Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων
  • [02] Τη Βουλή ενημερώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη "λίστα Λαγκάρντ"
  • [03] Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [04] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά
  • [05] Παρουσιάζεται το «Ημερολόγιο Θυσιών του Θορικού»
  • [06] Από τις κυριότερες αιτίες θανάτου η παχυσαρκία
  • [07] Εμφανίστηκε στην οικογένειά του η οποία τον νόμιζε νεκρό!
  • [08] Eξέγερση στα κρατητήρια του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας
  • [09] Μικροσκοπική κάμερα «απαθανατίζει» την καθημερινότητά σας
  • [10] Δωρεάν εξέταση μαστού, προσφέρει ο δήμος Κορυδαλλού
  • [11] Φωτιά σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ στο οποίο δεν υπήρχαν επιβάτες

  • [01] Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων

    Δυσβάσταχτο θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, αλλά και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς, που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευθεί η δόση του δανείου.

    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το προσχέδιο των 92 σελίδων του νέου Μνημονίου, που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση, την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα δουν 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013, αυξάνεται η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων, γίνεται μόνιμη η «έκτακτη εισφορά», καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες, περικόπτονται δραστικά τα ειδικά μισθολόγια, μειώνονται εκ νέου οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, ενώ καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον για το 2013 το ύψος των πρόσθετων μέτρων ανέρχεται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αργά χθες το βράδυ, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε μόνοι στη Βουλή και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα». Προσθέτοντας, πάντως, ότι θα συνεχιστεί η «σκληρή διαπραγμάτευση» για να βελτιωθούν οι όροι του πακέτου. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Εργασίας γίνονταν γνωστό ότι ουσιαστικά έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και για τις αλλαγές στα εργασιακά.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ανοικτό παραμένει επί της ουσίας μόνον το φορολογικό πακέτο. Πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα, ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Το ίδιο σενάριο προβλέπει, επίσης, φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Από το 2013, τα συγκεκριμένα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

    Ειδικότερα, στο προσχέδιο του Μνημονίου περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

    ? Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 5.000 υπάλληλοι εφέτος και επιπλέον 20.000 υπάλληλοι το 2013 (συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι)

    ? Περικόπτεται δραστικά, στα 2.000 άτομα από 15.226 άτομα, ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών

    ? Καταργούνται και τα «υπολείμματα» των δώρων και του επιδόματος άδειας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους

    ? Εφαρμόζεται από την 1/1/2013 και στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο, με ανώτατο πλαφόν για τις μικτές μηνιαίες αποδοχές, τα 1.900 ευρώ

    ? Αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 2 έτη (και στα ενδιάμεσα στάδια)

    ? Μειώνονται κατά 23% τα εφάπαξ, ενώ επιβάλλεται εισφορά 3% σε όσους έλαβαν υψηλά εφάπαξ μετά το 1995. Το εφάπαξ θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους του συνταξιούχου

    ? Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993

    ? Μειώνονται οι συντάξεις κατά 3%- 12%

    ? Εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ

    ? Αντικαθίστανται όλα τα οικογενειακά επιδόματα με ένα, που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια

    ? Καταργούνται όλα τα ειδικά εποχικά επιδόματα ανεργίας

    ? Μειώνονται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου εφέτος τα ειδικά μισθολόγια, κλιμακωτά από 2% έως και 35%

    ? Αυξάνεται, σε 15% από 10%, ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων

    ? Διατηρείται έως και το 2018 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

    ? Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές

    ? Αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες και μειώνονται οι επιστροφές φόρων από πετρέλαιο και ΦΠΑ

    ? Αυξάνονται από τον Μάρτιο 2013 οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, συμπαρασύροντας πλειάδα φόρων

    ? Φορολογούνται όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

    ? Αυξάνονται κατά 25% από τον Μάρτιο 2013 τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών

    ? Αυξάνονται κατά 8% από την 1/1/2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αναμένεται να υπάρξει και διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να απαιτείται ανά έτος προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ, αντί του 3% χωρίς τη διετή παράταση.

