Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων
  • [02] Στους δρόμους μαθητές και άτομα με αναπηρία
  • [03] "Νικητής" ο Ομπάμα στην τρίτη αναμέτρηση
  • [04] Πολλαπλά τα οφέλη του παιχνιδιού εκτός σπιτιού
  • [05] «Τα μέτρα είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία»
  • [06] Συναυλίες του Μίμη Πλέσσα στη Γερμανία
  • [07] Η καθημερινότητα "βάρος" στη σπονδυλική στήλη
  • [08] Θέλει να μετατρέψει νεκροτομείο σε ξενοδοχείο!
  • [09] Διάλεξη στο Θησείο, για την ανάδειξη της ροδιακής ακρόπολης
  • [10] Μέτρα για την καταστολή του ιού της λύσσας από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [11] Πρόγραμμα ελέγχου της ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων

  • [01] Επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων

    Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν το μεσημέρι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συγκροτούν την κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση θα εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να έλθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας.

    Τα μέτρα θα συζητηθούν για να ψηφισθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Εως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα, πρέπει να έχουμε λύσει όλα τα σημαντικά θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας οτι ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος.

    [02] Στους δρόμους μαθητές και άτομα με αναπηρία

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών Ανατολικής Αττικής, Α΄Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα) και Νότιας Αθήνας στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, προγραμματίζεται το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και, στη συνέχεια, πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ΟΛΜΕ, οι διαμαρτυρόμενοι «απαιτούν άμεση λύση στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα για δωρεάν μεταφορά των μαθητών, χωρίς περιορισμούς και τη γενναία χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους».

    Επίσης,συγκεντρώσεις διαμαρτυρίαςοργανώνουνσήμερα τα άτομα με αναπηρία, σε 37 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

    Η κινητοποίηση στην Αθήνα, παράλληλα με άλλες 36 πόλεις, θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Σωκράτους και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

    Ο λόγος της κινητοποίησης αφορά περισσότερα από 70.000 ΑμεΑ, που όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Βαρδακαστάνης είναι επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 14 μήνες, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και των οποίων η σύνταξη και το επίδομα έχει ανασταλεί μέχρι να γίνει η επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ χαρακτήρισε τα ΚΕΠΑ ως «μια δημοσιονομική-κοινωνική γκιλοτίνα» και μίλησε για «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας».

    [03] "Νικητής" ο Ομπάμα στην τρίτη αναμέτρηση

    Πολύ επιθετικός, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, παρουσίασε σήμερα, κατά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση, τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανακηρύχθηκε νικητής της "μονομαχίας" με 48% έναντι 40% , σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηεοπτικού δικτύου CNN.

    "Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος", δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της έντονης αναμέτρησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε από τα μάτια του τον αντίπαλό του

    "Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος προβάλλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την τήρηση της υπόσχεσής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

    Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν, όπως στο θέμα της υποστήριξης του Ισραήλ, και προειδοποίησαν το Ιράν για τον πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ευρώπη δεν αναφέρθηκε καθόλου στη "μονομαχία" που διήρκεσε 90 λεπτά.

    "Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός", δήλωσε η Ντότι Λιντς καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University.

    Ομπάμα και Ρόμνεϊ ισοβαθμούν στις δημοσκοπήσεις εθνικής εμβέλειας, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει σαφές προβάδισμα σε πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου ο Ρόμνεϊ θα πρέπει να θριαμβεύσει εάν θέλει να ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

    "Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80", σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό από τον Μιτ Ρόμνεϊ της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εχθρού των ΗΠΑ και κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.

    "Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας, τού είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε κοροϊδευτικά στον αντίπαλό του, όταν εκείνος ισχυρίσθηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ λιγότερα πλοία από το 1917, θυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ "έχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες"

    Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ όταν ερωτήθηκε για τον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα. "Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα . Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς".

    [04] Πολλαπλά τα οφέλη του παιχνιδιού εκτός σπιτιού

    Παιχνίδι έξω από το σπίτι ή μέσα στην ασφάλεια της οικογενειακής εστίας; Το δίλημμα βασανίζει, εδώ και καιρό, γονείς, προβληματίζει εκπαιδευτικούς, ωθεί σε αναλύσεις ειδικούς παιδοψυχολόγους. Το αστικό περιβάλλον εξελίσσεται αμείλικτο, φοβικό- «επικίνδυνο», υποστηρίζουν πολλοί, ενώ από την άλλη δημόσιοι χώροι για παιχνίδι στις γειτονιές δεν υπάρχουν. Η εναλλακτική λύση, τα παιδικά μάτια καρφωμένα στην οθόνη ενός υπολογιστή μέσα στους τέσσερις τοίχους του δωματίου, είναι εξίσου επίφοβη: εκπαιδεύει σε επικοινωνία με έναν «εικονικό» κόσμο, σε αντιμετώπιση δυσκολιών με χρήση βίας.

    Η επιλογή είναι δύσκολη. Οι προτάσεις, ακόμα δυσκολότερες.

