Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι δανειζόμενες χώρες θα επιστρέψουν στις αγορές το 2014"
  • [02] "Σακατεμένοι" ψυχικά επιστρέφουν από το Αφγανιστάν οι γάλλοι στρατιώτες
  • [03] Αλ. Παπαρήγα: "Τα τρία κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους"
  • [04] Για την τραπεζική εποπτεία θα συζητήσει ο Ερό με την Μέρκελ στις 15 Νοέμβρη
  • [05] ΔΗΜΑΡ: «Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση»
  • [06] Αλ. Τσίπρας: "Ο λαός δεν έχει ανάγκη φοβισμένες ηγεσίες, που δεν είναι αντάξιες των περιστάσεων"
  • [07] ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης
  • [08] Από την Πέμπτη η προκαταβολή των επιδοτήσεεων σε 670.000 αγρότες
  • [09] Απέκλεισαν συμβολικά την Αθηνών - Πατρών κάτοικοι του Ξυλοκάστρου
  • [10] Αδυναμία δηλώνει το υπουργείο Εργασίας να εντοπίσει τις ειδικές συντάξεις συνδικαλιστών
  • [11] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Κρήτη
  • [12] Μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία
  • [13] Η Ford θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Βέλγιο το 2013
  • [14] Πτώση του δείκτη επιχειρηματικής πίστης για έκτο συνεχή μήνα στη Γερμανία
  • [15] Φοροαπαλλαγές και χαμηλά επιτόκια δανεισμού ζητούν οι επιχειρήσεις
  • [16] Να επανεκλεγεί ο Ομπάμα εύχεται ο Ερό
  • [17] Παίζει ο Κουίνσι στην αναμέτρηση ΠΑΟ - Λάτσιο

  • [01] "Οι δανειζόμενες χώρες θα επιστρέψουν στις αγορές το 2014"

    Στο τέλος του 2014 αναμένεται ότι θα είναι σε θέση οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτα οικονομικής βοήθειας να επανέλθουν στις αγορές για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

    «Αυτό θα είναι εφικτό σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Γερμανός επικεφαλής του ΕΜΣ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

    Αν «και δεν θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση», τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες πιθανόν θα επαρκούν τότε για να τις βοηθήσουν να περάσουν «το τελικό τεστ» και να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων, καθώς οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

    Χωρίς να αναφερθεί στην Ισπανία, σημείωσε ότι ο ΕΜΣ μπορεί να δώσει ταχύτερα μία προληπτική πιστωτική γραμμή σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από ότι ένα πλήρες πακέτο διάσωσης που απαιτεί δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αν μία χώρα ζητήσει μία προληπτική συμφωνία, μπορούμε να δράσουμε σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η «παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά» θα μπορούσε να γίνει σε δύο ημέρες.

    [02] "Σακατεμένοι" ψυχικά επιστρέφουν από το Αφγανιστάν οι γάλλοι στρατιώτες

    Εφιάλτες, αϋπνία, παραισθήσεις, αυτοκτονικές τάσεις...αρκετές εκατοντάδες γάλλοι στρατιώτες επιστρέφουν από το Αφγανιστάν με σοβαρά ψυχικά προβλήματα και σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας του γαλλικού στρατού ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

    Επισήμως, περίπου 400 γάλλοι στρατιώτες έχουν διαγνωστεί από τους στρατιωτικούς γιατρούς ότι φέρουν ψυχικά τραύματα.

    "Ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που δεν μιλούν (για αυτό το θέμα) και σε αυτούς που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μιλούν " επισημαίνει ο Πατρίκ Ντεβιλιέρ, επικεφαλής της Ψυχιατρικής Υπηρεσίας του γαλλικού στρατού.

    Για το φαινόμενο αυτό που παρέμενε για πολύ καιρό ταμπού, το υπουργείο Άμυνας οργανώνει σήμερα και αύριο διήμερο συνέδριο με τίτλο "Αντιμετωπίζοντας τα αόρατα τραύματα".

    Εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν επιστρέφουν σπίτια τους.

    Αυτά (τα προβλήματα) είναι πιθανόν να εκδηλώνται με διάφορες μορφές, όπως "αδιαφορία, επιθετικότητα και οξυθυμία", διευκρίνισε ο Φρανκ ντε Μοντλό επικεφαλής του Ψυχιατρικού Τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. "Δεν έχουν καμιά δραστηριότητα, δεν μιλούν καν στα παιδιά τους", πρόσθεσε.