    [02] Τη Βουλή ενημερώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη "λίστα Λαγκάρντ"

    Την ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλήςενημερώνει αυτή την ώραο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί των θεμάτων που προέκυψαν από τη διαχείρισητης "λίστας Λαγκάρντ".

    [03] Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

    Εικοσιτετράωρηπανελλαδική απεργία πραγματοποιεί σήμερα η ΟΤΟΕ, με αφορμή την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στου Βουλή, με την οποία επιχειρείται η ένταξη των Ταμείων Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την ώρα που η ΟΤΟΕ ενεργώντας στα πλαίσια του Νόμου. 4075/2012 προχώρησε στην σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ) σύμφωνα και με την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, που έχει καταθέσει ήδη στην Κυβέρνηση και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, «έρχεται μια τροπολογία - λαιμητόμος της Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους με μοναδικό σκοπό την ληστεία των αποθεματικών τους και την εξυπηρέτηση συμφερόντων»,

    «Είναι φανερό ότι με αυτή την κυβερνητική ενέργεια αλλά και με όσα άλλα περιλαμβάνονται στα περιβόητα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κλάδος των Τραπεζοϋπαλλήλων στοχοποιείται μεθοδευμένα και απροκάλυπτα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα σχέδια της Τρόικας για τις Τράπεζες», επισημαίνει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της.

    [04] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμαπραγματοποιούν σήμεραοι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ταμείου τους, ΕΤΑΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

    «Οι βίαιες διαδικασίες ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ ένα μόνο στόχο μπορούν να πετύχουν: την κατάρρευση ενός υγιούς επιστημονικού ταμείου, παρά τις λεηλασίες που έχει υποστεί, σ' ένα φορέα υπερχρεωμένο και ελλειμματικό, που καμία εγγύηση για Υγεία και Περίθαλψη δεν μπορεί να προσφέρει στους ασφαλισμένους του», αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

    [05] Παρουσιάζεται το «Ημερολόγιο Θυσιών του Θορικού»

    Το «Ημερολόγιο Θυσιών του Θορικού», η επιγραφή που είχε πέσει «θύμα» αρχαιοκαπηλείας και εκτίθεται πλέον στη μόνιμη έκθεση του Επιγραφικού Μουσείουπαρουσιάζεται σήμεραστο Επιγραφικό Μουσείο (18:00μμ).

    Το κείμενο της επιγραφής, το οποίο βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1960, αλλά το μνημείο, προφανώς αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, δεν είχε δει κανείς μέχρι την αγορά του από το Μουσείο Γκετί, το 1979.

    Η στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 ? 420 π.Χ.

    Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.

    Η επιγραφή επεστράφη στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί.

    [06] Από τις κυριότερες αιτίες θανάτου η παχυσαρκία

    Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού και το 20% των παιδικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στην Ευρώπη τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους άντρες είναι 10-20% και στις γυναίκες 15-25%. H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, επισημαίνει επικαλούμενη αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου.

    «Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, με το 20% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών να είναι παχύσαρκα. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η κ. Κοκκίνου, με αφορμή τηνσημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

    Σύμφωνα με την κ. Γούτα, η παχυσαρκία, εκτός από τη διατροφή, οφείλεται και σε γενετικούς, ψυχολογικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και στη λήψη φαρμάκων.

    «Η σοβαρή παχυσαρκία κρύβει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Στους άντρες εμφανίζεται με συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, ενώ στις γυναίκες με συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς η οποία προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, (όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, κιρσούς).

    Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 με ποσοστό 61%, ο καρκίνος ενδομήτριου 34%, η χολολιθίαση 30%, η οστεοαρθρίτιδα 24%, η αρτηριακή υπέρταση 17%, η στεφανιαία νόσος 17%, ο καρκίνος μαστού 11% και ο καρκίνος παχέος εντέρου, 11%» εξηγεί η κ. Γούτα.

    [07] Εμφανίστηκε στην οικογένειά του η οποία τον νόμιζε νεκρό!

    Ένας άνδρας 41 χρονών από τη βορειοανατολική Βραζιλία σόκαρε την οικογένειά του όταν εμφανίστηκε μπροστά τους, τη στιγμή που τον θεωρούσαν νεκρό.

