Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αμερική λατρεύει τις ελληνικές... ελιές
  • [02] Απολογούνται οι νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου
  • [03] Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ
  • [04] Η Σάντος κατέκτησε το Σούπερ Καπ στη Νότια Αμερική
  • [05] Εικαστική παρέμβαση για τη φυσική φθορά, σε πανεπιστημιακό μουσείο
  • [06] Iσχυροί σεισμοί ενεργοποιούν ρήγματα στην άλλη άκρη του κόσμου
  • [07] Ο Αλ. Τσίπρας ζητά διακομματική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [08] Διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο τα ξημερώματα στη Γλυφάδα
  • [09] H OTOE στηρίζει πρωτοβουλίες εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

  • [01] Η Αμερική λατρεύει τις ελληνικές... ελιές

    Aισθητή ανάκαμψη κατά 20,88% παρουσίασαν το Α' εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, κλείνοντας σε 588,5 εκατ. δολ. από 453,7 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2011.

    Αξίζει να σημειωθεί, ως τάξη μεγέθους, ότι ο λόγος των εξαγωγών μας προς τις εισαγωγές από ΗΠΑ έφτασε σχεδόν το 1:1 την υπό εξέταση περίοδο και μάλιστα για πρώτη φορά οι εξαγωγές μας αριθμούνται το 1ο εξάμηνο 2012 περισσότερες από τις εισαγωγές μας.

    Μια γενικότερη ματιά αποκαλύπτει ότι το μίγμα των κύριων εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνει τόσο βιομηχανικά όσο και αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες και προϊόντα χαμηλής επεξεργασίας.

    Μάλιστα, μεταξύ των πρώτων 5 κατηγοριώνείναι οι ελιές (1η θέση, με μερίδιο περίπου 11,5% των εξαγωγών μας το 2011), με τις υπόλοιπες 4 κατηγορίες να αφορούν βιομηχανικά προϊόντα αντίστοιχα, μεταξύ των 10 πρώτων κατηγοριών, 5 αφορούν σε βιομηχανικά προϊόντα/ελαφράς και βαριάς επεξεργασίας και 3 σε αγροτικά προϊόντα.

    [02] Απολογούνται οι νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

    Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν σήμερα οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος», που φέρεται να διακίνησε και να απέκρυψε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ανοίγει το νέο κύκλο των απολογιών και αναμένει σήμερα στο γραφείο του την πρώην σύζυγό του πρώην υπουργού, Γκούντρουν Μολντενάουερ ,τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου 'Αμυνας Γιάννη Σμπώκο, τον ιδιοκτήτη εκδοτικού οίκου Νίκο Καρατζά, τον δικηγόρο Γιώργο Κωνσταντάτο και τον Φώτη Αρβανίτη.

    Από τα στοιχεία της έρευνας των ανακριτών, όλο αυτό το διάστημα φαίνεται να αναδύεται κρίσιμος ρόλος στην διακίνηση χρήματος, του Γιάννη Σμπώκου άλλοτε στενού συνεργάτη, σε κυβερνητικές θέσεις, του πρώην υπουργού.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι θα λάβουν προθεσμίες για τις απολογίες τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

    [03] Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

    Την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θέτοντας ως καταληκτική προθεσμία για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος τη 19η Οκτωβρίου. Σημειώνεται, ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πωλήσει το 29% του Οργανισμού και τώρα, μετά την αύξηση του ποσοστού των προς διάθεση μετοχών, θα μείνει στο Δημόσιο περίπου 1%.

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία (που αποκτά ταχείς ρυθμούς), θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του Ταμείου να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

    Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

    Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έχουν αναλάβει η Deutsche Bank AG (παράρτημα Λονδίνου) και η Εθνική Τράπεζα, ενώ ως νομικοί σύμβουλοι ενεργούν η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες.

    [04] Η Σάντος κατέκτησε το Σούπερ Καπ στη Νότια Αμερική

    Η Σάντος κατέκτησε το Σούπερ Καπ στην Νότια Αμερική, καθώς στον δεύτερο τελικό που έγινε στο Σάο Πάουλο, επικράτησε με 2-0 της Ουνιβερσιδάδ από την Χιλή.

    Τα τέρματα της Σάντος, που είναι κάτοχος του Κόπα Λιμπερταδόρες, πέτυχαν οι Νεϊμάρ (27`) και Ροντρίγκο (60`), ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στον πρώτο τελικό που έγινε στο Σαντιάγκο, οι δύο ομάδες είχαν μείνει στο 0-0.