    Οι συμπεριφορές αυτές είναι πολλές φορές καταστροφικές για τις οικογένειες και το περιβάλλον των στρατιωτικών. Εκδηλώνουν κρίσεις πανικού και άγχους, εμφανίζουν το φαινόμενο να ξαναζούν επεισόδια μεγάλου στρες, όπως αυτά που βίωσαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    [03] Αλ. Παπαρήγα: "Τα τρία κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους"

    «Αν με την πολιτική σου δεν έρχεσαι σε αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας, ακόμα και αν έχεις τα πιο ριζοσπαστικά πολιτικά συνθήματα, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα», υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Ερωτηθείσα για τις χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι τα τρία κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους, προσθέτοντας ότι ακόμα και τα περιθώρια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης ή άσκησης πίεσης λιγοστεύουν όταν θεωρείς την ΕΕ μονόδρομο.

    Ειδικότερα για τα εργασιακά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κατεύθυνση της ΕΕ, εδώ και 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, προσέθεσε, ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να μην μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά να αναδείξει το βάθος, την έκταση και τη φύση της κρίσης.

    Ερωτηθείσα αν διαβλέπει πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο και ποια είναι η απάντηση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η απάντηση είναι «να βγει ο λαός στο προσκήνιο και να αναλάβει την ευθύνη» και τόνισε ότι απαιτείται η οικοδόμηση λαϊκής συμμαχίας, η οποία «θέλει δουλειά», αλλά υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την δημιουργία της, με δεδομένο ότι η στρατηγική του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο είναι ενιαία, άρα εκ των πραγμάτων διευρύνονται τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση.

    «Είναι κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και το νέο στοιχείο σε αυτήν είναι ότι δεν μπορούν να την διαχειριστούν. Έγκυρες μελέτες εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη θα επέλθει δεν θα ξεπερνά το 1%», είπε η γγ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων.

    [04] Για την τραπεζική εποπτεία θα συζητήσει ο Ερό με την Μέρκελ στις 15 Νοέμβρη

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις 15 Νοεμβρίου στο Βερολίνο για να συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Θα είμαι στη Γερμανία στις 15 Νοεμβρίου, θα συναντήσω την κα Μέρκελ και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γι' αυτό μαζί της", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που επιθυμεί το Παρίσι για την ΕΕ, επέμεινε στη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

    "Συχνά συγχέουμε τις πολύ μακροπρόθεσμες γερμανικές προτάσεις (...) με το βραχυπρόθεσμο", δήλωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "το βραχυπρόθεσμο είναι να επιτραπεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αυτό περνάει από τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ευρώ, περνάει από την εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης και την εποπτεία των τραπεζών, περνάει από την θέσπιση της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

    "Αυτό είναι το στάδιο του επείγοντος. Αν το κάνουμε αυτό, δημιουργούμε εμπιστοσύνη, κάνουμε την ανάπτυξη να ξεκινήσει και πάλι και μπορούμε να προχωρήσουμε προς το επόμενο στάδιο", πρόσθεσε ο Ερό.

    [05] ΔΗΜΑΡ: «Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση»

    «Εύχομαι να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα υπάρξει αδιέξοδο.

    «Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε και τον σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες», είπε ο κ. Λυκούδης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν όρια που συγκρούονται με το αξιακό μας φορτίο». Υποστήριξε ότι η ανατροπή στα εργασιακά δεν παράγει κανένα δημοσιονομικό όφελος και τόνισε ότι μία λύση θα ήταν να έρθουν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή προς ψήφιση.«Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση», επισήμανε.

    «Εμείς τολμήσαμε τα ατόλμητα. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν σκέφτεται το καλό της χώρας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η ΚΟ του κόμματος «με εξαίρεση 2-3 βουλευτές είναι ενωμένη σαν μία γροθιά».

    Ο κ. Λυκούδης, τέλος, δεν απέκλεισε μια νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εντός της ημέρας, εκφράζοντας την ελπίδα του να υπάρξει συμφωνία.