    Νωρίτερα, είχε ζητηθεί από την οικογένεια του Τζιλμπέρτο Αραούζο να μεταβεί στο νεκροτομείο προκειμένου να αναγνωρίσουν το πτώμα ενός δολοφονημένου άνδρα όπου και επιβεβαίωσαν ότι ήταν ο 41χρονος.

    Συγγενείς και φίλοι είχαν μαζευτεί γύρω από το νεκρό σώμα του άγνωστου άντρα, για να θρηνήσουν το χαμό του Αραούζο, όταν αυτός εμφανίστηκε μπροστά τους.

    Μόλις αντελήφθη το μπέρδεμα που είχε προκληθεί, ο Αραούζο προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις τοπικές αρχές προκειμένου να τους πει ότι είναι ζωντανός και το πτώμα που υποτίθεται ότι είναι αυτός ανήκει σε κάποιον άγνωστο άντρα, αλλά μάταια αφού η κλήση απορρίφθηκε ως φάρσα.

    Το άγνωστο πτώμα μεταφέρθηκε αργότερα πίσω στο νεκροτομείο.

    [08] Eξέγερση στα κρατητήρια του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

    Εξέγερση αλλοδαπών κρατουμένων, διαφόρων εθνικοτήτων, σημειώθηκε στα κρατητήρια του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 92 κρατούμενοι που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους, άρχισαν να φωνάζουν, να χτυπάνε τα κάγκελα και τους τοίχους, με αποτέλεσμα 11 απο αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο κέντρο Υγείας της πόλης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ομαλοποιηθεί.

    [09] Μικροσκοπική κάμερα «απαθανατίζει» την καθημερινότητά σας

    Θέλετε να συνθέσετε ένα προσωπικό φωτογραφικό «ημερολόγιο» με τις σημαντικότερες στιγμές κάθε ημέρας σας; Η επιθυμία σας πλέον μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Διακριτικά και σχετικά οικονομικά μάλιστα.

    Αρκεί να αναθέσετε τη δουλειά στη Memoto. Η μικροσκοπική αυτή κάμερα - με μέγεθος ίσο με ένα γραμματόσημο - «φοριέται» ανεξάρτητα από τις στιλιστικές σας επιλογές.

    Δουλειά της είναι να «τραβάει» μια φωτογραφία κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό τις καθημερινές σας συνήθειες.

    Το οπτικό σας «μονοπάτι» αποθηκεύεται διαδικτυακά, με βάση την ώρα, την ημερομηνία και τον τόπο καταγραφής, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ακολούθως τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές.

    Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013, η κάμερα - που διαθέτει ανάλυση 5 megapixels - θα κυκλοφορήσει στην αγορά έναντι 279 δολαρίων.

    Σύμφωνα με την κατασκευάστρια σουηδική εταιρεία, τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα σε τρία χρώματα, πορτοκαλί, άσπρο και γκρι.

    [10] Δωρεάν εξέταση μαστού, προσφέρει ο δήμος Κορυδαλλού

    Δωρεάν εξέταση μαστού, σε όλες τις γυναίκες του Κορυδαλλού, που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα από 20 έως 40 ετών, προσφέρει ο δήμος Κορυδαλλού, συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στα δημοτικά ιατρεία, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, από τις 9 το πρωί έως στις 1 μετά το μεσημέρι, θα γίνεται δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για ανασφάλιστες κι άπορες γυναίκες, σε συνεργασία το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας.

    Επίσης, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, θα προσφέρεται Δωρεάν Κλινική Εξέταση (Ψηλάφηση) Μαστού για τις γυναίκες- κατοίκους του δήμου.

    [11] Φωτιά σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ στο οποίο δεν υπήρχαν επιβάτες

    Φωτιά απο άγνωστη αιτία, εκδηλώθηκε το πρωί σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ που δεν είχε επιβάτες, μετά την έξοδο Λαχανά στον Κηφισό.

    Ο οδηγός πρόλαβε και ακινητοποίησε το όχημα, ενώ η φωτιά που πήρε γρήγορα μεγάλη διάσταση, σβήστηκε απο δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έσπευσε στο σημείο, με τρία οχήματα και εννέα άνδρες.

    Απο τη φωτιά το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 October 2012 - 6:30:45 UTC