Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντάται ο Κ. Παπούλιας
  • [02] Οι προκλήσεις της νέας αστικής πραγματικότητας
  • [03] Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ
  • [04] Eurostat: Στο 0,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο
  • [05] Παραγγελία για ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [06] Το Βερολίνο απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους
  • [07] Την πιστοληπτική διαβάθμιση Εθνικής Τράπεζας - Eurobank επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor's
  • [08] Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη προχώρησε η Eurostat
  • [09] Νομισματικό επίτροπο για την Ευρωζώνη προτείνει ο Σόιμπλε
  • [10] Αντλήθηκε 1,625 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων γραμματίων
  • [11] Δέκα χρόνια μετά, άρχισε η δίκη για την πετρελαιοκηλίδα του "Prestige"

  • [01] Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντάται ο Κ. Παπούλιας

    Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντάται το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενόψει και της πανελλαδικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα που προωθούνται.

    Ο απεργιακός "πυρετός" ξεκινά από αύριο καθώςθα απέχουν από τα καθήκοντά τους γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε η αποχή των δικηγόρων να διαρκέσει τρεις ημέρες, έως και την Παρασκευή.

    Για την Πέμπτη εξήγγειλαν 24ωρη γενική απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ,σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην οποία παίρνουν μέρος ομοσπονδίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σε Ταμεία και ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

    Σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου την Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και οι περιπτεριούχοι.

    Τέλος, στάσεις εργασίας αναμένεται να αποφασίσουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

    [02] Οι προκλήσεις της νέας αστικής πραγματικότητας

    Μια συζήτηση για τη φυσιογνωμία της σύγχρονης μεγαλούπολης, την εποχή της παγκοσμιοποίησης αλλά και της οικονομικής κρίσης, διοργανώθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών όπως ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Richard Plunz, ο κοσμήτορας και καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Cooper Union της Νέας Υόρκης Anthony Vidler, ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης και ο Πάνος Δραγώνας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεπιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

    Η νέα αστική πραγματικότητα παρουσιάζει προκλήσεις για τους ειδικούς. Γι αυτό ξανασκέφτονται, και την Αθήνα, όπως κάθε άλλη μεγαλούπολη του καιρού μας μέσα από το πρόγραμμα «Re-Think Athens» αλλά και το «Made in Athens», την ελληνική συμμετοχή στην Biennale Αρχιτεκτονικής.

    Ο Πάνος Δραγώνας μίλησε για την Αθήνα, την κατεξοχήν παγκόσμια πόλη, την πρωτεύουσα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως είπε, στην οποία η πολυκατοικία είναι ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς της και επίσης το ενδιαφέρον για το δημόσιο χώρο είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

    «Για τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν είμαι αισιόδοξος για την πόλη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και νομίζω ότι η κοινωνία είναι σε τεντωμένο σκοινί, ο δημόσις χώρος είναι κατακερματισμένος και αυτός ο κατακερματισμός κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη και διάλυση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Τα γεγονότα δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί, αλλά ελπίζω να υπάρξει κάτι που θα συγκρατήσει αυτή την αρνητική πορεία των πραγμάτων» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Π. Δραγώνας.

    [03] Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ

    Μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στους μισθούς τους, τις ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων. Σημειώνουν ότι το υπουργείο αρνείται να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα (οχήματα με 600.000 χλμ, 1 ασθενοφόρο ανά 75.000 κατοίκους στον νομό Αττικής, και τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες), με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

    Η μηχανοκίνητη πορεία των διασωστών του ΕΚΑΒ θα καταλήξει στη Βουλή.

    [04] Eurostat: Στο 0,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

    Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,3%) στην ΕΕ εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Αύγουστο (1,2%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6% και στην ΕΕ στο 2,7%.

    Το ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης τον Ιούνιο ήταν το εξής: Ελλάδα 0,3%, Ισπανία 3,5%, Ιρλανδία 2,4%, Γερμανία 2,1%, Βέλγιο 2,6%, Αυστρία 2,8%, Γαλλία 2,2%, Σλοβενία 3,7%, Ολλανδία 2,5%, Λουξεμβούργο 3,2%, Πορτογαλία 2,9%, Κύπρος 3,6%, Φινλανδία 3,4%, Ιταλία 3,4%, Σλοβακία 3,8%, Εσθονία 4,1%, Μάλτα 2,9%.

    [05] Παραγγελία για ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ

    Ποινική προκαταρκτική εξέταση για την οικονομική διαχείριση στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, όπως ενημερώνει με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Η εξέταση που έχει ανατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα σχετικά πορίσματα αναμένονται στο υπουργείο Υγείας.

    Το έγγραφο της κ. Σκοπούλη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Κώστα Ζαχαριά, Νίκο Μιχαλάκη και Ανδρέα Ξανθό, οι οποίοι επικαλούνται δημοσιεύματα σχετικά με «ύποπτες» οικονομικές συναλλαγές, που είχαν ως αφετηρία τα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    [06] Το Βερολίνο απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους

    Το Βερολίνο αντέταξε σήμερα ένα κατηγορηματικό "όχι" σε οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ που θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    "Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε 'eurobills' είτε 'ταμείο εξαγοράς του χρέους' ή όπως πριν 'ευρωομόλογα', αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας", προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

    "Το λέγαμε πάντα με μεγάλη σαφήνεια στους ευρωπαίους εταίρους μας", υπενθύμισε.

    Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής είναι να δοθεί η εντύπωση της διαίρεσης, υπογράμμισε. "Αυτός που προτείνει πράγματα, όποιος κι αν είναι ο τομέας, τα οποία για ορισμένους δεν είναι αποδεκτά, το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί σε μια νέα σύνοδο κορυφής που θα δώσει μια εντύπωση διαίρεσης", προειδοποίησε.

    Σ' αυτή τη νέα εκδοχή του οδικού χάρτη που δόθηκε τον Ιούνιο στον Βαν Ρόμπαϊ και θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ως το Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΕ δεν φτάνει να μιλήσει ανοικτά για ευρωομόλογα. Όμως εξηγεί πως "μια σημαντική πλευρά" αυτού του κεντρικού προϋπολογισμού "θα είναι η δυνατότητά του να δανείζεται". Κάνει λόγο κυρίως για εργαλεία βραχυπρόθεσμου χρέους (Treasury bills), αλλά επίσης για ένα ταμείο απόσβεσης του χρέους των κρατών μελών.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Την πιστοληπτική διαβάθμιση Εθνικής Τράπεζας - Eurobank επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor's

    Ο οίκος Standard & Poor's επαναβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, μετά την πρόταση εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του, που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο οίκος επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των δύο τραπεζών στη βαθμίδα CCC και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο στη βαθμίδα C με αρνητικές προοπτικές, καθώς θεωρεί ότι το χρηματοπιστωτικό προφίλ του οργανισμού που θα προέκυπτε μετά τη συγχώνευσή τους δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που προκύπτει από την τρέχουσα αξιολόγησή του για τις δύο τράπεζες.

    Κατά την εκτίμηση του οίκου, η τράπεζα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank θα είχε μία επαρκή επιχειρηματική θέση, σύμφωνη με την τρέχουσα αξιολόγησή του για τις δύο τράπεζες.

    Ο S&P θεωρεί ότι η μελλοντική επιχειρηματική θέση και σταθερότητα εσόδων της νέας τράπεζας θα παραμένει ευάλωτη στη σημαντική επιδείνωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα και της οικονομίας, στην οποία είναι εκτεθειμένες όλες οι τράπεζες στη χώρα.

    Ο οίκος θεωρεί ότι η νέα τράπεζα θα είχε μία ουσιαστική θέση στην Ελλάδα, με ένα μερίδιο αγοράς 32% όσον αφορά τις καταθέσεις, ενώ θα είχε επίσης ένα σημαντικό διεθνές έρεισμα, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των εγχώριων ανταγωνιστών της, με ποσοστό πάνω από το 27% των δανείων και καταθέσεων της να προέρχονται εκτός της Ελλάδας, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία.

    [08] Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη προχώρησε η Eurostat

    Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι τούτος θα διαμορφωθεί σε 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι 2,7% που προέβλεπε έως τώρα.

    Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,6% το μήνα Αύγουστο.

    [09] Νομισματικό επίτροπο για την Ευρωζώνη προτείνει ο Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε σήμερα τη δημιουργία θέσης "νομισματικού επιτρόπου" για την ευρωζώνη με ευρείες εξουσίες επί των εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο συνολικής αναθεώρησης της συνθήκης της Ενωσης για την ενίσχυση της ενοποίησης και το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διασφαλισθεί ότι μόνο βουλευτές από χώρες τις οποίες αφορά μία συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούν να ψηφίζουν επ΄αυτής.

    Ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι συζήτησε με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ τις προτάσεις αυτές και "την βρήκε λίγο επιφυλακτικότερη" απέναντί τους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ασία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αρχίσει να συζητεί τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της συνθήκης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

    "Τώρα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης ... πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία (της κρίσης της ευρωζώνης)", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [10] Αντλήθηκε 1,625 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων γραμματίων

    Στην άντληση συνολικού ποσού ύψους 1,625 δισ.ευρώ προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με μειωμένο επιτοκιακό κόστος.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός 1,25 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,24% έναντι 4,31% κατά την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 2,375 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,90 φορές και έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012.

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, στις 12μ.μ.

    [11] Δέκα χρόνια μετά, άρχισε η δίκη για την πετρελαιοκηλίδα του "Prestige"

    Δέκα χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, άρχισε σήμερα στη Λα Κορούνια της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) η δίκη τεσσάρων προσώπων, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος του πετρελαιοφόρου, τα οποία στη διάρκεια πολλών μηνών θα λογοδοτήσουν για τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας.

    Το πλοίο κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002 στα ανοικτά της Ισπανίας αφού έπλεε ακυβέρνητο επί έξι ημέρες στον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν από το κύτος του 50.000 τόνοι πετρελαίου που μόλυναν χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 October 2012 - 10:30:46 UTC