    «Είναι πολλαπλά τα οφέλη του παιχνιδιού στην ύπαιθρο για το παιδί» υποστηρίζει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ. Και εξηγεί: «Καταρχάς του δημιουργείται ένα αίσθημα ελευθερίας και παράλληλα αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση του, μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά, καλλιεργείται ο αυτοέλεγχος, ενώ προάγεται και βελτιώνεται η κινητικότητα του». «Μέσα απ? όλα αυτά το παιδί αποκτά μία ψυχική ευεξία και εκτονώνεται, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση» τονίζει.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας (ΕΕακα), Ιωάννης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει τη θετική επίδραση που έχει το παιχνίδι έξω από το σπίτι στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού και στον περιορισμό των πιθανοτήτων να αποκτήσει μελλοντικά αλλεργίες.

    Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Υπόθεση Υγιεινής» και οφείλεται στην «εκγύμναση» του ανοσοποιητικού συστήματος όταν είναι σε συχνή επαφή με τη φύση. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έδειξαν ότι τα παιδιά που ζουν σε χωριά ή σε μη αστικοποιημένες περιοχές και πάσχουν από αλλεργίες ήταν πολύ λιγότερα από τις αντίστοιχες περιπτώσεις στις πόλεις.

    [05] «Τα μέτρα είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία»

    «Αλλαγή στρατηγικής του ΚΚΕ δεν θα έχουμε» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησεχθες βράδυστο Kontra Channel.

    Εξάλλου στο μήνυμα που ζητήθηκε από την κ. Παπαρήγα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «τα μέτρα που θα έλθουν στην Βουλή είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία, ο λαός πρέπει να δείξει με την στάση του ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει, ότι νικά την μοιρολατρεία και ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση διαρκείας» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή.»

    Ερωτηθείσα για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα, πριν απ? όλα «μετρά» την πορεία του εργατικού κινήματος, λογαριάζοντας, πχ πόσες Γενικές Συνελεύσεις σωματείων πραγματοποιούνται ή το ποσοστό συμμετοχής στις απεργίες.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί το βάθος της κρίσης και η φύση της, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, και όχι κρίση διαχείρισης και τόνισε ότι όλοι, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν πως είναι κρίση διαχείρισης.

    Επιπλέον επέκρινε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι δεν θέλουν κίνημα στους τόπους δουλειάς και ότι «από τα πάνω» έχουν εκφυλίσει το κίνημα.

    «Από μια άποψη είναι πιο δύσκολα (για το ΚΚΕ) απ? ότι στις αρχές της δεκαετίας του ΄90» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, εξηγώντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχει βαθιά καπιταλιστική κρίση που πλήττει στρώματα εργαζομένων τα οποία δεν έχουν πείρα πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και πασχίζουν να διασώσουν ότι μπορούν, ενώ ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων προσπαθούν να ενσωματώσουν αυτά τα στρώματα σε λογικές διαχείρισης.

    «Οι κομμουνιστές πρέπει να αντέξουν, να διορθώσουν γρήγορα τις αδυναμίες τους και να μην υποκύψουν στην πίεση» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα και τους πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που είχε η ψήφος τους και τονίζοντας ότι «μείωση της δύναμης του ΚΚΕ σημαίνει μείωση της αποτελεσματικότητας της πάλης.»

    [06] Συναυλίες του Μίμη Πλέσσα στη Γερμανία

    Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι θα απολαύσουν οι Έλληνες της Φρανκφούρτης και της Στουτγάρδης, τον Νοέμβριο, στις συναυλίες που θα δώσει εκεί ο Μίμης Πλέσσας.

    Τον καταξιωμένο συνθέτη μας θα πλαισιώσουν στο τραγούδι η εξαιρετική μέση υψίφωνος, Αλεξάνδρα Γκράβας, η Fidel Kοksal και ο Σπύρος Κλισσάς.

    Η συναυλία στην Alte Oper Frankfurt Benefiz της Φρανκφούρτης, στις 21 Νοεμβρίου γίνεται για τα ελληνικά χωριά SOS.

    Η συναυλία στη Στουτγάρδη θα δοθεί στην Liederhalle Mozartsaal, στις 24 Νοεμβρίου.

    [07] Η καθημερινότητα "βάρος" στη σπονδυλική στήλη

    Πόνο στη σπονδυλική στήλη θα εμφανίσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο πόνος αυτός είναι το «τίμημα» της όρθιας στάσης αλλά και της κακής χρήσης της σπονδυλικής στήλης, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει καθιστική ζωή, σηκώνει βάρη ή δεν ασκείται.

    «Η καθημερινότητά μας είναι τέτοια που ουσιαστικά φορτίζει τη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να την οδηγεί τουλάχιστον σε εκφυλιστικές παθήσεις. Αυτό το πρόβλημα, που μπορεί άλλοτε να είναι σοβαρό και άλλοτε να μην είναι, θεωρείται ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στον άνθρωπο. Όλοι οι πόνοι στην σπονδυλική στήλη δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση. Μπορεί να οφείλονται σε ακινησία, σε κακή καθιστική στάση κλπ» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, νευροχειρουργός Ιωάννης Μάγρας μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.