    [05] Εικαστική παρέμβαση για τη φυσική φθορά, σε πανεπιστημιακό μουσείο

    Εικαστική παρέμβαση με αντικείμενο την φυσική φθορά εγκαινιάζεται στο κτίριο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα (Θόλου 5 ), από την 1η Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για την ολοκλήρωση του «sanatorio project », που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011, με εικαστικές δράσεις 20 καλλιτεχνών στο εγκαταλελειμμένο, εδώ και δεκαετίες, Σανατόριο Πηλίου, το πρώτο στην Ελλάδα σε ύψος 1200 μ.

    Η ατμόσφαιρα του ερειπωμένου Σανατορίου - λειτούργησε από το 1909 στα Χάνια Πηλίου και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1966- , οι «κρυμμένες» ιστορίες του, ο αγώνας του πηλιορείτη γιατρού και ιδρυτή του Σανατορίου, Γιώργου Καραμάνη, για την διάσωση ασθενών από την πανδημία της φυματίωσης στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν το κίνητρο των καλλιτεχνών και του σχεδίου τους να φωτίσουν πτυχές μιας λησμονημένης ιστορίας, που στην εποχή της αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ονομάστηκε «κοινωνικός κίνδυνος» και «νόσος του λαού».

    Οι 20 καλλιτέχνες, μεταφέρουν στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τη συλλογική εμπειρία τους από την επιτόπια δράση τους, στο ερειπωμένο κτίριο του Σανατορίου, μέσα στις οξιές και τα πλατάνια του Πηλίου εκεί όπου οι ασθενείς αναζητούσαν την βελτίωση ή την επιβράδυνση της πορείας της χρόνιας λοιμώδους νόσου.

    [06] Iσχυροί σεισμοί ενεργοποιούν ρήγματα στην άλλη άκρη του κόσμου

    Οι πολύ ισχυροί σεισμοί είναι δυνατό κάποιες σπάνιες φορές να πυροδοτήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες άλλους σεισμούς σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, ενεργοποιώντας ρήγματα ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι σεισμολόγοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ρόλαντ Μπέργκμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν επισταμένως τον μεγαλύτερο φετινό σεισμό ισχύος 8,6 έως 8,7, που συνέβη στις 11 Απριλίου, με επίκεντρο στον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Σουμάτρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η μεγάλη σεισμική δόνηση πυροδότησε αρκετούς άλλους σεισμούς σε διάφορα σημεία της Γης, κατά τις επόμενες τουλάχιστον επτά ημέρες, καθώς ανάγκασε ορισμένα μακρινά ρήγματα να ενεργοποιηθούν.

    [07] Ο Αλ. Τσίπρας ζητά διακομματική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

    Ο Αλ. Τσίπραςείπε ότι«ηαπό κοινού συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας βουλευτών όλων των κομμάτων, στις 28 Μαρτίου 2012, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτέλεσε πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας.

    Αίτημα και απόφαση της συνεδρίασης αυτής υπήρξε η ανάγκη σύστασης Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με αρμοδιότητα να συγκεντρωθούν και να τεκμηριωθούν με οργανωμένο τρόπο τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία που θα καταστήσουν την ελληνική επιχειρηματολογία ικανή να διεκδικήσει τα οφειλόμενα και να συστρατεύσει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς / Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, πιστή στις δεσμεύσεις της, θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

    Για το λόγο αυτό, ζητώ, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, να μεριμνήσετε για τη σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, στο έργο της οποίας πρέπει να επενδύσουμε όλοι πίστη και εμπιστοσύνη».

    [08] Διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο τα ξημερώματα στη Γλυφάδα

    Κοσμήματα άγνωστης, μέχρι στιγμής, αξίας άρπαξαν διαρρήκτες που εισέβαλαν τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλέιο στην οδό Γεννηματά 30 στη Γλυφάδα.

    Οι δράστες, έκοψαν τα ρολά, παραβίασαν την πόρτα του καταστήματος και αφού άδειασαν όλες τις προθήκες διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο και αναζητούνται.

    [09] H OTOE στηρίζει πρωτοβουλίες εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Tη στήριξή της "στις πρωτοβουλίες των εκπροσώπων των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αφορούν στην απόκρουση των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, που στοχεύουν στη διάλυσή του", ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ.

    Όπως επισημαίνει "οι συντονισμένες προσπάθειες των μικρομετόχων και των καταθετών μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να σταματήσουν τα σχέδια υπονόμευσης και κατάργησης μιας ιστορικής Τράπεζας λαϊκών αποταμιεύσεων".

    Στο πλαίσιο αυτο η ΟΤΟΕ, "θεωρεί ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία συνάντησης με τους μικρομετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3 το μεσημέρι στα γραφεία της ΟΤΟΕ, που έχει στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό των ενεργειών για κοινή δράση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 September 2012 - 8:30:46 UTC