Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις με το πρώτο κουδούνι
  • [02] Ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο σε ένα γραμμάριο επιφάνειας!
  • [03] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στη Ρόδο
  • [04] Ο Β' Παγκόσμιος στα μάτια ενός εφήβου, στο βιβλίο του Γκρας «Γάτα και ποντίκι»
  • [05] Σε επιτήρηση Κωνσταντινούπολη και Μαρμαράς, για τον κίνδυνο σεισμού
  • [06] Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
  • [07] Έκρηξη αναστάτωσε τους κατοίκους στο Νέο Κόσμο τα ξημερώματα

  • [01] Κινητοποιήσεις με το πρώτο κουδούνι

    Aρχίζει αύριο 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, θα καθίσουν στα θρανία για ένα σχολικό έτος που φαίνεται ότι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα το καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο.

    Ήδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις και σήμερα πρόκειται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ έχουν ανοιχτά δεκάδες ζητήματα.

    Συγκεκριμένα οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Τετάρτη, ενώ την ίδια μέρα έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας και οι καθηγητές.

    Την Τετάρτη, άλλωστε, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ΟΛΜΕ, σε ανοιχτή επιστολή της προς τους γονείς αναφέρεται στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και ζητά τη συμπαράστασή τους με στόχο, όπως λέει: «Να υπερασπίσουμε με λογισμό και όνειρο το μέλλον των παιδιών μας».

    Σε κινητοποιήσεις όμως, προχωρούν και οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι Πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει στους συλλόγους τους κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα με 24ωρη απεργία, ενώ στα ΤΕΙ είναι σε εξέλιξη πενθήμερη αποχή των εκπαιδευτικών έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, φοιτητές και σπουδαστές που έχουν αυτές τις μέρες την εξεταστική περίοδο θα πρέπει να επικοινωνούν με τις γραμματείες των τμημάτων τους για να διαπιστώσουν εάν οι καθηγητές τους συμμετέχουν στην απεργία.

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, έχει διαβεβαιώσει ότι τα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία και ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των τυχόν εκπαιδευτικών κενών, με ορθολογικότερη κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να συμπαρίσταται στους εκπαιδευτικούς και στα αιτήματά τους για καλύτερες μηνιαίες αποδοχές.

    [02] Ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο σε ένα γραμμάριο επιφάνειας!

    Αμερικανοί ερευνητές έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της εσωτερικής επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα υλικό, δημιουργώντας δύο συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη εσωτερική επιφάνεια που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν τα υλικά NU-109 και NU-110 που έχουν κρυσταλλική νανοδομή και ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μεταλλο-οργανικών» υλικών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα, για καταλύτες κ.α.

    Η ιδιαιτερότητα αυτών των πορωδών υλικών έγκειται στην απίστευτα μεγάλη εσωτερική επιφάνειά τους, που φθάνει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο. Έτσι, η εσωτερική επιφάνεια ενός γραμμαρίου του νέου υλικού μπορεί να καλύψει ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ένα κιλό αυτού του υλικού περιέχει μία εσωτερική επιφάνεια που θα μπορούσε να καλύψει επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα!

    Τα υλικά αυτά αποκτούν την μεγάλη επιφάνειά τους χάρη στην ύπαρξη των πόρων τους, που παραμένουν ανοιχτοί με μια ειδική τεχνική με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Τα μεταλλο-οργανικά υλικά έχουν μοριακή δομή πλέγματος ή «κλουβιού» και οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την εσωτερική επιφάνειά τους στο μέλλον.

    [03] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στη Ρόδο

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, στην δασική περιοχή Ψίνθου της Ρόδου από άγνωστη αιτία.

    Μέχρι τώρα έχουν καεί 1000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης και για την κατάσβεση της έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πυροσβεστικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο που σταθμεύει στη Ρόδο ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μην επεκταθεί.

    [04] Ο Β' Παγκόσμιος στα μάτια ενός εφήβου, στο βιβλίο του Γκρας «Γάτα και ποντίκι»

    Δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη ισχύ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη (ακόμη δεν έχει σβήσει ο απόηχος από το ποίημα που έγραψε πριν από λίγο καιρό για την Ελλάδα της κρίσης), βαθιά πολιτικοποιημένος, σύμβουλος του Βίλι Μπραντ, καθώς και με πλήθος άρθρα στο ενεργητικό του για τη διεθνή πολιτική σκηνή, ο Γκίντερ Γκρας έγινε γνωστός παγκοσμίως με την Τριλογία του Ντάντσιχ αποτελούμενη από τα μυθιστορήματα «Το ντενεκεδένιο ταμπούρλο» (1959), «Γάτα και ποντίκι» (1961) και «Σκυλίσια χρόνια» (1963).

