περισσότερες λανθασμένες εκτιμήσεις στις περιπτώσεις των καμπύλων ποτηριών από ό,τι των ίσιων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματά τους για τη διαφορετική επίδραση μεταξύ των ίσιων και των καμπύλων ποτηριών βασίζονται μόνο σε εργαστηριακά πειράματα και συνεπώς δεν είναι σίγουρο ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σε ένα πραγματικό μπαρ, όταν μάλιστα κανείς πίνει απανωτά ποτά.

    [06] Οι Πρέσπες διεκδικούν σημαντικό Περιβαλλοντικό Βραβείο

    Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, η οποία αποκατέστησε έπειτα από 20 χρόνια προσπαθειών τα υγρά λιβάδια της Μικρής Πρέσπας, εκεί όπου ζουν και αναπαράγονται τα σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών, βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους φορείς που διεκδικούν το μεγάλο Περιβαλλοντικό Βραβείο «Thiess International Riverprize» που διοργανώνει το International River Foundation της Αυστραλίας (www.riverfoundation.org.au)

    Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός αφορά τη βράβευση φορέων/οργανισμών που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βραβείο απονέμεται από το 1999 και έχει πλέον καθιερωθεί μεταξύ των πιο σημαντικών στον τομέα του περιβάλλοντος.

    Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε με το έργο «Αποκατάσταση Υγρών Λιβαδιών και Διαχείριση της Μικρής Πρέσπας», ένα έργο που αποτελεί πυρήνα για την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, όπως ο Αργυροπελεκάνος, και την ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος της Μικρής Πρέσπας. Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έχει προκριθεί μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που διεκδικεί το βραβείο και ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Οκτώβρη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. (http://www.riverfoundation.org.au/riverprize_about.php)

    Για αυτό το σκοπό θα ταξιδέψει στη Μελβούρνη συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών με στόχο να παρευρεθεί στην εκδήλωση απονομής αλλά και να προβάλει την περιοχή της Πρέσπας και το έργο που έχει γίνει στην περιοχή σε διεθνές κοινό.

    [07] Την ανάγκη αλλαγής φυσιογνωμίας της ΔΕΘ τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    «Δεν μας συγκινεί η επίδειξη υπερβάλλοντος κυβερνητικού ζήλου για τη λήψη αποφάσεων, όποιος θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις να τις πάρει. Εχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις και ξέρουμε πως είναι. Για να καταλάβετε τι εννοώ, δείτε τι έλεγα εγώ πέρυσι, ως υπουργός Οικονομικών, και τι έλεγαν άλλοι, υπό το φως αυτών που μεσολάβησαν».

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη και με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για συνένωση των δύο εταιριών και με τον ΟΠΕ, αλλά η παρατήρηση του είχε ευρύτερο χαρακτήρα και για τη λειτουργία της σημερινής κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος άκουσε τους προέδρους της Helexpo Α.Ε., Πάρι Μαυρίδη, και της ΔΕΘ Α.Ε., Θεόδωρο Σουμπάση, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, που είναι μικρότερη λόγω κρίσης, και το μέλλον της ΔΕΘ.

    Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της Γενικής Εκθεσης, να βρεθεί μια νέα έξυπνη ιδέα που θα την κάνει ελκυστική. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνενωθούν η ΔΕΘ και η Helexpo, αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση ως προς τη νομική υπόσταση του νέου φορέα. Η συνένωση και με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) είναι μια νέα παράμετρος και σε ότι αφορά στη δημιουργία ενός εθνικού φορέα εξωστρέφειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Για τον υφιστάμενο χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει και δεν πρέπει να γίνουν μαξιμαλιστικές επιλογές.

    [08] Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ - Εικοσιτέσσερις νεκροί - στόχος και γαλλικό προξενείο

    Τουλάχιστον 24 είναι τα θύματα των συνολικά δέκα βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ.

    Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα στο Ντουτζέιλ, 50χλμ βορείως της Βαγδάτης όταν ένοπλοι και ένας βομβιστής αυτοκτονίας επετέθησαν σε στρατιωτική βάση σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και τραυματίζοντας επτά.

    Επίσης, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από το κτίριο του γαλλικού προξενείου στη Νασιρίγια, τραυματίζοντας δυο ανθρώπους. Ενα ακόμα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στην πόλη αυτή σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και τραυματίζοντας τρεις.

    Επτά ακόμα βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Κιρκούκ, Σαμάρα, Βασόρα και Τουζ Χουρμάτο.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις.

    [09] Διαβάστηκε το DNA σε ένα από τα παράσιτα της ελονοσίας

    Αμερικανοί επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα (πλασμώδια) της ελονοσίας, συγκεκριμένα του Plasmodium vivax, που προκαλεί την πιο συνηθισμένη διεθνώς μορφή της νόσου.

    Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι το παράσιτο εμφανίζει τις ίδιες γενετικές παραλλαγές (μεταλλάξεις) ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους ηπείρους. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, γιατί δείχνει ότι πιθανώς οι τοπικές μεταλλάξεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του παράσιτου απέναντι στα φάρμακα κατά της ελονοσίας, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύοντας κι άλλο τις προσπάθειες να ξεριζωθεί η ασθένεια.

    Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τη γενετική ομοιότητα των δειγμάτων που προέρχονταν από ασθενείς στην Καμπότζη, την Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αμερική. Ο ιδιόμορφος κύκλος ζωής του παρασίτου τού επιτρέπει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς παραμένει αδρανές έως ένα έτος στον οργανισμό των φορέων, στο ήπαρ τους, ακόμα κι όταν αυτοί νιώθουν καλύτερα. Στη συνέχεια, το παράσιτο ενεργοποιείται ξανά και κάνει την επανεμφάνισή του στο αίμα των φορέων, οι οποίοι μπορεί πλέον να βρίσκονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, π.χ. λόγω μετανάστευσης.

    Στο νέο τόπο διαμονής τους, τα κουνούπια μολύνονται με το αίμα των φορέων του παρασίτου και κατόπιν μολύνουν με το τσίμπημά τους άλλους ανθρώπους, εξαπλώνοντας έτσι την ασθένεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την ελονοσία και μόνο ένα φάρμακο μπορεί να σκοτώσει σήμερα το παράσιτο στο ήπαρ. Όπως φοβούνται, μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί μια παγκόσμια αντίσταση του παρασίτου σε αυτό φάρμακο, εξαιτίας των ταξιδιών και της μετανάστευσης.

    Μέχρι τώρα η επιστημονική μελέτη του παρασίτου Plasmodium vivax ήταν δύσκολη, γιατί το πλασμώδιο πεθαίνει όταν απομακρυνθεί από τον ξενιστή-φορέα του, συνεπώς δεν είναι δυνατό να μελετηθεί εργαστηριακά. Η ανάγνωση του γονιδιώματός του θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της βιολογίας του συγκεκριμένου παθογόνου μικροοργανισμού. Για παράδειγμα, θα ρίξει φως στο γιατί οι Αφρικανοί δεν μολύνονται με αυτό το πλασμώδιο, αλλά με ένα άλλο παράσιτο της ελονοσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 September 2012 - 6:30:39 UTC