    Οι εκφυλιστικές παθήσεις αποτελούν το 60-70% των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ενώ είναι πολύ πιο σπάνιο να έχει κανείς όγκο στη σπονδυλική στήλη. Η δισκοκήλη στην αυχενική ή την οσφυϊκή μοίρα είναι η πιο συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο. «Μόνο το 10% των περιπτώσεων όπου επίσημα έχει διαγνωστεί δισκοκήλη χειρουργούνται ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Από αυτό το 10% που θα εγχειριστούν, διεθνώς, ένα ποσοστό 1-2% δεν θα πάνε καλά και θα συνεχίσουν να πονάνε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο 'σύνδρομο αποτυχημένης μέσης', μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονές, σε ανάπτυξη συμφύσεων κ.λπ.» εξηγεί ο κ. Μάγρας.

    [08] Θέλει να μετατρέψει νεκροτομείο σε ξενοδοχείο!

    Θέλει να μετατρέψει ένα νεκροτομείο σε χώρο απόλαυσης!

    Ο λόγος για έναν επενδυτή που σκοπεύει να μετατρέψει το νεκροτομείο ενός ψυχιατρικού ασύλου στην Τασμανία σε ξενοδοχείο, ευελπιστώντας πως θα προσελκύσει πελάτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό.

    Το νεκροτομείο, που δεν λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια, αποτελεί τμήμα του ψυχιατρικού νοσοκομείου Γουίλοου Κορτ, που λειτούργησε την δεκαετία του '50 και θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα κτίρια του νησιού.

    Ο Χέιντιν Πιρς θέλει να απευθυνθεί σε πελάτες που θα ενθουσιάζονταν με την ιδέα να μείνουν σε ένα δωμάτιο όπου μέσα βρίσκεται ένα τραπέζι νεκροψίας ή ένα ψυγείο για πτώματα.

    [09] Διάλεξη στο Θησείο, για την ανάδειξη της ροδιακής ακρόπολης

    Διάλεξη με τίτλο «Η ανάδειξη της ροδιακής ακρόπολης - Ένα αρχαιολογικό πάρκο της πόλης» θα δώσει η αρχαιολόγος Μαρία Μιχαλάκη - Κόλλια, σήμερα στις 7.30 μ.μ., στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο).

    Στην ακρόπολη της Ρόδου σώζονται δύο μεγάλοι πυρήνες μνημείων της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης της Ρόδου μέσα σε ευρύτερη αρχαιολογική ζώνη περίπου 1.000 στρεμμάτων. Στην 11η διάλεξη του κύκλου των «Περιηγήσεων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία», που πραγματοποιεί ο ΣΕΑ, θα παρουσιαστούν οι ναοί, τα Νυμφαία ?σπηλαιώδη ιερά όπου λατρεύονταν οι Νύμφες? και τα δημόσια οικοδομήματα, καθώς και μία πρόταση μελέτης διαμόρφωσης του ευρύτερου χώρου σε μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο της πόλης.

    Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία αρχικά θα γίνει η παρουσίαση των μνημείων της ακρόπολης, ορισμένων πιο εκτενώς και κάποιων άλλων πιο σύντομα, δίνοντας έμφαση στα λιγότερο γνωστά (όπως αυτά των τεσσάρων υπόγειων χώρων των Νυμφαίων στον βόρειο πυρήνα) ή τονίζοντας περισσότερο συγκεκριμένα στοιχεία άλλων μνημείων, που έχουν προκαλέσει ερωτήματα.

    [10] Μέτρα για την καταστολή του ιού της λύσσας από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στη λήψη σειράς μέτρων για την επιτήρηση και την καταστολή της λύσσας, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό του ιού σε αλεπού στην περιοχή Παλαιόκαστρο Κοζάνης.

    Κατόπιν σχετικών οδηγιών του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενημερώθηκαν άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Το περιστατικό θα τεθεί υπόψη της Διεύθυνσης Υγιεινής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΚΕΛΠΝΟ, με την υπενθύμιση για την ανάγκη άμεσου εφοδιασμού των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων. Επιπλέον, θα ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα, ενώ παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και τον εμβολιασμό κατά της λύσσας σε αδέσποτους σκύλους και γάτες, ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα και στους γειτονικούς νομούς.

    [11] Πρόγραμμα ελέγχου της ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων

    Προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε παιδιά από 2 μηνών έως 5 ετών ξεκινούν οι δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ).

    Στόχος του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές, όπου ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Όπως είπε ο κ. Πατούλης αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν και συνεπώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.

    Σε μικρές ηλικίες μπορεί να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.

    Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες σε πανελλαδική βάση από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ , το οποίο υλοποιεί και συντονίζει σε 160 καλλικρατικούς δήμους μια κοινωνική πολιτική μέσα από την πρόληψη και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 October 2012 - 4:30:54 UTC