    Και στα τρία αυτά βιβλία ο Γκρας καταπιάνεται με την ανάδυση του ναζισμού και την οδυνηρή εμπειρία του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. Τόπος της δράσης, η γενέτειρά του: το λιμάνι του Ντάντσιχ, που προσαρτήθηκε το 1939 στη Γερμανία, για να γίνει η απαρχή της πανευρωπαϊκής σύρραξης (είχε ανακηρυχθεί από το 1919, με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ελεύθερη πόλη υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών).

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Γάτα και ποντίκι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Έμης Βαϊκούση (η μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη, που κυκλοφόρησε το 1972 από τις εκδόσεις Διογένης, είναι σήμερα δυσεύρετη), αναλαμβάνει ένα δύσμορφο, αλλά ιδιαίτερα θεληματικό αγόρι: ο Γιόζεφ Μάλκε. Ο Μάλκε πρέπει να αντιμετωπίσει ένα βαρύ σωματικό κουσούρι: φέροντας ένα τεράστιο μήλο του Αδάμ, προσπαθεί να αναπληρώσει τη χαμένη του ακεραιότητα με διάφορα υπεράνθρωπα ανδραγαθήματα. Το αγόρι θα μείνει παρόλα αυτά σε όλη του τη ζωή προβληματικό και στο τέλος θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, χωρίς να μπορέσει ποτέ κανένας να ανακαλύψει τα ίχνη του.

    Με εικόνες αντλημένες από την παιδική ηλικία του Γκρας, το «Γάτα και ποντίκι» κάνει λόγο για τη φρίκη του πολέμου δίχως να τον βάλει ούτε μία στιγμή σε πρώτο πλάνο.

    [05] Σε επιτήρηση Κωνσταντινούπολη και Μαρμαράς, για τον κίνδυνο σεισμού

    Ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού καταστροφικού σεισμού στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας είναι μεγάλος και, για αυτό το λόγο, γερμανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με τούρκους συναδέλφους τους, μόλις άρχισαν τις εργασίες πολλαπλών γεωτρήσεων για την εγκατάσταση ειδικού υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.

    Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες Χέλμχολτς (GFZ), μόλις άρχισαν την εγκατάσταση ενός δικτύου σεισμικής επιτήρησης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικά σχεδιασμένοι σεισμικοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν μόνιμα σε οκτώ πηγάδια γεώτρησης βάθους 300 μέτρων το καθένα, που άρχισαν να ανοίγονται στα ανοιχτά της πόλης και γύρω από τη θάλασσα του ανατολικού Μαρμαρά.

    Μ? αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ακριβής παρακολούθηση της μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, που θεωρείται υψηλού κινδύνου. Οι γερμανικοί σεισμογράφοι θα καταγράφουν και τις πιο ανεπαίσθητες σεισμικές δονήσεις στο βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από το βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 20 χιλιόμετρα απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

    Τα σεισμικά δεδομένα θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο στο Πότσνταμ της Γερμανίας και στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, όπου θα αξιολογούνται.

    [06] Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    «Κόκκινες γραμμές υπέρ του λαού είναι αδύνατον να έχουν τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κεντρικός άξονας των νέων μέτρων που συναποφασίζουν συγκυβέρνηση και τρόικα για να μείνουν εσαεί, είναι η δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και η κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και άλλα. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    «Κόκκινη γραμμή μπορούν να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, με αντεπίθεση ενάντια στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ, στα κόμματα που τους υπηρετούν», επισημαίνεται στο σχόλιο του ΚΚΕ.

    [07] Έκρηξη αναστάτωσε τους κατοίκους στο Νέο Κόσμο τα ξημερώματα

    Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε, στις 2 τα ξημερώματα, έκρηξη που προκλήθηκε από μπουκάλι με βενζίνη και κροτίδα, που πέταξαν άγνωστοι στην αυλή των εργατικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου, στην συμβολή των οδών Βολτέρου και Ντουρμ.

    Ο θόρυβος της έκρηξης προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της περιοχής, αλλά το μόνο που συνέβη ήταν να αρπάξει φωτιά ένας παλιός καναπές, που ήταν στην αυλή.

    Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 September 2012 - 6:30:48 UTC