Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Α. Μέρκελ βλέπει ο Α. Σαμαράς
  • [02] Γαλλογερμανική συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία
  • [03] Ιδιόμορφο γραφείο ευρέσεως εργασίας για αγροτικές δουλειές

  • [01] Την Α. Μέρκελ βλέπει ο Α. Σαμαράς

    Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθείσήμερα στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

    Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι οι θυσίες φέρνουν αποτελέσματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στον διαρθρωτικό τομέα.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα.

    Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ, ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί στο σύνολό της.

    Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά».

    [02] Γαλλογερμανική συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμβιβασμό, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα το οποίο δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, οι 27 έφτασαν σε μια «συμφωνία» για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να «εξετάσουν» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, «στο τέλος του 2012».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.

    Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.

    Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

    Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ ευαίσθητο, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας, στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να εμποδίζει οι τραπεζικές κρίσεις να μετατραπούν σε κρίση χρέους.

    [03] Ιδιόμορφο γραφείο ευρέσεως εργασίας για αγροτικές δουλειές

    Μεροκάματα για αγροτικές δουλειές προσφέρονται σε ανέργους του νομού Πιερίας, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αγροτών της περιοχής και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της ένα ιδιόμορφο γραφείο ευρέσεως προσωρινής εργασίας.

    Η αρχή έγινε ήδη, με την πρώτη προσφορά 45 μεροκάματων για συγκομιδή ακτινιδίων, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν άλλα 180, για μάζεμα ελιών!

    «Όταν γύρω μας υπάρχει τόση ανεργία, είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Εμείς ψάχνουμε ανθρώπους να μαζέψουν την παραγωγή μας, οπότε λέμε: ''όποιος έχει μεράκι να δουλέψει στο χωράφι μας, ας μιλήσει μαζί μας'' και όταν ο έμπορος μας ζητήσει την παραγωγή, εμείς θα φωνάξουμε τον άνεργο να δουλέψει στη συγκομιδή», λέει στο ΑΜΠΕ η παραγωγός Βασιλική Χατζησταματίου, που προσφέρει τα πρώτα 45 μεροκάματα για τη συγκομιδή ακτινιδίων. Η προσφορά αφορά 8ωρη εργασία, με τιμή ημερομίσθιου 25 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εργόσημου) και πρόσθετη αμοιβή 3 ευρώ/ώρα για τυχόν εργασία πέραν του οκταώρου.

    Πάνω από 20 ενδιαφερόμενοι σε λίγες ώρες

    Αν και η προσφορά της κας Χατζησταματίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομάδας μόλις χθες, η παραγωγός έχει ήδη δεχτεί περισσότερα από 20 τηλεφωνήματα από ανέργους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Έλληνες, που ζητούν περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώνουν ενδιαφέρον εργασίας.

    «Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Ομάδας δένει χέρι-χέρι τους ανέργους, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», σχολιάζει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Κωτίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 October 2012 - 4:30:40 UTC