    [06] Αλ. Τσίπρας: "Ο λαός δεν έχει ανάγκη φοβισμένες ηγεσίες, που δεν είναι αντάξιες των περιστάσεων"

    Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ενότητα, αποφασιστικότητα και από μια πολιτική ηγεσία, που να εμπνεύσει το συλλογικό όραμα και όχι από φοβισμένες ηγεσίες, που δεν είναι αντάξιες των περιστάσεων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις τοποθετήσεις των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Κρις Σπύρου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αρνηθεί τον διαρκή οικονομικό έλεγχο σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία χρέους, σημειώνοντας ότι ήδη η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, μιά οικονομική και κοινωνική καταστροφή που δεν έχει ξαναδεί, παρά μόνο μετά από πόλεμο.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με θερμά λόγια για το ΣΑΕ και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βοηθήσει τον ελληνικό λαό, να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και τους νέους μετανάστες που φεύγουν από τη χώρα για την αναζήτηση καλύτερης τύχης.

    [07] ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης

    «Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης... Εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από την πολιτική διαπραγμάτευση, κυρίως για τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους, της παράτασης, της εκταμίευσης. Προσχωρήσαμε στην άποψη του πρωθυπουργού, γιατί αυτός έχει τον τελευταίο λόγο και στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός...» δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

    Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, η κα Γεννηματά ανέφερε: «Είχε τεθεί, εξαρχής και από τον κ. Βενιζέλο και από τον κ. Κουβέλη ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας σε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν δεν έχει πάρει την έγκριση των αρχηγών. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα μέτωπο που δεν πρέπει να ανοίξει. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας».

    Η κα Γεννηματά τόνισε πως «θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες να φτάσει στη Βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να στηρίξουν και τα τρία κόμματα. Και επειδή ειπώθηκε χθες ότι "προχωράμε, με όσους τολμήσουν", νομίζω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τόλμη, γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- και οι σημερινοί βουλευτές και η προηγούμενη ΚΟ- τόλμησαν να στηρίξουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, για να στηρίξουν την Ελλάδα, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδιναν αυτή την μάχη μόνοι τους και οι υπόλοιποι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα».

    [08] Από την Πέμπτη η προκαταβολή των επιδοτήσεεων σε 670.000 αγρότες

    Πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς 670.000 δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή των επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

    Η εκταμίευση των ποσών θα είναι δυνατή από αύριο. Εν τω μεταξύ μπλοκάρονται οι επιδοτήσεις αγροτών που εντοπίστηκαν να κάνουν χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων.

    [09] Απέκλεισαν συμβολικά την Αθηνών - Πατρών κάτοικοι του Ξυλοκάστρου

    Ομάδα κατοίκων από την περιοχή του Ξυλοκάστρου, σήμερα από τις 10.30 έως τις 11.15 το πρωί, πραγματοποίησαν τρεις δεκάλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στο 142ο χιλιόμετρο και συγκεκριμένα στο ύψος του κόμβου Δερβενίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με την προτροπή του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, με σύνθημα «τα δάση της περιοχής δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν», εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής.

    Κατά την ώρα του αποκλεισμού προκλήθηκε μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι αποχώρησαν από την εθνική οδό και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί και διεξάγεται κανονικά.

    [10] Αδυναμία δηλώνει το υπουργείο Εργασίας να εντοπίσει τις ειδικές συντάξεις συνδικαλιστών

    Αδυναμία να παράσχει ονομαστικά και αριθμητικά στοιχεία στη Βουλή για όσους έχουν λάβει συντάξεις λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή διευκρινίζεται ότι, «στο μηχανογραφικό αρχείο που τηρείται για τους συνταξιούχους του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) το οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1999 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετέπειτα ΕΤΕΑΜ και σήμερα ΕΤΕΑ, δεν υπάρχει ένδειξη που να διαχωρίζει τους συνταξιούχους λόγω συνδικαλιστικής δράσης». Όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «ονομαστικά στοιχεία θα υπάρξουν αφού γίνει η επεξεργασία και ο διαχωρισμός των εν λόγω συνταξιούχων από τους αντίστοιχους ατομικούς φακέλους που τηρούνται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τα οποία εξυπηρετείται το τέως ΕΤΕΑΜ».

    Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει 22 βουλευτές της ΝΔ με την οποία ζητούσαν από τον υπουργό να ενημερώσει «ποιοι λαμβάνουν ονομαστικά τη σύνταξη αυτή τα τελευταία 20 χρόνια», «ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Σύνταξης» και «αν ισχύει και για περιπτώσεις συνδικαλιστών, οι οποίοι θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους».

