Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φαντασμαγορική βραδιά
  • [02] Μάχη Δικεφάλων στην Τούμπα
  • [03] Στην κορυφή παραμένει ο Ολυμπιακός
  • [04] Ηπιότερη η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας απέναντι στην Ελλάδα

  • [01] Φαντασμαγορική βραδιά

    Όπως κάθε χρόνο στην αρχή του φθινοπώρου, θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό μια ακόμη βροχή διαττόντων αστέρων, οι Ωριωνίδες, που φέτος αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου και έως την αυγή της Κυριακής 21 Οκτωβρίου.

    Οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα και επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, στο μέτρο βέβαια που δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

    Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

    Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.

    [02] Μάχη Δικεφάλων στην Τούμπα

    Την ΑΕΚ, που για πρώτη φορά θα έχει στον πάγκο της τον Εβαλντ Λίνεν, υποδέχεται αυτή την ώρα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι διατηρούν το απόλυτο στην Τούμπα και εκτός απροόπτου θα πάρουν τους τρεις βαθμούς, παραμένοντας σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.

    Νωρίτερα, ο Ολυμπιακός αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, επικράτησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Ξάνθης με 4-0 και έπειτα από επτά αγωνιστικές, παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης της Σούπερ Λίγκα και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια. Τα τέρματα των «ερυθρολεύκων», σημείωσαν οι Μανωλάς (37`), Χολέμπας (51`) και Τζεμπούρ (53`, 63`).

    Την ίδια ώρα την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη και τη δεύτερη συνολικά έως τώρα στο πρωτάθλημα, σημείωσε η Κέρκυρα. Οι «Φαίακες» σε αγώνα για την 7η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησαν 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας τέλος στο σερί δύο νικών των «κυανέρυθρων». Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Καραλής στο 71ο λεπτό.

    Αύριο, Κυριακή, ο Πανθρακικός αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης είναι το φαβορί απέναντι στην Βέροια, όπως και ο Παναθηναϊκός που θα φιλοξενήσει τον Αρη, αλλά και ο Ατρόμητος που υποδέχεται τον Λεβαδειακό.

    Η 7η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με το ντέρμπι της Κρήτης ανάμεσα στον Πλατανιά, που αθόρυβα έφτασε στην 4η θέση, και τον ΟΦΗ.

    Κυριακή 21 Οκτωβρίου 16:00 Αστέρας Τρίπολης-Βέροια

    18:15 Ατρόμητος-Λεβαδειακός

    18:15 Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα

    20:30 Παναθηναϊκός-Αρης

    Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 20:30 Πλατανιάς-ΟΦΗ

    [03] Στην κορυφή παραμένει ο Ολυμπιακός

    Αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Ξάνθης με 4-0 και μετά από επτά αγωνιστικές, παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης της Σούπερ Λίγκας και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια. Τα τέρματα των «ερυθρολεύκων», σημείωσαν οι Μανωλάς (37`), Χολέμπας (51`) και Τζεμπούρ (53`, 63`).

    Την ίδια ώρα την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη και τη δεύτερη συνολικά έως τώρα στο πρωτάθλημα, σημείωσε η Κέρκυρα. Οι «Φαίακες» σε αγώνα για την 7η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησαν 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας τέλος στο σερί δύο νικών των «κυανέρυθρων». Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Καραλής στο 71ο λεπτό.

    Σε λίγο, στις 19.30 ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την ΑΕΚ, που θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Εβαλντ Λίνεν. Οι γηπεδούχοι διατηρούν το απόλυτο στην Τούμπα και εκτός απροόπτου θα πάρουν τους τρεις βαθμούς, παραμένοντας σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.

    Αύριο, Κυριακή, ο Πανθρακικός αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης είναι το φαβορί απέναντι στην Βέροια, όπως και ο Παναθηναϊκός που θα φιλοξενήσει τον Αρη, αλλά και ο Ατρόμητος που υποδέχεται τον Λεβαδειακό.

    Η 7η αγωνιστική ολοκληρώνεται με το ντέρμπι της Κρήτης ανάμεσα στον Πλατανιά, που αθόρυβα έφτασε στην 4η θέση, και τον ΟΦΗ.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την NOVA):

    Σάββατο 20 Οκτωβρίου 17:15 Ολυμπιακός-Ξάνθη

    17:15 Πανιώνιος-Κέρκυρα

    19:30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

    Κυριακή 21 Οκτωβρίου 16:00 Αστέρας Τρίπολης-Βέροια

    18:15 Ατρόμητος-Λεβαδειακός

    18:15 Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα

    20:30 Παναθηναϊκός-Αρης

    Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 20:30 Πλατανιάς-ΟΦΗ

    [04] Ηπιότερη η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας απέναντι στην Ελλάδα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.

    Το ταξίδι της Μέρκελ στο Μόναχο, για να συναντηθεί με τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της, άλλες εποχές θα έμοιαζε με βόλτα στη φωλιά του λιονταριού. Κι αυτό γιατί συχνά η προσέγγιση της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στην κρίση της ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

    Ωστόσο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος, χθες και σήμερα, οι Βαυαροί υιοθέτησαν πιο ήπιους, πιο συμβιβαστικούς τόνους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, ανατρέποντας τις θέσεις που υποστήριζαν έως και πριν από έναν μήνα. "Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε", δήλωσε χαρακτηριστικά η Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, μιας πόλης στα βόρεια του Μονάχου.

    Το CSU τηρούσε επί μήνες ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστούσε άλλον έναν πονοκέφαλο για την Γερμανίδα καγκελάριο στην προσπάθειά της να στείλει ένα ενιαίο, ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχε ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε την Αθήνα να αρχίσει να πληρώνει τους μισούς μισθούς και συντάξεις σε... δραχμές ώστε να διευκολύνει τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

    Όμως τα μέλη του κόμματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες τους, επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην Μέρκελ η οποία πάντως προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για το θέμα της Ελλάδας και επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγάλο αντίπαλό της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Παρ' όλ' αυτά, κέρδισε τις επευφημίες των συνέδρων όταν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη. "Εγώ η ίδια περίμενα 34 χρόνια για να διαμαρτυρηθώ. Πώς να παραπονεθώ επειδή οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;", είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα χρόνια που έζησε στην Ανατολική Γερμανία, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι Βαυαροί παραδέχονται ανοιχτά ότι έχουν ωφεληθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 70% των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως εξίσου υπερήφανοι για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τους και δεν βλέπουν με καλό μάτι όσους κάνουν σπατάλες. Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, το CSU έχει υιοθετήσει μια "πολιτική οδηγία" με την οποία ζητά να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο όποια χώρα επιθυμεί θα μπορεί να φύγει από το ευρώ. Ζητά επίσης να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στη γερμανική Μπούντεσμπανκ εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δύο κόμματα, παρά τις διαφορές τους αυτές, φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει μια συμμαχία που θα βοηθήσει αμφότερα στις προσεχείς εκλογές. Η Μέρκελ χρειάζεται το CSU ώστε να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός της ενώ ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Χορστ Ζέεχοφερ, χρειάζεται την Μέρκελ καθώς στη Βαυαρία θεωρούν ότι εκείνη είναι σε θέση να βρει λύσεις στην κρίση. Μάλιστα, η δημοτικότητά της στην περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερη από του Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να παραμείνει στη σκιά της την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. "Τα μέσα ενημέρωσης λένε σήμερα ότι το CSU συμπεριφέρεται σαν γατάκι και δεν θέλω να διαταράξω αυτήν την εντύπωση τώρα" είπε. Νωρίτερα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. "Αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε", είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 October 2012 - 16:30:41 UTC