Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στουρνάρας: Γρήγορα βήματα σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση φοροδιαφυγής
  • [02] "Πρέπει να κάνουμε σε λίγους μήνες αυτά που δεν έγιναν επί χρόνια"
  • [03] ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθυστέρησαν τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα
  • [04] Πανδημία η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • [05] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τρίμηνα έντοκα γραμμάτια

  • [01] Στουρνάρας: Γρήγορα βήματα σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση φοροδιαφυγής

    Την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο, εξέφρασεσήμεραο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

    Ο προϋπολογισμός εφέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ο κ.Στουρνάρας και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη και φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014.

    Ανέφερε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.

    Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016.

    O κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι εξαιτίας της ύφεσης το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%.

    [02] "Πρέπει να κάνουμε σε λίγους μήνες αυτά που δεν έγιναν επί χρόνια"

    Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και το επιτελείο του υπουργείου. Στην ανάγκη να υπάρξει και αναπτυξιακή διάσταση στη συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός.

    Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ειδικότερα ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λιγότερες από 100 ημέρες ζωής, ενώ δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο δουλειάς και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο, το οποίο χαρακτήρισε κινητήρια δύναμη των διαρθρωτικών αλλαγών.

    "Πρέπει να κάνουμε σε λίγους μήνες αυτά που δεν έγιναν επί αρκετά χρόνια", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι η όποια συμφωνία με την τρόικα να μην έχει μόνο τη διάσταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τη διάσταση ενός αναπτυξιακού πακέτου. Οι εταίροι μας και η ΕΕ θέλουν να πετύχει το πρόγραμμα γιατί θα είναι και δική τους επιτυχία, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς και τις οικογένειές μας".

    [03] ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθυστέρησαν τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα

    Η συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) της τρόικας στα προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης οδήγησε συχνά στην καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων και κάποιες φορές στον αποκλεισμό μέτρων, όπως της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει εσωτερική έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    «Θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη περιόρισαν περιστασιακά τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν εξετασθεί - κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, ιδιαίτερα για τα τραπεζικά χρέη της Ιρλανδίας και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», αναφέρει η έκθεση.

    Τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι, ενώ η συνεργασία του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για την από κοινού διαμόρφωση των πακέτων βοήθειας για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ήταν χρήσιμη και βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, πρόσθεσε «ένα επίπεδο περιπλοκότητας» στον σχεδιασμό και τον έλεγχο των όρων για τη χορήγηση των δανείων.

    [04] Πανδημία η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

    Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση LANCET ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνέπειες της υποκινητικότητας που μαστίζει το λεγόμενο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Σε ειδική έκδοση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το φλέγον αυτό θέμα, τις συνέπειες του οποίου εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Νίκος Ζουρμπάνος από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Ζουρμπάνος, επισημαίνοντας πως οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από το 1950, αν και πολλούς αιώνες πριν, ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 π.Χ.) πολύ σωστά διετύπωσε ότι " το φαγητό από μόνο του δεν αρκεί για την υγεία. Πρέπει να υπάρχει και άσκηση. Αν υπάρχει κάποια έλλειψη τροφής ή άσκησης το σώμα θα ασθενήσει".

    [05] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τρίμηνα έντοκα γραμμάτια

    Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το υπουργείο Οικονομικών από τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων.

    Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,31%, από 4,43% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

    Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,98 φορές, έναντι 1,36 φορές την προηγούμενη δημοπρασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 September 2012 - 6:30:41 UTC