    [11] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Κρήτη

    Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών με παγκρήτια δράση και με διασυνδέσεις στην Αθήνα, προχώρησαν οι διωκτικές αρχές της Κρήτης.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία, στο δόκανο των αρχών έπεσαν οκτώ άτομα - επτά άνδρες και μία γυναίκα- με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάθεση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ενώ αναζητείται ως συνεργός ακόμα ένα άτομο. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 396,1 γραμμάρια ηρωίνης, 89,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 18 κινητά τηλέφωνα, 13 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών ιδρυμάτων και το χρηματικό ποσό των 8.070 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

    Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, έχοντας στο επίκεντρο τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος ο οποίος ταξίδευε συχνά στην Αθήνα μεταφέροντας στην Κρήτη ποσότητες ηρωίνης.

    [12] Μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία

    Μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας Markit, με τον σύνθετο δείκτη που καταρτίζει για τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούνιο του 2009.

    Ο σύνθετος δείκτης (Markit Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 45,8 μονάδες από 46,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της παραγωγής).

    Η παραγωγή υποχωρεί συνεχώς από τον Σεπτέμβριο του 2011, με εξαίρεση μία οριακή άνοδο τον Ιανουάριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η παραγωγή μειώνεται ως συνέπεια της περαιτέρω μείωσης στις νέες παραγγελίες. Η υποχώρηση της δραστηριότητας ήταν πιο έντονη και πάλι στον τομέα της βιομηχανίας παρά στον τομέα των υπηρεσιών.

    Η Γερμανία κατέγραψε μία ήπια μείωση της παραγωγής, σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου σημειώθηκε και πάλι μία μεγάλη συρρίκνωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κάμψη από τις αρχές του 2009. Χειρότερη ήταν, για έναν ακόμη μήνα, η επίδοση στις λοιπές χώρες εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το κλίμα στις επιχειρήσεις σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος είναι το πιο απαισιόδοξο από τις αρχές του 2009, όταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Επιπρόσθετα των ανησυχιών για την κατάσταση των εγχώριων αγορών, οι επιχειρήσεις βλέπουν τη ζήτηση να εξασθενεί επίσης στις μακρινές αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία και, σε μικρότερο βαθμό, στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για τις προοπτικές έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρίες κινούνται όλο και περισσότερο στη λογική της μείωσης του κόστους».

    [13] Η Ford θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Βέλγιο το 2013

    Η διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να κλείσει έως τα τέλη του 2013 το εργοστάσιο στην πόλη Γκενκ του Βελγίου που απασχολεί περίπου 4.300 εργαζόμενους, ανακοίνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που επικαλείται το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    Η διεύθυνση του ομίλου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ζημίες της στην Ευρώπη, προέβη στην ανακοίνωση αυτή σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής της επιχείρησης. Το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Γκενκ υπολειτουργεί, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει, όπως αρκετοί ανταγωνιστικοί της όμιλοι, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη.

    Το εργοστάσιο κατασκευάζει το αυτοκίνητο Modeo μεσαίου μεγέθους, το Galaxy και τα μίνιμπας S-MAX αλλά και τα τρίτα μοντέλα πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

    Η εταιρία ετοιμάζεται να κλείσει το εργοστάσιο και να κατασκευάσει τη νέα γενιά Mondeo αλλού.

    Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, η μονάδα παραγωγής θα μεταφερθεί στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    [14] Πτώση του δείκτη επιχειρηματικής πίστης για έκτο συνεχή μήνα στη Γερμανία

    «Τα σύννεφα στον ουρανό της γερμανικής οικονομίας γίνονται όλο και πιο μαύρα». Με αυτή την φράση ο Γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν περιέγραψε την πορεία του δείκτη επιχειρηματικής πίστης, ο οποίος έπεσε τον Οκτώβριο στις 100 μονάδες, από τις 101,4, όπου βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.

    Ο συγκεκριμένος δείκτης ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και έξι μήνες, ενώ το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου έρχεται να διαψεύσει τις εκτιμήσεις τραπεζών, οι οποίες προσδοκούσαν ανάκαμψη, λόγω της σχετικής σταθεροποίησης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Για την μελέτη της τάσης της επιχειρηματικής πίστης το Ifo απευθύνεται κάθε μήνα σε 7000 επιχειρήσεις της Γερμανίας.

    Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου για το 2013, καθώς μόνο το 18% των 28.000 επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν αναμένουν βελτίωση της κατάστασης, έναντι ποσοστού 25% την περασμένη άνοιξη.

    [15] Φοροαπαλλαγές και χαμηλά επιτόκια δανεισμού ζητούν οι επιχειρήσεις

    Φοροαπαλλαγές, χαμηλά επιτόκια δανεισμού και καλύτερες υπηρεσίες πληροφόρησης είναι τα βασικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει σημαντικά τις μικρές και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

    Αυτό καταδεικνύει έρευνα, βάσει της οποίας καταρτίζεται ο "Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης" (BCI) της εταιρείας Regus, επί περισσότερων των 24.000 ανώτερων επιχειρηματικών στελεχών από 92 χώρες. Ωστόσο, πάνω από τρία τέταρτα (78%) των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις στρατηγικές υποστήριξης της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις. Το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών που αναφέρουν αύξηση των εσόδων τους μειώθηκε κατά 22% από τον Απρίλιο του 2012 ενώ 17% λιγότερες επιχειρήσεις ανέφεραν αύξηση κερδών. Σημαντικές προκλήσεις για τις μικρές και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι ταμειακές ροές (81%), πωλήσεις (39%) και πληρωμές (35%)

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα, τα επίπεδα εμπιστοσύνης μειώθηκαν, με το Δείκτη Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης (BCI) της εταιρείας Regus να σημειώνει πτώση 6 μονάδων (από 50 σε 44), σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012. Σημειώνεται ότι παρόλο που τα επίπεδα εμπιστοσύνης των Ελλήνων εμφανίζουν ανοδική τάση, εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των χαμηλότερων. Τα παγκόσμια επίπεδα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μεταβλήθηκαν ελάχιστα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ειδικότερα, σημειώθηκε πτώση 2 μονάδων (111) από τον Απρίλιο του 2012.

    [16] Να επανεκλεγεί ο Ομπάμα εύχεται ο Ερό

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ευχήθηκε σήμερα να επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα πρόεδρος των ΗΠΑ και να επιδείξει "τόλμη" στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, γιατί "πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό", καθώς η κατάσταση γίνεται "ανυπόφορη".

    Ερωτηθείς από το ραδιοσταθμό France Inter για το δίδυμο Ομπάμα-Ρόμνεϊ στην κούρσα διαδοχής του Λευκού Οίκου, ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εάν ήταν αμερικανός πολίτης θα ψήφιζε "χωρίς δισταγμό τον Ομπάμα" και πρόσθεσε: "ακόμα κι αν περιμένει κανείς από τις ΗΠΑ σε ορισμένα θέματα, τόλμη".

    "Εάν ο Ομπάμα επανεκλεγεί, ελπίζω- και ελπίζω ότι εν τω μεταξύ η Γαλλία και η Ευρώπη θα αναλάβουν σε κάθε περίπτωση τις ευθύνες τους-ότι θα ασχοληθεί με το σημαντικό ισραηλινο-παλαιστινιακό θέμα".

    "Πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Έχει γίνει ανυπόφορο γι΄αυτούς που ζουν εκεί, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στο Ισραήλ, το είδαμε και με το Ιράν ,αλλά επίσης είναι πολλά τα δεινά για τον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, είναι ένα θέμα υψηλής ευθύνης για τους ηγέτες του κόσμου", υπογράμμισε ο Ερό.

    [17] Παίζει ο Κουίνσι στην αναμέτρηση ΠΑΟ - Λάτσιο

    Ευχάριστα νέα για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Κουίνσι προπονήθηκε κανονικά σήμερα και τέθηκε στη διάθεση του Ζεσουάλδο Φερέιρα για τον αυριανό αγώνα στο Ολυμπιακό στάδιο κόντρα στη Λάτσιο, στο πλαίσιο των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

    Ο Γκανέζος άσος αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα με τη Λάτσιο, ενώ έτοιμοι για το ματς είναι και οι Μαυρίας, Βελάσκες και Σεϊταρίδης, που ξεπέρασαν τα μικροπροβλήματα τραυματισμών τους. Εκτός προπόνησης έμεινε ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, που έχει υποστεί τράβηγμα στον προσαγωγό και αναμένεται να επανέλθει σε 10 ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 October 2012 - 10:30:49 UTC